Ce este frenul lingual și cum afectează dezvoltarea bebeușului

Ce este frenul lingual și cum afectează dezvoltarea bebeușului

Bianca Geica - Redactor Senior

Tot mai mulți părinți au întrebări cu privire la frenul lingual, cunoscut, popular, și sub denumirea de ”ața sub limbă”. Adevărul este că fiecare om are fren lingual, el având un rol deosebit de important în mișcările limbii, însă există persoane care se nasc cu frenul lingual scurt (anchiloglosie).

Află tot ce trebuie să știi despre frenul lingual scurt: ce este, cum afectează dezvoltarea bebelușului, ce probleme poate cauza, dar și care este cel mai indicat tratament pentru frenul lingual!

bebelus care scoate limba

Ce este frenul lingual

Frenul lingual este o membrană semi-transparentă, care face legătura între limba și planșeul bucal. Practic, este un țesut care leagă partea de dedesubt a limbii cu partea din spate a gurii. Fiecare om are acest fren, însă în cazul anumitor persoane, frenul lingual este anormal de scurt și poate interfera cu bună funcționare a limbii.

De obicei, frenul lingual se separă de limba înainte că bebelușul să se nască, dar uneori nu se întâmplă acest lucru, iar medicii nu au găsit încă o explicație. Între 4 și 11% din populație se naște cu frenul lingual scurt, afecțiune numită și anchiloglosie sau fren lingual restrictiv.

Această anomalie genetică poate determina multe probleme, în special în rândul bebelușilor, care nu se mai pot atașa corect la sânul mamei, fiind neliniștiți și agitați. Ulterior, poate cauza dificultăți în articularea cuvintelor și probleme ortodontice, fiindcă mișcările limbii sunt limitate.

Cum afectează frenul lingual scurt dezvoltarea bebelușului

Frenul lingual scurt poate afecta dezvoltarea bebelușului în mai multe moduri. În principal, această afecțiune la nou-născuți determina dificultate în alăptare. Bebelușului îi este greu să se atașeze corect la sânul mamei sau nu reușește să rămână atașat pentru o hrănire completă, fiind agitat, neliniștit sau balonat.

Ulterior, cel mic poate dezvoltă probleme dentare, precum carii, inflamarea gingiilor, inclusiv malocluzia dentară, ocluzie (mușcătura) deschisă și separarea incisivilor (dinților din față) de jos, dar și dificultăți de vorbire, frenul lingual scurt afectând capacitatea copilului de a articula anumite cuvinte.

La bebeluși, frenul lingual scurt poate fi depistat de unul dintre părinți, un consultant în alăptare sau de către pediatrul copilului, în funcție de următoarele aspecte:

  • forma limbii pare să fie crestată sau în formă de inima atunci când este scoasă afară;
  • bebelușului îi este greu să scoată limba dincolo de dinți;
  • mișcările limbii sunt limitate.

Problemele cauzate de frenul lingual scurt la copiii de peste 3 ani

La copiii de peste 2-3 ani, care încep deja să articuleze primele cuvinte, frenul lingual scurt poate cauza probleme de vorbire, de pronunție corectă a sunetelor care necesită ridicarea limbii, precum d, l, n, r, s, t și z.

În astfel de cazuri, se recomandă logopedia, iar dacă problema nu se rezolva în timp, poate fi vorba de o problema mecanică a limbii, caz în care se recomandă frenoctomia, o intervenție pentru eliberarea limbii.

Tot în cazul copiilor mai mari, frenul lingual scurt cauzează probleme dentare, precum carii dentare și gingivită, poate fi destul de dificil sau imposibil mestecatul anumitor alimente, pot apărea malformații ale mandibulei, buzelor, precum și tulburări psihologice asociate stresului provocat de complcatiile asociate frenului lingual scurt.

În cazurile ușoare și moderate, însă, pacienții se obișnuiesc cu această afecțiune și reușesc să se adapteze, mai ales că odată cu înaintarea în vârstă, frenul poate deveni mai mobil și mai elastic.

