Consumul de apă la bebeluși - Ce trebuie să știi

Consumul de apă la bebeluși - Ce trebuie să știi

QBebe

Când se dă apă la bebeluși? Hidratarea corectă a bebelușului este una dintre cele mai dezbătute probleme între mămici. Desigur, medicul pediatru este cel care va decide în cazul fiecărui bebe, dar există și anumite reguli generale, pe care este bine să le cunoști înainte de a-i cere sfatul.

Află de când se dă apă la bebeluși, câtă apă e indicat să bea și ce fel de apă ar trebui sa bea cei mici!

bebelusi care apuca biberonul cu apa

De la câte luni se dă apă la bebeluși

Când vine vorba de consumul de apă la bebeluși, cel mai important aspect de care trebuie să ții cont este reprezentat de vârsta micuțului. Ca o regulă generală, un copil nu are nevoie de apă decât după vârsta de 6 luni, atunci când va începe diversificarea. Până la această vârstă, laptele matern sau formula de lapte îi vor asigura celui mic și necesarul de apă, nu doar hrana.

Câtă apă e indicat să bea un bebeluș

Un nou-născut va avea nevoie de 100-150 ml lichid/kilogram greutate corporală în 24 de ore. Un copil de 3-6 luni are nevoie de aproximativ 150ml/kg greutate, iar unul de 6-12 luni de doar 120-140 ml/kg. Atenție însă, nu vorbim de necesarul de apă, ci de necesarul total de lichide. Astfel, aici trebuie să incluzi, în cazul copiilor mai mari, ceaiurile, sucurile, compoturile, supele, laptele, fructele care conțin la rândul lor și apă.

Citește și: Bebelușul sub 6 luni are nevoie de apă? Uite cum am procedat eu

Apa la bebelușii alăptați sau hrăniți cu lapte praf 

Există multe întrebări când vine vorba de consumul de apă la bebelușii alăptați sau hrăniți cu lapte praf. În mod normal, dacă alimentezi bebelușul la sân, nu trebuie să îi oferi și apă. Acest lucru se datorează faptului că laptele matern conține aproximativ 87% apă. Prin urmare, acesta este suficient pentru hrănirea și hidratarea puiului tău.

Însă, atunci când este foarte cald afară sau dacă bebelușul este bolnav, fiind afectat de vărsături sau diaree, acesta se poate deshidrata. În acest caz, este bine să ceri sfatul medicului, iar acesta îți va recomanda să folosești soluții speciale de rehidratare pentru copii, pe care le găsești disponibile în farmacii.

Dacă nu alăptezi, iar copilul este hrănit cu formulă de lapte, atunci ar putea fi nevoie și de apă, pentru hidratarea suplimentară a acestuia. Discută însă cu medicul, pentru că nu trebuie să îi dai copilului mai mult de 2 lingurițe de apă, de câteva ori pe zi.

Consumul de apă în etapa diversificării alimentare

După vârsta de 6 luni, atunci când copilul începe diversificarea, va avea nevoie și de apă. Trebuie să o introduci treptat în alimentație, la fel ca alimentele. Astfel, este recomandat să începi cu 10-30 ml de apă pe zi și apoi să ajungi la aproximativ 90-120 ml pe zi, în momentul în care bebelușul va împlini un an.

Poate ți se pare o cantitate prea mică de apă, însă nu uita să ții cont de faptul că supele, ceaiurile și sucurile de fructe conțin destul de multă apă. Prin urmare, nu trebuie să-l forțezi pe copil să bea dacă nu simte nevoia. Însă, atunci când este foarte cald afară, este bine să ai la tine un biberon sau o cană specială cu apă proaspătă, în cazul în care celui mic i se face sete.

Citește și: 10 piureuri pentru bebeluși în prima lună de diversificare

După vârsta de un an, atunci când dieta copilului include mult mai multe alimente, apa îi poate fi oferită ori de câte ori acesta cere. Nu este bine să limitezi aportul de apă, nici să înlocuiești apa cu ceaiuri sau sucuri de fructe. Ar fi mai bine să îi dai copilului un fruct întreg, nu suc, pentru că în acest fel, acesta va consuma și fibre, care sunt sănătoase și necesare.

Ce fel de apă pot consuma bebelușii

Apa pe care i-o poți da copilului trebuie să fie fiartă și răcită sau îmbuteliată, dar cu un conținut scăzut de minerale, pentru că altfel riscă să afecteze rinichii bebelușului. Poți cumpăra apa potrivită pentru micuțul tău din magazinLaFântâna.

