Celulele stem pot avea un rol esențial în tratamentul paraliziei cerebrale

Celulele stem pot avea un rol esențial în tratamentul paraliziei cerebrale

Irina Olteanu - Redactor Senior

Paralizia cerebrală este privită de către majoritatea părinților drept o sentință necruțătoare. Cu ajutorul terapiilor recente din domeniu, ce au implicat celulele stem, această problemă poate ajunge cât de curând una de domeniul trecutului. Un studiu recent a demonstrat că există îmbunătățiri la nivelul conectivității creierului și al funcției motorii prin folosirea celulelor prelevate din cordonul ombilical în cazul copiilor cu paraliziei cerebrală spastică.

Paralizia cerebrală, o problemă de importanță mondială

Paralizia cerebrală este o tulburare a funcției motorii, asociată cu un control precar al extremităților și cu simptome ce presupun mișcări involuntare, echilibru precar și dificultate în vorbire și mers. Este cauzată de o leziune a creierului sau de o dezvoltare anormală a creierului în timpul sau după naștere și este de obicei depistată la bebeluși sau la preșcolari. Conform profesorului de pediatrie Joanne Kurtzberg "Pacienții pot trăi decenii cu sprijinul adecvat, dar din păcate nu sunt capabili să își poarte singuri de grijă. Tratamentul din prezent se axează în principal pe terapie fizică și ocupațională, însă nu a fost încă identificat un remediu".

Despre recoltarea și stocarea de celule stem în România a povestit Dr. Tudor Panu, director al Băncii Centrale de Celule stem din cadrul rețelei private de sănătate Regina Maria, prima bancă din România afiliată la prestigioasa Cord Blood Association. Mai multe informații despre cum, când și în ce condiții se stochează celulele stem, în materialul următor: (includere video embed)
La nivelul Statelor Unite ale Americii, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor raportează că prevalența paraliziei cerebrale este de 1 din 323 copii (0.3%). 

Centrul Medical al Universității Duke a primit aprobare din partea Administrației Americane pentru Alimente și Medicamente să ofere terapie pe baza sângelui din cordonul ombilical în tratamentul tulburărilor din spectrul autist și în paralizia cerebrală în cadrul unui studiu clinic de amploare. Terapia presupune fie sânge prelevat din cordonul ombilical al copilului, fie al unei rude (o rudă reprezintă o potrivire parțială); se califică pentru studiu toți copiii cu aceste afecțiuni, prin urmare s-au înscris mulți participanți. Siguranța și eficacitatea acestei variante de terapie, pe baza celulelor stem, este susținută de studiile anterioare desfășurate în această unitate, la un număr de peste 700 de pacienți.

paralizia cerebrala 

O condiție de participare în studiul menționat este reprezentată de conservarea sângelui prelevat din cordonul ombilical propriu sau al unui frate compatibil într-o bancă specializată de celule stem. O altă condiție este reprezentată de deplasarea pacienților la Universitatea Duke.

Singurul studiu disponibil până în prezent care a examinat prevalența afecțiunilor medicale în rândul familiilor care au recoltat celule stem a relevat că din 94.803 respondenți, 4,23% au cel puțin un copil cu o indicație de terapie regenerativă pe bază de celule stem, procentul fiind de 2,18% pentru cei cu tulburări din spectrul autist și cu paralizie cerebrală.

La nivel mondial se consideră că există zeci de mii de copii eligibili de această nouă metodă de tratament.

Studii revoluționare - tratamentul paraliziei cerebrale cu ajutorul celulelor stem

S-a demonstrat în decursul anilor că sângele din cordonul ombilical dispune de un potențial terapeutic imens, reprezentând o sursă bogată de celule stem pentru a trata diverse forme de cancer, tulburări neurologice și boli genetice. Acest tip de sânge conține în plus și alte celule cu proprietăți terapeutice, considerate a contribui la formarea de noi conexiuni neuronale în cazul copiilor cu paralizie cerebrală.

Mai multe centre de prestigiu specializate în medicina regenerativă au tratat cu sânge de cordon ombilical copii bolnavi de paralizie cerebrală. Relevante sunt studiile anterioare efectuate tot la Centrul Medical al Universității Duke, practic cele care au dus la aprobarea studiul extins menționat mai sus:

În primul rând a fost demonstratî siguranța administrării de sânge de cordon ombilical printr-un studiu în care au fost tratați copii care sufereau de paralizie cerebrală, iar în etapa următoare, cei de la Duke au demonstrat eficacitatea acestui tip de terapie. Astfel, tratamentul cu celule stem din propriul sânge ombilical al copilului sau de la frați compatibili îmbunătățeste conectivitatea creierului și funcția motorie în cazul copiilor care se confruntă cu paralizie cerebrală spastică. Rezultatele acestor studii clinice au facut obiectul unor articole științifice, ultimul fiind publicat în august 2017.

