Începe școala! 36 idei pentru pachetul de prânz al copilului

Începe școala! 36 idei pentru pachetul de prânz al copilului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată cu începerea noului an școlar, pe lista grijilor noastre se adaugă și aceasta: ce ar fi cel mai bine să-i ofer copilului în pachețelul cu mâncare de la școală? Cu atât mai mult cu cât acesta nu este încă obișnuit să ia prânzul în afara casei, va fi esențial să găsim soluții prin care să-l stimulăm să mănânce și la școală. Pentru a vă fi mai ușor din acest punct de vedere, inspirați-vă și din sugestiile de mai jos. Veți fi surprinse să vedeți în cât de multe feluri le putem pregăti micuților noștri prânzul pentru școală!

Cum să-ți determini copilul să mănânce pachetul de prânz pe care i-l pregătești pentru școală

În special dacă ai un copil aflat în primii ani de școală te poți aștepta ca acesta să nu fie mereu dispus să mănânce gustarea pe care i-ai pregătit-o pentru prânz. Fie că este vorba despre faptul că nu găsește suficient timp pentru acest demers, fie că este mai degrabă tentat să desfășoare alte activități sau pur și simplu nu s-a obișnuit încă să mănânce atunci când nu este la prânz acasă, poți să descoperi adesea, când acesta se întoarce de la școală, că îi este foarte foame tocmai pentru că a sărit peste prânz.
Ca să-ți fie mai ușor să-l convingi că este bine să mănânce pentru a avea suficientă energie pentru lecții și pentru joacă, încearcă să ții cont de următoarele sfaturi:
Scrie-i în fiecare zi câte un bilețel inspirațional sau lasă-i un mesaj în care să-i spui că-l iubești
De exemplu, poți alege să-i scrii un text precum „Ești o forță!" sau „Mami te iubește tare!", astfel încât micuțul să te simtă oricând aproape. Vei vedea că va fi mai motivat să mănânce din ce i-ai pus tu în pachetul pentru prânz.

Pune în pachet porții mici de mâncare
Întrucât copiii se pot simți copleșiți când văd porții prea mari sau când își dau seama că au puțin timp la dispoziție pentru masă, va fi cel mai bine să le oferim la gustarea pentru prânzul de la școală porții nu prea mari de mâncare.
Spre exemplu, putem să le dăm jumătăți de sandvișuri sau de fructe, gândindu-ne că poate au mai puțin de 20 de minute timp ca să ia masa.

Dă-i copilului mâncare ce poate fi consumată repede
De pildă, poți să recurgi la tot felul de finger food (cum ar fi mini-sandvișuri puse pe scobitoare, bucățele de fructe uscate, de fructe etc.) și nu uita să alegi ambalaje care facilitează accesul copilului la mâncare (poți să alegi, de exemplu, pungi cu sistem ziplock).
Un alt detaliu important de care să ții cont este să nu-i pui în pachet alimente ce nu pot fi servite imediat. Portocalele sau mandarinele nedesfăcute sunt un exemplu de asemenea alimente, presupunând suficientă răbdare pentru a fi curățate.

Nu uita să fie cât mai multă culoare în pachețelul de prânz
Specialiștii ne atrag atenția asupra următorului aspect: cu cât în pachetul pentru școală al copilului vor fi mai multe culori, cu atât acesta va fi mai atractiv.
Ca să-ți fie ușor să realizezi un adevărat „curcubeu" pentru copil, poți să recurgi la alimente din diverse grupe, pe care să le așezi cât mai deosebit.

În cazul în care copilul tău nu prea acceptă fructele sau legumele, poți să-i pui un dressing în pachetul pentru școală
Aceasta este una dintre cele mai comune probleme de care se plâng mamele când vine vorba de alimentația copiilor lor.
Nutriționiștii ne dau însă un sfat pe care, dacă-l vom urma, cu siguranță cei mici vor fi mai dornici să guste din fructe și legume. Tot ce ai de făcut va fi să găsești un dressing cât mai potrivit legumelor/fructelor pe care i le vei servi.
Iată câteva sugestii în acest sens:
• Poți face sandvișuri din rondele de măr, iar la mijloc vei pune unt de arahide
• Pentru morcovi sau țelină vei pregăti o pastă de brânză dulce, în care poți pune niște condimente pentru un plus de aromă
• Căpșunele sau bananele vor fi mai atractive dacă se va afla la dispoziția copilului un sos de ciocolată bio
• Pentru sticks-uri de morcov poți să prepari un dressing cu iaurt sau cu smântână etc.

