10 situatii care testeaza rabdarea mamicilor in primul an de viata al bebelusului

10 situatii care testeaza rabdarea mamicilor in primul an de viata al bebelusului

Roxana Arghirescu - Contributor

Lucrul de care toate proaspetele mamici au nevoie mai mult decat oricand este rabdarea. Adaptarea bebelusului la lumea din jurul sau nu este un obiectiv usor de indeplinit. Din contra, de cele mai multe ori, mamica trebuie sa dea dovada de o putere de care nici ea nu stia ca este capabila, pentru a putea face fata nevoilor celui mic.

Iata situatiile care, in majoritatea cazurilor, pun la grea incercare rabdarea mamicilor:

Colicile

Colicile sunt dureri abdominale care il vor supara pe bebe si il vor face sa planga neintrerupt ore in sir. Acestea pot aparea la cateva zile de la nastere si pot dura pana la 3 - 4 luni. Intensitatea colicilor si, in consecinta, numarul de crize de plans, variaza de la bebe la bebe. Exista bebelusi care au avut norocul sa nu prezinte simptome de colici, insa exista si cazuri in care parintii nu au putut inchide un ochi in primele 3 luni de viata ale micutului lor.

Din nefericire, nu se cunoaste cauza exacta a colicilor si nici remedii care sa aiba efect sigur nu exista.
Poti incerca, pentru ameliorarea crizelor de plans: siropurile anti-colici, masajul pe burta sau pe spate, comprese calde aplicate pe burtica, plimbarea cu bebelusul in brate sau leganarea acestuia.

ingrijire beblusi plans colici dureri dinti somn olita suzeta biberon primii pasi

Aparitia dintilor

Intre sase luni si un an, primii dinti ai bebelusului tau isi vor face aparitia. Si nu ai cum sa nu ii observi, deoarece ei vor veni insotiti de: stare de nervozitate, somn agitat si intrerupt, reprize de plans, salivare excesiva, frecarea gingiilor cu orice ii este bebeluslui la indemana.

Daca primii dinti apar devreme, nici nu ai scapat bine de noptile nedormite din cauza colicilor ca incep trezirile datorita durerilor de dinti.

Din fericire, durerile de dinti nu sunt foarte persistente. Bebe va fi foarte agitat doar cateva zile, pana cand dintele va reusi sa sparga gingia, apoi se va linisti. In plus, poti folosi geluri speciale, disponibile la farmacie, cu care ii poti masa gingia pentru a-i reduce durerile.

Primele mese solide

In jurul varstei de sase luni se recomanda diversificarea alimentatiei bebelusilor. Ii poti oferi puiului tau suc de mere, morcovi sau supa de legume.

Toti bebelusii, insa, sunt extrem de reticenti la gusturile noi. Primele incercari vor fi un esec total: va scuipa tot, va sigila gura, iti va da cu manuta peste lingurita si peste castron, varsand mancarea pe jos, totul acompaniat, bineinteles, de lacrimi.

Nu trebuie sa te descurajezi! Vei vedea ca rezistenta opusa de cel mic va scadea pe zi ce trece. Pana la urma se va obisnui cu gusturile noi si chiar va incepe sa aiba alimente preferate.

ingrijire beblusi plans colici dureri dinti somn olita suzeta biberon primii pasi diversificare

Rostogolirile

In jurul varstei de patru - cinci luni, bebelusii invata sa se rostogoleasca. Ei insa nu vor putea sa se rostogoleasca, la inceput, decat intr-o singura directie. De exemplu, vor putea sa se intoarca de pe spate pe burta, insa nu si inapoi. Si cand vor obosi sau se vor plictisi de statul pe burta, vor incepe sa planga, pana ce mamica ii va ajuta sa se intoarca din nou pe spate. Si peste cateva minute vor repeta miscarea, ajungand din nou pe burta. Asta pentru ca celor mici, odata ce au invatat o miscare noua, le face mare placere sa o exerseze non-stop. Bineinteles, inclusiv noaptea.

Ce poti face? Ajuta-l sa invete sa se rostogoleasca si invers: ademeneste-l cu o jucarie si cand se intinde dupa ea, sprijina-l de spate, aratandu-i miscarea.

