Greșeli pe care le faci iarna când scoți copilul afară

Greșeli pe care le faci iarna când scoți copilul afară

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Cu siguranță că abia aștepți să te bucuri alături de copilul tău de o zi frumoasă de iarnă, preferabil petrecută la joacă în zăpadă. Trebuie să știi însă că, pentru a nu-ți expune micuțului riscului de a se îmbolnăvi, este necesar să-l îmbraci adecvat. Ghidează-te din articolul de mai jos pentru a evita să faci tot felul de greșeli în materie de îmbrăcat copilul iarna. Să aveți parte de zile de vacanță minunate, în care să puteți să vă distrați în zăpadă!

Nu îl îmbraci pe copil „în straturi”

Când un copil este îmbrăcat „în straturi” vei putea să-l ajuți să se adapteze mai ușor și mai bine schimbărilor de vreme și celor din cadrul activităților pe care le desfășoară. De asemenea, „straturile" de îmbrăcăminte vor permite formarea unui spațiu de aer între piele și aerul rece de afară, izolând mai bine frigul. Nu în ultimul rând, dacă vei ține cont de această regulă când îți vei duce micuțul pe-afară iarna, îl vei ajuta să beneficieze de o mai bună circulație a sângelui și, implicit, își va putea menține o temperatură constantă a corpului.
Iată cum este ideal să organizezi „straturile" de haine purtate de copil:
Pentru primul „strat" (cel de bază) de haine- Este cel ce este lipit de piele și trebuie să țină umezeala la distanță. Acesta va trebui să acopere aproape întreaga suprafață a corpului, întrucât numai așa copilului îi va fi cald (dar nu exagerat de cald) și se va simți confortabil. Pentru acest prim „strat", ideal este să alegi articole vestimentare pe bază de polyester, lână sau mătase. În schimb, bumbacul nu ar fi potrivit.
Cum ar trebui să fie cel de-al doilea „strat"- În condițiile în care acesta va fi cel ce va fi stratul izolant cel mai important, optează pentru materiale precum fleece-ul, puful sau lâna. Hainele din aceste materiale ar trebui să fie cât mai aproape de corp, dar fără să-l strângă pe copil.
Cel de-al treilea „strat" de haine ar trebui să arate în felul următor- Acesta va fi cel din exterior, deci trebuie să-l protejeze pe copil de ploaie, vânt, ninsoare. Pentru el sunt adecvate materiale precum Gore-Tex sau nylon-ul, sub forma unei jachete confortabile sau a unui costum complet (cu jachetă și pantaloni). În același timp, oricare dintre acestea ar trebuie să fie dotate cu diverse fermoare, astfel încât să poată fi deschise și să nu se creeze umezeală. Acest al treilea „strat" de haine este esențial mai ales pentru joaca în zăpadă!
Va fi o greșeală să nu respecți această regulă când scoți copilul pe-afară iarna, întrucât numai așa îl vei proteja corespunzător contra frigului și umezelii.

Citește și: Cum îmbraci copilul când vine  gerul

Îți îmbraci micuțul mult prea gros

Nun este nevoie să-ți „înfășori"copilul în prea multe haine: este îndeajuns să respecți regula „celor trei straturi".
Îmbrăcându-l prea gros, nu vei face decât să-ți predispui copilul la a transpira mai mult, iar acest fapt va duce la umezirea hainelor și va permite frigului sau vântului să scadă mai ușor temperatura corpului. Din acest motiv, copilului i se poate face mai repede frig.

Optezi pentru articole vestimentare voluminoase și incomode

În special dacă ai un copil mai mic va fi o greșeală să-l îmbraci așa când îl scoți iarna pe-afară.
Indiferent dacă este vorba despre o jachetă, despre o salopetă sau de niște pantaloni care nu stau pe lângă corp, acestea nu vor face decât să stânjenească mișcările copilului. Dacă se întâmplă așa, micuțul nu va mai tentat să se miște suficient și riscă să i se facă frig mai rapid.
Totodată, nu trebuie să uităm nici următorul detaliu: hainele voluminoase și incomode vă vor chinui pe amândoi când copilul are nevoie la toaletă.

Îl îmbraci mai ales în blugi și alți pantaloni din bumbac

Cu atât mai mult cu cât vreți să vă jucați în zăpadă, nu este indicat să-ți îmbraci micuțul cu asemenea articole vestimentare.
Jeans-ul și bumbacul în genere absorb umezeala mai repede și copilului i se va face frig mai repede decât te aștepți.
De altfel, bumbacul ar trebui evitat în orice zi friguroasă în care-ți scoți copilul pe-afară, întrucât nu îl va proteja așa cum trebuie.

Este o greseala sa-l imbraci pe copil in jeans cand va jucati iarna pe-afara

Citește și: Joaca in zapada: sfaturi pentru preventia racelilor la copii

Nu apelezi la „straturi" și pentru extremități

Dacă vrei să reduci semnificativ șansele ca al tău copil să răcească afară iarna, pune-i câte două perechi de șosete în zilele mai friguroase: o pereche ar trebui să fie confecționată din polyester subțire, iar cealaltă, de deasupra, dintr-un material mai gros (de exemplu, lână).
Și în cazul mânuțelor va trebui să ai grijă: poți să-i pui o pereche de mănuși subțiri dedesubt și unele mai groase și eventual impermeabile deasupra. Nu uita să ajustezi mânecile și manșetele pentru ca aerul rece sau zăpada să nu se apropie sub nicio formă de pielea copilului tău.

