Pediatrul despre sezonul rece și afecțiunile la care să ne așteptăm la copii

Pediatrul despre sezonul rece și afecțiunile la care să ne așteptăm la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Sezonul rece și-a intrat în drepturi, iar categoria copiilor este una dintre cele predispuse la îmbolnăviri mai dese. Aflați în acest articol care sunt cele mai des întâlnite afecțiuni în sezonul rece, motivele pentru care cei mici se îmbolnăvesc atât de frecvent în această perioadă, precum și sfaturi cu privire la modalitățile de prevenire asociate acestora.

Sezonul rece este caracterizat prin temperaturi scăzute care, coroborate cu o imunitate precară, pot determina îmbolnăviri mai dese în special în rândul copiilor. Fiind vorba îndeosebi de infecții respiratorii superioare, sunt însoțite de simptomele binecunoscute. Tratamentul însă nu necesită folosirea antibioticelor, dat fiind faptul că marea majoritate a problemelor de sănătate sunt de natură virală. Pentru prevenirea unei infecții, precum și a răspândirii acesteia se impune respectarea regulilor de igienă de bază.

Următorul articol a fost realizat prin amabilitatea doamnei doctor Filip Cristiana, Medic Specialist Pediatrie, Clinica Gral BaneasaClinica de Diagnostic Gral:

afectiunile sezonului rece

1. Afecțiunile sezonului rece

Odată cu venirea sezonului rece și a frigului, cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la copii sunt infecțiile respiratorii cu localizări diferite, cele mai dese fiind cele de căi respiratorii superioare, răcelile.

Aceste răceli sunt inițial infecții virale, foarte contagioase, ale sistemului respirator superior, determinate de un număr mare de virusuri, peste 200. Cel mai frecvent agent etiologic este rinovirusul, însă foarte frecvente sunt și coronavirusul, adenovirusul, enterovirusul, virusul sincițial respirator. Sunt transmise prin contactul cu secrețiile unei persoane bolnave (pe cale aeriană, prin aerul ce conține mici particule de mucus cu virus, eliberate prin strănut, tuse sau prin contact direct cu obiectele, jucăriile ce au fost infectate de către persoana răcită).

Simptomele se declanșează de regulă la 1-3 zile după ce copilul a venit în contact cu virusul infectant. În general, durează aproximativ o săptămână, dar durata variază de la copil la copil, în funcție de sistemul imunitar al fiecăruia.

Cele mai frecvente simptome, în funcție de vârstă sunt:
La sugar:-iritabilitate, agitație, insomnie
-congestie nazală
-refuzul alimentației la sân
-tuse
-uneori vărsături, diaree
-uneori febră.
La copilul mai mare:-nas înfundat, strănut, rinoree
-durere sau jenă în gât
-tuse
-lăcrimare excesivă
-cefalee
-lipsa apetitului
-dureri musculare
-oboseală, stare de indispoziție
-uneori febră
-uneori stare de greață și vărsături.

afectiunile sezonului rece

Ameliorarea simptomelor are loc în câteva zile (4-5) de la debut și dispar în 7-10 zile, cu excepția tusei care mai poate persista o săptămână-două.

Complicațiile includ suprainfecția bacteriană (adenoidite, otite, sinuzite), infecții ale căilor respiratorii inferioare (laringite, traheobronșite, pneumonii), crize de astm bronșic la copiii cu predispoziție.

Tratamentul, atunci când boala nu este complicată, este unul simptomatic, care ajută organismul să suporte mai ușor cele câteva zile de boală, până când sistemul imunitar își face treaba și învinge infecția virală.

Pe parcursul răcelii este important să le oferim copiilor o alimentație sănătoasă, bogată în antioxidanți pentru a ajuta recuperarea organismului. Consumul unor cantități crescute de lichide călduțe și inhalațiile ajută la eliminarea mai ușoară a secrețiilor. Se va evita contactul cu fumul de țigară, acesta crescând iritația mucoaselor respiratorii, deja afectate.

Dezobstrucția nazală se face cu ser fiziologic sau apa de mare, iar la copiii de peste 2 ani și cu un decongestionant nazal care nu trebuie utilizat mult timp deoarece creează dependență, antiseptice și antiinflamatorii faringiene, siropuri de tuse (în funcție de felul tusei) sunt utile pentru ameliorarea simptomelor bolii. Extrem de eficiente sunt și inhalațiile de aerosoli cu soluții diferite în funcție de simptome (ser fiziologic, fluimucil, flixotide etc.).

În caz de febră sau dureri se administrează antiinflamatorii nesteroidiene, paracetamol.

Antibioticele nu sunt recomandate în afecțiunile virale, acestea nici nu previn suprainfecția bacteriană și duc la apariția rezistenței microbiene. Oricum, tratamentul medicamentos trebuie să fie administrat doar după ce a fost prescris de un medic, care va stabili dozele, ritmul de administrare în funcție de greutatea corporală a copilului și de vârstă.