Au fost tratați copii cu tipuri și grade diferite de paralizie cerebrală spastică (de la ușoară la moderat-gravă, fiind excluși cei cu forme grave din cauza riscului cauzat de deplasare, precum și cu cei care aveau paralizie de cauză genetică), o afecțiune cauzată de obicei de leziuni ale creierului survenite înainte sau la momentul nașterii. Copiii au fost evaluați de neurologi, terapeuți și alți specialiști din domeniul medical; la cei care au primit în doză unică cel puțin 20 milioane celule stem per kg corp pe cale intravenoasă s-au observat îmbunătățiri atat în funcția motorie cât și în funcția cognitivă.

paralizia cerebrala

Declarații oficiale ale autorilor studiului

Joanne Kurtzberg, coordonator senior al studiului, medic și director al Programului de Transplant de Măduvă și Hematologie Pediatrică din cadrul Duke și al Programului Clinic și de Terapie Translațională Robertson a declarat: "Suntem încurajați de rezultatele acestui studiu, care relevă că infuziile dozate corespunzător de celule proprii din cordonul ombilical pot ameliora simptomele copiilor cu paralizie cerebrală. Sunt la fel de sigure și eficiente și cele provenite de la un frate compatibil. Mai avem multe lucruri de învățat despre acest tip de terapie pentru a putea fi îmbunătățită și pentru a deveni accesibilă pentru cât mai mulți copii cu paralizie cerebrală. Avem în plan studii suplimentare pentru a testa beneficiile unor doze multiple de celule stem, precum și folosirea de celule stem de la un donator în cazul pacienților care nu au sânge de cordon ombilical depozitat într-o bancă de celule stem".

Interviu realizat de Ruxandra Luca cu Dl. Dr. Tudor Panu, director Regina Maria - Banca Centrala de Celule Stem.

Jessica Sun, medic hematolog-oncolog pediatru la Duke și coordonator principal al studiului, spune că grupul de copii care a primit o doză de cel puțin 25 milioane de celule per kg corp a înregistrat cele mai mari progrese. Pentru fiecare copil, ameliorările sunt diferite și pot fi subtile, dar chiar și o mică schimbare se poate dovedi de mare importanță. De exemplu, un copil care poate doar să își răsucească capul, poate ajunge să prindă sau să țină ceva în mână, ceea ce va avea un impact major în viața sa de zi cu zi.

Echipa de cercetători a mai inclus pe: Allen Song, Laura Case, Mohamad Mikati, Kathryn Gustafson, Ryan Simmons, Ricki Goldstein, Jodi Petry, Colleen McLaughlin, Barbara Waters-Pick, Lyon Chen, Gordon Worley și Jesse Troy, cu Stephen Wease și Beth Blackwell.

Surse:www.dukechronicle.com; https://medschool.duke.edu; https://corporate.dukehealth.org; https://celltrials.org

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Studiile confirmă: tații joacă un rol esențial în susținerea procesului de alăptare
    Studiile confirmă: tații joacă un rol esențial în susținerea procesului de alăptare

    Tatăl se poate implica activ în creșterea copiilor chiar din primele zile de viață. Cu multă grijă și suficientă informație, bărbatul își poate susține partenera să...

    Ce pot face cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală
    Ce pot face cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală

    Unul din patru cupluri nu pot avea copii. Acestea sunt statisticile sumbre ale Organizației Mondiale a Sănătății. Infertilitatea este o problemă medicală, care poate avea și cauze...

    Celule stem: ce sunt și cum se recoltează
    Celule stem: ce sunt și cum se recoltează

    În ultimii ani, auzi vorbindu-se tot mai des despre terapii ce revoluționează medicina, promițând, pe viitor, noi opțiuni de tratament pentru boli grave, precum diverse...

    Bebelușii pot avea coșmaruri?
    Bebelușii pot avea coșmaruri?

    Copiii mici nu pot avea coșmaruri în adevăratul sens al cuvântului, iar trezirile dese din somn, plânsetul incontrolabil poate fi pus pe seama altor probleme, mai...

    Poți să-ți înveți copilul multe în viață. Dar un singur lucru este esențial: Bunătatea!
    Poți să-ți înveți copilul multe în viață. Dar un singur lucru este esențial: Bunătatea!

    Poți să-ți înveți copilul multe în viață.De mic și până mai târziu. Și cât timp trăiește. Poți să-l înveți știință, să insiști să...

    Totul despre fosfor: beneficii și rol în organism
    Totul despre fosfor: beneficii și rol în organism

    Știai că fosforul reprezintă 1% din greutatea corporală totală a unei persoane? Este al doilea cel mai abundent mineral din organism, prezent în fiecare celulă a corpului. Te...

    Mi s-a spus că trebuie să slăbesc ca să pot avea copii. Am descoperit că nu eu eram infertilă…
    Mi s-a spus că trebuie să slăbesc ca să pot avea copii. Am descoperit că nu eu eram infertilă…

    Lui Sara i s-a spus că nu poate rămâne însărcinată din cauza greutății sale, așa că i-a fost recomandat să slăbească. Din cauza asta, nu i s-au făcut testele necesare...

    Cuplurile din zodiac care pot avea legături toxice împreună
    Cuplurile din zodiac care pot avea legături toxice împreună

    Într-o relație de cuplu toxică, partenerii nu se simt apreciați, au impresia că nu sunt înțeleși suficient și, în anumite cazuri, unul dintre ei îl vede pe...

    © 2024 Qbebe