Cum să previi rahitismul la copii

Cum să previi rahitismul la copii

Isabela Polnar

Rahitismul la copii este o afecţiune apărută în urmă lipsei de vitamina D, vitamina de care este nevoie pentru întărirea ţesutului osos. De regulă, rahitismul poate să apară în primii doi ani de viaţă şi debutează la doar câteva săptămâni după naştere, însă, poate fi evitat prin administrarea unor doze suplimentare de vitamina D.

Când poate să apară şi să fie diagnosticat?

Rahitismul în cazul bebeluşilor apare şi poate fi diagnosticat între primele 3 - 6 luni de viaţă, putând să evolueze până la vârstă de 2 ani. După vârstă de 2 ani, obiectul îngrijorării sunt consecinţele şi sechelele rahitismului.

Cum îţi dai seama că bebeluşul are rahitism?
Manifestările cel mai uşor de observat sunt cele ale dezvoltării oaselor. La nivelul craniului, se observă înfundarea acestuia. La nivelul toracelui, apar aşa numitele mătănii-costale, mici umflături de o parte şi de altă a sternului. Pot apărea şi deformări ale toracelui, când sternul iese în relief iar coastele inferioare se îndepărtează - torace în carenă. Un alt semn este şi menţinerea deschisă a fontanelelor după 18 luni sau apariţia incompletă a dinţilor după vârstă de 3 ani. Semne la fel de importante sunt deformările membrelor şi fracturile osoase.

Cum să previi rahitismul la bebeluşi?

Pentru o creştere şi dezvoltare armonioasă a bebeluşilor, cel mai bun remediu este un regim alimentar şi de viaţă sănătos, care se poate dobândi pe de o parte, prin alimentaţie variată, mai precis, din toate grupele alimentare: legume, fructe, carne, lactate, evitându-se excesul de dulciuri şi băuturi carbogazoase şi pe de altă parte, prin activitate fizică uşoară regulată, prin cât mai multe activităţi în aer liber în detrimentul privitului la televizor de exemplu, care poate suprasolicită ochii sau poate induce mai târziu, iritabilitate şi alte tulburări de comportament.

Primul pas începe, de fapt, în sarcină, când este recomandat să apelezi la un compelx de vitamien care să ofere șansele cele mai meri bebelușului de a se dezvolta complet și corect, și, cel mai important, sănătos.

Tratamentul cu vitamina D trebuie să fie început încă din ultimul trimestru de sarcina, prin administrarea de vitamina D 1000 - 1200 UI/zi.

Orice medic va recomandă şi va prescrie administrarea de vitamina D bebeluşului încă din primele luni de viaţă. Administrarea vitaminei D se continuă până la vârstă de 2 ani şi jumătate, iar în sezonul rece se va administra până la vârstă de 5 ani. Administrarea se face pe cale orală, prin picături.

Cât despre momentul cel mai bun în care îi poţi da suplimentul de vitamina D, medicii te sfătuiesc să fie înainte de masă, mai ales dacă ai un bebeluş sensibil la adaosurile după masă şi care obişnuieşte să le elimine prin vomă. Dacă nu are astfel de probleme, nu are nicio importantă dacă îi dai suplimentul înainte sau după masă. Având în vedere necesităţile tot mai mari ale bebeluşului, poţi suplimenta din când în când alimentaţia acestuia cu câte o cură de multivitamine, mai ales în cazul acelor copii la care este mai dificil de menţinut un regim alimentar echilibrat.

Există în farmacii o mulţime de suplimente alimentare care conţin diverse formule şi concentraţii de vitamine şi minerale, sub formă de comprimate, siropuri, tablete masticabile. Indiferent de numele acestora sau de sfaturile auzite de la diverse persoane, ai grijă că acest supliment alimentar să se potrivească că şi conţinut şi doză, copilului tău. Aceste suplimente se eleibereaza şi fără prescripţie medicală însă trebuie întotdeauna să ceri sfatul farmacistului, iar dacă îţi este la îndemână şi vrei un plus de siguranţă, poţi apela şi la sfatul medicului.

