Cum sa ii asiguri bebelusului tau un somn linistit in orice conditii

Cum sa ii asiguri bebelusului tau un somn linistit in orice conditii

Alexandra Ion

1. Despre somn si importanta sa in dezvoltarea bebelusului

Cu totii avem nevoie de somn. Somnul este activitatea principala a creierului in stadiile timpurii de crestere si contribuie semnificativ la dezvoltarea armonioasa a copiilor. Ritmul circadian (ciclul somn-veghe) ce dicteaza somnul, este reglat de alternanta lumina-intuneric, iar in cazul bebelusilor acest ritm are nevoie de timp pentru a se stabiliza, ceea ce rezulta in programe neregulate de somn la nou-nascuti. Observam aceasta dezvoltare a ritmului circadian in jurul varstei de 6 saptamani, iar la varsta de 3-6 luni, majoritatea bebelusilor au un ciclu regulat de somn-veghe.

Pana la varsta de 2 ani, majoritatea copiilor petrec mai mult timp dormind decat treji, iar per total un copil va petrece in medie 40% din primii ani de viata dormind. Somnul este deosebit de important pentru copii datorita impactului pozitiv asupra dezvoltarii mentale si fizice.
Exista doua tipuri alternante ale starii de somn:
• Somnul fara miscari oculare rapide (NREM) sau somn "linistit" (fara vise). Pe parcursul acestei stari de somn, alimentarea cu sange la nivelul muschilor este crescuta, rezervele de energie sunt refacute, are loc repararea si cresterea tesuturilor si sunt eliberati hormoni importanti pentru crestere si dezvoltare.
• Somnul cu miscari oculare rapide (REM) sau somn "activ" (cu vise). In timpul somnului REM, creierul este activ si au loc visele. Corpul devine imobil, respiratia si pulsul sunt neregulate. In timpul acestei stari se produce dezvoltarea cerebrala, care este foarte intensa in cazul celor mici.

Bebelusii petrec aproximativ 50% din timpul somnului in fiecare din aceste stari, iar ciclul de somn este de aproximativ 50 de minute. In jurul varstei de 6 luni, somnul REM are o pondere de 30% din somn. Cand copilul ajunge la varsta de prescolar, ciclul de somn este de circa 90 de minute.

2. Cat trebuie sa doarma bebelusul tau

Bebelusii si copiii mici au nevoie de mult mai mult somn decat adultii pentru a sprijini dezvoltarea rapida la nivel mental si fizic. Cei mai multi parinti stiu deja ca un copil in crestere are nevoie de un somn bun, insa multi nu stiu cate ore de somn sunt suficiente.
Cu toate ca numarul de ore necesare pentru un somn de calitate este diferit pentru fiecare copil, urmatoarele intervale se pot aplica la majoritatea dintre ei:

3. Ce poate perturba somnul bebelusilor si cum putem elimina acele surse

Somnul la nou-nascuti (0-3 luni)
Nou-nascutii isi exprima nevoia de somn in moduri diferite (se agita, plang, isi freaca ochii). Cel mai bine este sa culcam bebelusul atunci cand observam primele semne de somn, inainte ca acesta sa devina agitat din cauza oboselii. Asezand bebelusul in patut atunci cand este aproape adormit, il ajutam sa invete cum sa adoarma singur, obicei ce se va dovedi util in stabilirea rutinei sale de somn.

Nou-nascutii care nu dorm bine noaptea pot fi incurajati sa doarma mai putin pe parcursul zilei prin expunerea la un mediu luminos si zgomote si prin mentinerea atentiei cu activitati de joaca. Pe masura ce seara se apropie, mediul inconjurator al celui mic poate fi mai linistit, mai intunecos si cu mai putine activitati.

Sfaturi utile pentru somnul nou-nascutilor
• Observati programul de somn al celui mic si identificati semnele de oboseala;
• Puneti bebelusul in patut atunci cand da semne de somnolenta, nu cand este deja adormit;
• Asezati bebelusul pe spate, cu fata si capul descoperite, fara paturici suplimentare, jucarii si alte obiecte;
• Incurajati somnul pe timp de noapte.

Somnul la bebelusi (4-11 luni)
Daca, inca din primele zile de viata, bebelusii au fost pusi in patut la primele semne de oboseala, pana sa adoarma, este mult mai probabil ca la aceasta varsta deja sa poata adormi singuri. Ei sunt mai independenti din punct de vedere al somnului, nemaifiind nevoie de interventia parintelui pentru a calma si adormi copilasul. Cei ce au fost obisnuiti cu asistenta parintelui la adormire, adeseori vor plange noaptea pentru a semnala ca au nevoie de ajutorul lor pentru a adormi la loc.

