Copilul la 4 ani: care sunt etapele normale de dezvoltare la această vârstă?

Copilul la 4 ani: care sunt etapele normale de dezvoltare la această vârstă?

Bianca Geica - Redactor Senior

Copilul la 4 ani este din ce în ce mai energic, curios și dornic să descopere lumea înconjurătoare. Dacă pe plan fizic o primă etapă a marilor schimbări s-a încheiat, pe plan socio-emoțional urmează să aibă loc progrese importante!

Să crești un copil de 4 ani poate fi adevărată provocare, dar și o bucurie. Hai să descoperim împreună care sunt etapele normale de dezvoltare la această vârstă!

mama care isi imbratiseaza baietelul in bucatarie

Psihologia copilului la 4 ani. Dezvoltarea emoțională și socială

De la vârsta de 4 ani, psihologii spun că începe perioada celei de-a doua copilării, în care cel mic parcurge etape importante de dezvoltare din punct de vedere psihologic. Copilul începe să își dezvolte inteligența emoțională, învață să socializeze și să facă tot mai multe lucruri pe cont propriu.

Copilul la 4 ani învață cum să interacționeze cu cei din jur, renunță la egocentrismul specific vârstelor mici, învață să împartă lucruri și își face cu ușurință prieteni. Își descoperă capacitatea de a empatiza cu stările și emoțiile celorlalți și începe să devină tot mai autonom, mai independent. De altfel, 4 ani este vârsta la care prichindelul tău deprinde elemente de igienă (spălatul pe mâini, pe dinți, pe față etc) și cere să fie lăsat să se îmbrace singur, să își lege singur șireturile sau să își încheie singur jacheta. Practic, începând de acum te vei surprinde deseori exclamând nostalgică „Puiul meu nu mai e chiar atât de pui”.

Citește și: Psihologia copilului de 4 ani

Vei vedea cum cel mic va începe să fie din ce în ce mai autonom și din punct de vedere emoțional. Nu mai este la fel de dependent de prezența ta, ceea ce înseamnă că anxietatea de separare a mai scăzut și poate stă perioade mai lungi absența ta.

De la 4 ani, copilului îi place să fie implicat în noi activități și să își extindă grupul de prieteni. Vei observa că preferă să se joace împreună cu alți copii și cooperează destul de bine cu aceștia.

Dezvoltarea limbajului la copilul de 4 ani

La 4 ani copilul începe să își dezvolte abilitatea de a purta conversații din ce în ce mai logice, pe diverse teme, potrivit romedic.ro. Vorbește despre lucrurile care îl interesează, despre preferințe și povestește diferite întâmplări la care a luat parte, respectând ordinea cronologică a evenimentelor.

baietel care tine in brate un ursulet de plus si rade

Copilul de 4 ani are în vocabular undeva între 1.000 și 1.500 de cuvinte și poate recunoaşte câteva litere sau îţi poate spune numele pe litere, dacă s-a exersat în acest sens. Poate număra până la 10 sau mai mult, poate recunoaște cel mult 4 culori și începe să-și dezvolte capacitatea de a memora - poate reține poezii, cântecele.

La această vârstă, copilul începe să pună cele mai multe întrebări. În cazul în care aude înjurături sau alte cuvinte pe care nu ar trebui să le folosească, va avea tendinţa să le repete, mai ales dacă reacţia părinţilor este una de uimire şi dezaprobare. Tot ce trebuie să faci este că îi explici cu răbdare și calm copilului de ce nu are voie să adopte un astfel de limbaj.

Comportamentul copilului de 4 ani

Începând cu vârstă de 4 ani, copilul începe să facă cele mai multe boacăne și prostioare. Uneori poate avea un comportament exagerat, cum îl numesc specialiștii. Începe să devină furios, zgomotos, poate chiar ușor agresiv, iar asta pentru că vrea să fie în centrul atenției. În astfel de momente este bine să acționezi cu răbdare și prudență.

Jocul este foarte important pentru copilul de peste 4 ani, iar părinții pot profita de acest lucru pentru a-l învăța diverse jocuri educative, care să îi dezvolte anumite abilități, potrivit newsmed.ro. Tot în această perioadă se construiește încrederea de sine, motiv pentru care copilul trebuie încurajat să indeplinească singur anumite sarcini ușoare.