Încearcă să modifici meniul în fiecare zi a săptămânii și ai grijă ca gustul și aspectul preparatelor tale să fie diferit
Spre exemplu, pentru un prânz sănătos și sățios poți opta pentru:
• Sandviș rotund cu cremă de branză și somon pentru ziua de luni
• Brioșe pizza cu măsline și cheddar pentru marți
• Sandviș în formă de stea cu șuncă de curcan și mascarpone în ziua de miercuri
• Joia poți să pregătești o salată de paste cu roșii și cașcaval/ brânză
• În ultima zi de școală din săptămână vei prepara un sandviș-wrap cu șuncă de curcan și cu emmentaler

Ori de câte ori poți, schimbă-i aranjamentul din cutia în care vei ambala gustarea pentru prânz, dar și modul de împachetare al alimentelor
O altă metodă pentru a ne convinge copiii să-și mănânce prânzul la școală este să punem în aplicare demersurile menționate.
Pentru un efect mai bun, poți chiar să ai cate o cutie pentru fiecare zi a săptămânii. De asemenea, o variantă bună este să folosești forme de brioșe pentru a separa alimentele mici, hârtie colorată pentru împachetarea sandvișurilor sau scobitori colorate din plastic.

Nu ezita să-ți surprinzi mereu copilul
Dacă vrem să-i determinăm pe copii să-și mănânce pachețelul de prânz de la școală, ar trebui să încercăm, uneori, să strecurăm printre alimentele sănătoase și unele care sunt mai puțin sănătoase, dar despre care știm că le plac în mod deosebit.
De exemplu, poți să pui în pachețel  niște bombonele M&M, niște jeleuri, niște nuggets-uri etc.

Idei de sandvișuri

Sandvișurile pot fi oricând pe placul micuților noștri, mai ales dacă au forme interesante.
De exemplu, sandvișurile în forme de animale sunt atractive în special pentru copiii mai mici. Poți să încerci să prepari un sandviș-bufniță, din pâine integrală, pe care-l umpli cu orice vrei tu (de pildă, cu pastă de brânză dulce, cu cașcaval, cu brânză, cu o șuncă slabă etc.). În imaginea de mai jos vei găsi o sugestie în acest sens, care se bazează pe formele de stea și pe sticks-urile din morcovi și castravete.

Sandvis in forma de bufnita

Pinguinul poate să facă și el parte dintre animalele pe care să le alegi pentru sandvișurile copilului tău. Poți să faci mai întâi un sandviș mai mare, pe care să-l decorezi cu fructe și cu cașcaval și apoi poți să decorezi o roșie, astfel încât să semene cu un pinguin. Sau poți să prepari și o brioșă pe care să o decorezi ca să aibă aspectul acestui animal. Pentru un meniu complet și sănătos, nu uita să adaugi și niște fructe.

Gustare cu tema „Pinguin”

Întrucât printre cele mai îndrăgite animale se numără și iepurașii, nu putem să-i excludem de la gustarea de la prânz. Va fi simplu să tai pâinea în formă de cap de iepuraș, să pui la mijloc orice dorești și să aveți apoi și un iepuraș, mai mic, dintr-un ou fiert. Iepurașii vor fi mai gustoși dacă-i vei servi alături de legume proaspete!

Sandvis in forma de iepurasi si floricele de morcovi

Orice micuț va fi fericit să servească prânzul alături de o pisicuță simpatică.  Nici măcar șoricelul nu se va teme de ea!

Sandvis in forma de pisicuta si soricel din ou fiert

Cum putem să uităm de puișorii drăgălași când preparăm sandvișuri pentru micuții noștri? Tocmai, pentru că nu putem uita, le vom prepara oricând un sandviș în formă de puișor (vom avea nevoie de cașcaval și morcov), alături de care putem să punem unul de dimensiuni mai reduse, din ou.
Vom putea crește valoarea nutritivă a acestui prânz sănătos dacă vom avea la îndemână niște legume (roșii cherry de pildă) și niște fibre (biscuiței sărați).

