Tehnica prin care copilul tău învaţă să folosească olița în doar trei zile

Tehnica prin care copilul tău învaţă să folosească olița în doar trei zile

Irina Olteanu - Redactor Senior

Tehnica Fellom presupune o concentrare intensă asupra activității fiziologice a copilului timp de 3 zile, dar are șanse mari de reușită și te va scuti ulterior de multe scutece schimbate, precum și de cheltuieli nedorite. Iată cum trebuie să procedezi pentru a-ți învăța copilul să folosească olița în doar 3 zile.

Informații despre tehnica Fellom

Chiar dacă îți pare un vis sau o glumă proastă, ideea de a învăța copilul să folosească olița în doar trei zile este extrem de realistă și nici măcar recentă (cartea de unde a pornit a fost publicată în 1974). O educatoare pe nume Fellom din San Francisco a inițiat această tehnică în anul 2006, după ce a reușit să învețe mai mult de 100 de copii să facă la oliță mai devreme. Metoda este eficientă pentru copii chiar de 15 luni, fiind îndeosebi recomandată pentru cei cu vârsta mai mică de 28 de luni (cu cât te apropii mai mult de vârsta de 3 ani, cu atât scad șansele de funcționare). Programul presupune doar două ore de curs seara și în continuare vei afla tu însuți cum o poți pune concret în practică.

Reține înainte de toate un aspect important: copilul tău nu va fi perfect capabil să folosească olița în câteva zile, ci va folosi mai degrabă olița și nu scutecele, dar se va confrunta în continuare cu mici accidente și va avea nevoie de susținerea ta. Va trebui să îl ajuți și să îl înveți toți pașii necesari timp (legați de igienă și curățenie) timp de câteva luni (copiii de vârstă foarte mică nu vor fi capabili să se descurce singuri). De asemenea, nu există o modalitate corectă și una greșită, ci doar una care funcționează pentru tine și familia ta.

tehnica Fellom

Instrucțiuni pentru a pune în practică tehnica Fellom

Tehnica Fellom presupune ca al tău copil să rămână dezbrăcat de la talie în jos (când se află acasă) și să poarte pantaloni largi fără nimic dedesubt (când se află în public). Prezintă-i faptul că în curând nu va mai purta scutece; la această vârstă cei mici sunt extrem de încântați să se simtă cât mai liberi posibil. Este însă indicat să poarte în continuare scutece pe perioada nopții. Pentru a identifica momentul potrivit de inițiere, urmărește dacă al tău copil prezintă următoarele indicii: rămâne uscat timp de 2 sau mai multe ore deodată, cere la oliță, refuză să poarte scutece și elimină scaunul la un interval regulat în fiecare zi.

Va trebui să ții cont de următoarele recomandări pentru a aplica metoda:
- Stabilește mai multe olițe împrăștiate prin casă (în mod ideal câte una în fiecare zonă principală unde copilul petrece timp, plus câte una în fiecare toaletă)
- Păstrează întotdeauna scutece și mai multe perechi de pantaloni la îndemână în caz de accidente, precum și soluții speciale și pungi pentru a curăța rapid
- Dacă locuiești într-un loc unde este adeseori frig, asigură-te că pornești căldura și încalți copilului cu șosete în această perioadă.

Prima zi din tehnica Fellom:
- Pune copilul să se dezbrace de la talie în jos pentru întreaga zi. Monitorizează-l îndeaproape. Când simte nevoia să își facă necesitățile fiziologice, du copilul la cea mai apropiată oliță
- Permite-i copilului să consume gustări sau alimente sărate împreună cu un aport ridicat de apă și asigură-te că bea lichide din abundență pentru a fi nevoit să urineze des.
- Când tu sau partenerul tău trebuie să folosiți toaleta, luați copilul cu voi. Demonstrați-i toți pașii pe care îi fac adulții la toaletă. Copiii pot învăla lucruri extrem de rapid prin exemplificare.
- Sărbătorește cu cel mic/cea mică fiecare reușită în utilizarea corectă a oliței (eventual printr-un dans distractiv). Odată ce a reușit să folosească olița de 10-12 ori, copiii încep să o poată folosi în mod independent.
- Dacă al tău copil nu reușește să folosească olița, nu îl certa și nu te comporta în vreun fel care l-ar putea face să se rușineze. În schimb, spune-i pur și simplu: pipi/treaba mare trebuie să ajungă în oliță pe un ton ușor dezamăgit.
- Înainte de sieste și de ora de culcare, spune-i copilul tău că este timpul să utilizeze olița (evită să îl întrebi dacă dorește să facă asta). Pune un scutec pe cel mic chiar înainte de a adormi pentru a evita accidentele minore.

