Ceaiuri în timpul alăptării

Ceaiuri în timpul alăptării

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă știm că hidratarea este esențială în perioada alăptării, acest fapt nu înseamnă că trebuie să bem prea multe ceaiuri. Ideal este, așa cum ne sfătuiesc și medicii, să consumăm în special apă, nerenunțând, desigur, la anumite tipuri de ceai care sunt sigure pentru noi și pentru bebeluș. Iată de ce, în articolul de mai jos veți găsi atât exemple de ceaiuri care vă pot fi de folos vouă și bebelușilor voștri, cât și unele care trebuie evitate în această perioadă mai specială. Nu uita: ține permanent cont de sfatul unui specialist, întrucât numai acesta îți va indica acele ceaiuri care sunt numai bune pentru perioada alăptării.

Cât de sigur este consumul de ceaiuri de plante în timpul alăptării?

Deși obișnuiai să consumi tot felul de ceaiuri de plante înainte să devii mamă, trebuie să știi că, odată ce începi să alăptezi, trebuie să fii foarte atentă la ce fel de ceaiuri alegi.

Din păcate, există o serie de ceaiuri de plante ce conțin diverse substanțe, unele dintre ele fiind, așa cum ne avertizează și specialiștii, la fel de periculoase precum sunt anumite medicamente. De aceea, înainte să te hotărăști ce fel de ceai este sigur pentru tine și pentru bebelușul tău, ia în calcul următoarele sfaturi:

Asigură-te că nu conține cafeină- Întrucât se știe că, în timpul alăptării, cafeina, chiar și în cantități nu prea mari, îi poate dăuna bebelușului, este bine să știi sigur dacă un anumit ceai conține sau nu cafeină. Mai ales dacă obișnuiești să consumi și cafea în timp ce alăptezi, grija ta trebuie să fie și mai mare.

Este esențial să știi dacă planta/plantele ce intră în compoziția unui ceai sunt/nu sunt interzise în timpul alăptării- Dacă alegi să cumperi ceai din comerț citește cu atenție ingredientele, iar dacă prepari ceaiul acasă, ai grijă ce plante folosești. Așa cum vom vedea ulterior, sunt unele ceaiuri de plante care pot fi periculoase în timpul alăptării.

Asigură-te că plantele ce compun un anumit tip de ceai nu vor afecta negativ lactația- Într-adevăr, există tipuri de ceaiuri ce nu sunt recomndate deloc în perioada alăptării întrucât pot scădea volumul laptelui.

Dacă te știi alergică la polen, renunță la ideea de a bea ceaiuri din plante- Într-adevăr, dacă ești alergică la polen renunță definitiv să mai bei ceaiuri din plante, întrucât te poți pune în pericol și pe tine și pe bebeluș. Documentează-te, consultă un medic și află ce alte alternative de ceai există în acest caz.

Tipuri de ceaiuri ce pot fi periculoase în timpul alăptării

În general, ceaiurile de plante sunt binevenite în perioada alăptării. Cu toate acestea, mai ales dacă nu sunt consumate în cantități moderate sau reduse, unele dintre ele pot avea efecte adverse, asemenea medicamentelor. De aceea, fie pot afecta sănătatea bebelușului, fie pot reduce volumul laptelui matern. Iată de ce este esențial să te consulți cu un medic înainte de a începe să consumi ceaiuri de plante.
Să aflăm care ar fi tipurile de ceaiuri pe care ar trebui să le eviți în timpul alăptării, fiind dăunătoare pentru bebelușul tău:
• ceaiul din rădăcină de rubarbă
• ceaiul de ginseng
• ceaiul din anason stelat
• ceaiul din rădăcină de angelică
• ceaiul de valeriană
• ceaiul din senna
• ceaiul din lemn-dulce
• ceaiul din busuioc
• ceaiul din limba-mielului
Să vedem și câteva exemple de ceaiuri ce pot afecta lactația:
• ceaiul de oregano
• ceaiul de salvie
• ceaiul de mentă dulce
• ceaiuri ce conțin pătrunjel
• ceaiuri ce conțin măcriș
• ceaiul de cimbru
• ceaiul de coada-șoricelului

Anumite ceaiuri sunt permise in timpul alaptariiCe fel de ceaiuri sunt recomandate în timpul alăptării

Există însă și o gamă variată de ceaiuri ce sunt binevenite în timpul alăptării. Se spune că unele dintre ele trebuie băute încă din perioada sarcinii și că trebuie să le consumăm și în perioada alăptării, întrucât ne vor fi benefice atât nouă, cât și micuțului nostru.Cele mai cunoscute astfel de ceaiuri sunt cel de rooibos și cel de frunze de zmeură.

În ceea ce privește ceaiul de rooibos, se spune că este foarte bogat în vitamina C, stimulând sistemul imunitar, mai ales după naștere și în condițiile în care organismul este mai slăbit în urma nopților nedormite și a grijilor. În plus, se spune că mamele care beau ceai de rooibos când alăptează îi vor ajuta pe bebelușii lor să aibă mai puțini colici.

Ceaiul de frunze de zmeură va întări uterul și va pregăti întreg organismul pentru naștere. După naștere, când începem să alăptăm, acest ceai va ajuta uterul să se refacă mai repede, va stimula lactația și va contribui la reglarea hormonală.

