Top 5 tari perfecte sa cresti un copil

Top 5 tari perfecte sa cresti un copil

Raluca Cristea

Pentru voi, mamicile visatoare, curioase, indecise sau hotarate, m-am documentat serios si am alcatuit un ghid ce contine topul 5 al tarilor perfecte sa cresti un copil.

Si, ca sa fiti sigure ca topul este unul cat se poate de obiectiv, am luat in considerare 4 aspecte importante: nivelul de trai, sistemul educational, sistemul sanitar si locatiile pentru distractie si recreere.

1. ISLANDA

Am fost placut surprinsa sa aflu ca o tara cu o suprafata mica, apropiata de Cercul Polar, are mult mai multe de oferit in afara de frig si ghetari. Descopera minunata Islanda!

Nivelul de trai - Islanda este tara cu cele mai bune conditii de viata din lume. Isi merita locul fruntas pentru indicele dezvoltarii umane, speranta de viata, venitul anual pe cap de locuitor, sistemul sanitar si nivelul educational.

Locuitorii sunt cu adevarat egali, nu exista somaj sau saracie. Speranta de viata de 81 de ani se datoreaza printre altele sistemului sanitar performant si lipsei totale a poluarii. Starea ideala este mentinuta si de faptul ca nu exista violenta. Islanda nu are armata, iar rata criminalitatii este foarte scazuta. Pare incredibil, nu-i asa?


Un plus pentru aceasta tara de vis este ca aici locuiesc aproximativ 3000 de romani, care lucreaza in domeniul constructiilor si cel hotelier.


Limbile vorbite sunt: islandeza, engleza si germana.


Sistemul educational - Islanda a reusit sa rezolve un aspect esential, care pentru Romania este de mult timp un minus: timpul pe care il petrec elevii la scoala. Pana la terminarea celor 8 clase, elevii islandezi nu petrec mai mult de 18 ore pe saptamana la scoala. Aceste 18 ore insa, inseamna un program riguros: lectii bine structurate, exercitii, insusirea unor notiuni de baza, educatie spirituala, educatie fizica. Pentru acasa, copiii au teme, studii de caz si proiecte.

Invatamantul prescolar (gradinitele) ajuta copiii sa se dezvolte multilateral. Invatamantul obligatoriu (scolile generale) ii ajuta pe copii sa inteleaga care le sunt calitatile, defectele, aptitudinile si inclinatiile, pentru a putea alege o filiera in timpul liceului.

Invatamantul secundar superior (liceul) este de asemenea gratuit, dar nu si obligatoriu. In timpul liceului, copiii isi incep formarea profesionala, in functie de filiera aleasa, astfel ca isi impart timpul intre scoala si locul unde isi fac practica. Universitatile fac cercetari si ofera programe de invatamant bazate pe cerintele pietei de munca.

Sistemul sanitar - ofera servicii medicale complete pentru 2.000.000 de pacienti, in timp ce locuitorii tarii abia depasesc 300.000.

Toti medicii merg dupa terminarea universitatii la stagii de perfectionare in strainatate, dupa care profeseaza in tara natala. In plus, medicii profita de anii petrecuti in afara tarii pentru a rezolva cazuri medicale complicate. Astfel, daca un medic islandez se confrunta cu un caz foarte grav care nu poate fi rezolvat in tara, spitalul la care si-a facut stagiul de pregatire va primi imediat acel pacient.

Asadar, poti sta fara grija! Copilul tau va fi foarte bine ingrijit in Islanda!

Distractie si recreere - Islanda a fost oficial numita " tara cu cei mai fericiti locuitori de pe planeta". Islandezii cred in elfi, troli si spiridusi ( motiv de multa distractie pentru copii), se bucura de spectacolul aurorei boreale si de tara lor, a superlativelor: cea mai mare cascada din Europa - Dettifoss, cel mai mare ghetar al Europei - Vatnajokull, peisaje vulcanice nemaintalnite in Europa si fantani arteziene naturale - gheizerele. Cea mai cunoscuta locatie cu apa calda, inconjurata de paduri si munti este Laguna Albastra, unde mii de oameni vin zilnic ptr efectele terapeutice si relaxante ale apei.