Adaptarea la scaunul auto

Cand mergi cu masina impreuna cu bebelusul tau, cel mai bine pentru siguranta acestuia este sa il asezi intr-un scaun auto. Daca altcineva se afla la volan, cand bebe va incepe sa planga, cu siguranta il vei lua in brate pentru a-l linisti. Insa, daca tu esti cea care conduce masina, te vei intalni, mai devreme sau mai tarziu, cu situatia in care cel mic va plange si tu nu il vei putea lua in brate.

Trebuie sa stii ca orice copilas se poate obisnui pana la urma cu mersul in scaunul auto. Cat de curand se intampla asta, depinde doar de rabdarea si puterea parintilor. Asta pentru ca singurul mod de a-l invata pe cel mic sa stea cuminte in scaunelul lui in masina, este sa nu cedezi de fiecare data cand plange, ci sa il lasi sa se linisteasca singur.

Ceea ce trebuie sa faci, este sa ii oferi un confort cat mai mare si sa faci mersul cu masina cat mai interesant pentru cel mic: in primul rand alege un scaun auto comod, potrivit greutatii si varstei copilului tau, atarna-i jucarii pe care sa le poata atinge, pune muzica iar, cand creste un pic mai mare, poti sa ii oferi o mica gustare, daca devine nelinistit la drum (un covrig, un biscuit).

ingrijire beblusi plans colici dureri dinti somn olita suzeta biberon primii pasi diversificare scaun auto

Teama de separare

Majoritatea bebelusilor au o perioada, spre ultima parte a primului an de viata, in care devin extrem de atasati de persoana care ii ingrijeste. Este un sentiment frumos, pentru orice mama, sa simti iubirea bebelusului tau. Sunt insa momente, cand ti-ai dori sa nu planga de fiecare data cand te dezlipesti de el, fie ca trebuie sa ii pregatesti mancarica, sa strangi rufele murdare sau pur si simplu sa mergi la toaleta.

Tot ce poti face in aceste situatii este sa ii arati piticului dragostea ta, pentru a-l convinge ca si daca il lasi singur cateva momente, te vei intoarce la el.

Primii pasi

In jurul varstei de 9 luni bebelusii vor putea sta in picioare si se vor putea deplasa, daca sunt tinuti de manute. Perioada de cand descopera mersul tinut de manute si pana va merge singur in picioare, va fi destul de grea pentru mamica. Bebe va adora sa vada lumea de sus si va vrea sa il plimbi peste tot tinut de manute. Dupa cateva minute de plimbare, vei simti presiunea pe care o pune aceasta pozitie pe coloana ta vertebrala.

Pentru a nu sta mereu aplecata, poti apela la un premergator sau un ham. Insa nu iti pune mari sperante in aceste obiecte. Orice bebelus va prefera tot mainile mamei sale.

Socializarea

Cu siguranta, nevoia ta de socializare si-a spus cuvantul si ti-ai facut un grup de prietene mamici cu care te intalnesti din cand in cand. Astfel de intalniri au efecte pozitive garantate asupra psihicului oricarei mamici.

Cat bebelusii sunt mici, si dorm mai mult, veti avea timp si liniste sa puteti povesti tot ce va doriti. Dar, pe masura ce micutii cresc, intalnirile acestea vor deveni din ce in ce mai greu de "regizat". Piticii se vor certa pe jucarii, se vor lovi unii pe altii, vor plange, nu isi vor coordona programul de somn si se vor deranja unul pe celalalt.

Ce poti face? Incearca, la o varsta cat mai mica, sa il obisnuiesti pe cel mic cu prezenta altor copii in jurul sau. Explica-i ca trebuie sa fie darnic, sa imparta jucariile cu ceilalti si cearta-l cand loveste alt copil.

ingrijire beblusi plans colici dureri dinti somn olita suzeta biberon primii pasi diversificare scaun auto

Obisnuirea cu olita

Nu trebuie sa incerci sa renunti la folosirea scutecelor mai devreme de varsta de 1 an si jumatate, deoarece abia atunci bebelusii sunt in stare sa-si controleze muschii, pentru a nu face pe ei. Poti insa, dupa ce bebelusul tau sta foarte bine in fundulet, sa il asezi pe olita 5 - 10 minute pe zi, pentru a se invata cu ea si, cand va veni vremea, sa o utilizeze fara sa obiecteze. Pana ce bebe se va obisnui cu statul pe olita, intai va protesta, o va trata ca pe o jucarie si nu va vrea sa stea asezat pe ea sub nicio forma.

Trebuie doar sa ai rabdare! Cu cat vei amana mai mult si micutul tau creste, cu atat va opune mai multa rezistenta.

