Metoda cea mai simplă și mai naturală pentru scăderea febrei la bebeluși. Și nu sunt șosete cu oțet!

Metoda cea mai simplă și mai naturală pentru scăderea febrei la bebeluși. Și nu sunt șosete cu oțet!

Corina Naftanaila

Nu există părinte care să nu fi trecut cel puțin o dată printr-un episod de febră la copil, însă de fiecare dată se instalează panica. De cele mai multe ori suntem tentanți să privim febra ca pe o afecțiune în sine, ceea ce este complet greșit. De fapt, febra este un semnal pe care organismul micuțului îl transmite. Este un sistem de apărare împotriva bacteriilor și microbilor, dar asta nu înseamnă că este benefică pentru copil. Astfel, urmează să descoperi ce se întâmplă atunci când se instalează febra, cum luptă organismul să se recupereze, dar și un remediu sigur și la îndemâna oricui pentru a ameliora senzanțiile neplăcute.

Când spui febră, automat te gândești la boli și de aici până la a merge de urgență la spital este doar un pas. Ei bine, trebuie să știi că atunci când ai de-a face cu un bebeluș, al cărui sistem de autoreglare a temperaturii corpului este incomplet dezvoltat, vei avea de-a face frecvent cu fluctuațiile de temperatură.

Ce se întâmplă în organismul bebelușului atunci când se instalează febra

febra la bebelusiFebra virală la bebeluși poate fi provocată de infestarea cu anumiți viruși, ce conduc către gripă, răceală sau infecție intestinală. Există și febra bacterială, provocată de infestarea cu bacterii, ce influențează apariția otitelor, infecțiilor de tract urinar, chiar meningită și pneumonie. Dacă în cazul febrei virale, comună de altfel, nu este recomandat tratamentul pe bază de antibiotic, febra bacterială este situată la polul opus, fiind un motiv de îngrijorare și având nevoie de intervenție de specialitate.

Din nefericire, odată instalată în organism, febra vine la pachet cu o serie de manifestări neplăcute, precum deshidratare, stări de amețeală, dureri de cap, greață și vărsături. De asemenea, atunci când temperatura crește brusc (de regulă, când trece de 39, 5 grade Celsius) apare frisonul. Frisonul reprezintă contracții musculare involuntare manifestate de la mici tremurături, clănțănit din dinți, până la cele mai violente. În cazul frisonului, copilul este conștient. Odată stabilizată temperatura la un anumit nivel, frisonul dispare, dar sunt șanse ca senzația de frig să persiste și să fie însoțită de sete, cefalee, somnolență sau agitație, delir și/ sau halucinații.

Când trebuie să ceri ajutor specializat:
- când febra este mai mare de 39, 5 grade Celsius la sugarul de 3 luni și peste 40, 5 grade la copil.
- când febra provoacă spasme, mișcări involuntare ale membrelor, sau dimpotrivă, cel mic nu reacționează la stimuli obișnuiți.
- când febra durează mai mult de o săptămână.

Cum lupta organismul cu febra

Febra este un mecanism de apărare împotriva microbilor, însă asta nu înseamnă că organismul micuțului o primește cu brațele deschise. Febra apare când termostatul intern al organismului crește temperatura peste nivelul normal. Este vorba despre termostatul natural localizat într-o parte a creierului denumită hipotalamus (cunoaște exact ce temperatură trebuie să aibă corpul și transmite mesaje pentru a o menține la acest nivel). Așa febra la bebelusi 2cum am învățat încă din copilărie, temperatura poate fi măsurată în gură, rectal, sau la subțioară. Din punct de vedere medical, cea mai aproape de adevăr este cea măsurată rectal, ce nu trebuie să depășească pragul de 38,5 grade Celsius, în timp ce pentru cea bucală limita este situată la 37, 5 grade.

Atunci când febra se instalează, organismul bebelușului încearcă să lupte, ceea ce poate conduce către senzația de oboseală și epuizare, stările de somnolență, și nu în ultimul rând, deshidratarea. Temperatura ridicată din corp va epuiza resursele de lichide, ceea ce înseamnă că trebuie să le suplimentezi. Fiind vorba despre un bebeluș, este nevoie să-i dai mai multe biberoane cu laptele de început, ce are efectul de a stăpâni setea bebelușului.

De ce frecția este eficientă?