Sandvis in forma de puisor, biscuiti sarati, puisori din ou, rosioare

Un băiețel va fi îndrăgostit de un sandviș mașinuță. Prepară-l din pâine multicereale, pune roți și geamuri din legume. Alături de el, vei oferi un plus de culoare grație unor fructe proaspete, la alegere.

Sandvis in forma de masinuta si fructe

Sandvișurile „clasice", cu brânzeturi și carne vor fi întotdeauna o opțiune bună pentru prânzul de la școală al copilului. Șunca, o felie de cașcaval, dar și o foaie de salată sunt suficiente.
În vederea completării nutrienților valoroși, pune alături de sandviș niște fructe, niște legume și niște migdale sau nuci.

Sandvis, alaturi de legume, de o piersica si de migdale

Din nou, o altă dovadă că simplitatea este o opțiune excelentă: sandvișul cu salată poate fi însoțit de orice, inclusiv de niște arahide sau de niște mure bine coapte.

Gustare formata din sandvis, mure si arahide

Pentru cei mai mici, poți încerca să prepari un sandviș numai din miez de pâine. Pune șuncă între straturile de miez.
Masa de prânz a copilului tău nu va fi completă fără niște legume, niște fructe proaspete și, pentru că vrei să-l stimulezi să mănânce, vei pune alături de toate acestea niște mini-chips-uri de ciocolată.

Citește și: 100 de idei de sandvisuri pentru copii

Sugestii de gustări cu ou

Oul este unul dintre cele mai valoroase alimente, care-i poate oferi copilului cei mai prețioși nutrienți. De aceea, străduiește-te să i-l oferi cât mai des.

Gustare cu ou și cu diverse legume
Alături de un ou fiert tare, pregătește un sandviș cu unt de arahide, cu banană, dar și bucățele de nucă și câteva sticks-uri din legume.
Poți să-l convingi mai bine pe copil să guste și din legume dacă vei prepara un dressing pe bază de smântână sau iaurt .

Gustare formata din sandvis cu unt de arahide, sticks-uri de legume, un dressing, nuci si ou fiert

„Ouă în cuib de morcovi"
Oul fiert tare va fi prezentat într-o manieră mai specială dacă vei pune jumătăți din el pe niște morcovi rași.
În scopul de a-l determina pe copil să mănânce suficiente fructe și legume, pune-i în pachețelul pentru prânz, de exemplu, feliuțe de măr, banană, căpșune, dar și ardei gras, roșii cherry. Pentru mai multă culoare, nu uita de niște baby spanac și niște mazăre.

Ou cu paste și cu roșii cherry
Dacă știi că al tău copil are un program mai încărcat, asigură-te că va avea parte de un prânz care să-i asigure multă energie. Iată ce ar putea conține acesta: ouă, paste, roșii cherry, sticks-uri de legume (morcovi și țelină de exemplu), diverse fructe, dar și popcorn.
De asemenea, ca să fie mai atras de legume, prepară-i și un dressing din iaurt și smântână.

Ou pe pat de crispy noodles
Din nou, oul este în centrul atenției: de data aceasta oul fiert tare stă pe niște crispy noodles.
Valoarea nutritivă a prânzului copilului tău va fi sporită și de prezența fructelor proaspete și legumelor.
Iar ca un stimulent, copilul va avea parte și de câteva grisine crocante.

Citește și: Super- Alimente pentru creierul copilului

O alternativă gustoasă și sănătoasă pentru pachețelul de prânz al copilului- Salatele

Poți să-l convingi pe copil să consume salate dacă-i vei pregăti unele colorate chiar și la pachețelul pe care-l va lua la școală:
O salată grecească din roșii, ardei gras, castravete și cubulețe de brânză va arăta foarte bine alături de un măr și niște sticks-uri din morcovi.

Gustare formata din salata greceasca, sticks-uri din legume si un mar

Nici cu o salată pe bază de paste, în forme cât mai atractive, alături de care să pui brânzeturi, legume, carne sau bucățele dintr-o budincă, nu vei da greș când vine vorba de prânzul copilului.