tehnica fellom

A doua zi din tehnica Fellom:
- Concentrează-te pe metoda folosită în prima zi. Cu toate acestea, în a doua zi ar trebui să ieșiți împreună în afară din casă la ora amiezei. Așteaptă ca al tău copil să urineze în oliță și apoi ieșiți imediat afară. În acest mod îl ajuți să meargă la toaletă în mod voluntar.
- Atunci când pleci de acasă, lasă-ți copilul să poarte pantaloni largi fără nimic dedesubt. Nu trebuie să poarte scutece sau lenjerie intimă normală. Scopul tău este de a ieși și de a te întoarce acasă fără a avea vreun accident și fără a fi nevoit să folosești olița când te afli afară. Dacă mergeți cu mașină, amplasează pe scaunul de mașină o bucată de blană de oaie (are capacitate mare de absorbție)
- Rămâi aproape de casă. Doar fă o plimbare în jurul cartierului. Ia o oliță portabilă cu tine pentru orice eventualitate.

Cea de-a treia zi din tehnica Fellom:
- Respectă instrucțiunile pe care le-ai urmărit în prima zi, dar acum ar trebui să scoți copilul de două ori afară din casă: o oră dimineața și o oră după-amiaza. De fiecare dată invită copilul să folosească olița înainte de a pleca
- Din nou, atunci când ieșiți afară, copilul trebuie să poarte pantaloni largi fără nimic dedesubt. Luați cu voi olița portabilă și un schimb de haine pentru situația în care lucrurile nu merg bine.

De reținut

Tehnica Fellom necesită implicare, concentrare și dedicare. În următoarele trei luni după ce inițiezi folosirea oliței copilul va trebui să meargă dezbrăcat de la talie în jos când este treaz acasă și să poarte pantaloni largi fără nimic dedesubt când este afară sau la creșă/grădiniță. Scutecele sunt permise doar pentru perioada de somn.

În cazul în care nu obții rezultate favorabile (copilul tău prezintă o rată de succes mai mică de 75% sau nu pare să observe urina care îi curge pe picior), așteaptă aproximativ 6-8 săptămâni înainte de a încerca din nou. Nu uita de faptul că această tehnică necesită răbdare, sprijin din plin și timp.

Citește și: Cum inveti copilul la olita? 

Surse: 

www.babycenter.com; https://brightside.me; www.slinganddance.com

Articolul urmator
Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață
Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum a reușit un copil de doar 2 ani să folosească singur olița?
    Cum a reușit un copil de doar 2 ani să folosească singur olița?

    „Mami, sunt deja fetiță mare. Vreau să merg la oliță!” - asta a auzit o mamă de peste hotare de la fiica ei în vârstă de 2 ani și jumătate. Ceva ce ar vrea...

    Ce trebuie să faci când repari „mici accidente” după ce copilul a învățat să folosească olița
    Ce trebuie să faci când repari „mici accidente” după ce copilul a învățat să folosească olița

    A venit timpul în care cel mic a învățat, în sfârșit, să facă la oliță! Acesta este momentul pe care îl așteaptă mulți părinți și tocmai de aceea,...

    Lista de dorințe a unei mame cu cancer în fază terminală: „Vreau să-mi învăț copilul să folosească olița și să scrie primul cuvânt”
    Lista de dorințe a unei mame cu cancer în fază terminală: „Vreau să-mi învăț copilul să folosească olița și să scrie primul cuvânt”

    O mamă de 34 de ani, bolnavă de cancer în fază terminală, a scris o listă de dorințe, cu lucruri pe care vrea să îl învețe pe fiul ei, înainte să moară.

    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze
    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

    În ultimii ani, tot mai mulți părinți decid ca micuții lor să învețe acasă. De aceea, este firesc să intervină și această grijă: „Oare copilul meu are...

    Tehnica nașterii asistate prin cezariană: Mămicile își pot scoate singure bebelușii din burtică, în timpul operației
    Tehnica nașterii asistate prin cezariană: Mămicile își pot scoate singure bebelușii din burtică, în timpul operației

    Fiecare naștere reprezintă un miracol, fie că vorbim de cea naturală, sau de cea prin cezariană. Cu toate acestea, femeile care nasc prin cezariană sunt mai puțin implicate în...

    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe
    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe

    Fiecare părinte își dorește să aibă un copil care să învețe bine la școală. În acest articol vorbim despre metode de a determina copilul să învețe, fără...

    Video: Tehnica de respirație care îți poate salva viața dacă te infectezi cu COVID-19
    Video: Tehnica de respirație care îți poate salva viața dacă te infectezi cu COVID-19

    Un doctor din cadrul spitalului Queen’s Hospital din Londra a viralizat o tehnică de respirație care poate ajuta pacienții diagnosticați cu coronavirus! Important de menționat...

    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă
    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă

    Odată ce devii mamă, îți dorești mai mult ca oricând să fii sănătoasă și în formă pentru copilul tău. În ciuda eforturilor tale, anumite rutine din viața...

    © 2024 Qbebe