Codul bunelor maniere la botez

Codul bunelor maniere la botez

Irina Olteanu - Redactor Senior

La botez se impune respectarea unui cod al bunelor maniere atât de către nașIi și părinții copilului, cât și de invitați. Dacă vă aflați pentru prima dată într-o atare situație și sunteți intimidați de ipostaza de invitați la acest eveniment intim, veți afla chiar aici informații cu privire la modul în care trebuie să vă comportați și la vestimentația potrivită ocaziei.

Indiferent că sunteți gazdă sau invitat la acest eveniment special din viața unui copil, trebuie să aflați că botezul are o semnificație deosebită, prin urmare trebuie tratată cu respectul cuvenit. În această zi copilul este creștinat și primește numele pe care îl va purta tot restul vieții. Deoarece fiecare biserică dispune de practici diferite, preotul care oficiază botezul vă va oferi instrucțiuni prealabile cu privire la tot ceea ce trebuie să știți. Cu toate acestea, există unele reguli de bază pe care este bine să le urmați.

bune maniere

Bune maniere pentru familia gazdă

Imediat cum decideți că doriți ca cel mic sau cea mică să fie botezat trebuie să luați legătura cu biserica unde vă doriți să aibă loc ceremonia. Va trebui să oferiți informații precum data nașterii copilului, numele acestuia, numele părinților și numele nașilor. De la o biserică la alta se poate să vi se solicite informații suplimentare, conform datinii. Este indicat să oferiți preotului sau personalului administrativ al bisericii, în cazul în care cunoașteți, câte persoane așteptați să fie prezente la botez. Majoritatea bisericilor permit și încurajează participarea la ceremonie; în acest sens, este util să trimiteți în prealabil invitații sub formă de e-mail, scrisoare sau chiar verbale. Oferiți informații invitaților care nu sunt familiarizați cu obiceiurile asociate botezului și pregătiți-vă să răspundeți oricăror întrebări. Chiar dacă pentru voi anumite ritualuri par banale, luați în considerare că este posibil ca participanții să nu aibă aceeași religie ca și a voastră, prin urmare nu le vor înțelege.

Este recomandat ca familia copilului care urmează a fi botezat să ajungă la biserică mai devreme (cu cel puțin 15 minute înainte de ora la care ați fost programați) pentru a vă organiza corespunzător. În unele cazuri bisericile dispun de anumite locuri special destinate familiei, așa că este utilă o discuție prealabilă în acest sens cu reprezentații bisericii.

Citește și: Obiceiuri la botezul copilului

Bune maniere pentru invitați

Deoarece o ceremonie de botez servește drept o introducere a copilului în lumea și obiceiurile creștine-ortodoxe, este desemnată în plan religios drept o taină, respectiv o ocazie solemnă dar plină de bucurie care urmează obiceiurile bisericești. Dacă ai fost invitat reține că familia gazdă nu își dorește doar să participi la petrecerea de botez, ci și la creștinarea copilului din biserică. Din acest motiv, din ipostaza de invitat trebuie să te asiguri că știi cum trebuie să te comporți și ce se așteaptă de la tine.

În primul rând, când primești invitația, fie că este vorba de un apel telefonic către/de la familia gazdă, este important să îți confirmi prezența pentru ca aceștia să estimeze cât mai corect numărul de participanți.

Apoi, trebuie să ai o ținută corespunzătoare (regulă valabilă și pentru familia copilului), să menții linștea în timpul slujbei de botez, să te ridici în picioare când ești invitat etc. Nu va fi necesar să îngenunchezi, să faci semnul crucii sau să reciți rugăciuni/imnuri bisericești dacă nu simți nevoia (și mai ales dacă aceste practici nu sunt conforme cu religia ta sau nu te simți confortabil să le efectuezi). În cazul în care vii însoțit de copil/copii, asigură-te că înțeleg semnificația evenimentului și explică-le, raportat la vârsta lor, modul în care trebuie să se comporte în timpul botezului. În acest mod vor conștientiza importanța și, mai mult ca sigur, vor manifesta o conduită adecvată. Dacă în timpul botezului se întâmplă să plângă sau se se comporte nepotrivit, încearcă să găsești un loc ferit unde să se poată liniști.

Bune maniere cu privire la vestimentație

Deoarece bisericile variază ca stil și ca grad de formalitate, este indicat să optezi pentru o ținută decentă și conservatoare. Astfel, bărbații pot purta un costum sau pantaloni și cămașă (eventual cu cravată), iar femeile pot opta pentru rochii până la genunchi sau mai lungi, pantaloni largi și cu sacou. De cele mai multe ori însă bisericile acceptă să vii îmbrăcat cum dorești, stilul vestimentar fiind informal. Nu este totuși decent să purtați rochii fără umeri/fuste mini/bluze cu decolteu adânc sau ținute care dezvăluie prea mult în cazul femeilor și nici maieu sau pantaloni scurți în cazul bărbaților. Fiind vorba despre un eveniment sfânt, îmbrăcămintea invitaților ar trebui să emane respect și curtoazie.

