Cum înveți copilul să mănânce singur - metode eficiente de la specialist

Cum înveți copilul să mănânce singur - metode eficiente de la specialist

Irina Olteanu - Redactor Senior

După dificila etapă a diversificării, părinții se confruntă cu etapa în care își doresc să își învețe copilul să mănânce singur, fără niciun fel de ajutor. Ce metode trebuie să aplicați pentru ca cel mic să deprindă aceste abilități, vârsta ideală la care le puteți implementa alături de alte sfaturi importante de la Crina Coliban, femeia care îi face pe copii să mănânce aflați chiar aici.

Cum înveți copilul să mănânce singur

Bebelușii mănâncă instinctiv, sugând la sân sau la biberon, însă odată cu creșterea sunt nevoiți să se "adapteze" la o varietate de alimente pe care trebuie să le consume independent, fiind vorba de fapt de niște praguri în dezvoltarea lor în ansamblu. Mâncatul de unul singur presupune totuși o abilitate, iar tu ca părinte poți ajuta într-o oarecare măsură.

Finger feeding - poate fi inițiată în preajma vârstei de 8 luni sau când observi că bebelușul își dorește să apuce singur și încearcă să își îndese întreaga mână în gură. Apoi, treptat, copiii încep să utilizeze mai multe degete pentru a apuca mâncarea (în intervalul de vâstă 7-11 luni), această abilitate fiind importantă deoarece reprezintă fundamentul abilităților motrice fine precum scrisul.
Cum poți ajuta - asigură-te că îi oferi oportunitate să apuce singur mâncarea (cu degetul arătător și cel mare). Permite-i să încerce de mai multe ori, chiar dacă pare să se chinuie. Doar în acest mod va învăța. Îi poți arăta cum trebuie să procedeze, eventual la începutul și la finalul mesei pentru a nu deveni frustrat. Oferă-i alimente uscate și suficient de mari pentru a le ridica, dar nu atât de mari încât să se înece.

cum inveti copilul sa manance singur

Hrănirea cu lingura/lingurița - în principiu, bebelușii ajung să se poată hrăni singuri cu lingura până la vârsta de 2 ani. Dacă li se oferă ocazia, poate fi chiar mai devreme, însă cu siguranță la început vei observa multă mizerie în jur (de fapt va persista acest inconvenient până la aproximativ 2 ani jumătate). Știi că este pregătit dacă știe deja să mănânce cu mânuța și încearcă să îți ia din mână lingurița în timpul mesei.
Cum poți ajuta - începe prin a-i oferi micuțului propriul castron cu lingură în timp ce tu îl hrănești (eventual castron cu ventuză pentru a fi mai ușor de atașat la masă/scaun de masă), optând pentru alimente cu consistență mai groasă, mai densă (cele cu consistență subțire sunt mai dificil de luat cu lingura). Chiar dacă îl va arunca pe jos sau își va introduce mâinile în el...Pune în castron doar puțină mâncare și, dacă cel mic pare încântat, crește gradual cantitatea. În caz contrar, îl poți ajuta să ducă lingurița la gură, ținându-i mâna și parcurgând "traseul" de la castron la gură (în jurul vârstei de 8-9 luni). Dacă ți se pare că mizeria devine prea distractivă, reamintește-i că alimentele trebuie mâncate. Când cel mic ajunge să se hrănească mai mult singur, iar tu contribui mai puțin, poți renunța la a folosi castronul tău. Nu înceta însă să îl supraveghezi pe durata mesei.

Hrănitul cu furculița - introdu furculița după ce copilul a deprins utilizarea lingurei și a dezvoltat un reflex de apucare. În principiu, copiii sunt capabili să foloască furculița în jurul vârstei de 15-18 luni, după ce "stăpânesc" deja lingurița
Cum poți ajuta - începe prin amplasarea unei furculițe speciale pentru bebeluși pe farfuria sa când masa este compusă din alimente tăiate în bucățele/cubulețe (bucățele de legume sau de brânză). Fructele sau spaghetele nu reprezintă alegeri potrivite în acest sens. În cazul în care observi că cel mic întâmpină dificultăți, procedează la fel ca la lingură și direcționează-i mânuța. Este indicat să deprindă folosirea furculiței până în perioada preșcolară când deja este jenant să apuce mâncarea cu mâna.

