ECONOMIDA

Este mai bine să începem diversificarea alimentației bebelușului la 7 luni?

Cea mai bună hrană pentru bebeluș este laptele mamei sale. De aceea, este recomandat să prelungim cât mai mult timp alăptarea. Dar, la un moment dat, laptele nu mai este suficient și vine vremea să adăugăm noi alimente în "meniul" micuțului. Frecvent se recomandă ca începerea diversificării să se facă în jur de 6 luni. Totuși, unele voci susțin că este mai bine să așteptăm încă o lună, dacă avem destul lapte pentru cel mic. Să vedem, însă, care sunt avantajele și dezavantajele diversificării la 7 luni.

Când mama nu mai are suficient lapte pentru ca bebelușul să se sature, trebuie introduse alimentele complementare. Acesta este procesul diversificării, pe care multe mame îl încep în jur de 6 luni sau chiar mai devreme, dacă laptele lor s-a împuținat. Totuși, atunci când avem foarte mult lapte și putem să-i oferim micuțului o masă copioasă și cea mai sănătoasă, ne întrebăm dacă nu ar fi mai bine să mai amânăm o perioadă diversificarea.

bebe mananca

Organizația Mondială a Sănătății recomandă începerea diversificării de la 6 luni în sus, în paralel cu alăptarea. Aceasta înseamnă că putem să începem introducerea de noi alimente și mai târziu de 6 luni, dacă avem destul lapte pentru bebeluș. Dar este acest lucru avantajos?

Diversificarea la 7 luni: avantaje

Unul dintre marile avantaje ale diversificării începute la 7 luni este faptul că micuțul tău beneficiază de încă o lună deplină cu cel mai bun lapte din lume. Întroducerea alimentelor complementare la șapte luni înseamnă diminuarea riscurilor copilului de a se îneca, dat fiind că la această vârstă coordonarea mișcărilor limbii și gurii este mult mai bună. Totodată, bebelușul tău are un risc mai scăzut de obezitate.
Vârsta de 7 luni reprezintă startul spre independență al celor mici. Ei încep să exploreze spațiul, au jucării favorite, sunt curioși și creativi. În plus, personalitatea lor începe să se definească și unul dintre factorii cheie este apariția preferințelor, inclusiv a celor culinare. La șapte luni mititelul își poate exprima mai liber refuzul sau plăcerea pentru anumite alimente. Desigur că nu-l mai poți convinge la fel de ușor să înghită piureul de mere sau banana cu biscuiți ca în urmă cu o lună sau două, dar îi permiți să-și afirme personalitatea. Mai mult, unele studii susțin că există o legătură între preferința pentru anumite gusturi și unele trăsături de personalitate. "Prin preferințele noastre culinare, ne exprimăm gândurile, sentimentele, dorințele:", arată dr. Alan Hirsch, neurolog și psihiatru. Astfel, preferința pentru gustul sărat ar fi asociată cu competitivitatea și ambiția, gustul dulce este asociat cu o personalitate blândă și cu nevoia de confort și iubire, gustul picant și condimentele sunt preferatele "căutătorilor de senzații tari", iar persoanele care adoră gustările crocante ar fi perfecționiste și entuziaste. Deci, diversificarea la 7 luni va permite deopotrivă manifestarea independentă a preferințelor culinare și a primelor indicii legate de personalitatea bebelușului tău.
Vârsta de 7 luni marchează un stadiu specific de dezvoltare, în care indepența și coordonarea merg mână în mână. Așa că unii bebeluși pot ține deja o cană și să bea din ea sau pot încerca să folosească pentru prima dată o linguriță. Actul mâncatului devine astfel o confirmare a competenței lor, crescându-le încrederea în forțele proprii.

bebe cereale

Poți asocia deci divesificarea cu acest stadiu de dezvoltare, încurajând descoperirea noilor alimente ca parte a actului important de a cuceri spațiul și lucrurile, specific acestei vârste. Cu alte cuvinte, copilul descoperă noi feluri de hrană și noi teritorii în același timp, în această manieră simbolică începând desprinderea de mamă și câștigarea independenței sale. Deja de la această vârstă, bebelușul poate deveni membru cu drepturi depline la masa familiei.
Un alt avantaj al diversificării la 7 luni este că, de obicei, la această vârstă micuții au ceva mai mulți dințișori. Acum ei învață să mestece și pot experimenta o gamă mai largă de alimente.
Nu în ultimul rând, multe evenimente neplăcute, corelate cu diversificarea, precum intoleranța la anumite alimente, alergiile alimentare sau unele probleme gastro-intestinale corelate cu diversificarea sunt mai ușor de gestionat dacă vârsta copilului este mai mare.

