3 semne care îți spun că al tău copil are nevoie de un consult ORL

3 semne care îți spun că al tău copil are nevoie de un consult ORL

Irina Olteanu - Redactor Senior

Un consult ORL este de obicei recomandat atunci când un copil întâmpină probleme cu auzul sau prezintă dureri la nivelul urechilor. Iată că există multe alte situații când copilul tău ar trebui consultat de un medic specialist. Îți explicăm aici ce semne trebuie să urmărești.

Informații despre medicul ORL

Medicul ORL (otorinolaringolog) este cel care acordă îngrijire medicală pacienților de toate vârstele, inclusiv copii (dacă are specializare de pediatrie). Uneori sunt necesare diverse intervenții de tip operator, precum introducerea unor tuburi subțiri în urechi (pentru infecții repetate la nivelul urechilor - timpanotomie) sau extirparea polipilor/amigdalelor (când copilul prezintă un istoric medical de apnee în sommn sau dureri repetate la nivelul gâtului, resspectiv infecții ale sinusurilor). Aceste intervenții sunt realizate în camera de operații în timp ce copilul este anesteziat (local sau general); deși nu sunt complicate, nu trebuie nici privite cu lejeritate.
Principalele semne care indică faptul că este necesar un consult ORL: infecții repetate la nivelul urechilor, infecții cronice ale sinusurilor, probleme cu auzul/întârzieri în vorbire, apnee în somn sau durere repetată la nivelul gâtului.

consult ORL

Informații despre tratamentul infecțiilor ORL

De ce nu este suficient un medic pediatru pentru tratamentul infecțiilor ORL? Numărul de infecții ale urechii este diferit de la un medic la altul, însă în general 3 infecții reprezintă un număr îngrijorător pentru lunile calde și 5 sau mai multe infecții care au apărut în timpul lunilor reci ale anului.
Otita medie apare atunci când pasajele înguste care conectează urechea medie cu gâtul se inflamează, iar lichidul și presiunea se acumulează în spatele timpanului. Deși poate fi o afecțiune dureroasă, studiile arată că aproximativ 80% dintre infecțiile de la nivelul urechilor se remediază de la sine în decurs de o săptămână, cu un procent de 60% dintre copii prezentând o stare de sănătate mai bună în decurs de numai o zi.
În urmă cu câțiva ani era o practică comună ca unui copil cu infecție la nivelul urechii să i se administreze antibiotice. Însă Academia Americană a Pediatrilor și-a schimbat recent poziția cu privire la tratamentul otitei medii acute (termenul medical pentru aceasta este infecție a urechii medii), în prezent recomandând mai puține intervenții medicale și o abordare de tip expectativă în cazul anumitor copii cu simptome mai puțin grave.

http://www.vavianpharma.ro/quies/produse-quies/betisoare-de-urechi-cu-dubla-actiune-de-curatare-x100-bucatiCurățarea incorectă a cerii din urechi este una dintre cele mai comune cauze ale problemelor ORL centrate pe ureche (în Marea Britanie au fost înregistrate aproximativ 7000 internări în decurs de un an din această cauză). Aceste încercări împing ceara în profunzimea canalului auditiv, cauzând un blocaj. Canalul auditiv are forma unei clepsidre, cu partea mai îngustă îndreptată în jos, iar pielea din partea superioară dispune de glande speciale care secretă ceara. Ceara din urechi are rolul de a capta praful și particulele de mizerie și a le împiedica să ajungă la timpan. Din punct de vedere fiziologic ceara este compusă din straturi de piele moartă, acizi grași cu lanț lng, colesterol și alcooli; conține cel puțin 10 peptide cu rol antimicrobian ce previn proliferarea bacteriilor și a fungilor.

Bețisoare de urechi cu dublă acțiune de curățare

Urechea este un organ senzorial delicat. Cerumenul secretat în interiorul ei oferă o protecție naturală. Pentru a nu îl îndepărta în totalitate, este necesară o igienă regulată dar delicată. Cerumenul în exces nu trebuie împins în interiorul urechii ci trebuie îndepărtat înspre exterior.

Bețișoarele de urechi Quies Otospoon cu dublă acțiune de curățare sunt create special pentru a face acest lucru!

Semne că al tău copil are nevoie de un consult ORL

Poți să nu conștientizezi anumite simptome asociate unor afecțiuni subiacente care afectează urechile, nasul și gâtul copilului. Iată din acest motiv semnele pe care trebuie să le urmărești.

1. Infecții cronice ale urechilor. Majoritatea copiilor se confruntă cu una sau mai multe infecții în decurs de câțiva ani. Însă dacă al tău copil depășește acest număr, este posibil să fie o altă cauză implicată, ce necesită o opinie avizată. În plus, dacă organismul său pare să nu răspundă bine la antibiotice, se impune o consultație din partea medicului ORL. Infecțiile cronice ale urechilor pot să aibă o multitudine de cauze, precum trompă a lui Eustachio înfundată (împiedică trompa să dreneze lichidul din ureche), infecții care nu sunt tratate corect (se poate rupe timpanul, apărând o infecții continuă și dureroasă) și chiar inadecvarea antibioticelor (dacă nu funcționează corespunzător, infecțiilor au șanse mari să reapară).

