Trucuri pentru a hrăni un bebeluș agitat

Trucuri pentru a hrăni un bebeluș agitat

Irina Olteanu - Redactor Senior

Să hrănești un bebeluș agitat la biberon, se poate dovedi o reală provocare! Cei mai mulți bebeluși reușesc să se obișnuiască destul de repede cu biberonul, însă sunt și cazuri în care cei mici devin foarte agitați exact atunci când mama se pregătește să îi hrănească. Același lucru se întâmplă și în cazul bebelușilor în prag de diversificare!

Află cum să faci mai ușoară hrănirea bebelușului agitat cu biberonul, care sunt cauzele pentru care cel mic poate refuza biberonul, precum și ce ai de făcut când bebelușul tău este agitat și după masă.

bebelus cu biberon

Bebeluș agitat la biberon: cauze

Bebelușul agitat la biberon poate refuza alimentația din diverse motive: creșterea dințișorilor, afte, afecțiuni, din alint sau dezinteres. Specialiștii recomandă să aștepți măcar 3-4 săptămâni înainte de a introduce biberonul, în așa fel încât să îi dai timp bebelușului să învețe mai întâi să sugă de la sân și mai apoi să folosească biberonul.

Bebelușul poate deveni agitat la biberon din diferite motive, precum:

  • alegerea tetinei nepotrivite. Tetină biberonului poate să aibă un debit prea rapid sau prea lent. Că să îți dai seama dacă această este cauza pentru care bebe refuză biberonul, încearcă să schimbi tetină și să o adaptezi în funcție de viteza bebelușului de hrănire. De exemplu, dacă bebe e mai mare, suge cu mai multă putere din biberon, iar o tetină din care laptele curge lent îl poate obosi și epuiza;
  • materialul din care este realizată tetină îl irită pe cel mic. Există tetine din latex sau silicon, însă noi te sfătuim să începi hrănirea la biberon cu o tetină din silicon, care este mai ușor de tolerat de către bebeluși. Tetina din silicon nu are gust sau miros specific și nu schimbă gustul hranei;
  • îi dai prea multă mâncare;
  • bebelușul este ținut într-o poziție inconfortabilă;
  • trecerea de la sân la biberon. Acesta este unul dintre motivele cel mai des întâlnite când vine vorba de respingerea biberonului. Alternează și hrănește-l pe cel mic și la sân, și la biberon, dacă se poate;
  • laptele este prea rece, prea cald sau are un gust neplăcut;
  • momentul zilei nu este potrivit. Bebe este somnoros sau tocmai s-a trezit din somn sau nu îi este foame încă;
  • îi ies dințișorii. Dacă observi că bebelușul agitat la biberon are gingiile roșii și salivează abundent, probabil că încep să îi apară dințișorii, lucru care automat duce la scăderea apetitului;
  • apariția colicilor. Bebelușul devine agitat la biberon și când suferă de colici.

Bebeluș agitat la biberon: sfaturi pentru o hrănire ușoară

Bebelușul agitat la biberon nu trebuie forțat să mănânce atunci când nu îi este foame, pentru că va dezvoltă repulsie față de lapte sau mâncare, dar și față de procesul în sine. 

Alege biberonul și tetinele potrivite. De asemenea, adoptă o poziție conforabilă atunci când hrănești bebelușul cu biberonul și menține un contact vizual permanent cu el. Susține-i capul astfel încât bebe să poată respira și înghiți corespunzător și nu îl lăsa niciodată nesupravegheat în timp ce se hrănește singur cu biberonul.

Aruncă laptele neconsumat și prepară un biberon proaspăt la fiecare masă. Dacă îl hrănești cu lapte matern, asigura-te că acesta nu a stat în frigider sau în congelator mai mult de 12 ore. Gustul laptelui este unul din principalele motive pentru care bebelușul devine agitat la biberon.

mama care isi hraneste bebelusul cu biberonul

Bebeluș agitat după masă

Bebelușul este agitat după masă pentru că fie a mâncat prea mult, fie nu a reușit să mănânce suficient din cauzele enumerate mai sus. Unui bebelusl căruia îi dau dințișorii, de exemplu, îi va fi destul de greu să se sugă din biberon.

De asemenea, nu uita că bebelușul agitat după masă are nevoie să eructeze, adică să elimine aerul ingerat odată cu laptele. Așa că după ce termină lăpticul, ține-l pe bebe în poziție verticală și mângâie-l sau bate-l ușor pe spate pentru a-l ajuta să râgâie.

Trucuri pentru a hrăni un bebeluș agitat când mănâncă

Să hrănești un bebeluș agitat nu este tocmai cea mai ușoară misiune! Așa că dacă bebelușul tău a început deja perioada de diversificare, îți oferim o listă cu trucuri special concepute pentru ora de masă a unui bebeluș agitat:

1. Ai răbdare. Refuzul imediat al bebelușului tău de a încerca noi alimente nu înseamnă că trebuie să renunți. Poate dura o perioadă ca cel mic să se acomodeze cu noile gusturi. Încearcă să îi oferi alimentul respectiv timp de o săptămână înainte de a abandona.

