Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Copilul și telefonul mobil

În zilele noastre, este imposibil să ne imaginăm cum ar fi să nu avem un telefon mobil. Inclusiv ai noștri copii sunt din ce în ce mai dornici să aibă și ei propriul telefon, încă de la o vârstă fragedă. Cu toate acestea, achiziția unui telefon pentru copilul nostru este un demers mai complicat decât ne imaginăm, întrucât este necesar să ne gândim foarte bine înainte să facem acest pas. Din articolul de mai jos vei afla de ce factori ar trebui să ținem cont pentru a decide sau nu dacă să-i dăruim copilului un telefon, dar și care pot fi pericolele aduse de către acesta. Nu în ultimul rând, trebuie să fim conștienți că noi, părinții, suntem un model pentru copiii noștri inclusiv când vine vorba despre atitudinea și conduita ce țin de acest obiect.

Crezi că este neapărat necesar ca al tău copil să dețină un telefon mobil?

Chiar dacă al tău copil insistă să-i iei un telefon, motivându-ți că și ceilalți copii din jur au și că este mare, de tine depinde să iei decizia dacă este sau nu momentul potrivit să faci și această investiție.
Când este bine să-i iei copilului telefon este greu de spus. De altfel, nici specialiștii nu ne pot da vârsta exactă când ar fi adecvat să faci acest pas. Îți va fi însă mai ușor să iei o hotărâre în acest sens dacă își vei răspunde la următoarele întrebări:
• Cât de independent este copilul tău?
• Copilul meu are nevoie de telefon ca măsură de siguranță sau pur și simplu că îți dorești să-i oferi o modalitate suplimentară de a comunica?
• Cât de responsabil este copilul?
• Poți să ai încredere că al tău copil va utiliza moderat aplicațiile de pe telefon și că nu vei ajunge în situația să plătești sume exorbitante pentru așa ceva?
• Poți fi sigură de faptul că nu va începe să folosească telefonul în orele de curs și că nu-i va deranja pe ceilalți?
• Copilul știe când este într-adevăr nevoie să folosească telefonul?
• L-ai familiarizat deja cu anumite reguli de siguranță, cum ar fi să nu acceseze anumite site-uri, să nu-și dezvăluie identitatea în mediul online etc.?
În funcție de răspunsurile pe care ți le vei da la aceste întrebări vei putea să spui „Da, este momentul să-i iau copilului un telefon" sau „Nu, nu este încă adecvat să fac acest demers".
Astfel, când este adecvat să-i iei copilului propriul telefon nu ține de vârsta în ani, ci de nivelul de maturitate, de responsabilitate. Spre exemplu, sunt unii părinți care consideră că al lor copil este pregătit să aibă telefon odată ce intră la școală (în jurul vârstei de 7 ani), în timp ce alții cred că acesta nu ar trebui să dețină un telefon până spre vârsta adolescenței (după vârsta de 10 ani).

Copii ce se uita pe telefon

Citește și: La ce vârstă să îi iei un telefon copilului tău

Care sunt cele mai cunoscute efecte negative pe care telefonul mobil le poate avea asupra copilului

Telefonul mobil poate afecta direct creierul
Specialiștii au descoperit, de pildă, că o expunere de doar 2 minute la telefonul mobil poate să afecteze negativ funcționarea creierului pentru mai mult de 1 oră. De exemplu, undele electromagnetice vor afecta capacitatea de concentrare a copilului, îi vor crea dificultăți de memorare și vor conduce la fluctuații ale dispoziției micuțului. Aceste fenomene sunt cu atât mai vizibile cu cât copilul este la școală.

Pot interveni probleme în funcționarea optimă a sistemului nervos
Studiile din domeniu au ajuns la următoarea concluzie: creierul copiilor poate absorbi cu până la 60% mai multe radiații decât acela al adulților. În aceste condiții, când sunt expuși frecvent celor emise de către telefoanele mobile, țesutul mai subțire, dar și oasele din regiunea capului vor deveni mult mai expuse acestora.
De aceea, pot apărea diverse tulburări ale sistemului nervos (de exemplu, copiii pot deveni mai irascibil) sau poate crește chiar predispoziția spre leziuni sau tumori.

