Este normal ??? 10 intrebari despre bebelus si raspunsurile lor

Este normal ??? 10 intrebari despre bebelus si raspunsurile lor

Cosmina Ionita

Dupa ce ai trecut cu bine de perioada de sarcina, in care gandurile despre starea bebelusului din burtica si momentul nasterii nu ti-au dat pace, urmeaza acum alte momente de neliniste. Esti acasa, perioada de acomodare unul cu celalalt a trecut, dar nu si intrebarile. „Este normal sa aiba sanii dezvoltati", „sa doarma cu ochii deschisi" ori „sa stranute tot timpul" sunt ganduri care te framanta. Continuam seria „este normal" cu 10 intrebari despre bebelus, al caror raspuns il aflati in cele ce urmeaza.

Oricate informatii ai fi adunat despre bebelusul tau, nimic nu te poate pregati pentru neprevazut. Chiar si asa, exista intrebari pe care le putem anticipa si al caror raspuns l-am cautat pentru tine.

1. Este normal ca bebelusul sa devina gelos?

Categoric, da! "Atat copiii mai mari cat si cei care de abia incep sa mearga devin gelosi atunci cand mama lor ofera atentie unui alt copil" spune medicul pediatru Tanya Remer Altmann. Copilul este obisnuit sa capteze toata atentia. Daca apare brusc cineva caruia sa-i oferi o parte din atentia ta, bebelusul pare sa spuna: "Hei, asta este mama mea!"

La bebelus, gelozia se manifesta intre 9 si 15 luni. Chiar daca pare prea mic, el stie intr-adevar cine esti si vrea toata atentia ta. In asta rezida si aspectul pozitiv al geloziei bebelusului. Exista o legatura intre voi!

Cand va mai creste, este important sa-l inveti sa accepte ca atentia ta poate fi indreptata si spre alti copii. O modalitate eficienta de a face acest lucru este aceea de a-l implica din primul moment. "O sa-l tin pe bebe in brate. Vrei sa ma ajuti?" "Daca ii cereti copilului sa participe, se va simti implicat si apreciat", spune Altmann. "Si nu uita sa-l lauzi pentru ajutorul acordat".

2. Este normal ca bebelusul sa se traga de penis?

Da, este perfect normal. De la 4-6 luni, cand preia controlul membrelor, copilul incepe sa-si exploreze propriul trup. Va incepe sa-si atinga urechile, labele picioarelor si organele genitale. Pentru baieti, penisul este o parte a corpului interesanta si usor de atins. Ocazionala sau frecventa, aceasta explorare este considerata de specialisti fireasca. Prin urmare, nu ai de ce sa te ingrijorezi.

De asemenea, este normal pentru copilul tau sa experimenteze senzatii placute, dar atentia trebuie indreptata spre efectele acestei experiente: iritarile ocazionale care pot fi semnul unei probleme medicale.

bebelus cu jucarie de dentitie in gura stand pe burta

3. Este normal ca bebelusul sa-si arcuiasca spatele si sa se arunce inapoi cand este suparat?

Desi pare infricosator si exasperant, acest comportament este comun si perfect normal pentru copii mici si sugari. Acest fenomen este atribuit in mod clasic frustrarii si emotiilor incontrolabile care pot coplesi un copil si pot invinge starea de siguranta si control asupra propriului corp.

Apare la varsta de 9 luni, ca urmare a receptivitatii crescute a copilului si poate fi declansata de imposibilitatea acestuia de a-si impune punctul de vedere.

Aparuta dupa ce copilul mananca, insotita adesea de gaze, inclinarea capului intr-o parte, indoirea coatelor si extinderea soldurilor, arcuirea poate fi un semn de reflux gastroesofagian.

4. Este normal ca bebelusul sa-si priveasca mainile cu insistenta?

Vederea bebelusului se imbunatateste incepand cu a doua luna de viata. Mainile sunt primele la care bebelusul tau are acces. Evident ca este absolut firesc sa se holbeze la ele. Face parte din procesul de dezvoltare si este, in plus, o minunata modalitate de distractie, sustin specialistii.