În cazul în care copilul tău este deja mare și ai "ratat" unele etape, trebuie să procedezi în aceeași manieră. Nu uita că perseverența și răbdarea sunt cheia pentru ca cel mic să ajungă să se hrănească singur. Încujarează-l, laudă-l constant și ajută-l, însă nu interveni decât în situațiile în care are realmente nevoie. Abordează o mentalitate flexibilă și lasă-l să evolueze în propriul ritm. Nu-ți arăta nemulțumirea cu privire la murdăria care va rezulta și nu uita să supraveghezi întotdeauna copilul cât timp mănâncă, mai ales când încearcă lucruri noi. Nu uita de faptul că reprezinți un model: mesele în familie constituie un prilej optim pentru ca cei mici să învețe să mănânce singuri, să comunice și să deprindă bunele maniere. În cazul în care copilul pare să se chinuie sau refuză să încerce să mănânce singur, asigură-te că nu este deranjat de mizerie (se poate întâmpla acest lucru). Cei mici își dezvoltă abilitățile în mod diferit (până la 17-18 luni majoritatea sunt capabili să folosească singuri tacâmurile), însă dacă până la vârsta de 2 ani nu pare interest să desfășoare singur nicio activitate, trebuie să apelezi la un medic. Copiii născuți prematur este posibil să atingă anumite praguri în dezvoltare mai târziu decât restul copiilor.

cum inveti copilul sa manance singur

Crina Coliban, consilier în alăptare și diversificare și "femeia-care-îi-face-pe-copii-să-mănânce pe care o puteți găsi la Web: www.PermisDeParinte.ro, Facebook: www.facebook.com/PermisDeParinte, YouTube: https://www.youtube.com/c/CrinaColiban a avut amabilitatea de a ne răspunde la următoarele întrebări:  crina coliban

1. Vă rog să ne prezentați metodele cunoscute și aplicate/recomandate de dumneavoastă care pot ajuta copilul să mănânce singur.

Copilul mănâncă singur. Copilul e normal să mănânce singur. Părintele al cărui copil nu mănâncă singur trebuie susținut, ajutat, inspirat.
O sa fiți surprinși, dar nu există metode, tactici prin care să îi învățăm noi pe copii să mănânce singuri. Pentru că ei știu să facă asta. Dacă trăiesc printre oameni care mănâncă în prezența copiilor, dat fiind că omuleții învață prin imitație, ei încep să mănânce așa cum îi văd pe adulți că o fac. Credeți-mă, până și în familiile în care nu se prea mănâncă acasă, în familiile în care copiii nu îi văd pe părinți luând masa împreună, ei tot știu să mănânce singuri. Învață de la câinii sau de la pisicile din casă și tot se descurcă să mănânce, chiar dacă o fac într-un fel care seamănă cu "în-4-labe și cu limbuța-în-castron".
Dacă întrebarea se referea la copilașii care nu mănâncă singuri și venea din partea părinților care au nevoie de sprijin pentru a-i face pe copilași autonomi, atunci cel mai important sfat pe care îl ofer cu drag este: Mâncați! Voi! Mâncați cu poftă, cât mai des, în orice loc, oricum, în ochii copiilor voștri.

2. Începand cu ce vârstă poate fi utilizată fiecare metodă în parte și pe ce durată de timp?

Începând cu 4 luni - 4 luni jumătate, copilașul ar trebui luat de părinți la masă, atunci când iau ei masa. Copilașul ar trebui să vadă cum mănâncă părinții, cum vorbesc despre mâncare, cum o savurează, cum își oferă unul altuia, cum se șterg la gură - dacă se șterg, cum pun mâna și când folosesc tacâmurile, cum suflă în ciorba fierbinte, cum gustă și își manifestă plăcerea sau neplăcerea.

De la 6 luni încolo până în jurul vârstei de 1 an, copiii ar trebui expuși cât mai des la hrană. De câte ori mănâncă părinții, bunicii, prietenii, rudele, copiii ar trebui implicați în proces. Asta nu înseamnă să le dați și lor să mănânce, ci înseamnă să îi integrați: să culeagă împreună cu voi, să aleagă ce cumpărați, să spele și să curețe de coajă împreună cu voi, să taie feliile de pâine la masă, să miroasă mâncarea de pe masă, să guste ca să știm dacă e destul de sărat sau destul de dulce, să îi hrănească el pe adulții din familie. Copilul trebuie făcut parte din mâncare, nu doar adus la masă și hrănit.

cum inveti copilul sa manance singur

3. Ce sfaturi aveți pentru părinți în acest sens?

Ce fac eu nu sunt sfaturi. Eu nu îi sfătuiesc și nici nu îi învăț pe părinți. Eu "traduc" mesajele copilașilor. După cum știți, deși am început fiind consilier în alăptare și diversificare, am ajuns "Femeia-care-îi-face-pe-copii-să-mănânce", adică un specialist în copii mofturoși, tocmai de aia: pentru că mă uit la comportamentele copilașilor la masă și le traduc părinților mesajele pe care ei le strigă "cu gurița închisă".