Salata de paste in forma de floricica

Micii amatori de paste vor fi încântați să mănânce o salată făcută din paste mai mărunte și sos de brânză.
Ca o completare a valorii nutritive, nu uita de niște fructe proaspete.

Tot cu paste este și următoarea salată, iar roșiile cherry, boabele de strugure și morcovii baby vor aduce un plus de savoare și de culoare.

Gustare cu salata cu paste, rosii cherry, morcovi baby, boabe de strugure

Gustare cu mix de salate
Ca să realizezi un pachețel pentru prânz cât mai colorat și hrănitor, prepară două tipuri de salate. De exemplu, o salată de varză roșie și una de vară, cu brânză și castraveți, pot fi acompaniate de niște chifteluțe de pui/ de curcan și de niște bulgur.

Mix de salate si chiftelute

Gustări pe bază de wraps-uri

Wraps-urile sunt o modalitate ingenioasă de a-i atrage pe cei mici să-și mănânce pachețelul de la școală. Nu vei regreta dacă vei încerca tot felul de combinații:
Rulouri din wrap, cu șuncă și cu brânză
Alături de aceste ingrediente, adaugă și bucățele de legume, pentru un plus de culoare și de aromă. Ideal este să ai la dispoziție brânză topită, sub formă de pătrățele.

Gustare formata din wraps-uri, legume si fructe

Rulouri cu salată și cu șuncă
Sunt foarte ușor de preparat și pot fi servite alături de niște roșii cherry. Ca desert, poți să-i oferi copilului boabe de strugure, cereale integrale sau un măr.

Diverse gustari- Wraps-uri, fructe, legume, fistic si un sandvis

Wraps-uri cu somon afumat
Pentru a-l determina pe copil să guste și pește, pregătește-i niște rulouri pe bază de somon afumat și brânză dulce. Acestea vor fi excelente dacă vor fi acompaniate de o  salată de rucola.

Rulou din wrap, cu somon, pe pat de rucola

Pachețel de școală curcubeu, cu wraps-uri
Inspiră-te din culorile curcubeului și pregătește, în doar câteva minute, un pachețel pentru prânzul de la școală care să se bazeze pe: niște tortilla- wraps umplute cu carne de pui, niște fructe și legume cât mai colorate.
Iar pentru a-i face o mică bucurie copilului, dă-i și o gustare de „confort": cum fi niște covrigei sărați.

Wraps-uri vegetariene
Le vei umple pe acestea cu salată, roșii și castraveți și, pentru a întregi meniul fără carne al copilului, adăugă tot felul de fructe proaspete (cum ar fi pepene, nectarine, strugure, afine), dar și niște bucățele de cașcaval.

Gustare cu triunghiuri din wraps-uri
Când nu mai ai idei legate de ceea ce ai putea să pui în pachetul de prânz de școală, inspiră-te din sugestia de mai jos. Îndoaie pe jumătate niște tortilla wraps, umple-le cu brânză sau cu cașcaval ras, ornează-le cu niște bobițe (pot fi afine sau măsline), apoi alăture-le unor chifteluțe din carne de curcan/de pui, de sticks-uri de legume și de câteva fructe proaspete și nuci. Îi vei asigura copilului un prânz colorat și hrănitor!

Tortilla- wrap, chftelute, legume si fructe

Alte idei inedite, adecvate pentru un pachețel pentru școală sănătos și gustos

Un alt fel de taco
Cine a spus că un taco se prepară doar cu multă carne tocată? Dimpotrivă, poți să-i oferi copilului o altă variantă a preparatului, pe care să o poată gusta și la prânzul de la școală.
De exemplu, vei lua o jumătate de avocado, îi vei zbrobi miezul, vei avea apoi la dispoziție niște carne de pui, roșii, castraveți, cașcaval, boabe de porumb, niște mini-tortillas și, desigur, un sos de iaurt natural.
Ca desert, un mango bine copt și parfumat va completa de minune o masă pe cinste!

Gustare cu bagel (cu șuncă și cu brânză)
Când nu mai ai idei legate de cum poți să faci sandvișuri atractive, apelează și la chiflele tip bagel. Acestea pot fi umplute cu orice și arată oricând apetisant.
Iar ca să fii sigură că al tău copil va gusta și fructe și legume, pune-i în pachețelul pentru prânzul de la școală niște roșii cherry, niște fructe proaspete, niște sticks-uri de legume și atrage-l și cu niște covrigei sărați.