Dezvoltarea fizică și motorie a copilului de 4 ani

Începând cu vârstă de 4 ani, din punct de vedere fizic copilul începe să se îndepărteze din ce în ce mai mult de înfățișarea caracteristică bebelușului. În ceea ce privește greutatea și înălțimea, la 4 ani copilul ar trebui să măsoare undeva între 97 și 104 cm și să cântărească între 14,5 și 18 kg.

fetita care alearga vesela pe camp

Citește și: Greutatea si inaltimea copilului: tabel de dezvoltare, 3-18 ani

Își coordonează tot mai eficient corpul și mișcările, merge pe vârfuri, sare, aleargă și are dexteritate - folosește corect pixul sau creionul, tacâmurile și își poate turna fără ajutor apă în pahar, de exemplu. Deja nu mai are nevoie de ajutorul tău pentru a se îmbrăca sau dezbrăca, urcă și coboară scările fără sprijin. Poate să sară peste diverse obiecte, să meargă urmând o linie pentru o distanță scurtă, să pedaleze la tricicletă sau chiar bicicletă cu roți ajutătoare, potrivit webmd.com.

În ceea ce privește programul de somn, nu există o regulă însă este recomandat că un copil de 4 ani să doarmă între 10 și 12 ore pe noapte, acestea incluzând și somnul de la prânz. Somnul este necesar pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a preșcolarului.

Pedepse pentru copii la 4 ani

Poate că „pedeapsă” este un cuvânt cam dur, însă există câteva reguli de disciplină pe care le poți aplica, fără a răni copilul psihic. Este foarte important să adaptezi pedeapsa la fapta și să nu exagerezi cu reacțiile, chiar dacă pe moment îți pierzi răbdarea. Este vârstă la care copilul înțelege explicății elaborate, așa că nu ezită să îi explici unde a greșit și cum funcționează, de fapt, lucrurile: „Nu te speli pe mâini, nu mănânci!” sau „Nu strâng jucăriile de pe jos, ele dispar”.

Monica Bolocan, psiholog clinician și educațional, practician acreditat TRIPLE P (Positive Parenting Program, explică: „Toate aceste consecințe trebuie aplicate calm, consecvent, și - în același timp - să fie lăudat imediat comportamentul copilului de a se conformă. În plus, modelarea unui comportament este de foarte mare ajutor (adică micuțul este pus efectiv să reproducă un comportament dezirabil în locul unuia indezirabil)”.

Calmul, fermitatea și consecvența sunt elemente-cheie în disciplinarea copilului. Păstrează-ți poziția fermă și renunta la ideea de a oferi "a două șansă" sau de a negocia atunci când copilul te provoacă. De asemenea, petrece timp de calitate cu copilul și vorbește cu el, arată-i că îl iubești și că îl apreciezi necondiționat. Stai de vorba periodic cu cel mic și spune-i care sunt așteptările tale față de el.

Citește și: Pedepsele copiilor: Ghid pe vârste pentru părinți responsabili

Copilul la 4 ani nu vorbește?

Dezvoltarea limbajului este o etapă importantă în primii ani de viață. La pe la 2-3 luni copilul imită primele sunete, iar pe la 7-8 luni începe să reproducă sunetele pe care le aude cel mai des. Între 1-2 ani vocabularul copilului atinge 200-250 cuvinte, iar la 4 ani deja limbajul ar trebui să fie fluent. La 4 ani, în mod normal, copilul pune multe întrebări și este capabil să poarte conversații cu adulții.

fetita care se da pe tobogan si rade

Întârzierea vorbirii la copii poate avea mai multe cauze. De exemplu, poate fi vorba despre o hipoacuzie nediagnosticata, despre un fren lingual scurt care îl împiedică pe cel mic să articuleze anumite cuvinte sau poate că cel mic nu simte că este important să vorbească. Mai sunt și factori interni, care țin de realitatea interioară a copilului, precum și factori externi, care țin de realitatea mediului din care face parte copilul. Un mediu stimulativ și securizant afectiv va conduce la apariția precoce a limbajului.

Psihologii și logopezii sunt de părere că dacă până la vârsta de 2 ani nu apar primele cuvinte, ar trebui făcute teste audiologice chiar de către părinți (de exemplu îl poți striga în șoaptă pe cel mic când este cu spatele la tine). Dacă prichindelul nu își dezvoltă limbajul până la 3 ani, trebuie apelat în primul rând medicul pediatru, iar la recomandarea sa, la un specialist logoped.

Citește și: 25 de semne care îți indică faptul că al tău copil are nevoie de logoped

Caracterizarea și evaluarea copilului de 5 ani

Începând cu vârsta de 5 ani, copilul își consolidează relația cu familia și cu prietenii de joacă. Reușește să își gestioneze tot mai bine emoțiile, începe să respecte regulile și limitele impuse de părinți și învață să se concentreze. Este din ce în ce mai independent în acțiunile pe care le desfășoară.

