Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Întrebări psihologice despre copilul tău, la care trebuie să-ți răspunzi

Linia dintre a fi un părinte în permanență îngrijorat și unul relaxat este foarte fină. Nu există o rețetă care să garanteze succesul ca și părinte și nimeni nu îți poate spune exact ceea ce trebuie să faci pentru copilul tău. Primul semn că ești un părinte bun este faptul că te preocupi să te informezi, că ceri păreri de la specialiști și că te gândești, în fiecare zi, cum să faci să îi oferi copilului tău cea mai bună educație. Uită ideea de „copil perfect". Nu există copii răi, ci doar copii care nu știu să își gestioneze sentimentele, și părinți care întâmpină dificultăți în gestionarea situațiilor dificile. Chiar dacă este foarte important temperamentul unui copil, educația este decisivă, și îi poate contura personalitatea.

După spusele lui Sigmund Freud, „copiii sunt inițial conduși de porniri instinctuale și egoiste, dar se adaptează treptat la o abordare mai realistă, prin îmbibarea cu valorile și regulile părinților lor. Acestea joacă un rol în dezvoltarea conștiinței copilului".

Iată care sunt întrebările pe care este bine să ți le adresezi, despre copilul tău:

# Ce îi place copilului meu să facă cel mai mult?

Urmărește evoluția copilului tău, nu doar de la un an la altul, ci în fiecare zi. Observă ceea ce îi place să facă, câtă atenție acordă diverselor activități și în ce situații se plictisește. Asta îți poate da indicii importante despre dezvoltarea sa psihică și emoțională. În cazul în care consideri că activitățile de care este atras copilul tău nu sunt constructive, poți schimba asta, prin a-i da alte variante mai bune. Nu toți copiii au inițiativă, prin urmare încearcă să fii un părinte activ.
 
 copil care se joaca

# Cum reacționează copilul meu, atunci când trebuie să facă ceva ce nu îi place?

Atunci când vine vorba de teme, mâncat legume sau mers la culcare devreme, cum reactionează copilul tău? Este agresiv, irascibil, atunci când trebuie să facă ceva ce nu îi place, sau acceptă situația? Reacțiile lui în aceste momente sunt efectele temperamentului său și al procesului de comunicare dintre părinte și copil. Cel mai util, mai ales după varsta de 2 ani, este să îi fie explicat copilului motivul pentru care părintele trasează niște reguli. „Treci la culcare", „mănânci toate legumele cum ți-am zis", „îți faci lecțiile acum, sau..." nu ajută. Poți încerca în schimb să-i explici că toate sunt în beneficiul lui, și că nu este o ambiție nejustificată a ta. 

# Cum se comportă copilul meu în prezența altor copii?

Socializarea la copii are loc, chiar și înainte de vârsta de 1 an. Este bine să fii foarte atentă la cum reacționează atunci când i se alătură alți copii, dacă interacționează cu ei, dacă râde, se împrietenește, se joacă și foarte important, dacă împarte jucăriile. Chiar dacă cel mic nici nu vorbește, el poate fi învățat să fie prietenos, să nu fie egoist și să nu fie agresiv. 
 
copil care socializeaza
 

# Cum se comportă copilul meu, atunci când schimbă mediul?

Dacă ești o mamă foarte grijulie, este posibil să ai tendința de a nu merge prea des cu cel mic în vizită, sau la plimbări care presupun să lipsești mai mult timp de acasa. Pe viitor însă, acest lucru îl poate influența negativ. Sentimentul de cămin, în care să se simtă în siguranță, este foarte important, dar nu trebuie dus la extrema cealaltă. Copilul este bine să învețe să fie ușor adaptabil, să trăiască și în alte medii, chiar dacă la început este reticent, până se familiarizează cu spațiul. Analizează dacă îi ia mult timp copilului să se obișnuiască cu locuri noi, și dacă da, poți pune mai mult accent pe plimbări, vizite și călătorii. În cazul în care nu există o contraindicație din partea medicului, copilul poate să călătorească, de la vârste foarte fragede. 
 
copil care nu se adapteaza
 

# Cum aș fi reacționat, dacă eram în locul copilului meu?

Uneori uiti că ai fost copil, că poate și tu ai avut aceleași trăiri pe care le are copilul tău acum. Înainte de a reacționa, întreabă-te ce simte el în acele momente și de ce reacționează într-un anume mod. Acest truc te ajută în relațiile de orice natură, nu doar în cea cu copilul. 

