Stai pe telefon când alăptezi? Ce spune specialistul

Stai pe telefon când alăptezi? Ce spune specialistul

Irina Olteanu - Redactor Senior

Statul pe telefon în timp ce alăptezi se poate dovedi benefic în măsura în care obții cu această ocazie informații de calitate, relevante pentru tine. Însă dacă acest obicei ajunge să te distragă de la suptul bebelușului sau chiar de la propria odihnă, poate reprezenta o problemă. Iată ce ne explică specialistul în alăptare, doamna Livia Toboșaru.

Livia Toboșaru, moașă, consultant lactație IBCLC și consultant baby-wearing, pe care o puteți găsi la http://pravaliaparintilor.ro/

Ce impact joacă statul pe telefon asupra procesului de alăptare?

Realitatea contemporană ne pune în fața unui fapt surprinzător, care ar fi fost incredibil cu o generație în urmă: telefonul (în ipostază sa actuală de smartphone) a devenit o extensie a noastră. Ne este greu să ne imaginăm o zi în care am putea să ne lipsim complet de el - chiar și în vacanță de multe ori devine indispensabil, căci simțim des nevoia să imortalizăm momentul, peisajul, mâncarea, să filmăm sau să facem selfie-uri. Telefonul a devenit această "bagheta magică" prin care oricând putem putem comunica instantaneu și trimite mesaje, poze, filme, le putem posta, putem căuta informații într-o potențial nesfârșită bază de date disponibilă non-stop, ne putem relaxa cu diverse jocuri sau filme sau cărți (chiar și audio), ne putem face cumpărăturile online, ne putem monitoriza starea de sănătate cu diverse aplicații și câte și mai câte. 

Telefonul (smartphone-ul) este această super-unealtă, un instrument extrem de inteligent și util pe care tehnologia contemporană ni-l pune la îndemână - la propriu - lăsându-ne libertatea de a-l folosi cum credem de cuviință. Și cu această libertate vine și povara responsabilității de a-l folosi "inteligent", cu măsură, de a nu abuza. Oricine se simte deranjat dacă în timpul unei discuții cu altcineva, cealaltă persoană se uită frecvent la telefon, scrie pe el, interacționează cu telefonul la fel de mult cât interacționează cu noi, pare mereu distrasă de el, și ne simțim ignorați, neinteresanți. Ca atare, poate că există niște reguli nescrise ale utilizării telefonului, astfel încât această utilizare să nu consume prea mult din timpul nostru și din relațiile cu cei din jurul nostru.

stai pe telefon cand alaptezi

Pentru o mamă care tocmai a născut, telefonul este adesea principalul mod de a rămâne conectată cu ceilalți și este cu atât mai indispensabil pentru a o ajuta să se simtă mai puțin izolată, alienată. Pe vremuri, oamenii trăiau în comunități și nașterea unui copil nu presupunea o izolare îndelungată a mamei de comunitate. În zilele noastre, mamele petrec mult timp singure acasă cu bebelușul, izolate de ceilalți, lipsite de posibilitatea de a socializa zilnic cu alte mame, de a avea modele, referințe, neștiind dacă ceea ce fac este bine sau nu, simțind nevoia de informare, confirmare, validare, de conectare cu alte mame sau pur și simplu cu alte persoane. A fi non-stop la dispoziția unei alte ființe umane - bebelușul - care este dependent de prezența și grija mamei 100%, este foarte epuizant și stresant, mamele mai au nevoie și de pauze, și de odihnă, și de relaxare. Și aici tot telefonul este la îndemâna mereu: și pentru relaxare, cât și pentru comunicare, informare, socializare etc.

Există, totuși, anumite aspecte la care este important să fie atentă mama, și mai ales mama unui nou-născut (bebelușul cu vârsta între 0-28 zile), atunci când folosește telefonul în timp ce alăptează. 