2. Asigură-te că toată lumea se concentrează pe mâncare. Înainte de a începe masa, elimină din cameră toate potențialele distrageri ale atenției; închide televizorul, împachetează jucăriile și mută animalele de casă în altă cameră. Exclude orice ar putea să îl agite și mai mult pe cel mic.

3. Împachetează mâncarea ca un cadou. Un alt truc de a-l păcăli constă în prezentarea mesei într-o pungă de cadouri. Bebelușul tău va fi deosebit de încântat să o desfacă de fiecare dată. Iar dacă are culori interesante, atenția îi va fi captată instantaneu.

4. Îndulcește "chinul". Un truc excelent constă în amplasarea mâncării pe o linguriță adăugând puțin gust dulce în vârful său (cum ar fi o bucățică de fruct sau iaurt), recomandă Schnia Roseberry, bonă de renume. Bebelușii adoră gustul dulce, așadar dacă cel mic are la masă un aliment fad, poate dobândi un gust plăcut atunci când este combinat cu puțină banană sau mar.

5. Păcălește-l. Dacă încerci să introduci alimente sănătoase în alimentația copilului, dar acestea nu sunt primite prea bine, încearcă să pregătești o jumătate de porție din mâncarea preferată a bebelușului alături de jumătate din cea nouă, este de părere Jess Miller, bonă de 14 ani și autoare a unui ghid pentru hrănirea bebelușilor. Pune mâncarea în același castron, dar separat și alternează o linguriță din cea pe care știi că o place cu una încă neacceptată, până când s-a săturat.

bebelus agitat

6. Lasă bebelușul să se hrănească singur. Conform bonei Jess Miller, această metodă s-a dovedit extrem de eficientă, mai ales în rândul copiilor încăpățânați. Achiziționează în prealabil tacâmuri pe care cel mic/cea mică le poate ține cu ușurință în mână și pune un castron cu mâncare în fața copilului. Vei rămâne surprinsă că se poate descurca foarte bine și singur. Pregătește-te însă pentru multă mizerie, precum și pentru a-i oferi o a doua porție în cazul în care prima ajunge din întâmplare pe podea.

7. Cumpără-i tacâmuri și veselă nouă. Alimentele vor fi privite într-o lumină nouă când sunt consumate într-un cadru atrăgător. Bebelușul va fi distras de noul ambient și va fi încântat să le folosească.

8. Descoperă-i propriul ritm de hrănire. Fiecare bebeluș este diferit. Unii bebeluș așteaptă 1-2 minute între lingurițe, în timp ce alții sunt mult mai rapizi. Descifrează ritmul specific de hrănire al copilului tău pentru a beneficia la maxim de momentul destinat mesei.

9. Fii creativă. Prezintă bebelușului alimentele într-o manieră cât mai atractivă și îl vei convinge să mănânce ce îi oferi. De exemplu, recomandă Ruth Yaron, mămică și expertă în creșterea copiilor, decorează farfuria celui mic în forma unei fețe umane (folosește bucățele rase de morcov pentru păr, jumătăți de struguri pentru ochi, o afină pentru nas etc.) sau în orice formă amuzantă îți vine în minte. Prin asocierea mâncării cu un obiect distractiv bebelușul va fi mai încântat să deschidă gura și să mănânce.

10. Transformă masa într-un joc. Dacă reușești să creezi o asociere a mâncării cu distracția, jumătate din "bătălie" este câștigată, susține bona Jess Miller. Jucați împreună un joc în care mâncarea reprezintă recompense, de exemplu roagă bebelușul să indice un obiect din casă sau să scoată un sunet de animal, iar când răspunde corect, "premiază-l" cu o bucățică din noua mâncare atât de delicioasă...

11. Lasă bebelușul să se joace cu mâncarea. Chiar dacă acest sfat pare contrar tuturor celor pe care le cunoști deja, funcționează cu adevărat, susține bona Jess Miller. Lasă-l pe cel mic să împrăștie mâncarea pe farfurie, lasă-l să facă un turn din ea. Atâta timp cât mâncarea ajunge în cele din urmă în gura sa, este mai puțin importantă "călătoria" de care a avut nevoie. Tot ceea ce trebuie să faci este să fii pregătită să intervii în situația în care copilul începe să arunce mâncarea pe jos; acest comportament este ușor de descurajat dacă este adresat corespunzător de fiecare dată când apare.

