Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Bebelușul se îneacă

Momentul în care un bebeluș se îneacă se poate dovedi unul în care viața îi este pusă în pericol. Îți explicăm aici cauzele pentru care poate surveni o astfel de situație, simptomele pe care trebuie să le urmărești, precum și modul în care poți acționa până la sosirea ambulanței.

Cauze pentru care bebelușul se îneacă și simptome de urmărit

Copiii, în special cei cu vârsta cuprinsă între 1-5 ani, introduc adesea obiecte în gură; aceasta reprezintă o parte normală a modului în care explorează lumea. Înecul la bebeluși este cauzat de obicei de aspirația unui obiect de dimensiune mică pe care bebelușul l-a introdus în gură, precum un nasture, o mărgea, o monedă, un balon, o piesă de jucărie sau o baterie de ceas. Există însă și alte motive pentru care bebelușul începe să tușească; dacă totuși acest lucru se întâmplă subit și nu este bolnav, având un obicei de a introduce obiecte mici în gură, sunt șanse mari să se fi întâmplat acest lucru.

Înecarea poate fi reprezentată de un blocaj complet sau parțial al căilor respiratorii. Un blocaj complet constituie o urgență medicală, iar un blocaj parțial poate deveni cu ușurință potențial fatal în situația în care bebelușul nu poate primi suficient aer. Atunci când o persoană nu primește destul aer, pot apărea leziuni permanente la nivelul creierului, în mai puțin de 4 minute. Primul ajutor în caz de înecare poate să se dovedească salvator.

În cazul în care consideri că bebelușul se îneacă, adresează-i o întrebare sau încearcă să îl determini să vorbească. Dacă nu scoate niciun sunet sau scoate doar un sunet ascuțit, sunt șanse mari ca ceva să fie blocat la nivelul căilor sale respiratorii (dacă este capabil să tușească, încurajează-l să facă acest lucru pentru a încerca să dizloci obiectul). Dacă căile respiratorii sunt complet blocat, fața copilului se va înroși, apoi va dobândi un aspect albăstrui dacă fluxul de oxigen este redus complet. 

bebelusul se ineaca 

Ce să faci când bebelușul se îneacă

Pentru nou-născuți și copiii mai mici de 1 an - răsucește copilul cu fața în jos peste brațul tău sau în poala ta dacă nu te poți descurca cu poziția pe braț. Susține mandibula copilului cu o mână pentru a sprijini capul care trebuie să fie mai jos decât pieptul copilului. Folosind podul palmei libere, aplică cinci palme rapid între omoplați. În cazul în care copilul tot nu poate respira încearcă să aplici compresii la nivelul pieptului: în timp ce îți susții bebelușul, răsucește-l cu fața în sus, menținându-i capul mai jos decât pieptul. Amplasează două degete în mijlocul pieptului său și aplică 5 lovituri. Repetă cu loviturile pe spate și piept până când obiectul este vizibil și îl poți îndepărta.

În cazul în care copilul tău are vârsta mai mare de 1 an: stai în spatele copilului cu brațele în jurul taliei. Strânge pumnul de la o mână, amplasând degetul mare în stomacul copilului deasupra buricului, dar sub cutia toracică; nu este indicat să apici presiune sub porțiunea inferioară a cutiei toracice deoarece pot apărea leziuni. Apucă pumnul cu cealaltă mână și lovește rapid în interior și în sens superior; repetă de până la 5 ori. Crucea Roșie recomandă să alternezi loviturile abdominale cu palme pe spate pentru a încerca să dizloci obiectul. În acest mod vei crea o tuse artificială, crescând presiunea de la nivelul toracelui și ajutând la dizlocarea obiectului. Dacă copilul devine inconștient efectuează manevre de resuscitare cardio-pulmonară.

Este important de subliniat ca în situațiile în care ești capabil să vizualizezi obiectul să încerci să îl îndepărtezi. Nu este indicat însă să introduci degetele în gură fără să vezi sau în mod repetat deoarece poți agrava situația împingând și mai mult obiectul (care va deveni și mai dificil de extras). Dacă copilul tușește puternic, nu trebuie să faci nimic; încurajează-l să tușească și nu-l lăsa singur. Intervenția de mai sus este indicată atunci când tusea nu este eficientă (este înceată sau copilul nu poate respira corespunzător).