Atașarea cat mai bună și poziția bebelușului la sân

În primul rând, este nevoie ca mama să se concentreze asupra alăptării și bebelușului ei, în special în prima lună de viață, dar și ulterior, întrucât cantitatea de lapte pe care o produc sânii mamei poate fi influențată de atașarea la sân, de frecvența alăptărilor și de cât de viguros suge bebelușul în timpul alăptării. Este foarte important ca de la primele alăptări mama să se asigure că bebelușul este atașat bine la sân - cuprinzând cu gura sa cât mai mult din areola sânului, nu doar mamelonul. Gurița bebelușului ar trebui să fie plină de sân pentru ca mamelonul să-i ajungă în spatele cerului gurii. Ceea ce mama ar trebui să vadă este gurița căscată cât mai mult pe sânul ei, cu un unghi cât mai mare între buzele bebelușului, buze care ar trebui să fie răsfrânte pe sân. De asemenea, o atașare corectă presupune ca bărbia bebelușului să fie cufundată în sânul mamei, iar nasul poate să atingă cu vârful sânul, sau poate fi la câțiva milimetri (nu mai mult) distanță de sân. 

Indiferent în ce poziție este alăptat bebelușul, e important să fie una comodă pentru mamă (întrucât la alăptare exclusivă mama alăptează de cel puțin 8 ori în 24h) și e foarte important că și bebelușul să fie într-o poziție comodă, adică urechea-umărul-șoldul lui să fie aliniate, ceea ce înseamnă ca nasul și buricul lui să fie aliniate, pentru ca fața și burtica lui să fie ambele în același plan. Fața bebelușului este îndreptată spre sânul mamei, este nevoie că și burtica lui să fie în același plan cu fața lui, pentru ca el sa nu sugă cu capul răsucit, ar fi un supt incomod pentru el și probabil ineficient.

Cât de des înghite bebelușul în timp ce suge la sân

Dacă se aud zgomote de plescăit sau țocăit în timp ce bebelușul suge la sân, cel mai probabil este vorba de o atașare incorectă, ce trebuie remediată.

În timpul alăptării nu ar trebui să se audă alt zgomot decât cel de înghițit. Este important că mama să acorde atenție acestui lucru, întrucât bebelușul poate suge destul de mult la sân, dar de hrănit el se hrănește doar atunci când înghite, și este nevoie că a mama să fie atentă, să "ciulească" urechile pentru a distinge acest zgomot și pentru a evalua dacă bebelușul înghite des (la fiecare 1-2 supturi), sau rar (la mai mult de 3 supturi), sau deloc. Un bebeluș alăptat exclusiv care înghite rar, cel mai probabil nici nu va atinge în prima luna de viață numărul minim de 3 scaune și 6 urini în 24h și nici nu poate lua în greutate suficient.

Pot există cazuri de bebeluși care în primele 1-2 luni de viață se hrănesc și iau în greutate foarte bine, înghit des la sân, dar treptat lactația mamei poate scădea (de exemplu, din cauza unei atașări mai puțin bune, sau din cauză că bebelușul nu se mai trezește să sugă noaptea), dar mama s-a obișnuit să nu mai acorde importanță acestui aspect, să nu mai fie atentă dacă bebelușul înghite sau nu în timp ce suge, și să constate apoi cu surprindere că bebelușul nu mai ia bine în greutate.

Suptul viguros

Un bebeluș ar trebui să sugă activ, viguros la sân, nu doar să doarmă cu sânul în gură. Dacă bebe suge doar câteva minute, apoi adoarme repede și stă mult la sân fără să sugă activ, e foarte posibil că acest "stat cu sânul în gură" să nu stimuleze suficient lactația mamei și evident, nici el să nu se hrănească suficient. Mai ales în primele săptămâni este important să activăm bebelușul când observăm că nu mai suge activ: să facem compresiile sânului pentru a-l ajută să transfere mai ușor lapte din sân, să-l gâdilăm, să-l ținem mai dezbrăcat (ideal piele-pe-piele) pentru a nu se moleși de la căldură, să-l detașăm de la sân și să-l punem deoparte ca să-l reactivăm când niciuna din cele de mai sus nu funcționează. Un bebeluș mai mic (până la 1-2 luni de viață) poate să obosească mai mult, să adoarmă mai repede, și e nevoie că mama să fie atentă la el și să-l reactiveze des, sau să-l pună des la sân. Un bebeluș mai mare își poate scurta durata meselor și nu mai adoarme așa repede la sân, mesele sunt mai eficiente și mai scurte, dar ele tot sunt destul de dese, adică minim 8 în 24 h, din care cel puțin una noaptea, cât timp bebe este alăptat exclusiv.