La implinirea varstei de 3 luni, bebelusul va fi capabil sa-si impreuneze mainile si sa incerce sa cuprinda obiecte in palme. Din acest moment, va fi mai putin interesat sa-si fixeze mainile cu privirea, devenind mai preocupat sa le foloseasca!

5. Este normal ca bebelusul sa doarma cu ochii deschisi?

Chiar daca ti se pare ciudat, unii bebelusi dorm cu ochii deschisi sau intredeschisi. Iar oamenii de stiinta te asigura ca pruncul tau nu are probleme cu somnul. Doar ca petrece mai mult timp in starea rem (rapid eye movement), un somn activ.

Daca bebelusul tau doarme cu ochii deschisi mai multe ore sau daca observi ca ochii devin uscati sau iritati, este bine sa consulti medicul. El ar trebui sa-ti indeparteze orice dubiu ca ar putea suferi de malformatii ce-l impiedica sa puna pleoapa peste pleoapa.

bebelusi imbracat in roz cu caciula stand pe burta

6. Este normal ca bebelusul sa stranute tot timpul?

Ar putea parea inrgijorator ca bebelusul tau stranuta incontinuu, dar este cat se poate de normal. Organismul lui incearca sa se acomodeze cu mediul extrauterin. Iar stranutul este o reactie fireasca de indepartare a particulelor straine care intra in contact cu caile respiratorii.

De asemenea, ar mai putea exista inca urme de lichid amniotic in tractul nazal, ceea ce provoaca o reactie alergica. Daca observi ca bebelusul stranuta si are o respiratie suieratoare, indeparteaza orice suspiciune printr-un consult de specialitate.

 bebelus

7. Este normal ca un bebelus sa aiba crize de furie?

Sunt firesti accesele de furie la copilul cu varsta pana intr-un an. Furia bebelusului este declansata de incapacitatea de a se adapta la anumite situatii. La aceasta varsta, furia se manifesta prin tipete si planset neintrerupt, dar si prin izbiri de pamant. De asemenea, fata i se inroseste si i se congestioneaza, pulsul se accelereaza, iar mainile si picioarele devin reci.

Intre 1 si 2 ani, trantrum-urile sunt accese obisnuite pentru bebelusul nemultumit ca nu se poate exprima in cuvinte. Foame, oboseala, nevoia de atentie sau, pur si simplu, nevoia de ajutor sunt exprimate de copil prin crize de furie.

Este cazul sa apelezi la un psiholog daca accesele de furie se repeta la intervale scurte de timp, dureaza mult, se intensifica si sunt insotite de insomnie, udatul patului ori sputul degetului.

8. Este normal ca bebelusul sa aiba sanii ... dezvoltati?

Da, este normal. Cauza o constituie hormonii de sarcina, care ti-au dat de „furca" toata sarcina. Aceasi hormoni pot da reactii adverse precum sani mai mari sau organe genitale inflamate. Nu ai de ce sa te ingrijorezi. Este doar o reactie trecatoare a organismului pana elimina orice urma de hormon al sarcinii.

Daca observi pete de roseata in jurul sanilor ori organele genitale sunt inflamate de ceva timp, este cazul sa consulti un specialist care sa-ti confirme daca bebelusul tau are vreo complicatie.

9. Este normal sa gasesc sange in scutecul bebelusului?

Tot hormonii din timpul sarcinii sunt cauza sangerarilor. Dar nu trebuie sa te alarmezi. Spre exemplu, in cazul fetelor, eliminarea estrogenului din corp poate provoca sangerari cunoscute sub numele de „menstruatie rapida". In cazul baietilor circumcisi, este normal ca rana sa sangereze pana se vindeca. De asemenea, poti gasi urme de sange pe scutec de la o rana din timpul nasterii. Trateaza totul cu calm, nu ai motive de ingrijorare. Ca sa dormi linistita, poti da o fuga cu bebelusul la pediatru sa-ti confirme ca nasterea nu a provocat complicatii.

10. Este normal ca bebelusul sa aiba scaun dupa fiecare alaptare?

Da, este absolut normal. „Unii copii au scaun dupa fiecare seidnta de alaptare, in timp ce altii fac o data la trei zile", spune pediatrul Tanya Remer Altmann. Ba mai mult, este un semn ca suge eficient. Specialistul continua spunand ca bebelusii hraniti cu formula au scaune mai rare decat cei alaptati. Frecventa tranzitului intestinal poate scadea dupa 3 saptamani, desi nu este nimic neobisnuit ca si dupa aceasta varsta unii bebelusi sa continue sa umple scutecul la fiecare alaptare.