Citește și: Probleme in dentitia copilului: ghid pe varste

Cum se face diagnosticarea frenului lingual

Medicul va confirma diagnosticul de fren lingual scurt (anchiloglosie) în urma unor teste specifice:

  • medicul va ridica limba copilului și va examina frenul lingual;
  • îi poate cere copilului să își miște limba într-un anumit fel sau să pronunțe anumite sunete;
  • va măsura forța cu care copilul suge, prin introducerea unui deget în gurița acestuia. Totodată, prin acest test va aprecia și tăria cu care micuțul apucă degetul;
  • va cântări copilul pentru a află dacă greutatea este mai mică decât cea normală;
  • va observa dacă mameloanele mamei sunt dureroase sau inflamate;
  • va supraveghea alăptatul pentru a observă cât de bine se atașează bebelușului la sân și cât de eficient suge.

bebelus care rade cu gura deschisa

Evaluarea frenului lingual

Evaluarea frenului lingual se face după două aspecte:

  • anatomic, în funcție de prezența și aspectul frenului - subțire/gros, anterior/posterior;
  • funcțional, în funcție de mecanismele compensatorii dezvoltate - elastic/restrictiv, mobilitate normală/moderată/severă/anchiloglosie completă.

Cum se tratează frenul lingual scurt

Există păreri împărțite când vine vorba de tratarea frenului lingual. Unii medici sunt de părere că problema trebuie rezolvată cât mai devreme, pentru a evita orice problema, în timp ce alții cred că este mai bine să se aștepte. Asta pentru că, în unele cazuri, este posibil că frenul lingual scurt să nu provoace niciun fel de problemă și să se relaxeze în timp.

Citește și: Tratamente naturiste pentru infectiile bucale

Tratamentul pentru frenul lingual scurt poate fi, uneori, dificil de ales, însă dacă această afecțiune provoacă probleme, ar putea fi necesară operația frenului lingual. Medicul pediatru este în măsură să îți spună ce este mai bine pentru copilul tău.

Ce presupune operația de fren lingual

Este necesară operația de fren lingual la copii? Atunci când tratamentele mai sus menționate nu funcționează sau dacă medicul consideră că această problema îl afectează sever pe copil, se poate recomandă tratamentul chirurgical.
Operația pentru frenul lingual este de două tipuri:

  • Frenotomia linguală - o intervenție chirurgicală simplă, nedureroasă, care se poate efectua fie la cabinetul medicului, fie în spital, cu sau fără ansestezie. Copilul poate stă în brațele mamei în timp ce medicul îi ridică limba și i-o fixează cu ajutorul degetelor sau cu un instrument special.

Frenotomia este o intervenție ușoară, care nu impune folosirea firelor de sutură și nici nu necesită tratament post-operator cu antibiotic. De asemenea, nu necesită internare, iar copilul se poate recupera destul de repede după o astfel de intervenție.

  • Frenuloplastia linguală - este o intervenție mai complexă, care are loc atunci când frenul este prea gros pentru o frenotomie. Frenuloplastia se face sub anestezie generală și după ce frenul este eliberat, se fac șuturi pentru a închide rana.

Va fi necesară folosirea firelor chirurgicale, care se vor dizolva singure pe măsură ce rana se va vindeca. În unele spitale, această operație se face cu lase, caz în care copilul nu va avea nevoie de fire.

Citește și: Anestezia generală la copii: sfaturi de la medic pentru părinți responsabili

Operațiile pentru fren lingual au, de obicei, șanse foarte mari de reușită și previn problemele care pot apărea în cazul netratării. Însă ca și în cazul altor proceduri medicale, trebuie să știi că există și riscuri care însoțesc intervențiile mai sus menționate, precum: sângerare, deteriorarea limbii, deteriorarea glandelor salivare, infecție (în cazul frenuloplastiei).

Cât costă operația de fren lingual

Prețul operației de fren lingual diferă în funcție de tipul și complexitatea procedurii (frenotomie sau frenuloplastie), precum și de clinică la care se va desfășura intervenția.

Tarifele pot porni de la 150 lei și pot ajunge până la 300 lei, atât în cazul frenotomiei, cât și în cazul frenuloplastiei linguale. Intervențiile cu laser pot fi mai costisitoare, ajungând chiar și până la 500 lei. Pe lângă intervenții, trebuie să mai iei în calcul și prețul unei consultații, care poate porni de la 100-150 lei, în funcție de clinică.

Unde se poate face operație de fren lingual în București

În București există multe clinici unde se poate face operația de fren lingual. Unele dintre ele sunt:

  • Clinica Kopfzeit - aici se poate realiza frenectomie, la prețul de 400 lei. Tariful nu include anestezia, care se va achita ulterior, în funcție de tipul și numărul folosit. La clinică Kopfzeit, primești 10% reducere pentru al doilea copil al aceleiași familii și 15% pentru al treilea copil.

