Când pot să trimit copilul înapoi la școală după ce a fost bolnav

Când pot să trimit copilul înapoi la școală după ce a fost bolnav

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Ca părinți, cu toții ne dorim să ne menținem copiii sănătoși și fericiți. Dar atunci când apar tot felul de boli contagioase și epidemii în mediul școlar, în perioadele cu gripă sau când se instalează vreo boală specifică vârstei copilăriei, dorințele noastre sunt puse la grea încercare. Mai ales pentru copiii de vârstă mică, la care imunitatea nu este suficient dezvoltată, sunt necesare măsuri suplimentare de precauție. Pediatrii susțin că un copil de 6-7 ani poate fi bolnav între opt- doisprezece dăți pe an, câteodată și de două ori pe lună. Iar aceasta este varianta considerată normală. Un lucru foarte important este să știi când poți trimite copilul înapoi la școală, după ce perioada de convalescență a trecut. Multe boli care afectează copiii sunt extrem de contagioase, astfel încât trebuie să ne asigurăm că afecțiunea a trecut cu totul înainte de întoarcerea copilului. Pe de altă parte, imediat după finalizarea unei boli, organismul copilului este încă vulnerabil, de aceea este bine să ne luăm o marjă de timp, pentru a fi complet vindecat și a reveni la vigoarea și rezistența normale.

Este perioada gripelor și a răcelilor, iar tu, ca mamă, știi ce însemnă asta: este timpul în care cei mici sunt în risc să se îmbolnăvească de la o zi la alta. Cu toții știm lucrurile fundamentale pe care trebuie să le facem când cei mici sunt bolnavi. Dar întrebarea care se pune este când copilul poate fi considerat suficient de sănătos ca să se întoarcă la activitatea sa școlărească și la programul normal.

copil in pat

Iată ce recomandă pediatrii, privind perioadele când este sigur să retrimiți copilul la școală, după o boală:

După răceală fără febră, cu curs de nas și tuse

Pentru majoritatea copiilor, între octombrie și martie, va fi o perioadă de episoade repetate de răceli, manifestate doar prin curgerea nasului și tuse ușoară. Uneori, un astfel de episod poate ține și 20 de zile. Copilul va avea perioade când nu se va simți foarte bine și atunci poate rămâne acasă. Dar, pentru reacțiile ușoare precum curgerea nasului nu este cazul să rămână acasă întreaga perioadă, mai ales că acest lucru se poate întinde multă vreme, ori de câte ori copilul dă de frig. Atâta timp cât nu apare febra și copilul se simte confortabil, este în regulă să meargă la școală. Dacă tusea este mai puternică și însoțită de durere în gât, aceasta poate fi sursă de răspândire a unei infecții virale, pe lângă faptul că este deranjantă în mediul clasei. Copilul trebuie să rămână acasă până ce tusea este pe cale să treacă sau poate fi ușor controlată.

După perioadele cu febră

La copil, o febră moderată începe cu 37.7 grade Celsius și poate crește pe perioada mai multor zile. În astfel de perioade copilul trebuie să rămână acasă și îl poți retrimite la școală după ce au trecut minim 24 de ore de la încetarea febrei (când febra nu mai apare de la sine, nu pentru că au fost folosite medicamente antipiretice). În perioadele post-febră trebuie să te asiguri că cel mic se hidratează foarte bine, chiar și atunci când se întoarce la școală. Dacă nu se poate încă hidrata potrivit de unul singur, este bine să mai întârzii întoarcerea la școală cu una-două zile.

După gripă

Copiii care au simptome de gripă nu trebuie să iasă din casă pentru o perioadă de minim 24 de ore după ce nu mai au nici un semn de febră, chiar dacă nu mai folosesc medicamente pentru scăderea febrei. Pentru simptome mai severe, o perioadă de minim 7 zile de repaus în casă este recomandată. În cazul în care apar complicații, precum suprainfecții bacteriene, pneumonie, etc, copilul nu poate reveni la școală până la finalizarea tratamentului cu antibiotic recomandat de medic. Este bine să se observe dacă copilul are dificultăți de respirație, valabil mai ales la copiii cu astm, fiind recomandat ca, în astfel de cazuri, să mai stea acasă o zi-două.