2. De ce răcim mai des în sezonul rece

În sezonul rece frecvența răcelilor este mai mare. Temperaturile joase modifică activitatea sistemului imunitar, într-un mod care slăbește mecanismele naturale de apărare ale corpului împotriva lor, ceea ce lasă cale liberă virusurilor pentru a invada căilImunizarea bebelusului in sezonul rece: sfaturi si remedii naturalee respiratorii superioare.

Deci, iarna răcim mai des pentru ca respirăm aer cu temperatură scăzută, care răcește căile respiratorii și favorizează activitatea virusurilor. Frigul este un factor favorizant al răcelii, nu cauza lui directă, cauza o constituie infecția cu virusuri.
De asemenea, când este frig, oamenii petrec mai mult timp în spații închise, astfel concentrația de virusuri crește, făcând posibilă contagiozitatea mai mare. În încăperi aerul este mai uscat, uscând și mucoasele nazală și faringiană, care devin mai sensibile la infecții.

Citește și:  Imunizarea bebelusului in sezonul rece: sfaturi si remedii naturale

3. Cum prevenim afecțiunile sezonului rece

Deoarece există un număr mare de virusuri care determină răcelile, nu se poate crea un vaccin eficient împotriva lor. De aceea, igiena este foarte importantă în prevenirea lor. Spălarea cât mai frecventă a mâinilor cu apă și săpun, curățarea jucăriilor, a suprafețelor, aerisirea locuințelor au un rol foarte important în prevenție.

De asemenea, evitarea locurilor aglomerate, petrecerea pe cât este posibil, a timpului în aer liber, când vremea este favorabilă, consumul de fructe și legume, odihna ajută la scăderea frecvenței acestor îmbolnăviri.

Copilul va fi ținut izolat de celelalte persoane din casă care sunt răcite, sau atunci când el este bolnav, nu va fi dus în colectivitate (creșe, grădinițe) pentru a evita transmiterea bolii celorlalți copii.

Odată însă apărute aceste boli, părinții trebuie să se prezinte cu copiii la medic pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat pentru fiecare.

Mulțumim doamnei doctor Filip Cristiana pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Articolul urmator
3 simptome la copii pentru care trebuie să chemi doctorul imediat
3 simptome la copii pentru care trebuie să chemi doctorul imediat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție
    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție

    Ca părinți, ne temem adesea să nu fim mult prea protectori, să nu îl închidem pe bebe într-o închisoare de sticlă, minimizându-i astfel expunerea necesară...

    Seminar: Riscuri în sezonul rece în cazul prematurilor sau al nou-născuților cu probleme cardiace sau bronho-respiratorii
    Seminar: Riscuri în sezonul rece în cazul prematurilor sau al nou-născuților cu probleme cardiace sau bronho-respiratorii

    Asociația Unu și Unu prezintă un seminar pentru părinți, din care veți afla care sunt riscurile infectării cu Virusul Respirator Sincițial (VRS) în cazul prematurilor sau al...

    Pregătește-te de sezonul rece cu o imunitate puternică
    Pregătește-te de sezonul rece cu o imunitate puternică

    Întotdeauna sezonul rece vine cu provocări destul de serioase pentru sănătate, mai ales în contextul actual. Dacă te-ai hotărât să te bucuri din plin de toamnă, dar...

    5 sfaturi pentru un sistem imunitar puternic în sezonul rece pentru întreaga familie
    5 sfaturi pentru un sistem imunitar puternic în sezonul rece pentru întreaga familie

    Sănătatea organismului este pusă la încercare în sezonul rece. Schimbările bruște de temperatură, ploile și vântul răcoros pot destabiliza sistemul nostru imunitar,...

    Ce spune pediatrul despre mama care a epilat cu ceară sprâcenele fetiței ei de 3 ani
    Ce spune pediatrul despre mama care a epilat cu ceară sprâcenele fetiței ei de 3 ani

    Îți mai aduci aminte când ți-ai pensat pentru prima oară sprâncenele? Cu siguranță nu la 3 ani! O mamă a devenit populară pe TikTok după ce a postat un filmuleț...

    Valul 4 a venit mai repede decât ne așteptam. Din ce în ce mai multe cazuri și printre copii
    Valul 4 a venit mai repede decât ne așteptam. Din ce în ce mai multe cazuri și printre copii

    Varianta Delta a coronavirusului a devenit dominantă și în România! Numărul infectarilor a crescut de 5 ori în 8 săptămâni, cei mai afectați fiind, se pare,...

    Un copil din Suceava a rămas paralizat după ce pediatrul i-a făcut o injecție
    Un copil din Suceava a rămas paralizat după ce pediatrul i-a făcut o injecție

    Clipe de coșmar pentru un băiețel din Suceava, care a suferit o pareză la piciorul drept la scurt timp după ce i s-a făcut o injecție intramusculară. Din păcate, medicii sunt...

    Copiii și sezonul estival: este recomandat sau nu să le schimbăm programul de somn?
    Copiii și sezonul estival: este recomandat sau nu să le schimbăm programul de somn?

    Sezonul estival vine la pachet cu mai multe schimbări: zilele sunt mai lungi, temperaturile mai ridicate și vacanțele sunt la tot pasul. Bineînțeles că și copiii răspund la...

    © 2024 Qbebe