Nu uită că există şi cazuri de supradoză cu vitamine, ceea ce înseamnă că nu trebuie să îi dai bebeluşului în mod continuu un supliment alimentar, cu atât mai mult nu trebuie luate două suplimente în acelaşi timp.

De ce vitamina D?
Vitamina D există în organism, însă trebuie activată de razele soarelui. Pe de altă parte, există situaţii în care vitamina D nu se găseşte în cantităţi suficiente în corpul bebeluşului.

Totuşi, de ce este aşa de importantă această vitamina pentru bebeluş?
Vitamina D acţionează la nivelul sistemului osos, la nivelul intestinelor, rinichilor, musculaturii, sistemului endocrin şi al întregului metabolism. La nivelul intestinelor, vitamina D creşte absorbţia de calciu şi fosfor şi menţine sănătatea mucoasei intestinale.

Ce analize trebuie să faci?
Siguranţă că ai sau nu un bebeluş care suferă de rahitism ţi-o poate oferi doar un medic pediatru cu experienţă, ajutat şi de investigaţii medicale specifice. Se vor recomandă radiografii făcute micuţului la încheietura mâinii şi la torace, i se va determina calciul şi i se va face o analiză numită fosfatază alcalină, un indicator chimic al rahitismului. Un medic cu experienţă poate simţi oricând urmele lăsate de rahitism, printr-o simplă examinare a copilului.

Articolul urmator
Cum protejăm bebelușii de virusurile respiratori anul acesta?
Cum protejăm bebelușii de virusurile respiratori anul acesta?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament
    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament

    Rahitismul carențial este o afectiune ce se referă la mineralizarea deficitară a plăcii cartilajului de creștere și care afectează oasele mai lungi, cauzând deformații ale...

    Păianjeni de casă: cum să scapi de arahnide și cum poți să previi apariția acestora
    Păianjeni de casă: cum să scapi de arahnide și cum poți să previi apariția acestora

    Când nici nu te aștepți, îi vei descoperi în cele mai ascunse unghere ale casei tale. În colțurile pereților, în cămară, la marginea ferestrelor sau...

    Riduri între sprâncene: cum le previi și cum le ascunzi
    Riduri între sprâncene: cum le previi și cum le ascunzi

    Ridurile apar în zonele în care mușchii se mișcă mai mult, adică în preajma gurii, a ochilor sau la nivelul frunții. În ceea ce privește fruntea, trebuie să...

    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii
    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii

    E natural ca, atunci când copilul suferă, fie că îl doare gâtul sau îl tulbură urechea, să intrăm într-o stare de nervozitate atroce, virând ușor...

    Tabel mărimi încălțăminte copii: cum măsori și cum alegi corect?
    Tabel mărimi încălțăminte copii: cum măsori și cum alegi corect?

    Întrucât piciorul unui copil continuă să crească până în jurul vârstei de 18 ani, va fi esențial ca pe tot parcursul procesului de creștere să-i oferi...

    Cum recunoști mutismul selectiv la copii și cum gestionezi situația?
    Cum recunoști mutismul selectiv la copii și cum gestionezi situația?

    Copilul refuză să vorbească în anumite situații sau cu anumite persoane? Nu este doar un moft sau un semn al obrăzniciei! Poate fi un semn al mutismului selectiv! Citește mai...

    Ai mai mulți copii? Iată cum întărești relațiile dintre frați și cum gestionezi certurile
    Ai mai mulți copii? Iată cum întărești relațiile dintre frați și cum gestionezi certurile

    Printre cele mai importante provocări pe care le are de înfruntat un părinte cu mai mulți copii se regăsește și aceasta: să prevină conflictele majore, care pot izbucni din...

    Cum să crești copii care știu cum să se înfurie
    Cum să crești copii care știu cum să se înfurie

    Odată ce devii mamă, printre provocările pe care le ai de înfruntat se regăsesc și situațiile în care trebuie să-ți calmezi copilul furios. Deși te simți adesea...

    © 2024 Qbebe