Cu ocazia sarbatorilor, sunt organizate petreceri tematice si festivaluri: "Zilele noptilor albe" - cand soarele nu apune, "Zilele noptilor arctice" - cand soarele nu rasare. De asemenea, oricand, iti poti incanta copilul cu o excursie asistata, pe ghetari sau in zonele salbatice.

 

2. AUSTRIA

Tara lui Mozart, Strauss si Freud - probabil cea mai curata si civilizata tara din Europa. Situata in inima Europei, cu opt tari turistice ca vecini, Austria este un punct comun pentru centrele culturale si economice ale batranului continent. Din asta, copilul si familia ta au doar de castigat!

Nivelul de trai - Austria se afla pe locul 1 in UE pentru venitul pe cap de locuitor. Cu o infrastructura ireprosabila, un sistem sanitar si educational modern si un aer pur, Austria este o adversara redutabila pentru locurile fruntase din topurile mondiale.

Limba oficiala este germana, insa se vorbesc si limbile engleza si franceza.

Sistemul educational - De la 6 la 15 ani, micutul urmeaza Invatamantul scolar obligatoriu,gratuit. Dupa primele 4 clase primare, copilul trebuie sa aleaga intre un gimnaziu de 4 ani sau o scoala superioara de cultura generala. Aceasta perioada se incheie cu un examen de absolvire. Exista chiar si eco-scoli, in care micutii urmeaza si programe speciale de conservare si protejare a naturii si anumitor locatii din Austria.

Urmeaza invatamantul neobligatoriu, unde adolescentul trebuie sa aleaga intre o scoala medie profesionala ( de specialitate: comert, turism, etc.) sau o scoala superioara profesionala ( de exemplu, academia de comert).

Austria incurajeaza comunicarea dintre elev si profesor, schimburile de experiente intre studentii din diverse tari si stagiile de practica in afara tarii.

Sistemul sanitar - In Austria, gasesti cu usurinta farmacii, clinici, spitale si medici care asigura asistenta medicala 24/24. O parte din farmacii sunt deschise pe timp de noapte, chiar si in cursul duminicii, iar cele inchise ofera informatii despre cea mai apropiata farmacie deschisa.

Fiecare cetatean trebuie sa aiba o asigurare de sanatate, in baza careia beneficiaza de servicii medicale rapide si de calitate, chiar si in regim de urgenta.

In scopuri terapeutice si nu numai, Austria se bucura de un lant important de statiuni balneoclimaterice si bai curative, toate modernizate si aprobate de autoritatile sanitare. Aceste statiuni sunt atat de bine dotate incat aproape orice afectiune poate fi ameliorata sau tratata aici. Multe dintre aceste statiuni beneficiaza si de facilitati sportive, de distractie sau de comunicatii, perfecte chiar si pentru cel mai pretentios pici !

Distractie si recreere - Plictiseala este interzisa! Austria este renumita pe plan mondial pentru activitatea culturala impresionanta: opera, concerte, teatre si festivaluri de muzica. Chiar si distractiile si viata de oras isi gasesc aici sustinatori: magazine, cafenele, berarii, pub-uri si restaurante traditionale.

Fiind situata in Alpi, Austria este cunoscuta mondial pentru: schi, patinaj, hochei, catarari, calarie si multe altele. Beneficiind de o multime de lacuri, nici sporturile acvatice nu sunt neglijate: inot, caiac, canoe, rafting.

Daca vorbim de turismul cultural, nu trebuie neglijate principalele orase ale Austriei, incarcate de istorie, cultura si obiective din patrimoniul UNESCO: Viena, Salzburg, Innsbruck, Graz si Linz.

 

Exclusiv pentru distractia copiilor, Austria este raiul pe pamant: parcuri tematice, tabere de aventura, saptamani sportive, saptamani de invatare a unei limbi straine, cursuri de creativitate, excursii subterane de speologie si mai ales, hoteluri dedicate copiilor.