În afara acestora, poți consuma liniștită și alte ceaiuri, numai bune pentru perioada alăptării:
• ceaiul de scorțișoară și portocale
• ceaiul de lămâie
• ceaiul de echinaceea
• ceaiul de măceșe
• ceaiul de zmeură
• ceaiul de ghimbir
• ceaiul de mușețel
Pe lângă aceste ceaiuri, există și unele care pot contribui semnificativ la îmbunătățirea procesului de lactație, precum:
• ceaiul de fenicul
• ceaiul de urzică
• ceaiul de flori de hamei
• ceaiul de alfalfa (alfalfa sau lucerna este bogată în vitaminele A, B1, B6, C, E K și în calciu, zinc, fier, potasiu si caroten. În plus conține proteine și antioxidanți).

Citește și: Cele mai bune ceaiuri in alaptare

Consumul de ceai verde în timpul alăptării

Întrucât ceaiul verde este tot mai popular în lumea întreagă, este necesar să aflăm exact dacă îl putem consuma în timpul alăptării.
Experții ne asigură că atâta timp cât nu vom face excese, adică nu vom consuma mai mult de 2-3 ceșcuțe pe zi, ceaiul verde nu ne va fi dăunător nici nouă, nici bebelușului. Dar dacă vom dori să bem mai mult decât atât, trebuie să știm că putem să ne confruntăm cu tot felul de reacții adverse. Acestea sunt cauzate în special de conținutul de cafeină, care va trece rapid în laptele matern și de aici la bebelușul nostru.

Iată ce se poate întâmpla dacă vom face exces de ceai verde:

• Ceaiul verde poate reduce volumul laptelui matern
• Îți poate provoca tot felul de simptome neplăcute la nivelul aparatului digestiv, precum dureri abdominale sau constipație
• Cafeina din ceaiul verde poate ajunge în laptele tău- Se spune că aceasta va fi absorbită în laptele tău cam la 6 ore după ingerare. După aceea, bebelușul poate avea insomnii și poate fi agitat. Chiar și tu poți avea insomnie dacă bei prea mult ceai verde.
• Prea mult ceai verde le poate provoca bebelușilor și alte simptome neplăcute, precum crampe abdominale sau chiar diaree.

Ceaiul verde poate fi daunator in timpul alaptarii

Citește și: Alaptarea: obiceiuri de-ale mamei care pot dauna bebelusului

Voi mai cunoașteți și alte aspecte ale consumului de ceai în timpul alăptării?

Surse:
www.blog.rolplant.ro; www.breastfeeding-problems.com; www.dailymom.com
www.momjunction.com; www.verywell.com

 

Articolul urmator
Mami, trezește-te! Mi-e foame! De ce bebelușii au nevoie să fie alăptați în timpul nopții
Mami, trezește-te! Mi-e foame! De ce bebelușii au nevoie să fie alăptați în timpul nopții

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 ceaiuri care conțin serotonină
    7 ceaiuri care conțin serotonină

    Serotonina este o substanță implicată în numeroase procese din corp, asigurând sănătatea fizică și emoțională. În cazul unui deficit de serotonină, tot organismul...

    Alimente și ceaiuri de încercat pentru refacerea rinichilor
    Alimente și ceaiuri de încercat pentru refacerea rinichilor

    Rinichii joacă un rol vital în menținerea sănătății generale a organismului, datorită acțiunii lor de filtrare a toxinelor și a excesului de lichide din sânge, pentru a...

    Cele mai bune ceaiuri pentru splină
    Cele mai bune ceaiuri pentru splină

    Splina este localizată între coaste și diafragmă, în partea stângă a abdomenului superior. Pentru a-și menține funcționarea optimă, splina poate fi protejată...

    Ceaiuri toxice pentru ficat: cele mai periculoase plante pentru acest organ
    Ceaiuri toxice pentru ficat: cele mai periculoase plante pentru acest organ

    Atunci când vine vorba despre plante sau remedii naturiste pentru sănătate, suntem mereu în căutare de noi informații. Însă unele plante ne pot face mai mult rău...

    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii
    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii

    Este incredibil prin câte schimbări poate trece corpul unei femei în sarcină. Dincolo de creșterea în greutatea, hormonii încep să-și facă de cap, astfel...

    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

    De la vergeturi și vene varicoase, până la coșuri și pete pigmentare, pielea unei femei suferă o serie de modificări în timpul sarcinii. Majoritatea sunt inofensive, nu pun...

    Soțul meu a dormit în timpul petrecerii de un an a copilului nostru…
    Soțul meu a dormit în timpul petrecerii de un an a copilului nostru…

    O mamă de peste hotare este nemulțumită de faptul că soțul său a dormit pe tot parcursul petrecerii fiicei lor de 1 an. Ea cere sfatul internauților de pe un forum de parenting,...

    De ce nu limitez timpul pe ecrane al copiilor mei
    De ce nu limitez timpul pe ecrane al copiilor mei

    Printre subiectele dezbătute intens de părinți se numără și acesta: care este vârsta de la care un copil are voie să utilizeze ecranele și cât timp ar trebui să...

    © 2024 Qbebe