Alegi pentru copil încălțăminte prea fixă și care nu este impermeabilă

Este una dintre greșelile pe care le poți face atunci când ieși cu copilul pe-afară iarnă, dar pe care ar trebui să eviți dacă ții cont de următoarele aspecte: încălțările prea fixe vor afecta circulați sângelui și picioarele se pot răci mult mai repede, iar cele ce nu sunt impermeabile vor lăsa umezeală să pătrundă ușor.

Îți îmbraci micuțul cu haine ce-i sunt prea fixe

Și aceasta este o greșeală pe care o poți comite foarte ușor.
Verifică periodic ce haine îi mai vin copilului și care nu, având în vedere că hainele prea strâmte vor limita circulația sângelui și vor contribui la mâini sau picioare reci.

Nu pleci pe-afară cu haine de schimb

În special dacă vă veți juca în zăpadă este foarte important să pleci de-acasă cu niște haine de rezervă.
Se poate întâmpla oricând ca al tău copil să se ude foarte tare și atunci devine foarte predispus îmbolnăvirii. Vei diminua considerabil acest risc dacă vei lua la tine pantaloni, bluzițe, șosete sau mănuși de schimb.

Nu protejezi suficient capul copilului

Specialiștii au estimat că aproximativ 20% din căldura corpului se pierde la nivelul capului. Iată de ce este necesar ca micuțul să aibă mereu ceva pe cap iarna, când ieșiți pe-afară.
Ai grijă să alegi căciuli confortabile, care să i se potrivească perfect copilului și să nu-i restricționeze mișcările. În cazul în care s-ar întâmpla așa, copilul va fi tentat să o dea mereu jos.
În același timp, acestea ar trebui să acopere cât mai bine urechile sau să aibă niște „extensii" care să poată fi oricând puse peste urechi.
Pentru temperaturi foarte scăzute, poți opta pentru o balaclavă (un fe de „cagulă" ce protejează gâtul, capul, dar și cea mai mare parte a feței). Optează pentru modele care să poată fi preschimbate și în căciuli obișnuite.

Uiți să-i pui copilului mănuși impermeabile

Cu atât mai mult cu cât este zăpadă este o greșeală mare să nu-i dai copilului niște mănuși adecvate.
Chiar dacă modelul cu degete asigură o mai mare libertate de mișcare, cele fără degete vor reține mai bine căldura deoarece permit aerului cald să circule mai ușor în jurul degețelelor.
Asigură-te că acestea sunt confecționate din material impermeabil și că sunt suficient de elastice pentru a se mula perfect pe încheieturi și astfel vor putea să împiedice zăpada și frigul să ajungă la mânuțele copilului. Ideal este să fie dotate și cu porțiuni de material ce nu alunecă și permit o aderență bună.

Este o greseala sa nu-i dai copilului manusi cand il scoti afara

Voi mai știți și alte greșeli pe care le poți face, fără să-ți dai seama, când scoți copilul pe-afară în timpul iernii?

Surse:
www.aboutkidshealth.ca; www.coolantarctica.com; www.kindercare.com;www.relocation.no; www.wikihow.com

Articolul urmator
Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?
Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele
    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele

    Peștele este un aliment plin de nutrienți (vitamine, minerale, proteine, grăsimi sănătoase), dar și foarte versatil. Pentru a reuși să îl pui în valoare ca să profiți...

    Ai un copil care crede că totul i se cuvine? 4 greșeli pe care le faci zilnic și cum le corectezi
    Ai un copil care crede că totul i se cuvine? 4 greșeli pe care le faci zilnic și cum le corectezi

    Când ai un copil care crede că totul i se cuvine, începi să te întrebi unde ai greșit ca părinte. Oare l-ai răsfățat prea mult? Oare ai cedat prea ușor, de prea...

    Copilul meu e pozat de oameni necunoscuți când ies cu el afară. E normal?
    Copilul meu e pozat de oameni necunoscuți când ies cu el afară. E normal?

    Dacă anumiți părinți nu sunt foarte îngrijorați în cazul în care copiii lor sunt fotografiați de persoane străine, pentru alții o astfel de situație reprezintă un...

    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia
    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia

    Cu toții am fost adolescenți. Îți amintești această perioadă din viața ta? Așa-i că era una extrem de tumultoasă, cu multe transformări interioare, dar și exterioare. Cu...

    Greșeli de parenting care îndepărtează copilul definitiv de tine
    Greșeli de parenting care îndepărtează copilul definitiv de tine

    Chiar dacă îți dorești tot ce este mai bun pentru copilul tău, există situații în care, fără să-ți dai seama, vei comite greșeli care pot fi dăunătoare nu numai...

    Când trecem la ora de iarnă? Ceasurile se vor da cu o oră înapoi luna aceasta
    Când trecem la ora de iarnă? Ceasurile se vor da cu o oră înapoi luna aceasta

    Când trecem la ora de iarnă în 2021? Acesta ar putea fi ultimul an în care România trece la ora de iarnă, după ce în cadrul Comsiei Europene s-a cerut...

    Cum scoți petele de ulei de pe hainele copilului
    Cum scoți petele de ulei de pe hainele copilului

    Printre cele mai dificile pete de pe haine se regăsesc cele de ketchup, de ciocolată, de iarbă și de ulei. În ceea ce le privește pe acestea din urmă, trebuie să știi că sunt...

    Ce să faci când copilul tău are o criză de furie în magazin
    Ce să faci când copilul tău are o criză de furie în magazin

    Printre locurile în care micuțul tău poate fi mai predispus la o criză de furie se numără și magazinele. Astfel, când sunteți la cumpărături, acesta se poate plictisi,...

    © 2024 Qbebe