După vomă și deranjamente la stomac

Orice copil care se deshidratează prin vomă sau din cauza diareii trebuie să rămână acasă și să se hrănească și hidrateze corespunzător. Acestea pot fi semne ale gastroenteritei, care poate avea mai multe cauze, dar când este de natură virală, este puternic contagioasă. Copiii ar putea merge la școală după ce au trecut minim 24 de ore de când nu au mai vomitat sau nu au mai avut scaune moi. Este important de reținut că starea de vomă poate reveni la două-trei zile după ce copilul pare să se simtă mai bine. Acest lucru nu înseamnă neapărat că s-a reîmbolnăvit, ci că regiunea digestivă nu este complet vindecată. Ca atare, chiar dacă cel mic dorește să mănânce normal, stomacul său s-ar putea să nu tolereze încă o dietă obișnuită. În cazul în care copilul are scaun moale (fără vomă) și merge totuși la școală, o poate face doar dacă știe regulile de igienă și se spală pe mâini după fiecare folosire a toaletei, precum și dacă nu este necesar să meargă prea frecvent la toaletă, deranjând mereu ora.

După boli ale copilăriei

După varicelă, este necesar ca copilul să stea acasă până la uscarea completă a veziculelor; acest lucru poate dura minim 5 zile de la apariția erupției. Similar este și în cazul altor boli care determină erupții, precum rujeola sau rubeola. În cazul oreionului, reîntoarcerea în mediul școlar este recomandată la circa 14 zile de la declanșarea bolii, iar în cazul scarlatinei izolarea la domiciliu poate dura de la 7-10 zile în cazurile ușoare până la o lună, dacă apar complicații. În caz de tuse măgărească, copilul poate reveni la școală după circa 21 de zile de la declanșarea tusei ori după cinci zile de tratament cu antibiotic dacă este cazul.

termometru

După eczeme, umflături de natură infecțioasă, excoriații

Dacă copilul suferă de anumite eczeme, care cer tratament medicamentos (precum cele din impetigo sau unele infecții fungice ale pielii) este necesar să folosească tratamentul recomandat pentru minim 24 de ore înainte de a se întoarce la școală. De asemenea, zonele afectate trebuie acoperite atunci când copilul revine la școală. Pentru unele infecții virale, cum este boala mână-picior-gură, un copil poate reveni la școală când nu mai apare nici o veziculă nouă și nici una din zonele afectate nu mai produce secreții.

După infecții ale urechii

Infecțiile urechii sunt infecții secundare, rezultând de obicei după o răceală. Infecția auriculară nu trece la o altă persoană, dar răceala de la care provine această infecție poate fi contagioasă. De aceea, tratează infecția urechii similar unei răceli, iar, dacă copilul are febră, trebuie să stea acasă 24 de ore după ce febra a trecut. Dacă nu are febră, poate merge la școală.

După infecția streptococică în gât

Dacă știi că cel mic are o infecție cu Streptococcus, este bine să îi faci tratamentul antibiotic recomandat de medic. Altfel, simptomele acesteia sunt recurente. Dacă ai început tratamentul cu antibiotice, copilul se poate întoarce la școală la 24 de ore de la prima doză administrată.

După alte boli infecțioase

În cazul conjunctivitelor infecțioase acute, copilul trebuie să rămână acasă până dispar secrețiile și cojile de la ochi.
În caz de Hepatită A, copilul nu poate reveni la școală până nu are un certificat semnat de medic că este apt să stea în colectivitate. De regulă copilul trebuie să stea acasă minim 7 zile de la începutul manifestării icterice.
În caz de tuberculoză, recuperarea este dificilă și, în nici un caz, copilul nu poate reveni în mediul școlar fără im certificat eliberat de medic.
În caz de meningite și infecții meningococice, copilul revine la școală abia după ce tratamentul cu antibiotice s-a încheiat și sunt toate semnele că starea sa este echilibrată.

copil racit

Cel mai important: Observă-ți copilul

Sunt multe situații în care copilul poate avea nevoie de o perioadă mai lungă de recuperare decât cea estimată pentru o anumită boală. De exemplu, chiar dacă au trecut 24 de ore de când a încetat febra, dar copilul arată lipsit de energie și nu se simte în apele lui, atunci este mai bine să stea în continuare acasă. Dând copilului suficient timp de refacere, te asiguri că boala este complet vindecată și nu revine peste o perioadă.

