Ce este milium (milia) la bebeluși?

Ce este milium (milia) la bebeluși?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Milium sau milia la bebeluși este o afecțiune inofensivă care se manifestă ca mici umflături de culoare albă pe fața nou-născutului și poate fi de mai multe tipuri. Din fericire dispare de la sine fără a fi necesară niciun fel de intervenție medicală. Iată cum se manifestă, din ce cauze apare și când trebuie să te adresezi medicului.

Informații despre milium (milia) 

Milia sunt chisturi benigne, cheratinoase, de 1-2 mm (uneori pot să ajungă la 3 mm), care se manifestă în general ca mici umflături de culoare albă pe fața nou-născutului. Deși sunt comune pentru nou-născuți, pot să apară la orice vârstă. Această afecțiune a pielii poate fi încadrată în tip primar (neonatală) și secundar; milia congenitală la nou-născuți este responsabilă pentru marea majoritate a cazurilor de milia primară. Milia juvenilă poate fi observată la naștere sau mai târziu, iar această formă este asociată cu o gamă de afecțiuni genetice, uneori medicale. Afecțiunile asociate milia juvenilă includ sindrom bazal celular nevus și sindrom Gardner. Milia en plaque reprezintă un set de multiple leziuni care se răspândesc pe mai mulți centimetri în diametru pe piele. Pot fi cauzate în asociere cu tulburări de piele precum pseudoxantoma elasticum, lupus eritematos discoid și lichen plan. Mai există și tipul de milia traumatică, o afecțiune apărută la locul unei leziuni a pielii (precum arsuri termice, iritații cu vezicule și dermoabraziune); aceasta provine din canalele sudorpiare și este o reminiscență a unui nodul calcifiat. Milia multiplă eruptivă este o milia recurentă care afectează fața, brațele și torsul; poate fi asimptomatică, dar uneori este însoțită de prurit și poate să se desclanșeze ca o reacție la anumite medicamente topice.

Din punct de vedere statistic, milia este observată în aproape jumătate din nou-născuți la naștere (apare în decurs de 1-2 zile de la naștere, dar la prematuri poate întârzia chiar câteva săptămâni); leziunile pot să se afle pe față, scalp și partea superioară a torsului, dar nu reprezintă nimic anormal. De fapt, se rezolvă și dispar în mod spontan.

milia

Cauze

Milia apare atunci când celule moarte din epidermă rămân blocate în mici buzunare aflate la suprafața pielii în loc să cadă. Se întâmplă acest lucru deoarece glandele sebacee ale nou-născuților sunt în formare; glandele sebacee blocate din piele sunt responsabile pentru producerea unui ulei denumit sebum care menține pielea proaspătă și suplă. Uleiul și celulele moarte înfundă porii din piele, ceea ce cauzează apariția acestor mici umflături albe, similare perlelor pe pielea bebelușului. Dipar însă după ce suprafața pielii se uzează și celulele cad de la sine. Mulți părinți au tendința să le confunde cu acneea, dar nu este aceeași problemă.

Diagnostic

Un medic pediatru cu experiență va fi capabil să realizeze o distincție în primul rând de acnee prin simpla examinare a pielii. Acneea este caracterizată prin mici umflături roșii și pustule pe obraji, bărbie și frunte, care pot să apară sau nu alături de milia.

Nu sunt necesare teste suplimentare pentru a confirma prezența milium. Aceasta poate continua să afecteze pielea bebelușului timp de câțiva ani în unele situații rare. Atunci când chisturile se prezintă pe marginea gingiei și pe palatul bucal poartă denumirile de noduli Bohn și perle Epstein.

Simptome

După cum am menționat, milia este caracterizată în principal prin umflături albe, de mărimea unei perle, situate pe pielea nou-născutului (sunt chisturi pline cu keratină, un element produs de piele). Locurile comune în care apar sunt nasul, obrajii și bărbia, dar pot fi observate și în jurul ochilor și al frunții și uneori pe organele genitale. Umflăturile pot să fie de asemenea observate pe scalpul bebelușului, în special când părul este mai rar. În unele situații se pot răspândi pe porțiunea superioară a torsului și membre și pot ajunge chiar în gură. Milia va dispărea de la sine în decurs de 3 luni de la naștere; dacă nu se remediază, bebelușul trebuie dus la o consultație și va necesita un produs de utilizare topică (unguent sau cremă).

milia

Tratament pentru milia

Nu există niciun tratament recomandat pentru milia, deși o rutină de îngrijire zilnică trebuie să fie urmată. Majoritatea umflăturilor de pe pielea bebelușului se vor vindeca în mod spontan; poate să dureze însă două săptămâni pentru a se remedia complet. 

