Cum să îți ajuți bebelușul să se simtă mai bine după un vaccin?

Cum să îți ajuți bebelușul să se simtă mai bine după un vaccin?

Irina Olteanu - Redactor Senior

De cele mai multe ori un vaccin vine însoțit de o serie de neplăceri pentru bebeluș. Fie că este vorba despre o stare de neliniște sau chiar durere, conduce la îngrijorare din partea părinților. Din acest motiv îți venim în ajutor cu remedii care-l vor ajuta pe cel mic să se simtă mai bine, atât constatate în urma unor studii în domeniu, cât și direct de la specialist.

Sfaturi pentru a-ți ajuta bebelușul să se simtă în timpul efectuării unui vaccin

Conform studiilor, una dintre cele mai bune strategii pentru reducerea durerii cauzate de un vaccin este să îți ții bebelușul în brațe în timpul vaccinării propriu-zise (în loc să îl întinzi direct pe masa unde are loc examinarea medicală) și să îl alăptezi sau să îi oferi un biberon cu lapte, să sugă suzeta (dacă este cazul) sau pentru cei mai mari să mănânce ceva dulce. Conform profesorului de farmacie din cadrul Universității din Toronto, Anna Taddio, "Confortul fizic, gustul dulce și suptul reduc durerea în cazul copiilor de vârstă mică." Specialistul investighează chiar modalități de reducere a durerii pe durata vaccinării. Alte strategii considerate însă mai puțin eficiente includ distragerea copilului cu ajutorul jucăriei preferate, deschiderea televizorului pe un program de desene animate sau folosirea unui cântec.

Studiul menționat a fost publicat în revista Pediatrie și presupune cumularea a 5 elemente în scopul liniștirii bebelușului: înfășarea, poziționarea pe lateral/pe stomac, calmarea verbală, legănatul și suptul. Medicul Harvery Karp le explică pe fiecare în parte. Înfășatul presupune înfășurarea bebelușului într-o pătură la fel cum a fost înfășat în maternitate. Poziționarea pe stomac/lateralul corpului presupune așezarea copilului în acest mod, fără a-l lăsa nesupravegheat. Calmarea verbală presupune fie să îi oferi copilului un zgomot alb sau un alt sunet calmant. Legănatul, evident, poate fi realizat în brațe, iar suptul presupune fie o suzetă, fie sânul mamei. 

În cadrul studiului au fost urmăriți bebeluși cu vârsta de 2 luni și de 4 luni la vizitele medicale. Bebelușilor li s-a oferit după vaccin una dintre metodele menționate de calmare: 2 ml de apă (placebo), 2 ml de apă îndulcită (pentru calmarea durerii), respectiv cele 5 elemente și apă îndulcită. Apoi a fost evaluată durerea bebelușilor și cât de mult au plans după vaccin și s-a observat că bebelușii care au beneficiat de cele 5 elemente au înregistrat scoruri de durere mai reduse și au plans mai puțin decât cei care au primit apă îndulcită (care oricum au resimțit o oarecare ameliorare comparativ cu cei care au primit apă simplă). 

cum sa iti ajuti bebelusul sa se simta mai bine dupa un vaccin

În cazul copiilor extrem de sensibili la senzația de durere resimțită la momentul înțepăturii, există varianta unei creme topice anestezice care ajută la ameliorarea disconfortului. Profesorul de farmacie Anna Taddio afirmă că: "Impactul unei senzații repetate de durere la injectare poate determina bebelușii sănătoși să dezvolte o teamă de medici și ace. Controlul proactiv al durerii are efect pe termen lung, prevenind apariția unor fobii ulterioare." Copiii de vârstă mai mare, care pot menține o poziție în șezut, pot fi așezați în poala ta, cu fața îndreptată către tine. Încearcă să păstrezi pe copil cât mai multe haine pentru a părăsi cât mai repede cabinetul medicului după consultație. 

Reține fpatul că și nivelul de îngrijorare resimțit de părinte în timpul vaccinării joacă un rol semnificativ în sporirea sau diminuarea stresului bebelușului. Prin urmare, încearcă ca la următorul vaccin să îți păstrezi calmul și concentrarea și să nu te îngrijorezi gândindu-te doar la durerea resimțită de bebeluș.