Gustare în stil italian
Oferă-i copilului un aport echilibrat între nutrienți dacă-i vei pregăti, în vederea prânzului de la școală, o gustare care să conțină: o salată cu brânză mozzarella și cu roșii, niște legume proaspete, câteva migdale și o fructă mai deosebită (precum mango).
Dacă vrei, poți să completezi gustarea cu niște grisine din făină integrală.

„Gustare cu de toate"
Oricare dintre noi știe cât este de important ca micuții noștri să aibă parte la fiecare masă de proteine, vitamine, minerale și fibre.
În acest scop, pregătește-i copilului un pachețel pentru gustarea de la prânz de la școală, care să fie alcătuit din: grisine învelite în șuncă, câteva cubulețe de brânză, roșii, castraveți și o mulțime de fructe (de exemplu, mandarină, pepene, fructe de pădure etc.).

Frigăruie din sandviș
Pentru o formă inedită a sandvișului, încearcă aspectul ca de frigăruie. Un asemenea sandviș se va realiza tăind bucățele de pâine și alternând-o cu șuncă și cu felurite legume. Poți să pui alături niște morcovi- baby și niște afine (ambele alimente sunt ideale pentru o vedere sănătoasă).

Frigaruie din sandvis, biscuit, fructe

Gustare tip „Bento"
Oricând dorești să realizezi un preparat cu care să-ți surprinzi fetița, apelează la unul în stil bento. Inspirat din tradiția culinară japoneză, bento se bazează pe un singur aliment, care să fie servit alături de legume, de murături sau de carne. În imaginea de mai jos vei vedea cun preparat pe bază de orez, alături de care se află bambus.

Gustare tip bento, cu figurine din orez

Gustare de ronțăit
Compusă din biscuiți cu făină integrală, nuci, fructe uscate și fructe proaspete, următoarea variantă este ideală pentru copiii care nu au prea mult timp dedicat prânzului de la școală. Toate se pot ronțăi repede și îi vor oferi copilului nurienți valoroși (cum ar fi vitaminele C, B, magneziu, fibre).

Gustare formata din biscuiti sarat, fructe proaspete, fructe uscate si nuci

Gustare cu biscuiți-sandviș și cu brioșe
Brioșele sunt oricând pe placul micuților, iar biscuiții sărați pot fi transformați în adevărate sandvișuri dacă vei pune între ei cașcaval și o șuncă slabă.
Nu uita să adaugi și fructe de sezon, care să-i asigure copilului necesarul de fibre, de antioxidanți și minerale. O opțiune ideală sunt afinele și zmeura.

Sugestie de pachețel de prânz vegetarian
În cazul în care sunteți adepții unei diete vegetariene sau dacă pur și simplu dorești ca al tău copil să nu consume prea multă carne, îi poți pregăti pentru prânzul de la școală o gustare care să cuprindă: un sandviș cu unt de arahide și cu banană, o brioșă cu banană sau măr, țelină cu unt de arahide și cu stafide, puțin porumb și câteva măsline.

„Gustare curcubeu"
Ori de câte ori vrei să transformi pachețelul pentru prânzul de la școală într-un „spectacol" al culorilor și aromelor, mizează pe fructe și legume.
Spre exemplu, prepară o budincă de iaurt și coacăze roșii, pune alături de ea niște chps-uri vegane, niște broccoli, măsline, dar și fructe din compot (cum ar fi piersici) sau uscate.
Iar pentru ca al tău copil să fie mai tentat să încerce preparatele, ai grijă să pui pe lângă ele și niște covrigei sărați.

Rulouri cu șuncă pe pat de broccoli
O modalitate excelentă de a-l face pe al tău copil să guste și din broccoli este să-l inserezi pe acesta între alimente mai atractive. De pildă, poți să prepari niște rulouri cu șuncă și cașcaval, pe care să le așezi printre „copăcei" de broccoli.
Pentru un plus de vitamine, poți să-i oferi și fructe proaspete și uscate. Iar ca să-l stimulezi să guste din ce i-ai pregătit, adaugă și o gustare despre care știi că nu este prea sănătoasă, dar pe care copilul o îndrăgește: de exemplu, câteva chips-uri.