Comunicarea cu bebelușul și crearea unui atașament puternic și sănătos

Fiecare alăptare este și un moment minunat de a comunica cu bebelușul și de a-l dezmierda cu privirea, cu atingerea și de a ne bucura de ființa și prezența lui. Mama este prima ființă cu care bebe interacționează, socializează, și tiparul de interacțiune cu mama este esențial pentru copil. De aceea este important ca mama să nu se lase absorbită prea mult de interacțiunea cu telefonul, ci să o limiteze pe cât posibil, pentru a fi prezentă pentru bebe și disponibilă emoțional pentru el. Disponibilitatea emoțională a mamei este importantă pentru formarea încrederii în sine a copilului, dar și în ceilalți și pentru dezvoltarea capacității sale de empatie. În timpul alăptării are loc un schimb tandru de priviri, atingeri, îmbrățișări, care e bine să nu fie întrerupt prea mult de interacțiunea mamei cu telefonul, mai ales că pe măsură ce bebe crește aceste momente speciale de conectare care sunt alăptările, devin tot mai scurte și chiar mai rare după 6 luni. Bebelușul are nevoie de această conectare cu mama, ea este sursa lui supremă de iubire și alinare, este locul în care se simte în siguranță, de unde recăpăta putere, energie sau odihnă, dar și încredere în el.

stai pe telefon cand alaptezi

Lumina albastră a ecranelor inhibă hormonul somnului și poate interfera cu odihna mamei

Există aspecte ce țin și de mamă la care ea ar trebui să fie atentă, deoarece acestea îi pot afecta starea de bine și, implicit, bunul mers al alăptării.

Este inevitabil că mama care alăptează să recurgă la telefon chiar și pentru momentele de relaxare. Ceea ce trebuie știut este că ecranul telefonului, ca și ecranul tabletei sau al televizorului, emite o lumină albastră, adică acel tip de lumină care inhibă cel mai mult secreția de melatonină - hormonul somnului. Pentru mamă este esențială odihnă - este recomandat că mama care alăptează să doarmă în timpul zilei când doarme bebelușul, pentru a se putea trezi noaptea când se trezește bebelușul. Dacă ea petrece mult timp privind în ecranul telefonului acest tip de lumină albastră pe care o emite ecranul o poate face să adoarmă mai greu. Este recomandat, și din acest motiv, să limiteze timpul pe care-l petrece privind în ecranul telefonului, mai ales dacă vrea să adoarmă. Pentru a se odihni este mai eficient să stea cu ochii închiși, în întuneric sau semi-întuneric (atunci se secretă mai multă melatonină) chiar dacă nu reușește sa adoarmă, dar să stea întinsă și să se odihnească cu ochii închiși. De asemenea, pe telefon pot fi instalate filtre de lumină, care să modifice lumina albastră emisă de ecran într-una roșie - lumina care inhibă cel mai puțin secreția de melatonină. Își mai poate instala și aplicații cu sunete albe care îl pot calma pe bebeluș sau cu sunetele naturii sau muzică de relaxare pentru ea.

Atenție la informațiile de pe diverse site-uri sau grupuri Facebook

Internetul poate fi o sursă importantă de informații pentru proaspătă mama sau cea care se confruntă cu dificultăți sau întrebări în privința alăptării. Există o reală nevoie de informații corecte și complete privind alăptarea și de suport din partea specialiștilor și a comunității. Este important ca aceste informații să vină din partea specialiștilor - în cazul alăptării consultanții în lactație certificați internațional IBCLC, care au o pregătire temeinică în alăptare, o experiență clinică relevantă și au trecut un examen foarte serios în urmă căruia au obținut această certificare recunoscută internațional. 

Ideal, este recomandat că mama să obțină informațiile teoretice la cursuri prenatale și să aibă parte de sprijinul practic al unui consultant după naștere. Dacă acest lucru nu este posibil în zona în care locuiește mama, evident că internetul, cel mai ușor accesibil de pe telefon, este următoarea opțiune. Dar, important este ca site-urile de unde mama își ia aceste informații să fie unele care oferă informații de calitate, de la specialiști. Și grupurile de sprijin în alăptare de pe Facebook pot avea utilitatea lor, până la un punct, cât timp informațiile de acolo sunt prelucrate de către mama cu discernământ, mama înțelegând diferența dintre opinia unei alte mame și recomandările unui specialist sau diferența dintre recomandările generale și evaluarea și recomandările personalizate ale unui specialist. Pe internet mama poate apela și la cursuri sau consultații online din partea consultanților certificați IBCLC.