Copiii care folosesc des telefonul mobil vor avea performanțe academice mai scăzute
Psihologii au observat că micuții care utilizează mult telefonul mobil au rezultate mai slabe la școală, în condițiile în care nu mai sunt la fel de atenți la cursuri și sunt mai neglijenți în privința efectuării temelor.
Probabil că și voi ați văzut că ai voștri copii, din dorința de a se putea juca pe telefon, se grăbesc cu temele și le vor rezolva mai superficial.

Din cauza telefonului mobil, copiii pot ajunge să dezvolte tot felul de comportamente negative
Cu atât mai mult cu cât un copil nu este supravegheat cu atenție în legătură cu modul în care utilizează telefonul, se poate ajunge în situația de a fi martori unor comportamente negative. De exemplu, copiii pot ajunge să acceseze site-uri potrivite mai degrabă adulților, să se joace jocuri violente și periculoase, să folosească un limbaj nepotrivit pe rețele de socializare etc.
În același timp, există inclusiv posibilitatea ca adolescenții să ajungă să se uite la filme porno pe telefon, ceea ce le poate dăuna din numeroase puncte de vedere.

Telefoanele mobile îi pot determina pe copii să vrea să trișeze la examene sau la diverse teste
Telefoanele din ce în ce mai performante îi pot încuraja pe ai noștri copii să nu mai vrea să se pregătească pentru școală, mizând pe faptul că vor putea să se descurce numai cu acestea.
În unele cazuri, dispozitivele folosite sunt foarte complicate, iar dacă un copil este prins cu ele la un test sau la un examen, poate să aibă parte de cele mai dure consecințe (de exemplu, scăderea notei la purtare, exmatriculare etc.).
De noi va depinde să avem grijă și să nu le oferim copiilor posibilitatea de a avea cele mai sofisticate telefoane, punându-i astfel în imposibilitatea de a le utiliza în scopul menționat mai sus.

De ce reguli ar trebui să ții cont când îi vei dărui copilului un telefon mobil

Pentru ca folosirea telefonului mobil să nu se transforme într-un adevărat pericol pentru copilul tău și pentru a nu-l încuraja să adopte tot felul de comportamente nepotrivite, este necesar să iei oricare dintre măsurile de mai jos:
Discută cu copilul despre motivele pentru care este bine să aibă telefon mobil
Va fi foarte important să vorbește cu copilul despre telefonul mobil prezentându-i-l mai degrabă ca pe un dispozitiv pentru siguranță decât ca un simbol al statutului sau a fi cool .
Nu miza pe faptul că îi cumperi ceea ce își dorește doar pentru că au toți copiii din anturajul său. Procedând așa, ai face una dintre cele mai mari greșeli pe care o pot face părinții, deoarece aceștia se vor obișnui să nu mai facă eforturi ei înșiși când vor dori ceva, așteptând mereu ca părinții să le vină mereu în ajutor.

Nu-i cumpăra de la început un telefon complicat și performant
Telefonul nu trebuie perceput de către copii ca un accesoriu, ci mai degrabă ca pe un dispozitiv necesar siguranței și comunicării cu cei apropiați.
Cel puțin într-o prima fază îi vei lua un telefon mai simplu, cu funcții de bază, urmând ca, pe măsură ce va crește (când se apropie de adolescență de pildă), va avea nevoi diferite și vei vedea că se comportă responsabil, să îi poți dărui unul mai complex.
De exemplu, îi poți cumpăra un telefon în formă de ursulet, special creat pentru copiii sub 10 ani. Acesta este prevăzut doar cu două butoane. Le poți personaliza cu numerele voastre, ale părinților, copilul știind care este butonul potrivit pentru a vă putea apela pe oricare dintre voi.
Iată ce caracteristici are acest tip de telefon mobil:
• Nivelul emisiilor de radiații este de 10 de ori mai mic decat la un telefon mobil obișnuit
• Nu arată ca un telefon mobil, astfel încât este puțin probabil să atraga atenția unui răufăcător
• Funcționalitatea sa este limitată- Nu se descarcă și nici nu permite scrierea mesajelor, accesarea unor jocuri, a Internetului

Pune anumite limite
De exemplu, spune-i clar copilului câte minute poată să vorbească, dacă are un anumit număr de mesaje text, precum și cât internet poate utiliza. Este necesar ca al tău copil să știe că telefonul nu presupune să vorbești fără limită și că impune efectuarea unor cheltuieli.
Nu uita și să-l înveți pe copil cum să respingă apelurile nedorite/necunoscute și amintește-i să nu fie prea insistent când dorește să sune pe cineva.
De asemenea, nu-i permite să utilizeze telefonul mobil înainte de culcare, pe timpul nopții și explică-i faptul că acesta nu va trebui să fie folosit nici în timpul orelor de curs. Telefonul ar trebui să fie pe modul silențios noaptea, iar la școală să stea în ghiozdan.