În ceea ce privește îngrijirea de bază de care trebuie să se bucure pielea bebelușului, aceasta include o spălare cu un produs delicat și cu apă caldă. Pielea nu trebuie să fie frecată cu putere pentru a fi uscată, ci tamponată cu un prosop. Nu trebuie să încerci să rupi chisturile sau să le ciupești pentru că poți crește riscul de infecție. Pielea bebelușului trebuie hidratată cu un produs fără parfum și fără ulei pentru a te asigura că nu se va usca, dar este bine să eviți zona feței.

Deși nu există vreun tratament anume pentru milia, poți încerca următoarele remedii acasă:

- Înmoaie o cârpă moale în apă caldă și apoi stoarce excesul din apă. Asigură-te că nu este fierbinte (poți să arzi pielea delicată a bebelușului) și așaz-o pe pielea bebelușului. Menține-o până când se răcește și repetă procesul de trei ori pe zi în fiecare zi timp de o săptămână. Chisturile se vor usca și vor cădea singure. Uneori poate dura mai mult de o săptămână.
- Poți de asemenea să încerci prepararea unui scrub singură. Înmoaie migdale în apă pentru 3-4 ore și apoi pisează-le după ce adaugi puțin lapte ca să creezi o pastă moale. Încearcă să faci să ungi acest amestec cu ușurină pe micile chisturi și vei observa o diferență.

Reține că milia nu provoacă durere bebelușului și nici nu este contagioasă. Nu cauzează mâncărime, dar dacă bebelușul se scarpină într-un anumit loc, poate să provoace o reacție de înroșire sau inflamație locală. Acesta constituie un simptom al unei infecții secundare care necesită un consult medical de specialitate. Nu există vreo modalitate cunoscută de prevenire și nu este necesar niciun tratament medical. Dacă ești îngrijorat cu privire la starea de sănătate a bebelușului (observi înroșire, inflamație sau apariția unor cruste în jurul chisturilor) și milia nu dispare în decurs de 3 luni, consultă medicul specialist.

Citește șiPielea bebelusului: Ghid de ingrijire pe luni 

Surse: https://emedicine.medscape.com; www.news-medical.ne; www.mayoclinic.org; https://parenting.firstcry.com

Articolul urmator
Pleoape umflate la bebelusi: cauze, simptome și motive de îngrijorare
Pleoape umflate la bebelusi: cauze, simptome și motive de îngrijorare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un azil "angajează" bebeluși pentru a ridica moralul seniorilor. Care este fișa postului
    Un azil "angajează" bebeluși pentru a ridica moralul seniorilor. Care este fișa postului

    Un azil de bătrâni ”angajează” copii mici pentru a-i înveseli pe vârstnici. În schimb, micuții vor primi scutece și lapte praf. Iată ce presupune...

    Cât de periculos este părul de pisică pentru copii și bebeluși?
    Cât de periculos este părul de pisică pentru copii și bebeluși?

    Printre cele mai mari îngrijorări care țin de expunerea copiilor la părul de pisică se regăsește și aceasta: că părul poate ajunge la nivelul unor organe, precum stomacul și...

    Dermatita atopica la bebelusi si copii. Tot ce trebuie sa stie parintii despre dermatita atopica
    Dermatita atopica la bebelusi si copii. Tot ce trebuie sa stie parintii despre dermatita atopica

    Dermatita atopica este foarte des intalnita in randul copiilor intre 2 luni si 5 ani. Sunt sanse mari ca un copil sa mosteneasca dermatita atopica daca in familie sunt cazuri de alergii,...

    Kit folositor pentru bebeluși și mămici
    Kit folositor pentru bebeluși și mămici

    Gânguresc, zâmbesc, te privesc gingaș și îți umplu inima de fericire. Dar au și momente în care trec ușor de la o stare la alta, dorm prost, plâng și sunt...

    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși
    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși

    Febra la bebeluși poate fi o sursă de îngrijorare pentru părinți, stârnind îngrijorare și dorința de a obține o ameliorare rapidă. Cu toate acestea, este esențial...

    Cei mai simpatici trei bebeluși pe care îi vei vedea azi
    Cei mai simpatici trei bebeluși pe care îi vei vedea azi

    Toți bebelușii sunt adorabili, însă unii dintre ei reușesc să ne amuze prin felul în care arată. Fie că seamănă izbitor cu anumite celebrități, fie că fac niște...

    Cei mai calmi bebelusi din zodiac
    Cei mai calmi bebelusi din zodiac

    Semnul zodiacal sub care este născut un copil va avea rol și în conturarea personalității sale, primele dovezi în acest sens putând fi vizibile încă din primele...

    16 bebeluși simpatici care pare că mai au puțin și se pensionează
    16 bebeluși simpatici care pare că mai au puțin și se pensionează

    Fără păr sau dinți și cu o privire morocănoasă. Abia s-au născut, dar arată de parcă ar fi pe cale să ne dea sfaturi de viață sau să înceapă fiecare frază cu „pe...

    © 2024 Qbebe