Copilul la 4 ani: care sunt etapele normale de dezvoltare la această vârstă?

Bianca Geica - Redactor Senior

Copilul la 4 ani este din ce în ce mai energic, curios și dornic să descopere lumea înconjurătoare. Dacă pe plan fizic o primă etapă a marilor schimbări s-a încheiat, pe plan socio-emoțional urmează să aibă loc progrese importante!

Să crești un copil de 4 ani poate fi adevărată provocare, dar și o bucurie. Hai să descoperim împreună care sunt etapele normale de dezvoltare la această vârstă!

mama care isi imbratiseaza baietelul in bucatarie

Psihologia copilului la 4 ani. Dezvoltarea emoțională și socială

De la vârsta de 4 ani, psihologii spun că începe perioada celei de-a doua copilării, în care cel mic parcurge etape importante de dezvoltare din punct de vedere psihologic. Copilul începe să își dezvolte inteligența emoțională, învață să socializeze și să facă tot mai multe lucruri pe cont propriu.

Copilul la 4 ani învață cum să interacționeze cu cei din jur, renunță la egocentrismul specific vârstelor mici, învață să împartă lucruri și își face cu ușurință prieteni. Își descoperă capacitatea de a empatiza cu stările și emoțiile celorlalți și începe să devină tot mai autonom, mai independent. De altfel, 4 ani este vârsta la care prichindelul tău deprinde elemente de igienă (spălatul pe mâini, pe dinți, pe față etc) și cere să fie lăsat să se îmbrace singur, să își lege singur șireturile sau să își încheie singur jacheta. Practic, începând de acum te vei surprinde deseori exclamând nostalgică „Puiul meu nu mai e chiar atât de pui”.

Citește și: Psihologia copilului de 4 ani

Vei vedea cum cel mic va începe să fie din ce în ce mai autonom și din punct de vedere emoțional. Nu mai este la fel de dependent de prezența ta, ceea ce înseamnă că anxietatea de separare a mai scăzut și poate stă perioade mai lungi absența ta.

De la 4 ani, copilului îi place să fie implicat în noi activități și să își extindă grupul de prieteni. Vei observa că preferă să se joace împreună cu alți copii și cooperează destul de bine cu aceștia.

Dezvoltarea limbajului la copilul de 4 ani

La 4 ani copilul începe să își dezvolte abilitatea de a purta conversații din ce în ce mai logice, pe diverse teme, potrivit romedic.ro. Vorbește despre lucrurile care îl interesează, despre preferințe și povestește diferite întâmplări la care a luat parte, respectând ordinea cronologică a evenimentelor.

baietel care tine in brate un ursulet de plus si rade

Copilul de 4 ani are în vocabular undeva între 1.000 și 1.500 de cuvinte și poate recunoaşte câteva litere sau îţi poate spune numele pe litere, dacă s-a exersat în acest sens. Poate număra până la 10 sau mai mult, poate recunoaște cel mult 4 culori și începe să-și dezvolte capacitatea de a memora - poate reține poezii, cântecele.

La această vârstă, copilul începe să pună cele mai multe întrebări. În cazul în care aude înjurături sau alte cuvinte pe care nu ar trebui să le folosească, va avea tendinţa să le repete, mai ales dacă reacţia părinţilor este una de uimire şi dezaprobare. Tot ce trebuie să faci este că îi explici cu răbdare și calm copilului de ce nu are voie să adopte un astfel de limbaj.

Comportamentul copilului de 4 ani

Începând cu vârstă de 4 ani, copilul începe să facă cele mai multe boacăne și prostioare. Uneori poate avea un comportament exagerat, cum îl numesc specialiștii. Începe să devină furios, zgomotos, poate chiar ușor agresiv, iar asta pentru că vrea să fie în centrul atenției. În astfel de momente este bine să acționezi cu răbdare și prudență.

Jocul este foarte important pentru copilul de peste 4 ani, iar părinții pot profita de acest lucru pentru a-l învăța diverse jocuri educative, care să îi dezvolte anumite abilități, potrivit newsmed.ro. Tot în această perioadă se construiește încrederea de sine, motiv pentru care copilul trebuie încurajat să indeplinească singur anumite sarcini ușoare.