In cazul in care exista modificari in frecventa, intensitatea ori culoarea si consistenta scaunului bebelusului, este recomandat sa soliciti opinia pediatrului. Bebelusul poate contacta o infectie sau sa-l supere o constipatie.

Citeste si:
100 de intrebari si raspunsuri pentru prima luna de viata a bebelusului
Este normal??? 20 de intrebari despre copil care ii nedumeresc pe parinti si raspunsurile lor
Este normal??? 10 intrebari despre sarcina si raspunsurile lor


Surse: www.babycenter.com, www.parents.com, www.parenting.com

Articolul urmator
Am aflat că bebelușul meu de nouă luni suferă de un defect congenital la inimă. Regret că nu am pus mai multe întrebări despre boală
Am aflat că bebelușul meu de nouă luni suferă de un defect congenital la inimă. Regret că nu am pus mai multe întrebări despre boală

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Este normal??? 10 intrebari despre sarcina si raspunsurile lor
    Este normal??? 10 intrebari despre sarcina si raspunsurile lor

    Sarcina este cea mai frumoasa perioada din viata unei femei. Dar si cea care naste cele mai multe intrebari. Dezvoltarea normala a bebelusului, alimentatie, sanatate, sex sunt doar cateva...

    Este normal??? 20 de intrebari despre copil care ii nedumeresc pe parinti si raspunsurile lor
    Este normal??? 20 de intrebari despre copil care ii nedumeresc pe parinti si raspunsurile lor

    Oare este normal ca puiul meu sa nu doarma la pranz? De ce se comporta ca un bebelus? Este oare normal sa mearga pe varfuri? Sunt doar cateva dintre intrebarile care ii framanta pe parinti...

    Este normal ca bona să posteze în online imagini cu copiii tăi? Un cuplu de peste hotare este total împotrivă
    Este normal ca bona să posteze în online imagini cu copiii tăi? Un cuplu de peste hotare este total împotrivă

    În momentul în care hotărăști să-ți lași copilul în grija unei bone, cel mai mult te preocupă siguranța lui, din toate punctele de vedere. De aceea, nu este de...

    Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?
    Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?

    Uneori, oamenii spun lucruri la care nu te aștepți. E normal ca o mamă să-și iubească câinele mai mult decât copilul? Discutăm mai jos.

    Este normal să mă simt fericită și liniștită după ce soțul meu s-a mutat de acasă?
    Este normal să mă simt fericită și liniștită după ce soțul meu s-a mutat de acasă?

    O femeie a fost căsătorită cu soțul ei timp de 16 ani, iar în urmă cu câteva zile, soțul ei a plecat de acasă. Aceasta declară că simte o fericire și o ușurare cum nu...

    Până la ce vârstă este normal ca frații de sex diferit să împartă camera?
    Până la ce vârstă este normal ca frații de sex diferit să împartă camera?

    Pentru copiii, împărțirea camerei cu sora sau cu fratele este o mare bucurie. Însă pe măsură ce cresc, s-ar putea să nu mai fie la fel de entuziasmați de acest lucru. Uite...

    Vânătăi la copii: ce este normal și când să ne îngrijorăm
    Vânătăi la copii: ce este normal și când să ne îngrijorăm

    Pe măsură ce bebelușul se dezvoltă și devine tot mai activ, este normal să începi să sesizezi la el și primele vânătăi. Acestea devin mai frecvente când...

    Când toți medicii nu îi dădeau șanse, eu spuneam cu tărie că va trăi și va fi un copil normal. Povestea mea este povestea a mii de mame
    Când toți medicii nu îi dădeau șanse, eu spuneam cu tărie că va trăi și va fi un copil normal. Povestea mea este povestea a mii de mame

    În povestea noastră nu e nimic special. Sunt mii de copii care se nasc prematur. Prin prisma meseriei (sunt cadru medical în obstetrică) văd astfel de povești aproape zilnic....

    © 2024 Qbebe