Clinica are sediile în sectorul 1 (Stradă Ocna Sibiului nr 39, Sector 1, București), sectorul 3 (Str. Gradinarilor, nr. 6B Sector 3, București), sectorul 6 (Str. Dumitru Pera, nr. 7, Sector 6, București). Program de lucru pedodonție infantilă-copiii sub vârstă de 3 ani: L-V 9-15;

  • Clinica DentLand - aici o frenuloplastie linguală costă 180 lei, în cazul intervenției clasice, sau 300 lei, în cazul intervenției cu laser. Clinică DentLand este pe Blvd. Aviatorilor nr. 23, sector 1 sau pe Str. Călușei nr 12, sector 2;
  • Dental Hospital România - aici o frenoctomie clasică costă 350 lei, iar o frenectomie cu laser - 500 lei. Consultația pentru frenoctomia cu laser costă 150 lei. Dental Hospital România este pe Str. Răcari, Nr. 5, sector 3, București.
  • Clinica Excedent - aici se poate realiza frenotomia cu laserul Epic X, o tehnologie de avangardă pentru orice părinte care își dorește să aibă parte de cele mai bune servicii când vine vorba de propriul copil. Sediile clinicii sunt atât în zona Aviației (Șos. Pipera nr. 14, sector 1, București), cât și în zona Panduri (Str. Progresului nr. 20, bl. P52, sc. 1, ap. 4, sector 5, București). Programul este de luni până vineri, de la 8:30 la 21:00.
  • Clinica Syrodent - aici o frenectomie ajunge la 200 lei. Clinică stomatologică Syrodent este pe Strada Barbu Văcărescu 5, Sector 2, București, iar programul este de luni până vineri, de la 9:00 la 19:00. Sâmbătă - urgențe, doar cu confirmare telefonică. 

Frenul lingual scurt poate afecta dezvoltarea copilului tău, dacă nu este tratat la timp. Prichindelul tău s-a confruntat cu această problemă? Cum ați procedat?

Surse: mayoclinic.org, webmd.com, reginamaria.ro, healthline.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Nu, mamele nu ar trebui să aibă nevoie de motive întemeiate pentru a nu alăpta. Este decizia lor să nu o facă
Nu, mamele nu ar trebui să aibă nevoie de motive întemeiate pentru a nu alăpta. Este decizia lor să nu o facă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped
    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped

    Una dintre cele mai importante preocupări legate de pregătirea copilului tău pentru școală este să-i asiguri un ghiozdan care să nu-i provoace disconfort și care să-l ajute să-și...

    Ce este presiunea atmosferică și cum îți afectează starea
    Ce este presiunea atmosferică și cum îți afectează starea

    Ți s-a părut vreodată că durerile de cap apar în timpul sau după schimbări ale vremii ? Sau te-ai simțit obosită ? Sau pur și simplu nu aveai o starea prea bună?...

    Gaslighting: ce este și cum ne afectează relațiile
    Gaslighting: ce este și cum ne afectează relațiile

    Termenul gaslighting devine din ce în ce mai popular și, dacă nu îți este încă familiar sau dacă ai auzit în treacăt numele, dar nu știi ce înseamnă, ai...

    Stres oxidativ: ce este și cum îți afectează sănătatea
    Stres oxidativ: ce este și cum îți afectează sănătatea

    Stresul este de mai multe tipuri și, din păcate, te îmbolnăvește și te îmbătrânește mai mult decât crezi. În ceea ce privește stresul oxidativ, acesta...

    Efectul Mandela: ce este și cum ne afectează acesta
    Efectul Mandela: ce este și cum ne afectează acesta

    Mintea umană și modul în care funcționează memoria au fascinat dintotdeauna. Cu toate acestea, nu se poate spune că oamenii de știință au reușit să descifreze pe deplin...

    Cum afecteaza televizorul creierul copilului
    Cum afecteaza televizorul creierul copilului

    Foarte multi parinti prefera sa isi lase copilul sa se uite la televizor ore in sir. Motivul pare de foarte multe ori de inteles: ai treaba prin casa si nu ai timp in momentul respectiv sa...

    Din culisele psihoterapiei: cum afectează infidelitatea părinților copilul
    Din culisele psihoterapiei: cum afectează infidelitatea părinților copilul

    Un terapeut de peste hotare ne explică cum afectează infidelitatea partenerului sănătatea mentală a copilului. Citește articolul pentru a afla mai multe.

    © 2024 Qbebe