Aspectele sociale si de dezvoltare pot afecta de asemenea somnul. Copiii ce se simt in siguranta si sunt atasati de cei ce ii ingrijesc pot experimenta mai putine probleme cu somnul, dar unii vor refuza sa renunte la acest atasament cand vine vorba de somn. In a doua jumatate a anului din viata bebelusului, acesta se poate de asemenea confrunta cu anxietatea de separare de parinte. In plus, bolile, dezvoltarea psihica si motorie pot afecta somnul in mod negativ.

In jurul varstei de 6 luni, hranirea pe timp de noapte nu mai este de obicei necesara si multi copii dorm pe intregul parcurs al noptii; 70-80% dintre acestia vor ajunge la aceasta etapa pana la varsta de 9 luni.
Sfaturi utile pentru somnul bebelusilor
• Dezvoltati un program de somn regulat pentru zi si noapte;
• Stabiliti o rutina de culcare placuta pentru cel mic;
• Oferiti-i bebelusului ambianta favorabila pentru somn (ex. liniste, intuneric, temperatura optima);
• Incurajati adormirea independenta de parinte.

Somnul la copiii mici (1-3 ani)
Copiii mici se confrunta adesea cu probleme de somn la aceasta varsta, manifestand rezistenta atunci cand vine ora de culcare, trezitul pe timp de noapte, frica de a dormi singuri sau cosmaruri.
Multi factori pot contribui la crearea acestor probleme de somn:
• Dorinta celor mici de a fi mai independenti;
• Dezvoltarea abilitatilor motorii, cognitive si sociale;
• Faptul ca la aceasta varsta cei mici se pot da jos din patut;
• Anxietatea de separare;
• Nevoia lor de autonomie;
• Dezvoltarea imaginatiei.
Semne ce ar putea indica un somn inadecvat includ oboseala pe timp de zi si probleme comportamentale (agitatie, irascibilitate).
Sfaturi utile pentru somnul copiilor
• Creati un program zilnic de somn si o rutina de culcare;
• Asigurati-va ca mediul in care doarme cel mic ramane acelasi in fiecare noapte si pe parcursul noptii;
• Impuneti reguli de somn, comunicate corespunzator copilului;
• Incurajati folosirea unui obiect de confort precum o paturica sau o jucarie.

4. Febra la bebelusi si cum poate aceasta perturba somnul celor mici

Am vazut in sectiunile anterioare ca, printre factorii din cauza carora copilul nu doarme cat trebuie, se numara: lipsa unui program structurat de somn, absenta unei rutini de culcare, anxietatea de separare de parinte, cresterea abilitatilor motorii, cognitive si sociale, bolile.
Daca majoritatea cauzelor de mai sus se pot elimina prin modificarea rutinei copilului, atunci cand cel mic este bolnav si nu se simte bine, situatia se schimba. Una dintre cele mai comune afectiuni cu care te vei confrunta ca si parinte este febra la bebelusi. La varste foarte mici, febra este des intalnita, fiind raspunsul organismului la foarte multe schimbari prin care acesta trece. De cele mai multe ori o raceala sau alta infectie virala va fi cauza febrei bebelusului, insa pot exista si alti factori precum reactia la un vaccin sau aparitia dintilor.

Un semn comun al febrei la bebelusi si copii mici este fruntea calda, cu toate ca absenta acestui aspect nu inseamna neaparat si absenta febrei. Este posibil ca cel mic sa fie si mai irascibil si agitat decat de obicei. Alte simptome asociate cu febra la bebelusi includ: somn insuficient, pofta de mancare scazuta, lipsa de interes fata de joaca, lipsa de activitate sau chiar letargie, convulsii febrile.
Primul pas spre ajutorarea celui mic este monitorizarea temperaturii, o veritabila provocare atunci cand bebelusul tau plange, este agitat si nu poate fi tinut intr-un loc pe durata unei masurari clasice.

5. Cum masori temperatura pe timpul somnului astfel incat sa nu deranjezi bebelusul

Pentru masurarea temperaturii bebelusului avem urmatoarele optiuni: rectal, la nivelul timpanului (in ureche) sau la nivelul tamplei (pe frunte). Masurarea temperaturii rectal este considerata a fi cea mai sigura si ca atare este cea mai indicata pentru bebelusi si copii mici, unde exactitatea este vitala. Cu toate acestea, in situatiile in care temperatura sufera fluctuatii rapide, masuratoarea rectala a temperaturii devine anevoioasa din cauza modului greoi de operare. Bebelusul inceteaza sa mai fie cooperant, plange si se agita la fiecare aplicare a termometrului. Mai mult, pe durata somnului este imposibil sa masori temperatura rectal fara a trezi bebelusul.