Cel mai adesea, copilașii care fac mofturi la mâncare au o nevoie sau mai multe pe care părinții nu au avut timp sau sunt prea copleșiți, prea obosiți să le audă. Copilul mofturos nu trebuie lăsat în pace "că n-o să moară de foame" și nici nu trebuie "lăsat nemâncat, ca să vezi cum mănâncă după aia orice". Există copilași care nu mănâncă pentru că au probleme fiziologice, au ceva la limbuță sau în gât care îi împiedică sau le face anevoioasă masticația sau înghițirea. Există copilași care nu vor să mănânce singuri doar pentru că au nevoia de a se conecta cu mama, de a o "prinde doar pentru el". Orice copilaș mofturos le transmite ceva părinților lui și, din experiența mea cu sute de copii din țară și din afara României, vă pot spune că imediat cum părinții află de la mine ce făceau și ce nu făceau în relație cu mâncarea, copiii nu doar că încep să mănânce, dar toată familia se reconectează și continuă mai senini și mai încrezători în relația dintre ei.

Mulțumim Crinei Coliban pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Citește și:Cum iti convingi copilul sa manance fara negocieri 

Surse:

http://yourkidstable.com; www.wikihow.com; www.babycenter.com

Articolul urmator
Trăim în era abuzurilor de orice fel! Cum îți înveți copilul să nu fie victima abuzatorilor?
Trăim în era abuzurilor de orice fel! Cum îți înveți copilul să nu fie victima abuzatorilor?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Poți să-ți înveți copilul multe în viață. Dar un singur lucru este esențial: Bunătatea!
    Poți să-ți înveți copilul multe în viață. Dar un singur lucru este esențial: Bunătatea!

    Poți să-ți înveți copilul multe în viață.De mic și până mai târziu. Și cât timp trăiește. Poți să-l înveți știință, să insiști să...

    Iată cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect
    Iată cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect

    Odată ce învață să-și ceară scuze, un copil nu va realiza doar un gest firesc, ci va putea să învețe să-și identifice greșelile, să fie empatic față de ceilalți,...

    Cum prepari ciorba de lobodă ca să o mănânce și copilul tău
    Cum prepari ciorba de lobodă ca să o mănânce și copilul tău

    Fie că este vorba despre cea verde, fie că este vorba despre cea roșie, loboda se regăsește și ea printre legumele foarte bogate în nutrienți, în condițiile în care...

    Începe eclipsa de Soare! Iată cum o poți vedea și ce să îl înveți pe copilul tău
    Începe eclipsa de Soare! Iată cum o poți vedea și ce să îl înveți pe copilul tău

    Joi, 10 iunie, va avea loc prima eclipsă de Soare din 2021 și va fi vizibilă parțial și în România. Află de la ce oră se va produce acest fenomen spectaculos și cum poate...

    6 moduri prin care înveți copilul să se cunoască și să se iubească
    6 moduri prin care înveți copilul să se cunoască și să se iubească

    Pentru ca un copil să descopere lumea din jur și să se adapteze cât mai bine universului în care trăiește, are nevoie să se descopere și pe el însuși. Astfel,...

    De ce e important să-ți înveți copilul să practice recunoștința
    De ce e important să-ți înveți copilul să practice recunoștința

    Practicarea recunoștinței are numeroase beneficii, aducând emoții pozitive, o stimă de sine crescută și o viață armonioasă și satisfăcătoare. Iată de ce trebuie să ne...

    Au angajat o bonă pentru copilul lor dar i-au spus că nu are voie să mănânce nimic din casă
    Au angajat o bonă pentru copilul lor dar i-au spus că nu are voie să mănânce nimic din casă

    Dacă te numeri printre părinții care au sau au avut nevoie de ajutor pentru a avea grijă de copii, cu siguranță știi cât de greu este să găsești o bonă bună. Aceasta...

    Îmi cresc copilul vegan, dar îl las să mănânce și gogoși. Cei din jur spun că va ajunge să aibă tulburări alimentare
    Îmi cresc copilul vegan, dar îl las să mănânce și gogoși. Cei din jur spun că va ajunge să aibă tulburări alimentare

    Despre dieta vegană în rândul copiilor, părerile sunt împărțite. În timp ce unii specialiști consideră că nu este deloc o idee bună să privăm organismele...

    © 2024 Qbebe