Surse: https://mom.me; http://www.drstevesilvestro.com; https://www.mydr.com.au

 

Articolul urmator
Copilul meu a murit de cancer, după ce a fost diagnosticat greșit cu Covid-19
Copilul meu a murit de cancer, după ce a fost diagnosticat greșit cu Covid-19

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Răspunsul unei mame, după ce a fost blamată pentru ținuta ei când și-a adus copilul la școală
    Răspunsul unei mame, după ce a fost blamată pentru ținuta ei când și-a adus copilul la școală

    Ultimul lucru de care ne arde dimineața, la prima oră, când ne ducem copiii la școală sau la grădiniță, este să punem cap la cap o ținută fără cusur. Ducem suficiente lupte...

    Am fost dată afară pentru că mi-am luat concediu să am grijă de copilul meu bolnav
    Am fost dată afară pentru că mi-am luat concediu să am grijă de copilul meu bolnav

    Conform legii persoanele care sunt asigurate în sistemul public de sănătate pot beneficia de un concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav dacă acesta are sub 7 ani,...

    Când copilul tău este bolnav ai dreptul să îți iei concediu medical. Iată care sunt condițiile
    Când copilul tău este bolnav ai dreptul să îți iei concediu medical. Iată care sunt condițiile

    Atunci când copilașul tău este bolnav, ultimul lucru la care te gândești este să mergi la serviciu. Cum să îți îndeplinești cu succes sarcinile când...

    A adoptat o fetiță și acum regretă amarnic! Confesiunile unei mame adoptive: „Sună oribil, dar adopția a fost o greșeală imensă. Aș vrea să pot da timpul înapoi.”
    A adoptat o fetiță și acum regretă amarnic! Confesiunile unei mame adoptive: „Sună oribil, dar adopția a fost o greșeală imensă. Aș vrea să pot da timpul înapoi.”

    Adopția nu asigură legătura profundă dintre părinte și copil. Din păcate, de multe ori această conexiune nu se formează niciodată, iar atât copiii, cât și părinții,...

    Fraze de parenting pe care le folosești zilnic, dar care pot lovi înapoi ca un bumerang
    Fraze de parenting pe care le folosești zilnic, dar care pot lovi înapoi ca un bumerang

    Una dintre marile provocări ale vieții de părinte este să găsești cele mai potrivite formule de a-i transmite copilului tău mesajele pe care le dorești. În special copiii...

    Copiii din mediul rural ajung tot mai greu la școală. „Au fost situații când nu am venit la școală fiindcă nu am avut bani să vin cu autobuzul”
    Copiii din mediul rural ajung tot mai greu la școală. „Au fost situații când nu am venit la școală fiindcă nu am avut bani să vin cu autobuzul”

    În momentul de față există un Proiect de Ordonanță de Urgență privitor la decontarea cheltuielilor de transport pentru naveta elevilor, dar normele sale nu se pot aplica...

    Soțul meu a fost grav bolnav și eu am refuzat să-l ajut
    Soțul meu a fost grav bolnav și eu am refuzat să-l ajut

    Atunci când ești răcită sau bolnavă, foarte rar se întâmplă să stai la pat. Nu pentru că nu ai vrea sau pentru că nu ai simți nevoia să te odihnești, ci pentru...

    Îmi duceam copilul la școală, într-o dimineață, când am observat că toată lumea se holba la mine. Am intrat în pământ de rușine când am văzut de ce
    Îmi duceam copilul la școală, într-o dimineață, când am observat că toată lumea se holba la mine. Am intrat în pământ de rușine când am văzut de ce

    Mamele se află mereu în mișcare, în viteză și, în aceste condiții, nu sunt întotdeauna preocupate de felul în care se îmbracă. Într-o asemenea...

    © 2024 Qbebe