Iata cum copilul poate imbina utilul cu placutul. Educatia primita la scoala se poate bucura de continuitate si in timpul liber, nu intr-un ritm alert sau impus, ci prin joc si voie buna. In plus, copilul se poate bucura de aceste activitati constructive atat singur, cat si alaturi de familie.


 

3. CANADA

Iata si o tara non-europeana din topul mondial al celor mai dezvoltate tari. In topul Qbebe, ocupa locul 3. Canada inseamna bogatie de resurse naturale, peisaje salbatice ce iti taie rasuflarea si orase ultramoderne.

Nivelul de trai - Canada ocupa momentan locul 6 in lume pentru nivelul de trai ridicat si locul 2 pentru indexul dezvoltarii umane. Tara se mandreste cu o varietate de servicii sociale puse gratuit in slujba cetateanului: un sistem educational, un sistem sanitar si un sistem de pensii ravnit de multe tari dezvoltate.

Mediul este foarte putin poluat, strazile si cladirile sunt curate, exista zeci de mii de kilometri de autostrazi si cai ferate moderne, dar si sisteme ecologice de reciclare.


In Canada locuiesc peste 200.000 de romani, iar limbile oficiale ale tarii sunt engleza si franceza.

 

Sistemul educational - Cursurile sunt orientate mai mult catre elev deoarece ei sunt cei care isi exprima dorintele si isi aleg materiile preferate. Profesorii sunt alaturi de ei doar pentru a-i indruma mai bine si pentru a le oferi exercitiile si temele necesare.

In Canada, scolile primare si secundare sunt publice si gratuite. Exista si scoli private, dar si scoli catolice. Anul scolar incepe la 1 septemebrie si se incheie la mijlocul sau la sfarsitul lunii iunie. De cele mai multe ori, in scolile canadiene se pot inscrie elevi si in timpul anului scolar, daca acestia vin din alte tari sau regiuni.

Atentie, insa ! Un lucru de care trebuie sa tii cont este acela ca in Canada, predarea se face in limba franceza sau engleza. Totusi, exista uneori posibilitatea obtinerii unei finantari pentru comunitatile de romani care doresc predarea anumitor materii: limba romana, istoria si geografia Romaniei.  


Sistemul sanitar
- Canada beneficiaza de unul dintre cele mai bune sisteme publice de sanatate. Majoritatea serviciilor medicale sunt gratuite deoarece sunt platite din impozitele cetatenilor. Toti cetatenii si rezidentii permanenti beneficiaza de asigurare de sanatate.


Asigurarea medicala iti ofera asistenta medicala in orice spital, clinica sau cabinet medical de pe teritoriul Canadei. Atunci cand vrei sa beneficiezi de un serviciu medical, trebuie sa prezinti cardul de asigurat, care acopera urmatoarele servicii: examinari si tratamente primite de la medicul de familie, 90% din interventiile chirurgicale si tratamentele specializate, spitalizarea, radiografiile, vaccinarile si analizele necesare.

Distractie si recreere - Traditiile franceze, engleze si indigene se imbina si, alaturi de tinutul fermecator ofera familiei tale, dar mai ales micutului: o multime de festivaluri si atractii turistice, parcuri de distractii, parcuri naturale, locatii special amenajate pentru practicarea sporturilor in aer liber. Daca sunteti pasionati de istorie, nu trebuie sa ratati locurile mai putin strabatute, locuite de bastinasi si incarcate cu istorie.


Puteti merge in excursii pe munti sau puteti vizita parcurile naturale din Ontario si Quebec. In cadrul acestor parcuri naturale, micutul poate invata sa practice canoe sau caiac, iar cei mari pot practica raftingul.


Canada dispune atat de plaje intinse in Nova Scotia sau New Glasgow, cat si de partii imense de ski in Ontario, Quebec sau Columbia Englezeasca. Tot aici puteti sa pescuiti sau sa practicati ciclismul si catararile. Extrem de atractiv si rustic este ecoturismul.