Renuntarea la suzeta si/sau biberon

Unul din cele mai grele momente pentru tine si micutul tau este cel in care trebuie sa renunte la suzeta si/sau biberon.

Sunt cazuri in care tetina biberonului sau suzeta incepe sa deformeze dintii bebelusilor sau sa provoace carii. Atunci este necesara incetarea utilizarii acestora, inainte ca bebe sa fie pregatit pentru a renunta la ele.

Ce te asteapta in aceasta situatie? In principal, refuzul de a bea laptele din alt recipient si plans mult, mai ales noaptea si in momentele cand devine foarte obosit.

ingrijire beblusi plans colici dureri dinti somn olita suzeta biberon primii pasi diversificare scaun auto

Poate te vei intreba cum vei reusi sa treci cu bine prin toate aceste situatii. De fapt raspunsul este foarte simplu! Vei descoperi, in dragostea pentru puiul tau, puterea necesara pentru a fi alaturi de el intotdeana si pentru a trece impreuna peste aceste momente grele.

Si cand simti ca rabdarea ta este la limita, gandeste-te la urmatorul lucru: oricat de greu ti-ar fi tie, puiului tau ii este si mai greu. Pentru el totul e nou si nu intelege mai nimic din ceea ce i se intampla. Tu trebuie sa fi puternica pentru el si sa ii oferi siguranta ca ii vei fi mereu alaturi.

Tu cum te-ai descurcat in aceste situatii?

Articolul urmator
Trucul viral al unei mame care reușește să elimine miraculos gazele bebelușului
Trucul viral al unei mame care reușește să elimine miraculos gazele bebelușului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Greșeli pe care le-am făcut în primul an de viață al copilului meu
    Greșeli pe care le-am făcut în primul an de viață al copilului meu

    Pe toată perioada sarcinii am încercat să mă informez cât de mult posibil cu privire la modul în care aș putea să îmi cresc puiul de om cât mai frumos și...

    9 situații pentru care o mamă nu trebuie să-și ceară niciodată scuze
    9 situații pentru care o mamă nu trebuie să-și ceară niciodată scuze

    Indiferent de vârsta pe care o are copilul tău, ești în atenția celor din jur, fie că aceștia sunt părinți, fie că nu. De aceea, pe lângă aprecierile pe care le...

    Fiul meu de 13 ani mi-a spus că sunt o mamă rea. Și are dreptate! Mi-am pierdut răbdarea
    Fiul meu de 13 ani mi-a spus că sunt o mamă rea. Și are dreptate! Mi-am pierdut răbdarea

    Ce mamă ar vrea să audă de la copilul ei că este o mamă rea? O femeie de peste granițe povestește, într-o postare pe Reddit, cum a izbucnit în lacrimi în momentul...

    Trucul genial prin care un tată își salvează copiii de situații inconfortabile
    Trucul genial prin care un tată își salvează copiii de situații inconfortabile

    Recunosc, mă enervez teribil când oamenii se plâng cât de greu este să ai copii mici. Adică, serios? Copiii mici sunt teribili? Sigur, sunt acele dimineți în care...

    O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube
    O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube

    Internetul poate fi util pentru copii! Pe lângă faptul că îi ajută să se familiarizeze, încă de la vârste foarte fragede, cu mediul digital, internetul abundă...

    O femeie care a lucrat vreme de peste 27 de ani la o creșă susține că a fost martora unor situații înfiorătoare
    O femeie care a lucrat vreme de peste 27 de ani la o creșă susține că a fost martora unor situații înfiorătoare

    În ultimii ani, sunt aduse în atenție tot mai multe situații în care copii sunt neglijați sau puși în situații periculoase la grădiniță/la creșă. Cu toate...

    Cinci situații în care nu ar trebui să punem copilul să aleagă între mami și tati
    Cinci situații în care nu ar trebui să punem copilul să aleagă între mami și tati

    Pe cine iubesti mai mult, pe mami sau pe tati? Cu cine alegi să rămâi? - Sunt doar câteva din întrebările care nu își au locul într-o familie cu copii....

    Ești a doua soție? 9 situații pentru care trebuie să te pregătești intens
    Ești a doua soție? 9 situații pentru care trebuie să te pregătești intens

    Ești a doua soție? Asta nu înseamnă că ești pe locul doi în inima bărbatului tău. Treci peste temeri, răutățile din jur (dacă există) și peste "fantoma" primei...

    © 2024 Qbebe