Dezvoltarea fizică și motorie a copilului de 4 ani

Începând cu vârstă de 4 ani, din punct de vedere fizic copilul începe să se îndepărteze din ce în ce mai mult de înfățișarea caracteristică bebelușului. În ceea ce privește greutatea și înălțimea, la 4 ani copilul ar trebui să măsoare undeva între 97 și 104 cm și să cântărească între 14,5 și 18 kg.

fetita care alearga vesela pe camp

Citește și: Greutatea si inaltimea copilului: tabel de dezvoltare, 3-18 ani

Își coordonează tot mai eficient corpul și mișcările, merge pe vârfuri, sare, aleargă și are dexteritate - folosește corect pixul sau creionul, tacâmurile și își poate turna fără ajutor apă în pahar, de exemplu. Deja nu mai are nevoie de ajutorul tău pentru a se îmbrăca sau dezbrăca, urcă și coboară scările fără sprijin. Poate să sară peste diverse obiecte, să meargă urmând o linie pentru o distanță scurtă, să pedaleze la tricicletă sau chiar bicicletă cu roți ajutătoare, potrivit webmd.com.

În ceea ce privește programul de somn, nu există o regulă însă este recomandat că un copil de 4 ani să doarmă între 10 și 12 ore pe noapte, acestea incluzând și somnul de la prânz. Somnul este necesar pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a preșcolarului.

Pedepse pentru copii la 4 ani

Poate că „pedeapsă” este un cuvânt cam dur, însă există câteva reguli de disciplină pe care le poți aplica, fără a răni copilul psihic. Este foarte important să adaptezi pedeapsa la fapta și să nu exagerezi cu reacțiile, chiar dacă pe moment îți pierzi răbdarea. Este vârstă la care copilul înțelege explicății elaborate, așa că nu ezită să îi explici unde a greșit și cum funcționează, de fapt, lucrurile: „Nu te speli pe mâini, nu mănânci!” sau „Nu strâng jucăriile de pe jos, ele dispar”.

Monica Bolocan, psiholog clinician și educațional, practician acreditat TRIPLE P (Positive Parenting Program, explică: „Toate aceste consecințe trebuie aplicate calm, consecvent, și - în același timp - să fie lăudat imediat comportamentul copilului de a se conformă. În plus, modelarea unui comportament este de foarte mare ajutor (adică micuțul este pus efectiv să reproducă un comportament dezirabil în locul unuia indezirabil)”.

Calmul, fermitatea și consecvența sunt elemente-cheie în disciplinarea copilului. Păstrează-ți poziția fermă și renunta la ideea de a oferi "a două șansă" sau de a negocia atunci când copilul te provoacă. De asemenea, petrece timp de calitate cu copilul și vorbește cu el, arată-i că îl iubești și că îl apreciezi necondiționat. Stai de vorba periodic cu cel mic și spune-i care sunt așteptările tale față de el.

Citește și: Pedepsele copiilor: Ghid pe vârste pentru părinți responsabili

Copilul la 4 ani nu vorbește?

Dezvoltarea limbajului este o etapă importantă în primii ani de viață. La pe la 2-3 luni copilul imită primele sunete, iar pe la 7-8 luni începe să reproducă sunetele pe care le aude cel mai des. Între 1-2 ani vocabularul copilului atinge 200-250 cuvinte, iar la 4 ani deja limbajul ar trebui să fie fluent. La 4 ani, în mod normal, copilul pune multe întrebări și este capabil să poarte conversații cu adulții.

fetita care se da pe tobogan si rade

Întârzierea vorbirii la copii poate avea mai multe cauze. De exemplu, poate fi vorba despre o hipoacuzie nediagnosticata, despre un fren lingual scurt care îl împiedică pe cel mic să articuleze anumite cuvinte sau poate că cel mic nu simte că este important să vorbească. Mai sunt și factori interni, care țin de realitatea interioară a copilului, precum și factori externi, care țin de realitatea mediului din care face parte copilul. Un mediu stimulativ și securizant afectiv va conduce la apariția precoce a limbajului.

Psihologii și logopezii sunt de părere că dacă până la vârsta de 2 ani nu apar primele cuvinte, ar trebui făcute teste audiologice chiar de către părinți (de exemplu îl poți striga în șoaptă pe cel mic când este cu spatele la tine). Dacă prichindelul nu își dezvoltă limbajul până la 3 ani, trebuie apelat în primul rând medicul pediatru, iar la recomandarea sa, la un specialist logoped.