Una dintre cele mai fascinante astfel de locatii este zona Insulelor Magdalen din Quebec, unde micutul va fi fascinat de peisajul natural, de indigenii prietenosi si de puii de balena si foca care se scalda in mediul lor natural.

4. GERMANIA

Pe locul 4 in topul Qbebe se afla tara lui Beethoven, Goethe, Kant, Nietzsche si Einstein. Germania este cu siguranta una dintre cele mai bune tari pentru a creste un copil. Afla in cele ce urmeaza de ce cred asta!

Nivelul de trai - PIB-ul este cel care exprima cel mai bine nivelul de trai, iar Germania se bucura de un PIB ce atinge 29000 euro pe cap de locuitor, in timp ce Romania ofera doar aproximativ 5800 euro.

Nivelul de trai al Germaniei este influentat si de pozitia geografica : pe langa atractiile proprii, "tara blonzilor" se bucura de pasiunea Frantei, muzicalitatea si finetea Austriei, perfectiunea Elvetiei si traditia misterioasa a statelor estice. Cu exceptia limbii destul de greu de invatat, mai ales pentru un roman, Germania reprezinta un model de talie mondiala.

Germania se bucura de o curatenie si o exactitate mai rar intalnite. Incepand din benzinarii si supermarketuri, trecand prin micile localitati, cu sosele si case care par desenate si terminand cu metropolele moderne si foarte aglomerate, care te frapeaza cu disciplina traficului si altruismul oamenilor. Ca sa nu mai vorbim despre sentimentul oferit de case, cladiri sau zgarie nori.




Sistemul educational
- Sistemul educational german seamana cu cel romanesc. La fel ca si la noi, sistemul educational pune accent pe invatarea continua, elevii fiind mai mult sau mai putin motivati sa invete de la o saptamana la alta. Notele conteaza si ele, mai ales dupa terminarea facultatii, cand angajatorii chiar cer foaia matricola a proaspetilor absolventi, cei mai buni fiind primii angajati.


Apar totusi cateva mici deosebiri. De exemplu, la nivel universitar, spre deosebire de studentii romani, studentii din Germania isi pot acoperi anumite cheltuieli si taxe cu ajutorul mai multor fundatii si programe.

O alta deosebire fata de sistemul romanesc este aceea ca, mai ales in timpul facultatii, notele bune se primesc ceva mai greu, prin teme saptamanale, proiecte semestriale si cercetari.

Principala consecinta a sistemului educational nemtesc este aceea ca elevii si studentii sunt indemnati catre munca sistematica, iar notele de la examene reflecta destul de bine notiunile insusite.

Sistemul sanitar - Cercetatorii de la Health Power House au clasat Germania pe locul 6 pentru sistemul ei sanitar, denumind-o mai in gluma, mai in serios, "tara misterelor".

De ce atata mister? Pentru ca este practic de neinteles cum poate functiona fara costuri astronomice un sistem sanitar fara restrictii. Locuitorii Germaniei se bucura de o politica medicala orientata catre pacient, unde pacientii pot apela la orice tip de asistenta medicala, chiar si de urgenta, oricand vor.

 

Spitalele sunt mici si generale, nu specializate. Medicii germani muncesc mult peste media europeana, au mai multe programari si implicit, mai multe consultatii, respectand intotdeauna codul etic.

Distractie si recreere - Buna dispozitie incepe chiar din strada! Strazile din centrul oraselor sunt perfecte nu doar pentru cumparaturi, ci si pentru pub-uri, cafenele, restaurante, fie cele inovatoare, fie cele in care specificul german este exact ca in filme si carti: tone de carnati fel si fel, metri de halbe cu bere, muzica traditionala si ospatarite plinute si zambitoare.

Un plus pentru cultura generala a copilului! Germania este si o tara culturala, cu numeroase castele si manastiri in zonele Dresden, Leipzig si Weimar, dar si cu peste 40 de obiective din patrimoniul UNESCO.