În ceea ce privește limbajul, vocabularul său este din ce în ce mai bogat și cuprinde în jur de 5.000 de cuvinte. Are o pronunție clară, respectă regulile gramaticale de baza în vorbire și poate folosi propoziții complete, de peste 5 cuvinte. Știe să numere până la zece și recunoaște cel puțin 5 culori. De asemenea, la 5 ani copilul își cunoaște numele complet, vârsta și adresa la care locuiește.

Din punct de vedere fizic, copilul își amplifică semnificativ abilitățile dezvoltate în primii ani de viață. Aleargă, sare, stă într-un picior mai mult de 10 secunde, se îmbracă și se dezbracă singur și se spală pe dinți fără ajutor. În ceea ce privește greutatea și înălțimea, la vârstă de 5 ani, înălțimea medie este de: 105-111 cm, iar greutatea medie de 18-21 kg.

Copilul la 4 ani este curios, activ și dornic să își facă noi prieteni. Este vârsta la care micuții devin mult mai independenți și încep să își exprime dorințele! Nu uita că atenția pe care i-o dai prichindelului tău și felul în care reacționezi la ceea ce face, au un impact deosebit asupra sa, mai ales la această vârstă! 

  • Surse: webmd.com, parents.com, wellbeingfamily.com, romedic.ro, newsmed.ro
  • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com, pexels.com

Articolul urmator
De la ce vârstă îți poți lăsa copilul singur acasă?
De la ce vârstă îți poți lăsa copilul singur acasă?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am făcut copilul la 41 de ani și sunt considerată „mamă bătrână”. Da, uneori este ciudat să am copil mic la vârsta asta
    Am făcut copilul la 41 de ani și sunt considerată „mamă bătrână”. Da, uneori este ciudat să am copil mic la vârsta asta

    Este mai neobișnuit să naști după 40 de ani, însă asta nu înseamnă că nu poți să o faci, nu-i așa? Parcurge articolul și descoperă mărturia unei mămici care a...

    Sunt fără adăpost de la vârsta de 11 ani. După ce am născut, am locuit cu copilul într-o mașină
    Sunt fără adăpost de la vârsta de 11 ani. După ce am născut, am locuit cu copilul într-o mașină

    O tânără mamă ne povestește cum s-a străduit să îi ofere fetiței ei condiții de trai decente. Ea însăși locuind pe străzi de la vârsta de 11 ani, după ce...

    O tânără de 18 ani a decis că aceasta este vârsta potrivită pentru a se opri din a mai avea copii
    O tânără de 18 ani a decis că aceasta este vârsta potrivită pentru a se opri din a mai avea copii

    Tylar Fertuck, o tânără din Canada, a născut-o pe fiica sa la 16 ani, iar pe fiul ei la 17. Deși abia a trecut de vârsta majoratului, are deja doi copii și plănuiește să...

    Cum își liniștește această mamă copilul agresiv: „2 cuvinte sunt de-ajuns”
    Cum își liniștește această mamă copilul agresiv: „2 cuvinte sunt de-ajuns”

    Termenul de „gentle parenting” este din ce în ce mai apreciat de părinți. Iată ce cuvinte magice ne sfătuiește o mămică să folosim în momentul în care...

    9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie
    9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie

    Atunci când ai un bebeluș, mai ales dacă este primul, nu știi întotdeauna la ce să te aștepți. E ușor să te îngrijorezi, însă vestea bună este că unele...

    Această mamă încă își alăptează copilul de 5 ani și nu are de gând să se oprească deocamdată
    Această mamă încă își alăptează copilul de 5 ani și nu are de gând să se oprească deocamdată

    Sunt mame care optează pentru înțărcarea copiilor în jurul vârstei de 1-2 ani, în timp ce altele hotărăsc să-și alăpteze micuții și după depășirea...

    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale
    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale

    Caperele reprezintă unul dintre cele mai folosite ingrediente din bucătăria mediteraneană. Caperele sunt folosite pentru a condimenta anumite preparate. Gustul lor ușor picant și...

    Soțul de 99 de ani divorțează de soția lui de 96 de ani pentru că a aflat că aceasta l-a înșelat cu 60 de ani în urmă
    Soțul de 99 de ani divorțează de soția lui de 96 de ani pentru că a aflat că aceasta l-a înșelat cu 60 de ani în urmă

    Sunt numeroase cupluri care impresionează prin căsnicii construite în urmă cu peste o jumătate de secol. Un asemenea exemplu a fost și un cuplu din Italia, care avea un mariaj de...

    © 2024 Qbebe