În concluzie, și în alăptare - și în general - este recomandat un consum cu moderație și discernământ de tehnologie smartphone. Să nu uităm și că, încă de la sânul mamei, copilul asimilează și imită comportamentul adulților din jurul lui, și dacă aceștia sunt prea absorbiți de telefoanele lor și copilul poate crește înțelegând că telefonul este mai important decât orice altceva, ceea ce cu siguranță nu este nici dezirabil, nici adevărat, deoarece este el doar un instrument pentru realizarea altor scopuri, nu un scop în sine. Scopul suntem întotdeauna noi, starea noastră de bine, de sănătate și de împlinire, la care contribuie cel mai mult relațiile cu cei din jurul nostru - pe care tehnologia smartphone le poate facilita, dar nu substitui.

Citește și: Ești tot timpul cu ochii în telefon? Iată cum afectezi dezvoltarea copilului tău

Articolul urmator
Cât de mult „te costă” dacă îți alăptezi copilul timp de un an, conform specialiștilor
Cât de mult „te costă” dacă îți alăptezi copilul timp de un an, conform specialiștilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Când este, de fapt, copilul pregătit să aibă propriul telefon mobil?
    Când este, de fapt, copilul pregătit să aibă propriul telefon mobil?

    De la ce vârstă este bine să-i cumperi copilului telefon? Sau, mai bine zis, cum știi că cel mic este pregătit pentru asta? Află mai jos.

    Copilul meu este gelos când stau pe telefon
    Copilul meu este gelos când stau pe telefon

    Cu toții pierdem noțiunea timpului atunci când stăm cu ochii în telefon. Asta pățește, uneori, și o mămică de peste hotare, iar fiica sa de 5 ani i-a atras atenția,...

    Am limitat timpul pe telefon fiului meu de 5 ani și acum el observă că stau prea mult la laptop și telefon
    Am limitat timpul pe telefon fiului meu de 5 ani și acum el observă că stau prea mult la laptop și telefon

    O mamă i-a limitat copilului ei timpul petrecut în fața ecranelor. Nimic mai simplu și mai normal, nu-i așa? Doar că s-a întâmplat ceva neașteptat: a descoperit că...

    Tu i-ai impus REGULI copilului? Ce ar trebui orice părinte să-și învețe copilul când primește primul telefon
    Tu i-ai impus REGULI copilului? Ce ar trebui orice părinte să-și învețe copilul când primește primul telefon

    Chiar dacă știi că este momentul potrivit să-i permiți copilului tău să utilizeze un telefon, tot îți faci griji în legătură cu siguranța și cu sănătatea sa...

    Reacția lui Tudor Chirilă când copiii lui i-au cerut telefoane mobile: „Dacă vreți telefon, Nokia 1611, alea vechi de ani de zile...”
    Reacția lui Tudor Chirilă când copiii lui i-au cerut telefoane mobile: „Dacă vreți telefon, Nokia 1611, alea vechi de ani de zile...”

    Tudor Chirilă este unul dintre cei mai apreciați artiști din România, bucurându-se de o carieră de succes în muzică și pe scenă teatrelor. Artistul este, de...

    „Scutecul inteligent”, unealta viitorului pentru următoarele generații de părinți. Trimite notificări pe telefon când bebe trebuie schimbat
    „Scutecul inteligent”, unealta viitorului pentru următoarele generații de părinți. Trimite notificări pe telefon când bebe trebuie schimbat

    Trebuie să recunoaștem, viața noastră ar fi mult mai simplă dacă scutecele copiilor noștri ar fi dotate cu niște senzori care să ne anunțe când este momentul să fie...

    Stai cu sotul de dragul copiilor? Afla daca faci bine sau nu
    Stai cu sotul de dragul copiilor? Afla daca faci bine sau nu

    Sa ramai intr-o casnicie nefericita inseamna sa le oferi copiilor tai o lectie gresita despre viata. Multi oameni cred ca ar trebui sa puna punct mariajului insa amana sa ia aceasta decizie...

    De ce nu trebuie să stai mai mult de 10 minute pe toaletă
    De ce nu trebuie să stai mai mult de 10 minute pe toaletă

    Fără să îți dai seama, poți ajunge să petreci timp îndelungat la toaletă, antrenându-te în demersuri precum cititul sau vorbitul la telefon. Medicii...

    © 2024 Qbebe