Sfaturi pentru a-ți ajuta bebelușul să se simtă mai bine după vaccin

Odată ce vizita medicală a luat sfârșit, acordă-i atenție bebelușului tău. Locul injecției poate fi dureros, prin urmare poate ajuta aplicarea unei comprese reci sau a unei bucățele de gheață învelită în tifon de 2-3 ori pe zi (nu direct pe piele deoarece gheața poate cauza leziuni ale epidermei); în cazul în care observi că durerea sau inflamația locală nu se ameliorează în decurs de 24 de ore, copilul trebuie consultat de medic. Sunt șanse mari să ajute și o ședință de alăptare, binecunoscută pentru efectul său calmant datorită aproprierii dintre mamă și copil. Deoarece bebelușii devin deseori irascibili după un vaccin și chiar refuză să mănânce câteva ore, este bine să planifici activități liniștitoare acasă. Pot fi de ajutor în acest sens poveștile sau cântecele preferate. Dimpotrivă, activitățile mai antrenante ar trebui evitate; în plus, bebelușul nici nu se va simți confortabil să facă prea multe mișcări, așadar nu îl forța sau meargă sau să se miște. Menține o temperatură răcoroasă în camera sa și îmbracă-l cu haine confortabile.

Deși se întâmplă rar să apară reacții adverse, dacă bebelușul tău plânge inconsolabil mai mult de 3 ore sau dezvoltă febră mare, convulsii, umflarea feței sau pare lipsit de vlagă, apelează imediat la medic. Destul de des însă pot apărea efecte locale cum ar fi înroșirea locului de vaccinare, febră ușoară, agitație sau pierderea apetitului. Acestea constituie însă simptome că sistemul imunitar funcționează, iar administrarea de paracetamol sau ibuprofen poate ajuta, atâta timp cât medicul este de acord. Nu este indicată însă administrarea preventivă a unui analgezic/antipyâiretic deoarece poate fi influențat răspunsul sistemului imunitar față de vaccin. Nu uita ca după fiecare vaccin medicul să îl noteze în carnetul de vaccinări al copilului pentru a păstra evidența acestora. Nu în ultimul rând, pentru a reduce la maxim durerea resimțită de bebeluș la vaccinare, poți opta pentru vacinuri combinate, care presupun administrarea concomitentă a mai multor vaccinuri, cauzând astfel mai puțin disconfort și, evident, mai puține vizite la medic.

cum sa iti ajuti bebelusul sa se simta mai bine dupa un vaccin

Sfatul specialistului

Domnul doctor Alexandru Ulmeanu, medic specialist pediatru, Centrul Medical Medsana ne-a oferit următoarele informații: 

Vaccinarea reprezintă una din metodele cele mai eficace de prevenție a bolilor severe ale copilului si adultului. Momentul administrării vaccinului poate fi un eveniment important pentru întreaga familie, mulți părinți se întreabă dacă pot face ceva pentru a limita durerea provocată de injectarea vaccinului.

Majoritatea vaccinurilor se administrează sub formă de injecție intramusculară sau subcutanată. Ele se administrează de obicei în coapsă la copilul sub 12 luni, iar după această vârsta pot fi administrate și în braț. Când se administrează injecții multiple se recomandă de obicei locuri diferite pentru injectare. 

Există numeroase studii ce au evaluat eficacitatea metodelor farmacologice și nefarmacologice folosite pentru combaterea durerii din timpul administrării vaccinului. La copii sub 6 luni una din metodele de calmare poate fi administrarea glucozei sau a unei soluții îndulcite înainte de administrarea vaccinului. Alte metode ce pot fi folosite cu o eficiența variabilă sunt alăptarea în momentul administrării sau folosirea suzetei. Administrarea soluțiilor îndulcite a fost eficientă și pentru copii mici din categoria de vârstă 1-3 ani, iar pentru copii mai mari se recomandă în special tehnici de distragere a atenției. Pentru combaterea durerii pot fi folosite inclusiv anestezice locale administrate cu 30-60 minute înaintea injecției. 