De aceea, in incercarea de a monitoriza cu precizie temperatura micutului, cea mai sigura alegere este un termometru cu infrarosu, non-contact. Cu acest ajutor de partea ta, vei putea masura temperatura bebelusului fara a-l atinge, deci fara a-l deranja. Cel mic este in perfecta siguranta, nu trebuie dezbracat si nici macar miscat din locul in care se afla.
Un termometru non-contact, 3in1, te ajuta sa masori atat temperatura bebelusului, cat si a camerei, alimentelor sau apei din cadita.

Cu termometrul Thermoval baby poti masura temperatura copilului fara sa il atingi, in doar 3 secunde. Tehnologia sa avansata permite masurarea non-contact, astfel incat bebelusul sa nu fie deloc deranjat.

In plus, este complet silentios si te ajuta astfel sa ii masori temperatura bebelusului chiar si cand acesta doarme.
Daca temperatura copilului este normala, termometrul afiseaza valorile pe un fundal luminos albastru. Cand copilul prezinta temperatura ridicata, Thermoval baby te atentioneaza printr-un semnal luminos rosu. Din nou, complet silentios pentru a nu deranja (sau trezi) micutul.

Thermoval baby masoara temperatura apei din cada, a lapticului din biberon, a mancarii din castronel si a tuturor obiectelor din jurul copilului. Mai mult, il poti folosi si drept termometru de camera pentru ca iti indica rapid cate grade sunt in incapere.
Intra pe www.masoarafebra.ro si afla totul despre febra la copii si termometrele pe care le poti folosi cu incredere pentru puiul tau!

Surse: www.masoarafebra.ro, www. sleepfoundation.org, www.babysleepsite.com, www.babaycenter.com

Articolul urmator
Copiii și sezonul estival: este recomandat sau nu să le schimbăm programul de somn?
Copiii și sezonul estival: este recomandat sau nu să le schimbăm programul de somn?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum să te asiguri că al tău copil adolescent devine o persoană bună
    Cum să te asiguri că al tău copil adolescent devine o persoană bună

    Când copilul tău ajunge în perioada adolescentei, de multe ori ai impresia că s-a schimbat peste noapte și, de asemenea, te întrebi cum este mai bine să-l abordezi...

    Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci
    Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci

    Te numeri printre părinții care consideră că animalele de companie nu au ce caută în apropierea bebelușului sau a copilului mic? Ei bine, studiile arată că prezența unui...

    10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn
    10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn

    Printre cele mai frecvente provocări ale unei mame se numără și pregătirea copilului pentru somn. Fie că sunt mai mici, fie că sunt mai mari, în general copiii nu se lasă ușor...

    Fiul ei s-a sufocat la grădiniță în somn. Mesajul acestei mame va salva viața copilului tău
    Fiul ei s-a sufocat la grădiniță în somn. Mesajul acestei mame va salva viața copilului tău

    Vrei să îi cumperi copilului tău un colier pentru dentiție? Mai gândește-te! O mămică de peste Ocean, care și-a pierdut copilul după ce acesta s-a sufocat, în...

    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă
    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă

    Complimentele ne pot face ziua mai bună și ne pot da o doză de încredere, mai ales atunci când aceasta ne lipsește. Mai mult, complimentele spuse din suflet apropie oamenii...

    Comoția cerebrală la copii. În ce condiții apare, cât de periculoasă este și cum trebuie să acționeze părinții?
    Comoția cerebrală la copii. În ce condiții apare, cât de periculoasă este și cum trebuie să acționeze părinții?

    Contuziile la nivelul capului la copii pot avea loc oricând, indiferent cât de mult am încerca să prevenim. Dacă, însă, micul pacient prezintă simptome...

    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău
    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău

    Bebelușul tău este o minune! La fel e și pielea lui. Este delicat și sensibil – și, prin urmare, necesită o îngrijire adecvată.

    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere
    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere

    Cât de grea este nașterea fără epidurală? Ne spune o mămică de peste ocean, care a născut 4 copii, fără injecția la care speră majoritatea mamelor, care se pregătesc să...

    © 2024 Qbebe