In ceea ce priveste parcurile de distractii, Germania se bucura de unele dintre cele mai frumoase din Europa.


Parcul Seregenti Safari este singurul parc tematic din Germania cu acest profil. Aici, copilul tau poate trai experienta unui safari autentic, la cativa pasi avand 1500 de specii de animale: tigri, leoparzi, elefanti, camile, girafe, lei si multe alte animale. Tot aici micutul tau va fi incantat de cel mai mare zoo din lume unde poti atinge si hrani animalutele. Peste 200 de animalute vor fi atat de blande incat iti vor manca din palma la propriu.

In Germania se afla si cel mai mare parc de distractii din Europa - Europa Park Rust. Fiecare parc are tema sa: aventura, lumea copiilor, Africa, Vestul Salbatic...

 

Exista o multime de alte parcuri tematice si de distractii cu carusele, fantome, animale, personaje din desene animate si oaze cu apa si verdeata.

5. NORVEGIA

Locuitorii Norvegiei se bucura de o tara care pare sa le aiba pe toate: nivel de trai ridicat, sistem educational performant, sistem sanitar bine dezvoltat si o multime de locatii interesante.

Nivelul de trai - Norvegia se numara printre cele mai sigure si dezvoltate tari din lume. Majoritatea persoanelor adulte au cel putin studiile liceale finalizate, iar speranta de viata este de 80 de ani.

Copilul este in siguranta, caci nivelul criminalitatii este redus, iar infractiunile sunt minore, de tipul furtului din buzunare sau din masini si asta doar in locatiile aglomerate.

Stiai ca Norvegia este prima tara din lume care a introdus concediul de paternitate? Parintii isi pot lua 46 de saptamani de concediu parental cu 100% plata a salariului, sau 56 de saptamani cu plata 80% din salariu. Legea prevede ca cel putin 10 saptamani din aceasta perioada sa fie concediul tatalui. Astfel, autoritatile norvegiene vor sa incurajeze si sa consolideze relatiile dintre tati si copii.

Limbile vorbite sunt : norvegiana, daneza, suedeza, engleza si germana.


Sistemul educational - In primul rand, sistemul de invatamant se bazeaza pe colaborarea cu parintii. Profesorii trimit invitatii parintilor pentru intalniri si discutii despre scoala si fiecare elev in parte.

Invatamantul este obligatoriu timp de 10 ani, iar copiii trebuie sa inceapa scoala in luna august a anului in care implinesc 6 ani. Ciclurile primar si gimnazial sunt gratuite.

Al 10-lea an de scoala se incheie cu un examen, apoi copiii pot urma un liceu. Dupa incheierea liceului, adolescentul trebuie sa aleaga o universitate. Cererile de inscriere la universitate sunt trimise electronic, catre Serviciul Norvegian de Admitere la Universitati si Colegii, care nu doar inlesneste inscrierile si procesul de admitere, ci si ofera asistenta 24/24.

Copiii sositi de putin timp in Norvegia primesc consiliere si manuale pentru a invata rapid limba norvegiana.

Sistemul sanitar - Pe cap de locuitor, cheltuielile pentru sistemul medical norvegian sunt printre cele mai mari din lume. In plus, orice cetatean se poate bucura de servicii medicale calitative, indiferent de veniturile sale. Copiii sub 12 ani si femeile insarcinate nu platesc taxa de consultatie.

Medicii specialisti lucreaza in spitale, in timp ce medicii generalisti lucreaza ca liber profesionisti, in cabinete, insa sunt sustinuti de stat si prin platile pacientilor.

Distractie si recreere - Daca familia ta iubeste natura si activitatile in aer liber, atunci va veti simti mai mult decat in largul vostru in aceasta tara.