Gustare-brioșă
Pune din nou accentul pe brioșe prin intermediul acestei gustări. Ea se va baza pe niște brioșe homemade, acompaniate de legume proaspete, de fructe deshidratate și de niște covrigei.
De exemplu, măslinele și covrigeii pot fi așezate în forme speciale pentru brioșe.

Idei numai bune de pus în practică pentru pachețelul de la prânzul de la școală sunt nenumărate. O bună parte dintre acestea se pot regăsi, desigur, și pe Instagram, pe următoarele conturi:
https://www.instagram.com/kidlunchbox/
https://www.instagram.com/schoollunchbox/
https://www.instagram.com/easylunchboxes/
https://www.instagram.com/lunchboxdad/
https://www.instagram.com/lunchesandlittles/
https://www.instagram.com/lunchbox.mom/
https://www.instagram.com/lunchbox_endless_ideas/

Voi mai puteți să ne dați și alte sugestii de idei gustoase și sănătoase pentru pachețelul pentru prânzul de la școală al copiilor noștri?

Surse:
www.kidgredients.com.au, www.wikihow.com

Surse poze:
www.instagram.com

Articolul urmator
Pubertatea începe mai devreme în ziua de azi! Ce trebuie să știe părinții
Pubertatea începe mai devreme în ziua de azi! Ce trebuie să știe părinții

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Școala incepe cu o veste bună! Iată ce vor primi elevii în noul an școlar
    Școala incepe cu o veste bună! Iată ce vor primi elevii în noul an școlar

    În ședința de Guvern care are loc chiar astăzi, urmează să fie adoptată o OUG care reglementează acordarea unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din...

    „Lături pentru porci, nu masă caldă pentru copii!” - Ce primesc elevii de la o școală din Sălaj la masa de prânz
    „Lături pentru porci, nu masă caldă pentru copii!” - Ce primesc elevii de la o școală din Sălaj la masa de prânz

    Părinții de la o școală din Sălaj acuză că elevii servesc „lături pentru porci” prin programul „Masa caldă”. Acesta a fost lansat în 2016 cu scopul de...

    Încă puțin și începe școala! Top 10 schimbări pe care trebuie să le știi
    Încă puțin și începe școala! Top 10 schimbări pe care trebuie să le știi

    Pe 5 septembrie 2022, copiii de grădiniță și elevii încep cursurile, conform ordinului publicat în Monitorul Oficial din luna aprilie a acestui an. Anul școlar 2022-2023 va...

    Școala începe fizic în toamnă. Iată care este dată stabilită de autorități
    Școala începe fizic în toamnă. Iată care este dată stabilită de autorități

    Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, își dorește ca din 13 septembrie toți elevii și cadrele didactice să revină fizic la școală. Rata mică de infectare, de 0.2 la mie,...

    Încă puțin și începe școala! 6 trucuri care vor ajuta comunicarea părinte-copil în această perioadă
    Încă puțin și începe școala! 6 trucuri care vor ajuta comunicarea părinte-copil în această perioadă

    Se apropie începerea noului an școlar și știm deja că atât părinții, cât și copiii, trec printr-o perioadă stresantă plină de cumpărături, recapitulări, teme...

    E oficial! Școala va începe pe 13 septembrie, în format fizic, fără scenarii de funcționare!
    E oficial! Școala va începe pe 13 septembrie, în format fizic, fără scenarii de funcționare!

    Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că școala va începe pe 13 septembrie cu prezență fizică pentru toți elevii, fără scenarii de funcționare! Mai mult,...

    7 fraze pe care să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală
    7 fraze pe care să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală

    Începutul de an școlar este așteptat atât cu bucurie, cât și cu multă emoție. Încă de când copilul tău face primii pași în universul școlii,...

    Școala începe cu jumătate din angajații din educație vaccinați
    Școala începe cu jumătate din angajații din educație vaccinați

    Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat recent că elevii se vor întoarce la școală pe 5 mai, după o lună de vacanță. În tot acest timp, numărul...

    © 2024 Qbebe