Citește și: 25 de semne care îți indică faptul că al tău copil are nevoie de logoped

Caracterizarea și evaluarea copilului de 5 ani

Începând cu vârsta de 5 ani, copilul își consolidează relația cu familia și cu prietenii de joacă. Reușește să își gestioneze tot mai bine emoțiile, începe să respecte regulile și limitele impuse de părinți și învață să se concentreze. Este din ce în ce mai independent în acțiunile pe care le desfășoară.

În ceea ce privește limbajul, vocabularul său este din ce în ce mai bogat și cuprinde în jur de 5.000 de cuvinte. Are o pronunție clară, respectă regulile gramaticale de baza în vorbire și poate folosi propoziții complete, de peste 5 cuvinte. Știe să numere până la zece și recunoaște cel puțin 5 culori. De asemenea, la 5 ani copilul își cunoaște numele complet, vârsta și adresa la care locuiește.

Din punct de vedere fizic, copilul își amplifică semnificativ abilitățile dezvoltate în primii ani de viață. Aleargă, sare, stă într-un picior mai mult de 10 secunde, se îmbracă și se dezbracă singur și se spală pe dinți fără ajutor. În ceea ce privește greutatea și înălțimea, la vârstă de 5 ani, înălțimea medie este de: 105-111 cm, iar greutatea medie de 18-21 kg.

Copilul la 4 ani este curios, activ și dornic să își facă noi prieteni. Este vârsta la care micuții devin mult mai independenți și încep să își exprime dorințele! Nu uita că atenția pe care i-o dai prichindelului tău și felul în care reacționezi la ceea ce face, au un impact deosebit asupra sa, mai ales la această vârstă! 

 • Surse: webmd.com, parents.com, wellbeingfamily.com, romedic.ro, newsmed.ro
 • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com, pexels.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Vaccinul de la 14 ani: tot ce trebuie să știi despre imunizarea la această vârstă
  Vaccinul de la 14 ani: tot ce trebuie să știi despre imunizarea la această vârstă

  În cadrul programului național de vaccinare se regăsește și vaccinul de la 14 ani, care reprezintă un rapel la dTpa-ul administrat în primii 5 ani de viață. Dacă...

  Greutatea si inaltimea copilului: tabel de dezvoltare, 3-18 ani
  Greutatea si inaltimea copilului: tabel de dezvoltare, 3-18 ani

  Fiecare copil are propriul ritm de crestere si dezvoltare genetica. Unul se dezvolta mai repede, altul, mai incet. Nu trebuie sa-ti faci griji ca nu este sanatos. Nu exista o greutate si o...

  Vaccinul COVID-19 va fi testat și pe copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 11 ani
  Vaccinul COVID-19 va fi testat și pe copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 11 ani

  Una dintre cele două mari companii producătoare de vaccinuri pentru combaterea noului coronavirus, Moderna, a anunțat ieri că a început testarea vaccinului său și pe grupa de...

  Sunt judecată pentru faptul că-mi las copilul de 11 ani să bea cafea
  Sunt judecată pentru faptul că-mi las copilul de 11 ani să bea cafea

  O mămică de peste hotare a povestit pe internet că îi dă cafea fiului ei în vârstă de 11 ani. Mulți oameni au fost scandalizați la citirea spuselor femeii,...

  Până la ce vârstă este indicat să poarte scutece copilul? Pediatrul răspunde
  Până la ce vârstă este indicat să poarte scutece copilul? Pediatrul răspunde

  Până la ce vârstă este în regulă pentru micuții noștri să poarte scutece? Iată ce spun specialștii!

  Amprenta anală: tot ce trebuie să știi despre rolul și etapele acestei proceduri
  Amprenta anală: tot ce trebuie să știi despre rolul și etapele acestei proceduri

  Prezența paraziților intestinali este o problemă des întâlnită în rândul copiilor, iar metodele prin care pot fi detectați acești paraziți sunt variate. Dat...

  Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile
  Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile

  O dădacă din Marea Britanie cu o experiență de 18 ani în lucrul cu copiii, le dezvăluie părinților cele mai eficiente trei metode de a calma tantrumurile celor mici.

  © 2023 Qbebe