Bune maniere privind copilul

Mulți copii care urmează să fie botezați poartă o vestimentație specială desemnată trusou de botez sau obiecte de familie transmise de la generațiile anterioare care semnifică ceva deosebit pentru familia respectivă. Este indicat să îmbrăcați copilul chiar înainte de ceremonie și să îl schimbați imediat după ce se termină. Copiii mai mari pot purta haine elegante; dat fiind faptul că vor reprezenta centrul atenției, este important să le oferiți în prealabil câteva indicații de conduită. În acest mod sunt și șanse mult mai mari să se comporte corespunzător. De cele mai multe ori, petrecerile de botez oferă şi animatori pentru copii, dar şi ursitoarele care fac petrecerea mai colorată. 

bune maniere

Bune maniere privind cadourile de la botez

Deși multe persoane aleg să achiziționeze un mic cadou pentru copilul care urmează să fie botezat, nu este necesar, în special dacă urmează să participați și la petrecerea premergătoare botezului. Dacă totuși doriți să îi faceți un dar, alegeți ceva care poate fi păstrat un timp îndelungat, de exemplu un obiect din argint, precum o linguriță sau tacâmuri, o cană, o ramă foto sau chiar o cruciuliță (acesta este un dar obișnuit în această situație).

De asemenea, familia gazdă poate alege să dăruiască ceva nașilor. Nu trebuie să fie neapărat un obiect scump, însă trebuie să fie special și specific relației cu aceștia, cum ar fi un album foto în relief sau gravat care poate păstra amintirile într-un mod deosebit. Și nașii la rândul lor vor oferi cu această ocazie un cadou copilului, cu excepția vestimentației pe care o va purta (achiziționată de obicei de aceștia); darul este reprezentat de obicei de o bijuterie.

Surse: 

http://etiquette.about.com; http://baby.lovetoknow.com; www.sheknows.com

Articolul urmator
6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi
6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Codul Morse: ce este și cum a apărut
    Codul Morse: ce este și cum a apărut

    Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să-și transmită mesaje prin cele mai diverse metode. Spre exemplu, în civilizațiile străvechi se trimiteau...

    Gina Pistol și Smiley se pregătesc de botez! Nașii micuței Josephine sunt o adevărată surpriză
    Gina Pistol și Smiley se pregătesc de botez! Nașii micuței Josephine sunt o adevărată surpriză

    Smiley și Gina Pistol se pregătesc pentru botezul fetiței lor, Josephine. Cei doi nu au dat foarte multe detalii despre data la care va avea loc fericitul eveniment și nici nu au...

    Copiii sunt mici oameni ai peșterii! Cum reușești să-i înveți, pe limba lor, bunele maniere la masă
    Copiii sunt mici oameni ai peșterii! Cum reușești să-i înveți, pe limba lor, bunele maniere la masă

    E greu să-l faci pe cel mic să stea la masă, sau să nu se mai joace cu mâncarea? Nu e nimic, încă nu e târziu să învețe bunele maniere. Harvey Karp, medic...

    25 de maniere pe care copilul trebuie sa le stie pana la 7 ani
    25 de maniere pe care copilul trebuie sa le stie pana la 7 ani

    In calitate de mamica, esti permanent preocupata sa-i asiguri puiului tau cea mai buna educatie. Inca de cand este mic, incepi sa-l inveti sa salute, sa utilizeze "cuvintele magice"...

    Este sau nu necesară o adeverință pentru botez? "Nu există o asemenea obligație pentru medici", spune Biserica
    Este sau nu necesară o adeverință pentru botez? "Nu există o asemenea obligație pentru medici", spune Biserica

    De curând, a apărut o știre care spune că medicii trebuie să elibereze adeverințe pentru botez, care să ateste că bebelușii sunt într-o stare bună de sănătate....

    Urări de botez: cele mai frumoase mesaje pentru fetițe și băieței
    Urări de botez: cele mai frumoase mesaje pentru fetițe și băieței

    Urările de botez sunt gânduri sincere, fiind întotdeauna binevenite. Dacă persoane apropiate din jurul tău urmează să-și boteze copilul, poți transmite un mesaj frumos...

    Mama mea insistă să nu-mi botez fetița! Ea nu crede în biserică și a fost traumatizată în copilărie
    Mama mea insistă să nu-mi botez fetița! Ea nu crede în biserică și a fost traumatizată în copilărie

    O tânără mamă are dubii în privința deciziei de a-și boteza fiica! Inima îi spune să o facă, din respect pentru convingerile religioase ale soțului. Mama ei,...

    O profesoară este oripilată de cadourile primite de cadrele didactice de la părinții copiilor: „Parcă am fi coafeze, manichiuriste sau chelneri"
    O profesoară este oripilată de cadourile primite de cadrele didactice de la părinții copiilor: „Parcă am fi coafeze, manichiuriste sau chelneri"

    În zadar militează Ministerul Educației pentru stoparea obiceiului părinților de a strânge bani pentru fondul școlii sau pentru cadourile profesorilor! Adulții strâng...

    © 2024 Qbebe