# Cum se poartă copilul meu cu alte persoane adulte?

Dacă ți se pare că ai un copil capricios sau irascibil, analizează felul în care se poartă atunci când este în compania altor adulți sau întreabă-i pe aceștia care este comportamentul copilului, în absența ta. Astfel, îți dai seama ce anume din comportamentul tău, îți determină copilul să fie maleabil, dar cu alte persoane. 
 
copil linistit
 

Comunicarea este cheia unei vieți de familie fericite, prin urmare pune accent pe acest aspect. Nu este nevoie de tehnici complicate, ci de mici trucuri, care în timp, vor face diferența:

# Pune-i întrebări la care copilul este nevoit să dea un răspuns mai detaliat, nu doar prin ‚da" sau „nu". În loc de „cum a fost azi la grădiniță?" întreabă-l „cum te-ai jucat astăzi la grădiniță?", „cum ți se pare colegul X?", „ce ți-ar plăcea să faci mai des la grădiniță?", „ce nu îți place să faci atunci când ajungi acasă?", „cum ai vrea să ne petrecem timpul liber?" etc. 

# Nu întrerupe copilul, atunci când vrea să povestească ceva. Nu trebuie să îi dai senzația că te plictisește ceea ce spune sau că nu ai timp să-l asculți. Dacă ai ceva urgent de făcut, explică-i și ai grijă să reiei conversația cât mai repede. 

# Nu îi da raspunsuri în grabă, pe care să le regreți ulterior. Dacă îți este adresată o întrebare la care nu ai răspuns, spune-i copilului că îi răspunzi mai târziu, pentru a avea ocazia să îi explici foarte bine. Mai ales când sunt întrebări despre lucruri educative, nu trebuie să îl informezi greșit. Dacă îți cere ceva, și nu știi dacă este în regulă să îi oferi, dacă ai posibilitatea sau trebuie să te consulți cu partenerul, spune-i că trebuie să te gândești. Faptul că te răzgândești și copilul vede asta, nu îl afectează doar pentru că va fi debusolat, dar în timp, nu va mai respecta deciziile pe care le iei și îți va scădea credibilitatea. În cazul în care ai greșit, și este nevoie să te răzgândești, fii sinceră cu copilul tău. Explică-i ce ai gândit și astfel îl încurajezi să aibă simțul corectitudinii și al sincerității. 

Oamenii au tendința să se complice, iar creșterea unui copil cu siguranță nu este ușoară. Experiența de părinte este plină de satisfacții, dar și de provocări. Fii blândă, implicată și îmbină armonios rațiunea, cu pornirea de a-ți răsfăța copilul. Tratează-l cu seriozitate și respect, iar el va acționa în consecință, mai devreme sau mai târziu. Nu îți trata copilul cu superioritate, ci ca pe cel mai bun prieten al tău.

10 întrebări despre antibioticele la copil cu răspunsuri de la medic

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  3 întrebări la care trebuie să răspunzi ca să afli care este pompa de sân potrivită pentru tine
  3 întrebări la care trebuie să răspunzi ca să afli care este pompa de sân potrivită pentru tine

  Fără doar și poate, alăptarea este un proces natural esențial în buna dezvoltare a bebelușului. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă a copiilor...

  Teste de personalitate: Cum raspunzi la stres?
  Teste de personalitate: Cum raspunzi la stres?

  Viata moderna este plina de frustrari, deadline-uri si cerinte. Pentru cei mai multi oameni, stresul este ceva banal care face parte din viata lor. Stresul nu are mereu efecte negative. In...

  5 concepte psihologice pe care toţi părinţii trebuie să le ştie şi să le înţeleagă
  5 concepte psihologice pe care toţi părinţii trebuie să le ştie şi să le înţeleagă

  Practicile de parenting de pe glob împart trei scopuri principale: se asigură de sănătatea și siguranța copiilor, pregătesc copiii pentru viața în calitate de adulți...

  10 intrebari despre sex la care trebuie sa stii raspunsul
  10 intrebari despre sex la care trebuie sa stii raspunsul

  Poate ca ai unele intrebari la care pana acum n-ai gasit raspunsuri. Poate ca ti-a fost jena sa intrebi pe cineva apropiat sau poate n-ai gasit persoana potrivita. Sau ai putea sa dai un...

  De ce să nu raspunzi niciodată cu DA la telefon. Așa îți pui familia în pericol
  De ce să nu raspunzi niciodată cu DA la telefon. Așa îți pui familia în pericol

  Poate că ți s-a întâmplat să vorbești la telefon și să fii întrebat: „Mă auzi bine?" - o întrebare cât se poate de banală, dar care te poate...

  5 intrebari despre sex pe care iti este rusine sa le pui medicului
  5 intrebari despre sex pe care iti este rusine sa le pui medicului

  Nu e om care sa nu fi avut macar o intrebare pe care sa-i fie rusine sa i-o adreseze medicului. Mai ales daca era una care avea legatura cu sexul.

  Educatoarea care și-a omorat fetița de 4 ani tăindu-i venele, dovada că avem nevoie de teste psihologice competente
  Educatoarea care și-a omorat fetița de 4 ani tăindu-i venele, dovada că avem nevoie de teste psihologice competente

  Marți, 13 martie, a venit anunțul ce a tulburat liniștea din județul Timiș. O mamă și-a ucis fiica în vârstă de doar 4 ani. Atrocitatea faptei atinge cote alarmante date...

  © 2019 Qbebe