2. Probleme la nivelul sinusurilor. De la un nas care curge constant la dificultate în respirație, problemele asociate sinusurilor pot să facă ravagii în viața de zi cu zi. Cauzele pentru acestea pot fi alergii sezoniere sau de mediu, dar poate fi vorba și despre o afecțiune mai gravă care necesită diagnostic și tratament specializat (precum deviație de sept - un sept anormal poziționat care poate cauza congestive gravă, picătură postnazală și risc crescut de infecție a sinusurilor).

3. Sforăit excesiv și probleme cu somnul. Majoritatea părinților sunt surprinși să afle că și copiii pot dezvolta apnee în somn. Apnea obstructivă în somn este o afecțiune periculoasă care necesită tratament imediat. Dacă observi următoarele simptome, poate fi vorba despre această problemă de sănătate: sforăit puternic, respirație dificilă în timpul somnului, pauze în respirație, suspine și horcăieli în somn, somn agitat/răsucire și foire în pat, enurezis (urinarea în pat), oboseală/somnolență pe durata zilei. Pentru apnea obstructivă în somn la copii, cauzele cele mai des incriminate sunt amigdalele mărite sau inflamate, prin urmare se impune consultul unui medic ORL

consult ORL

De reținut

Indiferent că medicul îi recomandă sau nu tratament antibiotic copilului, nu uita de faptul că lichidul rămas la nivelul urechii medii (efuzie) poate persista timp de mai multe săptămâni. De obicei dispare de la sine în decurs de aproximativ 2 luni, dar dacă copilul tot contactează infecții sau dacă lichidul nu dispare, este recomandată un consult de către medicul ORL. Academia Americană a Pediatrilor recomandă ca acei copii care se confruntă cu infecții repetate ale urechilor să fie evaluați (otita medie recurentă presupune mai mult de 3 episoade în 6 luni sau 4 episoade în decurs de 1 an). Se impune un consult mai timpuriu dacă copilul se confruntă cu întârzieri în limbaj, probleme în învățare sau pierdere semnificativă a auzului în plus față de infecții. După consultație uneori poate fi necesară miringotomie (operație pentru a îndepărta lichidul din ureche) și timpanotomie (introducerea de tuburi) - se efectuează o mică incizie la nivelul urechii pentru a scurge lichidul, iar apoi un mic tub este amplasat pentru a preveni închiderea inciziei. Durează aproximativ 15 minute și necesită anestezie generală. Tuburile cad singure în decurs de 6-12 luni, în caz contrar pot fi extrase cu ușurință de medicul ORL.
Există și infecții potențial fatale precum mastoidita; o infecție a urechii care ajunge la osul mastoid al craniului; semnul distinctiv este reprezentat de piele roșie, inflamată și sensibilă în spatele urechii. Deși este tratabilă, constiuie o problemă gravă. De asemenea, meningita bacteriană este o infecție a creierului cauzată uneori de o infecție a urechii netratată; primul simptom este rigiditatea gâtului.

Surse: www.wheatoniowa.org; www.chicagoparent.com; www.bundoo.com

Articolul urmator
Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează
Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 semne care îți arată că ai un copil stresat
    8 semne care îți arată că ai un copil stresat

    Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

    În ultimul timp, tot mai mulţi copii manifesta tulburări de atenţie şi de învăţare din cauza expunerii lor la ecrane (televizoare, telefoane, tablete etc.) de la...

    Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche
    Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche

    Te afli în relația potrivită? Ai șanse să îmbătrânești alături de jumătatea ta? Cum știi că ți-ai găsit sufletul pereche? Ține cont de aceste semne și dacă...

    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul
    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul

    Stările de oboseală, refuzul mâncării, durerile în partea dreaptă persistente, amețeli, vărsături, senzația de plinătate, sunt doar câteva dintre simptomele care...

    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil
    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil

    Printre preocupările majore pe care le ai, ca părinte, se regăsește și aceasta: să nu ajungi să-ți strici relația cu copilul tău. De aceea, te preocupi permanent să găsești...

    Astrele îți spun care este următorul loc pe care trebuie să îl vizitezi în funcție de zodia ta
    Astrele îți spun care este următorul loc pe care trebuie să îl vizitezi în funcție de zodia ta

    Există atât de multe locuri frumoase pe această Planetă, încât e păcat să nu încerci să vizitezi cât mai multe! Te-ai gândit care va fi următoarea...

    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi
    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi

    Dacă ți s-a întâmplat și ție să observi că în ultimul timp ai acumulat kilograme în plus și nu găsești o explicație pentru acest lucru, gândește-te...

    5 zodii care îți spun adevărul verde în față
    5 zodii care îți spun adevărul verde în față

    Din dorința de a nu-i răni pe cei din jur, cu atât mai mult cu cât este vorba despre persoane dragi, vei avea momente în care vei prefera să te abții să spui...

    © 2024 Qbebe