Norvegia se bucura de o reputatie mondiala pentru sporturile de iarna. Nimic nu se poate compara cu patinajul sau schiul din Alpii Scandinavici, unde poti cobori de la un varf inalt la creasta unui fiord. Tot in Norvegia te poti bucura si de cel mai adanc lac din Europa - Hornindalsvatnet, ghetari, lacuri glaciare, zapezi persistente si nesfarsite paduri. In statiunile montane si nu numai, copiii se pot bucura de o multime de parcuri de distractii, majoritatea punand accentul pe sporturile de iarna si catarari


Cultura nu este deloc neglijata. Cele 8 loca?ii de pe lista de patrimoniu UNESCO vorbesc de la sine: cartierul Brygen din Bergen, orasul minier Roros, picturile rupestre din Alta, Arhipelagul Vega, fiordurile din vestul tarii...  Norvegia este renumita pentru cele peste 20 de festivaluri de muzica, cele 16 festivaluri de film si cele 14 festivaluri dedicate artelor contemporane.

De asemenea, Norvegia are o infrastructura foarte buna, ceea ce permite deplasarea cu usurinta catre orice alta locatie mirifica a tarii.


Tu ce parere ai? In ce tara ti-ar placea sa iti cresti copilul?

Articolul urmator
Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens
Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cât te costă să crești un copil în România de la naștere și până la 18 ani?
    Cât te costă să crești un copil în România de la naștere și până la 18 ani?

    Să crești doi copii de la naștere și până la majorat în România te costă nici mai mult, nici mai puțin de ... un milion de lei! Datele calculate de experți,...

    Cum să crești un copil bilingv? Ce strategii îți vor fi de folos?
    Cum să crești un copil bilingv? Ce strategii îți vor fi de folos?

    Copiii care ajung la maturitate cunoscând două limbi din fragedă pruncie au avantaje sociale, educaționale și în carieră. Pentru a atinge aceste performanțe este nevoie de...

    Ce este parentingul autoritativ și cum te ajută să crești un copil încrezător în propriile forțe
    Ce este parentingul autoritativ și cum te ajută să crești un copil încrezător în propriile forțe

    Parentingul este un proces prin care părinții participă in mod activ și conștient la dezvoltarea fizică, emoțională, socială și intelectuală a copiilor lor. Nu reprezintă o...

    Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri
    Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri

    Copiii se simt bine atunci când au o rutină, deoarece predictibilitatea îi ajută să se simtă în siguranță. Copiii mei, de exemplu, au voie ca înainte de culcare...

    Trei spitale din trei țări diferite au refuzat tratarea unui copil pentru că părinții nu erau vaccinați
    Trei spitale din trei țări diferite au refuzat tratarea unui copil pentru că părinții nu erau vaccinați

    În încercarea de a ajuta un copil cu o afecțiune cardiacă gravă, autoritățile din Cipru au contactat spitale din străinătate pentru ca micuțul să poată fi tratat acolo....

    Cât de important este să crești un copil bun! Un băiat de doar 11 ani a făcut un gest minunat pentru un om al stăzii
    Cât de important este să crești un copil bun! Un băiat de doar 11 ani a făcut un gest minunat pentru un om al stăzii

    Un gest de bunătate a fost oferit unui om al străzii urmărit de ghinion, de un copil de numai 11 ani, care a văzut în el un prieten și un bun model pentru prima lui tunsoare. Mama...

    O femeie a căutat în trei țări donatorul perfect pentru a putea deveni mamă singură. "E foarte greu să treci singură prin tot procesul"
    O femeie a căutat în trei țări donatorul perfect pentru a putea deveni mamă singură. "E foarte greu să treci singură prin tot procesul"

    A ținut cu orice preț să devină mamă, chiar dacă destinul nu a fost blând cu ea și nu i-a oferit ocazia să-și găsească partenerul lângă care să poată construi...

    Sufletele pereche perfecte pentru Berbec- te numeri printre ele?
    Sufletele pereche perfecte pentru Berbec- te numeri printre ele?

    Pasional, loial, energic și dornic să fie în miezul acțiunii, Berbecul are nevoie de un partener care să țină pasul cu el. De altfel, când este în căutarea unei...

    © 2024 Qbebe