Posibile dezavantaje ale diversificării la 7 luni

Dacă laptele matern este insuficient sau nu este destul de hrănitor ori atunci când bebelușul este deja hrănit la biberon, diversificarea trebuie începută mai devreme. Altfel, pot să apară riscuri precum:
- Încetinirea creșterii
- Instalarea unor deficiente, precum cea de fier (anemie)
- Întârzierea funcționării motorii orale adecvate
- Aversiune față de alimentele solide
Tranziția de la alăptat la hrana solidă este o perioadă vulnerabilă, în care se poate instala malnutriția la copil, dacă suplimentarea hranei este amânată o perioadă prea lungă. În timpul diversificării, mama trebuie să țină cont că introducerea noilor alimente este un proces delicat din punct de vedere psihic și să realizeze cu grijă această tranziție. La început nu este atât de important cât de mult mănâncă bebelușul din hrana suplimentară, ci să se obișnuiască cu ideea de a mânca. Cea mai mare parte a energiei și nutrienților și-o preia tot din laptele matern. În mod gradat mama va crește cantitatea și varietatea hranei, până când micuții vor putea mânca același tip de hrană ca restul familiei, în porții mai mici.

bebe biberon

Semne că bebelușul este gata pentru diversificare

Există 3 semne principale care apar în jurul vârstei de 6 luni și arată că bebelușul este gata pentru prima sa masă cu alimente solide.
- Micuțul poate sta în funduleț și își ține capul drept
- Își coodronează ochii, mâinile și gura, pentru a se uita după mâncare, a o apuca și a o pune în gură singur
- Mestecă mâncarea, mai degrabă decât să o scuipe
Alte comportamente, precum faptul că își suge pumnișorii, se trezește noaptea mai mult ca de obicei sau cere mai mult lapte nu sunt semne că trebuie introdusă suplimentarea. Ideea că diversificarea este necesară pentru un somn mai bun la copil este, de asemenea, falsă. Uneori, este necesar doar puțin lapte în plus pentru ca bebelușul să se simtă satisfăcut și să doarmă mai bine.

Surse: https://www.who.int; https://www.nhs.uk; https://clubulbebelusilor.ro;
https://www.webmd.com;

Alimente complet interzise în diversificarea alimentației bebelușului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  5 activitati pe care e bine sa le eviti cand esti GRAVIDA. Iti pun in PERICOL viata ta si pe cea a bebelusului!
  5 activitati pe care e bine sa le eviti cand esti GRAVIDA. Iti pun in PERICOL viata ta si pe cea a bebelusului!

  Cand afla ca sunt gravide mamicile vor sa afle totul despre sarcina: ce sa manance, cand si cum sa manance, ce vitamine sa ia, ce analize medicale sa faca. Sa stie totul despre sarcina este...

  Medic pediatru: diversificarea este un parteneriat pe care îl construim cu copilul, nu o obligație
  Medic pediatru: diversificarea este un parteneriat pe care îl construim cu copilul, nu o obligație

  Vei afla aici informații interesante despre tainele diversificării dezvăluite, informații prezentate de doctor Raluca Ghionaru, medic primar de medicină de familie, la Ora de...

  „Uitați-vă la mine! Mă lupt pentru viața mea și a bebelușului din burtă". Mesajul sfâșietor al unei gravide în 6 luni, bolnave de COVID-19
  „Uitați-vă la mine! Mă lupt pentru viața mea și a bebelușului din burtă". Mesajul sfâșietor al unei gravide în 6 luni, bolnave de COVID-19

  O cosmeticiană în vârstă de 39 de ani, însărcinată, se luptă pentru viața ei și a bebelușului său după ce a fost diagnosticată cu coronavirus!

  Un băiețel de 11 luni, absolut adorabil, este cel mai tânăr influencer de pe Instagram și nu are un braț
  Un băiețel de 11 luni, absolut adorabil, este cel mai tânăr influencer de pe Instagram și nu are un braț

  Cine a spus că frumusețea trebuie să fie perfectă nu l-a întâlnit încă pe micuțul Sean Heilimo. Băiețelul s-a născut fără o mână, dar asta nu l-a...

  Joia Mare. Ce sa faci in aceasta zi din Saptamana Patimilor ca sa-ti mearga bine. De ce nu este bine sa te saruti in Joia Mare
  Joia Mare. Ce sa faci in aceasta zi din Saptamana Patimilor ca sa-ti mearga bine. De ce nu este bine sa te saruti in Joia Mare

  n Joia Mare este randuit sa praznuim patru evenimente din Saptamana Patimilor, primele doua facandu-se ziua, iar celelalte doua in noaptea de joi spre vineri.

  Rihanna se destăinuie: Nu este visul oricui să facă un copil. Al meu este. Așa că sunt bine
  Rihanna se destăinuie: Nu este visul oricui să facă un copil. Al meu este. Așa că sunt bine

  Cu ocazia lansării autobiografiei sale, Rihanna a fost asaltată de reporterii care au prins ocazia de a afla adevărul despre ea - este sau nu însărcinată?

  Povestea tristă a acestei mame ne spune de ce nu este bine să dormim la un etaj diferit de copil
  Povestea tristă a acestei mame ne spune de ce nu este bine să dormim la un etaj diferit de copil

  Keri Volmert este una dintre mămicile care sunt nevoite să spună povești tulburătoare despre cum și-au pierdut copiii în urma unor întâmplări tragice pe care nimeni...

  © 2019 Qbebe