Atunci când alegi apă îmbuteliată, asigură-te că aceasta nu conține nitrați sau că aceștia sunt într-o doză foarte mică (sub 15mg/litru). De asemenea, cantitatea de minerale trebuie să fie cât mai redusă, pentru că un copil mic nu are rinichii suficient de dezvoltați, iar aceste substanțe îi pot distruge.

Ideal ar fi ca apa să conțină mai puțin de 20mg/l de sodiu, motiv pentru care trebuie neapărat să verifici eticheta produsului ales. O soluție foarte simplă este reprezentată de folosirea apei potabile, de la robinet, dar numai după ce a fost filtrată și apoi fiartă.

Când este recomandat ca bebelușii să bea apă

Copilul trebuie să bea apă în special atunci când este expus la temperaturi foarte ridicate sau atunci când este bolnav și deshidratat. Un copil cu o vârstă mai mare de 6 luni are nevoie de un aport suplimentar de apă zilnic.

Este bine să îi oferi acestuia apă între mese sau după masă, niciodată înainte, pentru că îi va tăia pofta de mâncare acestuia. Unii pediatri recomandă ca apa să i se dea copilului la 2 ore după masă, pentru a nu-i afecta digestia. Cu toate acestea, este posibil ca micuțului să i se facă sete chiar și în timpul mesei, iar atunci este bine să îi dai puțină apă.

Când vine vorba de consumul de apă la bebeluși, este foarte important să discuți cu medicul pediatru al copilului tău, pentru că fiecare bebeluș are nevoi diferite, personalizate. De aceea, singurul care poate decide regulile de alimentație și hidratare corespunzătoare a bebelușului tău este doctorul.

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Confuzia mamelonului la bebelusi: sfaturi pentru o alaptare mai buna
Confuzia mamelonului la bebelusi: sfaturi pentru o alaptare mai buna

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mihai Craiu despre cum trebuie protejați copiii pe plajă. „Copiii nu trebuie să stea prea mult în apă sărată. Se pot deshidrata!”
    Mihai Craiu despre cum trebuie protejați copiii pe plajă. „Copiii nu trebuie să stea prea mult în apă sărată. Se pot deshidrata!”

    Atunci când plecăm la mare cu cei mici, de multe ori socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Deși visăm la o vacanță fără peripeții, se...

    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum
    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum

    Parfumul pe care îl folosim poate trezi multe emoții și amintiri, creând o legătură unică între tine și cei din jur, iar alegerea acestuia nu înseamnă doar...

    Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!
    Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!

    Boala gura mana picior este foarte des intalnita, mai ales in randul copiilor din colectivitate. Boala este o infectie virala ce cauzeaza ulcere bucale si bubite pe maini si talpi. Desi nu...

    De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău
    De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău

    Știm că sănătatea copilului tău este prioritară pentru tine, așa că te întrebăm: știi cât de des ar trebui să speli recipientul din care acesta bea apă? Ei bine,...

    „Copiii trebuie supravegheați!” Experții au descoperit o concentrație mare de E.coli în apa mării de pe litoralul românesc
    „Copiii trebuie supravegheați!” Experții au descoperit o concentrație mare de E.coli în apa mării de pe litoralul românesc

    Au fost depistate mai multe zone de pe litoralul românesc care conțin concentrații mari de bacteria E-Coli (Escherichia Coli). Motivul este că multe persoane folosesc marea pe post...

    Consumul de alcool a crescut cu 325% printre mămici în timpul pandemiei
    Consumul de alcool a crescut cu 325% printre mămici în timpul pandemiei

    Consumul de alcool a crescut îngrijorător de mult printre mămici, în timpul pandemiei de coronavirus! Potrivit celui mai recent studiu realizat de Research Triangle Institute...

    Studiu: consumul regulat de ciocolată poate ajuta la simptomele menopauzei
    Studiu: consumul regulat de ciocolată poate ajuta la simptomele menopauzei

    Știm deja că ciocolata este un aliment delicios și că ajută la eliberarea endorfinei (hormonul fericirii) în creier , însă mai știm și că are și zahăr și grăsimi,...

    Fructele și legumele conțin lactoză? Ce trebuie să știi
    Fructele și legumele conțin lactoză? Ce trebuie să știi

    Lactoza reprezintă zahărul natural din laptele matern, din produsele lactate și din laptele praf. Când organismul nu reușește să absoarbă lactoza, intervin diverse manifestări...

    © 2024 Qbebe