12. Nu te angaja în lupte pentru putere. Experta Ruth Yaron consideră că trebuie să îi oferi constant copilului noi alimente și să nu te simți jignită de un refuz. Nu uita de menținerea unei atmosfera plăcute în timpul mesei și nu iniția confliecte inutile. Mâncarea trebuie să fie privită drept ceva amuzant; odată ce nu se mai întâmplă acest lucru, hrănirea copilului devine mult mai dificilă

13. Poate nu îi este foame. Chiar dacă pare un sfat evident, părinții nu sunt întotdeauna conștienți de faptul că pot exista momente în care bebelușul este sătul. Asigură-te că distanțezi corespunzător mesele. Când copilului nu îi este foame, va încerca să răstoarne castronul/farfuria cu mâncare.

14. Renunță. În cazul în care toate trucurile încercate au eșuat, poate este momentul să cedezi. Unii bebeluși pur și simplu nu vor să mânânce anumite alimente. Dacă cel mic/cea mică a început de o perioadă diversificare iar apoi se oprește din progres sau pare mai agitat decât de obicei, este posibil să se afle în perioada de erupție dentară sau poate să se confrunte cu o viroză. Cere sfatul medicului pentru a fi sigur. Nu este nicio problemă dacă faci din când în când o pauză, chiar dacă masa a durat doar 10 minute.

Un bebeluș agitat la biberon devine o adevărată provocare pentru proaspeții părinți, însă urmând câteva sfaturi și recomandări simple, lucrurile devin mai ușoare. Nu uita de importanța poziționării corecte a bebelușului. Nu-l așeza la orizontală în timpul mesei cu biberonul proptit în gură. Copiii au nevoie ca masa să reprezinte un moment plăcut și de apropiere. După masă ajută-l să râgâie. Toți bebelușii înghit aer când mănâncă, ceea ce cauzează o agitație suplimentară și chiar regurgitare sau vărsături. Susține-l pe umărul tău și bate-l ușor pe spate; este posibil ca bebelușii hrăniți la sân să aibă nevoie mai rar să fie ajutați să râgâie decât cei hrăniți cu lapte praf.

Tu ai avut un bebeluș agitat la biberon? Ce sfaturi ai pentru celelalte mămici?

Surse: my.clevelandclinic.org; parent.guide; thestir.cafemom.com, healthline.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Un bebeluș s-a născut fără ochi
Un bebeluș s-a născut fără ochi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes
    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes

    Viața de mamă te pune în fața unor provocări la care nici nu te-ai fi gândit vreodată. Când ești mamă singură, nu este exclus să consideri că anumite provocări...

    „Am născut un bebeluș de 6,3 kg”. O mamă face publice pozele care uimesc o lume întreagă
    „Am născut un bebeluș de 6,3 kg”. O mamă face publice pozele care uimesc o lume întreagă

    O mamă a ales să dezvăluie, pe o rețea de socializare, imagini cu băiețelul ei de când acesta s-a născut. Copilul a cântărit la naștere peste 6 kg și a avut o lungime...

    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști
    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști

    Empatia este o resursă pe care o putem avea cu toții, dar ea trebuie să fie învățată și dezvoltată. Ce spun specialiștii despre importanța empatiei și despre cum să ne...

    Atenție, părinți! Un bebeluș a murit în mașină pentru că mama i-a fixat centura prea strâns
    Atenție, părinți! Un bebeluș a murit în mașină pentru că mama i-a fixat centura prea strâns

    O mamă din Indiana a fost acuzată de neglijență gravă, după ce fiul ei a murit din cauza centurilor prea strânse de la scaunul auto, potrivit înregistrărilor de la...

    Un bebeluș din Cluj a murit după ce a fost născut pe ascuns și abandonat în cadă
    Un bebeluș din Cluj a murit după ce a fost născut pe ascuns și abandonat în cadă

    Caz cutremurător în Cluj, unde un bebeluș a murit după ce a fost născut pe ascuns și abandonat în cadă. Copilașul s-a născut viu, dar a fost găsit fără suflare...

    O mămică din Brazilia a adus pe lume un bebeluș „gigant”. A cântărit peste 7 kilograme
    O mămică din Brazilia a adus pe lume un bebeluș „gigant”. A cântărit peste 7 kilograme

    O femeie din Brazilia a dat naștere unui bebeluș cu o greutate de două ori mai mare decât media. Micuțul nou născut are deja nevoie de haine pentru copii de 9 luni. Mai multe...

    A intrat în Cartea Recordurilor! Cum arată „cel mai prematur” bebeluș din lume care a supraviețuit
    A intrat în Cartea Recordurilor! Cum arată „cel mai prematur” bebeluș din lume care a supraviețuit

    Avea doar 420 de grame la naștere, iar medicii erau rezervați cu privire la șansele sale de supraviețuire. Acum, la mai bine de un an de când a venit pe lume, Curtis Means nu numai...

    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect
    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect

    Pe cât sunt de neplăcute crizele de furie ale celor mici, pe atât sunt de normale. Aceste accese de furie încep, de obicei, în jurul vârstei de 18 luni și pot...

    © 2024 Qbebe