Ghid pe vârste: Ce cadouri NU este indicat să iei unui copil

Ghid pe vârste: Ce cadouri NU este indicat să iei unui copil

Irina Olteanu - Redactor Senior

Există persoane care fie din cauza faptului că nu au copii, fie din neatenție ajung să cumpere cadouri complet nepotrivite raportat la vârstă pentru un copil. Pentru a nu vă afla în această situație, Qbebe vă vine în ajutor cu un ghid pe vârste alături de explicații detaliate pentru fiecare categorie de jucării.

Cadouri pentru bebeluși

Suport pentru cădița de baie - deși pare o variantă bună de a ușura munca unui părinte și de a-i permite o libertate mai mare de mișcare, acest tip de accesoriu dispune de un potențial mare de înecare (5 accidente care au implicat copii au fost constate în intervalul 2002-2005). Copilul se poate îneca dacă suportul se înclină, copilul cade din el sau se blochează când este lăsat nesupravegheat, chiar și în câțiva centimetri de apă. Acest tip de produs doar oferă iluzia siguranței, iar părintele se consideră capabil să răspundă la telefon sau să ia un obiect dintr-o cameră vecină în timpul băiței.

Premergător - în perioada anilor 1980 și 1990 au fost constate în urma studiilor o serie de răniri grave la nivelul capului bebelușilor în urma folosirii premergătorului. Din acest motiv există o serie de reglementări cu privire la modul în care trebuie proiectate, cum sunt fabricate, ce caracteristici prezintă și ce este specificat pe eticheta unui asemenea produs. De altfel, nu există nicio dovadă științifică că premergătorul poate ajuta copilul să meargă mai devreme.

Sac de dormit - bebelușii se pot sufoca dacă inhalează micile bucățele de polistiren din sacii de dormit care, în plus, dispun și de un potențial crescut de sufocare. În mod similar același lucru se poate întâmpla și în cazul jucăriilor de pluș.

Jucării cu piese de mici dimensiuni - aceasta este cea mai important categorie de menționat. Aici se includ atât jucării de dimensiuni mici (care pot intra într-o rolă de film de 35 mm sau mai mici de o minge de ping pong), cât și jucării cu piese demontabile (sau potențial demontabile). În cazul din urmă este vorba despre jucării care se asamblează din mai multe piese, precum și jucării de pluș cu ochi/alte părți care pot fi desprinse de către copil și înghițite (acestea pot rămâne blocate în căile respiratorii ale copilului și pot cauza sufocarea). Trebuie enumerate în acest sens și: biluțe, mărgele, piese de la jocuri de societate, nasturi, monede, roți, piese de tip lego, baloane dezumflate și baterii.

cadouri nu este indicat sa iei unui copil

Perne, pilote - conform statisticilor, în cazul bebelușilor poate surveni sindromul morții subite a sugarului. Cel mai indicat este ca cei mici să doarmă pe o saltea fermă, cu un cearșaf bine prins și o păturică subțire, nimic altceva care i-ar putea obstrucționa mișcările.

Cadouri pentru copii preșcolari

Instrumente de suflat - în primul rând acest tip de jucării reprezintă un focar pentru germeni, în cazul în care nu sunt curățate corespunzător după fiecare folosire (în general nu prea se întâmplă acest lucru). Apoi, cel mai important, gura unui copil produce suficient zgomot și fără a mai fi necesară o jucărie de suflat (părinții înțeleg prea bine).

Jucării care produc sunete puternice - în continuarea punctului anterior, la fel de deranjante (pentru părinți sau frații mai mici) sunt și jucăriile care produc sunete puternice sau care dispune de diverși senzori care se activează la mișcare. Un exemplu ilustrativ este reprezentat de o mașină de pompieri sau una de poliție cu sirenele aferente sau cele dotate cu diverse butoane care produc sunete prin apăsare. Acest tip de jucării este recomandat pentru a fi folosite în exterior.

Jucării care sunt arme sau care pot fi transformate în arme - inclusiv, dar nu limitativ ne referim la bețe de tobă, mingi din material dur, cuburi din lemn, șine de tren, păpuși cu cap demontabil (poate nu vă este clar modul în care devin arme, însă încercați să vă puneți în locul unui copil înainte de a le cumpăra)

cadouri nu este indicat sa iei unui copil

Jucării din materiale nocive - această recomandare este valabilă pentru orice categorie de vârstă și implică în special plasticul. În cazul copiilor de vârstă mică este vorba despre un contact direct (jucăriile sunt supte sau mestecate), iar în cazul copiilor mai mari acestea intră în contact cu tegumentul. Sunt renumite în acest sens brățările care se confecționează din elastice mici, desemnate drept toxice, cancerigene.