Dacă în urma manevrelor corpul străin nu este încă dizlocat iar copilul tău este încă conștient, continuă și încearcă să suni la ambulanță. Nu lăsa copilul singur. Chiar dacă corpul străin este dizlocat apelează la ajutor medical; părți din obiectul obstructiv pot rămâne în urmă sau copilul poate să fi fost rănit de intervenția ta. Când bebelușul care se înească este sau devine inconștient, așază-l pe o suprafață fermă și netedă și apelează la ajutor; folosește funcția de speaker a telefonului.

bebelusul se ineaca

Cum poți preveni ca bebelușul să se înece

Cu toții am auzit că trebuie să tăiem strugurii copiilor în bucăți și să nu lăsăm obiecte mici împrăștiate în casă. Este important să supraveghezi în permanență perioada mesei (un bebeluș se poate îneca și deceda în decurs de 2-4 minute) și să nu permiți joaca, în special săritul când mănâncă. Alimentele mici, dure, rotunde, cu consistență cauciucată sau lipicioasă (bomboane, gumă de mestecat, nuci etc.) nu trebuie oferite copiilor înainte de vârsta de 5 ani. Alimentele problematice trebuie tăiate în felii mai lungi; strugurii și roșiile cherry în 4, iar restul trebuie preparate termic pentru a fi ușor de înghițit. Baloanele, monedele, bijuteriile, magneții și bateriile nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor; verifică constant jucăriile acestora pentru a observa eventuale părți lipsă.

Deși aceste sfaturi sunt important de reținut, Valerie Wood, fondator al Programului de Răspuns de Urgență, care conduce cursuri de resuscitare în Ontario, este de părere că cel mai bun mod pentru a preveni înecarea bebelușului este ca acesta să stea la masă în timp ce mănânca. "Copiii se concentrează greu la două lucruri deodată. Nu ar trebui să mănânce și să se uite la televizor sau să meargă și să mănânce." Specialistul încurajează părinții să stea întotdeauna alături de cei mici când mănâncă pentru a le putea privi fețele. "Durează aproximativ 60 secunde pentru a te îneca și a muri. Iar înecarea este silențioasă. Atunci când nu ești singur cu copilul, roagă persoana care te însoțește să sune la salvare, dacă consideri că viața copilului este în pericol. Fiecare secundă contează, iar dacă ești pe cont propriu nu vrei să pierzi timp prețios, prin urmare inițiază și repetă tehnicile înainte de a suna. Dacă nu ai succes și copilul devine inconștient, efectuează manevrele de resuscitare - 30 compresii toracice și 2 respirații, repetate timp de 2 minute (5 cicluri) înainte de a te opri și a suna la salvare. Aceste 2 minute sunt vitale pentru a dizloca obiectul și a deschide căile respiratorii. Un curs de prim ajutor este esențial pentru toți părinții, putând face diferența între viață și moarte. "

Citește și: 12 reguli de prim ajutor 

Surse:www.nhs.uk; https://medlineplus.gov; www.todaysparent.com

Cum atașezi corect la sân bebelușul când îl alăptezi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Iată cum poți salva un bebeluș care se îneacă în câteva secunde
  Iată cum poți salva un bebeluș care se îneacă în câteva secunde

  Bebelușii sunt ființe fragile și trebuie să le acordăm toată atenția noastră, ca proaspeți părinți. Deși ne dăm silința să îi îngrijim bine și să îi ținem...

  Cum sa iti ajuti copilul sa se obisnuiasca cu bebelusul familiei
  Cum sa iti ajuti copilul sa se obisnuiasca cu bebelusul familiei

  Un bebelus adus in casa poate insemna mult stres pentru celalalt copil, dar si pentru mama care ar trebui sa se imparta intre ei. In functie de varsta copilului, s-ar putea sa treaca mai...

  A recunoscut că și-a înecat bebelușul în toaletă, iar magistrații i-au dat 4 ani de închisoare
  A recunoscut că și-a înecat bebelușul în toaletă, iar magistrații i-au dat 4 ani de închisoare

  Mama care a încercat să își înece bebelușul în toaleta unui restaurant Mc'Donalds în 2017 scapă de închisoare!

  Au plătit bani grei unei mame surogat ca să le poarte copilul. Ce șoc au avut părinții când le-a fost dat bebelușul
  Au plătit bani grei unei mame surogat ca să le poarte copilul. Ce șoc au avut părinții când le-a fost dat bebelușul

  Un cuplu a constatat că bebelușul lor, născut cu sprijinul unei mame surogat, nu este de fapt al lor. Dovada este cât se poate de clară!

  O fetiță de 15 ani arestată pentru că a încercat să își îngroape bebelușul
  O fetiță de 15 ani arestată pentru că a încercat să își îngroape bebelușul

  O adolescentă de 15 ani a încercat să își îngroape de viu copilul!

  Saptamana 17 de sarcina. Bebelusul distinge sunetele
  Saptamana 17 de sarcina. Bebelusul distinge sunetele

  Ai ajuns in saptamana 17 de sarcina. In aceasta perioada, burtica va fi din ce in ce mai vizibila, dar si kilogramele in plus.

  © 2019 Qbebe