Este foarte important să nu te alarmezi dacă observi că micuțul are pielea puțin mai caldă decât de obicei. Creșterea temperaturii poate apărea în urma expunerii la soare, dacă cel mic are o criză de plâns, ori temperatura din cameră este prea ridicată. Astfel, vei observa că temperatura măsurată rectal este de 38, 5 grade Celsius, ceea ce este considerată subfebrilitate. În această situație este de preferat să repeți măsurătoarea la fiecare 10-15 minute și chiar să aerisești camera câteva minute. Dacă este o "febră falsă", temperatura ar trebui să revină la normal, în caz contrar aceasta va crește, moment în care trebuie să acționezi. De reținut! Nu administrezi antibiotice în caz de febră!

larogrip frectie Poți încerca să-i administrezi antitermice, la un interval de 8 ore și desigur, după ce ai cerut părerea medicului, ce ți-a indicat dozajul corect pentru vârsta și greutatea copilului tău. Nu uita să-l hidratezi și să-l îmbraci în hăinuțe ce-i permit pielii să respire.

De asemenea, o altă metodă benefică în caz de febră este frecția, însă mare atenție, nu cu substanțe pe bază de alcool, ce pot conduce la intoxicație. Poți încerca Larogrip Frecție baby pentru bebeluși, pe bază de lămâie, lavandă, mușețel, arbore de Ceai Australian, portocală și acid acetic. Acesta se folosește foarte simplu, diluând 5 ml de loțiune într-un litru de apă caldă, dacă este vorba despre un copil mai mic de 3 ani, în timp ce pentru copiii mai mari se poate aplica loțiunea nediluată.

Aplicat pe piept și pe spate, Larogrip Frecție eliberează căile respiratorii prin intermediul acțiunii ingredientelor naturale, calmează stările de neliniște și desigur, restabilește temperatura normală la nivelul pielii. Aplicarea loțiunii produce efectul de aromaterapie, reușind astfel să calmezi simptomele bebelușului dar și să-i protejezi în continuare pielea delicată.

Îți sugerăm să testezi produsul pe o porține mică de piele, pentru a observa eventuale reacții adverse. Analizează pielea cu atenție pentru a descoperi la timp iritații sau pigmentarea pielii, precum și stări de agitație sau dificultăți în a respira, semn că produsul poate provoca o reacție alergică. De asemenea, te sfătuim să citești cu atenție instrucțiunile de folosire pentru a te bucura de cele mai bune rezultate.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cea mai bună metodă de a obișnui copilul cu olița este să nu ai nicio metodă
    Cea mai bună metodă de a obișnui copilul cu olița este să nu ai nicio metodă

    Printre marile provocări din primii ani de viață ai copilului tău se numără și pregătirea acestuia pentru a se obișnui să utilizeze olița. Fie că ți se pare că este deja prea...

    Cea mai simplă rețetă de lasagna pentru mămicile obosite
    Cea mai simplă rețetă de lasagna pentru mămicile obosite

    Printre obiectivele unei mămici se regăsește și acesta: să îi ofere copilului preparate pline de nutrienți, care să-i asigure o creștere sănătoasă. De aceea, de multe ori...

    Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci
    Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci

    Te numeri printre părinții care consideră că animalele de companie nu au ce caută în apropierea bebelușului sau a copilului mic? Ei bine, studiile arată că prezența unui...

    De ce cea mai mare greșeală a ta este, de fapt, cea mai bună lecție de viață, în funcție de zodie
    De ce cea mai mare greșeală a ta este, de fapt, cea mai bună lecție de viață, în funcție de zodie

    Sensibile și romantice, zodiile de apă au o importantă lecție astrologică de învățat. Creativele, comunicativele și istețele zodii de aer primesc sfaturi importante de care...

    Am crezut că fiica mea are o simplă răceală, dar am aflat că situația era mult mai gravă
    Am crezut că fiica mea are o simplă răceală, dar am aflat că situația era mult mai gravă

    O mamă de peste hotare povestește experiența îngrozitoare prin care a trecut, după ce a dus-o pe fiica ei la spital și a descoperit că aceasta a fost infectată cu un virus...

    Cele mai ordonate și mai dezordonate zodii. Cine are cea mai mare curățenie în casă
    Cele mai ordonate și mai dezordonate zodii. Cine are cea mai mare curățenie în casă

    Dacă pentru unii dintre noi contează enorm ca totul să fie la locul lui, să fie curățenie perfectă și să găsim cu ușurință orice lucru din casă sau de la birou, pentru alții...

    Am fost devastată când am aflat că o să am gemeni. Acum sunt cea mai fericită mamă din lume
    Am fost devastată când am aflat că o să am gemeni. Acum sunt cea mai fericită mamă din lume

    Să afli că vei deveni și mamă de gemeni, având deja doi copii, te determină să te gândești la numeroasele provocări pe care le vei avea. Cu atât mai mult cu...

    Amintiri din casa în care am avut cea mai frumoasă copilărie - cea a bunicii mele
    Amintiri din casa în care am avut cea mai frumoasă copilărie - cea a bunicii mele

    Una dintre cele mai iubite locuri de pe acest Pământ pentru mine? Casa bunicii mele. Cândva era un loc al familiei, al râsului, al dragostei, al jocului de cărți, al...

    © 2024 Qbebe