Baietel ce se uita la telefon

Insistă pe deprinderea unor reguli de conduită legate de folosirea telefonului mobil
Spre exemplu, explică-i faptul că nu este civilizat să vorbească tare, să aibă conversații personale într-un loc public, să nu facă fotografii fără să ceară permisiunea etc.
Nu în ultimul rând, învață-l pe copil să nu le ofere străinilor telefonul său și nici să nu se laude în fața acestora pentru că are telefon.

Ecran de telefon mobil

Citește și: Bunele maniere când vorbești la telefon

Fii tu un model pentru copilul tău
Ca să fii sigură că al tău copil va utiliza așa cum trebuie telefonul mobil și nu se va expune pericolelor, este nevoie să fii și tu un model pentru el.
De pildă, nu folosi telefonul în exces în fața copilului și nu te arăta mereu dornică de a-l avea în preajmă. În plus, ai grijă să fii politicoasă când vorbești, nu fii nici tu prea insistentă când vine vorba despre mesaje și nu-l pune la curent pe copil cu cele mai noi și mai performante telefoane.

Voi care credeți că sunt avantajele și dezavantajele deținerii unui telefon mobil de către cei mici?

Surse:
www.momjunction.com, www.blogs.babycenter.com; www.pbs.org; www.webmd.com

Surse poze:
www.pixabay.com

8 motive științifice să îți lași copilul să meargă în picioarele goale

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  O fetiță de 9 ani s-a spânzurat pentru că mama ei i-a interzis să mai folosească telefonul mobil
  O fetiță de 9 ani s-a spânzurat pentru că mama ei i-a interzis să mai folosească telefonul mobil

  Caz șocant într-o familie din New York! O fetiță de 9 ani s-a spânzurat din cauză că mama ei i-a interzis să folosească telefonul dimineața devreme, conform publicației...

  Telefonul mobil afecteaza erectia? Afla si alte 4 mituri despre penisuri
  Telefonul mobil afecteaza erectia? Afla si alte 4 mituri despre penisuri

  Telefonul mobil tinut in pantaloni poate cauza probleme cu erectia. Cel putin asa sustin cercetatorii de la Spitalul din Ottowa, Canada. Acestia au realizat un studiu mic, pe un esantion de...

  Lasă jos telefonul și privește-ți copilul în ochi!
  Lasă jos telefonul și privește-ți copilul în ochi!

  De multe ori copiii ne pun întrebări așa cum numai ei știu să pună, pline de curiozitate și de uimire în fața lumii. Ori ne trag de mânecă ca să ne arate micile...

  Dacă ai telefonul în mână când ești la volan, rămâi fără permis! O nouă lege în codul rutier
  Dacă ai telefonul în mână când ești la volan, rămâi fără permis! O nouă lege în codul rutier

  Ca urmare a multitudinii de accidente produse pe șosele din cauza utilizării telefoanelor mobile, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a luat decizia de a modifica Ordonanţa de urgenţă a...

  Consultații online pentru gravidele din România printr-o aplicație de mobil
  Consultații online pentru gravidele din România printr-o aplicație de mobil

  Bucuria de a deveni mămică este imensă, dar alături de ea te vei întâlni și cu mai multe griji. Pentru a te simți permanent în siguranță în perioada sarcinii...

  Aplicația care nu trebuie să lipsească din telefonul niciunui copil. Cum funcționează
  Aplicația care nu trebuie să lipsească din telefonul niciunui copil. Cum funcționează

  În urma tragediei petrecută în anul 2014, în Munții Apuseni, STS a reușit să dezvolte o aplicaţie prin care să localizeze mai uşor un apel telefonic. Aplicaţia se...

  Cum a reușit un copil să cheltuiască 2700 euro jucându-se pe telefonul mamei sale
  Cum a reușit un copil să cheltuiască 2700 euro jucându-se pe telefonul mamei sale

  Recent s-a aflat că un copil în vârstă de 7 ani din Germania a cheltuit o sumă deloc neglijabilă după ce s-a jucat mai mult timp pe telefonul mamei sale. Parcurge articolul...

  © 2021 Qbebe