Pentru analgezia din timpul sau după administrarea vaccinurilor pot fi folosite inclusiv medicamente de tip ibuprofen sau paracetamol, însă acestea în ultima perioadă nu mai sunt recomandate profilactic de rutină pentru că pot scădea eficiența vaccinării. Una din reacțiile adverse frecvente de după vaccinare este inflamația locală la locul injectării. Pentru diminuarea edemului și a disconfortului se recomandă administrarea de comprese reci locale.

După administrarea vaccinului copilul poate să prezinte febră 1-2 zile, dacă aceasta apare este bine să te sfătuiești cu medicul pediatru ce este de făcut. Dacă febra este peste 38,5 C sau creează disconfort copilului medicul va recomanda probabil administrarea antitermicelor.

Mulțumim domnului doctor Alexandru Ulmeanu pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Surse:
www.parents.com; www.thebump.com; www.momjunction.com

Articolul urmator
O mamă fără auz dezvăluie cum reușește să își dea seama când bebelușul ei plânge
O mamă fără auz dezvăluie cum reușește să își dea seama când bebelușul ei plânge

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un bebeluș de 8 luni, cea mai tânără persoană din lume vaccinată cu ambele doze de vaccin Pfizer
    Un bebeluș de 8 luni, cea mai tânără persoană din lume vaccinată cu ambele doze de vaccin Pfizer

    Un bebeluș de 8 luni din Baldwinsville, New York, a primit ambele doze de vaccin anti-covid, băiețelul devenind cea mai tânără persoană din lume care a fost vaccinată...

    50 mesaje de încurajare pentru a-i face să se simtă bine pe cei dragi
    50 mesaje de încurajare pentru a-i face să se simtă bine pe cei dragi

    Fiecare avem momente când ne simțim lipsiți de energie și ne pierdem încrederea în noi. Cuvintele din partea celor dragi pot face minuni, însă. Mesajele de...

    Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca moartea animalului de companie
    Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca moartea animalului de companie

    Moartea animalului de companie, fie el hamster, pisica, broasca testoasa, papagal sau caine, este un moment dureros pentru intreaga familie. Sentimentele pot fi coplesitoare mai ales pentru...

    7 lucruri pe care să le încerci pentru ca să îți ajuți copilul să crească în înălțime
    7 lucruri pe care să le încerci pentru ca să îți ajuți copilul să crească în înălțime

    Există numeroși factori ce influențează creșterea în înălțime a copilului, printre care factorii genetici, nutriția, activitatea hormonală, gradul de implicare în...

    Solidaritate de tătic: cum și-a ajutat fiul să nu se simtă complexat de cicatricea lui
    Solidaritate de tătic: cum și-a ajutat fiul să nu se simtă complexat de cicatricea lui

    Un tată și-a făcut un tatuaj pe piept în semn de solidaritate pentru cicatricea pe care fiul său a dobândit-o în urma unei operații pe cord care i-a salvat viața.

    Cele mai grele 9 „lucruri” la care trebuie să renunți după ce bebelușul crește
    Cele mai grele 9 „lucruri” la care trebuie să renunți după ce bebelușul crește

    Primul an de viață al unui copil este plin de provocări pentru mame dar, totodată, îți oferă momente cu totul speciale, pe care nu le vei uita niciodată. Acestea sunt legate, pe...

    Mama mai are doar câteva luni de trăit, așa că am rugat-o să mă însoțească la balul de absolvire. Am vrut să se simtă specială
    Mama mai are doar câteva luni de trăit, așa că am rugat-o să mă însoțească la balul de absolvire. Am vrut să se simtă specială

    O adolescentă din Buffalo, New York, i-a făcut mamei sale un cadou special în ultimele sale luni de viață. A invitat-o la balul de absolvire, iar cele două au petrecut o seară...

    Medicul mi-a scăpat în cap bebelușul, care s-a născut fără viață. „Ești tânără! O să mai faci copii! Ești bine."
    Medicul mi-a scăpat în cap bebelușul, care s-a născut fără viață. „Ești tânără! O să mai faci copii! Ești bine."

    O poveste de viață cutremurătoare a unui cuplu tânăr, la început de drum și de relație, care și-au pierdut fiul la 21 de săptămâni de sarcină din cauza unei...

    © 2024 Qbebe