Cadouri pentru copii școlari

Jucării care fac parte dintr-un set sau colecție - nu sunt indicate să le cumpărați nici dacă sunteți invitați și nici părinții în cauză deoarece copilul va dori fiecare element necesar completării colecției. Pentru a agrava situația, exact când veți achiziționa ultima jucărie copilul va trece la colecția următoare. Asemenea jucării perpetuează la nesfârșit cheltuielile.

Jucării care împușcă sau conțin gloanțe - jucăriile cu proiectile (în special cele de tipul săgeților) nu reprezintă o alegere bună pentru nicio vârstă, în primul rând din motive de siguranță. Pot fi cu adevărat periculoase dacă sunt folosite de la apropiere (în anul 2004 17 copii din Australia de Vest au necesitat internarea în spital în urma rănirii cu jucării de tip proiectil), mai ales cu copiii de vârstă mai mică. De asemenea, prezintă și un risc de sufocare. Dacă sunt totuși pe lista de preferințe și vremea de afară permite, optați mai degrabă pentru pistoale cu apă.

Jucării de dimensiuni prea mici sau jucării care se demontează în mai multe piese mici - în general, cu cât este o jucărie mai mică, cu atât este mai mare riscul său de pierdere. De asemenea, pot ajunge în gura copilului, a câinelui, a pisicii etc., putând fi înghițite accidental, chiar și de către copii mai mari.

Trambulina - este adevărat, reprezintă o variantă de jucărie amuzantă și poate dezvolta abilitățile de coordonare și de echilibru, dar constituie și cauza multora dintre accidentările copiilor, în special fiind vorba despre fracturi și întinderi musculare la nivelul brațelor. Majoritatea accidentelor au loc chiar acasă când copiii cad de pe trambulină, dar sunt expuși unui grad de risc și copiii de vârstă mică care se pot aventura sub trambulină și pot fi loviți când un alt copil sare deasupra. De reținut că trambulinele necesită inspecție și întreținere regulată, iar copiii sub vârsta de 6 ani trebuie supravegheați în timpul folosirii lor.

Citește și: Cele mai interesante cadouri pentru copii, in functie de varsta 

Surse:

www.choice.com.au; http://metro.co.uk; www.mcmoutlet.us

Articolul urmator
Singura grădiniță din România unde îți lași copilul lunea și îl iei vinerea. Cât trebuie să plătească părinții?
Singura grădiniță din România unde îți lași copilul lunea și îl iei vinerea. Cât trebuie să plătească părinții?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Este indicat să cureți litiera pisicii dacă ești însărcinată?
    Este indicat să cureți litiera pisicii dacă ești însărcinată?

    Toată lumea știe că nu ai voie să consumi alcool, tutun sau droguri în sarcină. Însă un lucru pe care s-ar putea să nu îl știi este că e bine să eviți...

    Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău
    Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău

    Pe măsură ce devine tot mai conștient de lumea din jur, copilul începe să aibă diverse frici. Dacă în primii doi ani de viață acestea sunt legate în special de...

    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare
    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare

    În perioada în care copilul tău este în primii săi ani de viață, te gândești că mai este drum lung până când va fi nevoie să discuți cu el...

    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!
    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!

    Chifteluțele fac parte dintre cele mai versatile preparate, putând fi servite în numeroase moduri. Forma, gustul și consistența lor le includ printre favoritele copiilor,...

    Refuz să cumpăr cadouri pentru toți copii mei, doar pentru că este ziua unuia dintre ei
    Refuz să cumpăr cadouri pentru toți copii mei, doar pentru că este ziua unuia dintre ei

    „S-a lăsat cu șiroaie de lacrimi, țipete și încercări de a smulge jucăriile din mâinile celuilalt timp de aproximativ 30 de minute”, mărturisește Sophea, mama...

    A fi părintele unui copil cu sindromul Down nu este o povară, ci o adevărată bucurie!
    A fi părintele unui copil cu sindromul Down nu este o povară, ci o adevărată bucurie!

    Un cuplu foarte optimist demonstrează tuturor că un copil cu sindrom Down nu este o povară, ci o binecuvântare și un diagnostic nu trebuie să reprezinte o etichetă care să...

    Acid folic înainte de sarcină: de ce este recomandat să îl iei și ce beneficii aduce fătului ?
    Acid folic înainte de sarcină: de ce este recomandat să îl iei și ce beneficii aduce fătului ?

    Acidul folic este esențial pentru dezvoltarea normală a fătului, de aceea se recomandă să se administreze un supliment alimentar care să conțină acest nutrient valoros încă...

    Când copilul tău este bolnav ai dreptul să îți iei concediu medical. Iată care sunt condițiile
    Când copilul tău este bolnav ai dreptul să îți iei concediu medical. Iată care sunt condițiile

    Atunci când copilașul tău este bolnav, ultimul lucru la care te gândești este să mergi la serviciu. Cum să îți îndeplinești cu succes sarcinile când...

    © 2024 Qbebe