Remedii naturale pentru a trata durerile de burtică ale copilului

Remedii naturale pentru a trata durerile de burtică ale copilului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Durerile de burtică sunt unele dintre cele mai frecvente probleme de sănătate apărute la copil. Ele pot avea cauze și simptome foarte variate, de aceea este esențial să vă supravegheați cu mare atenție micuții, astfel încât să puteți identifica acele simptome care pot indica faptul că în spatele durerii se poate ascunde o afecțiune deosebit de serioasă. Exceptând afecțiunile grave, cele mai multe dureri de burtică ale copilului sunt inofensive și pot fi ameliorate și cu ajutorul unor remedii naturale. În articolul de mai jos veți cunoaște câteva dintre ele.

Care pot fi cauzele durerilor de burtică ale copilului

Durerile de burtică ale copilului pot avea cauze și simptome foarte variate. Iată-le pe cele mai cunoscute:

Constipația sau balonarea

Oricare dintre aceste probleme îi vor crea micuțului disconfort și sunt unele dintre cele mai comune cauze ale durerilor de burtică.

Refluxul gastroesofagian

Copiii pot avea această problemă la orice vârstă. De pildă, bebelușii care se confruntă cu el vor fi mai agitați, vor avea tendința de a refuza hrana și vor prefera să stea culcați. În schimb, cei mai măricei pot avea inclusiv o senzație de arsură în partea superioară a abdomenului, care-i poate trezi noaptea.

Infecțiile la nivelul gâtului

De obicei, acestea sunt produse de bacterii sau viruși și includ, pe lângă durerile de stomac și alte simptome neplăcute, precum: febră, vărsături, dureri în gât etc.

Alergia la proteina lactică

În cazul în care copilul tău este alergic la proteina lactică, nu numai că va avea crampe abdominale, dar va prezenta și simptome precum diaree, vărsături, erupții pe piele.

Citește și: Alergia la copil: tot ce trebuie să știi

Durerea de burtică produsă de sindromul colonului iritabil

Și această afecțiune poate fi prezentă inclusiv la copii și va provoca simptome precum: crampe abdominale, gaze, diaree sau constipație.

Durerile de burtică provocate de stres

La fel ca adulții, și cei mici se pot simți stresați. Din acest motiv, se pot confrunta cu dureri de burtică. În această situație, copilul nu va avea și alte simptome (precum febră, vărsături, dureri în gât etc.), dar îl poți observa că este mai trist, mai tăcut sau dimpotrivă, că este mai agitat.

Ingerarea unor substanțe periculoase

Mai ales copiii mici, ce obișnuiesc să ia în gură tot felul de obiecte, pot fi în pericol de a veni în contact cu tot felul de substanțe periculoase.
Dacă se întâmplă ca al tău copil să se confrunte cu dureri abdominale severe, însoțite de letargie, convulsii, iritabilitate, lipsa apetitului sau constipație este foarte posibil să fi ingerat vreo substanță periculoasă. Nu mai sta pe gânduri și solicită urgent ajutor medical!

Durerea abdominală funcțională

Aceasta este durerea care tot reapare în jurul buricului și se manifestă mai acut dimineața sau seara, înainte de culcare. Ea poate dura câteva ore și, uneori, se poate extinde pe parcursul a câteva zile. De aceea, este necesar să consulți neapărat un medic, astfel încât acesta să poată identifica adevărata sursă a durerii de burtică a copilului.

„Migrenele" abdominale

Sunt dureri puternice de burtică, prezente mai ales în jurul buricului și durează de la câteva ore la câteva zile. De asemenea, în această situație, copilul poate avea vărsături frecvente, dureri de cap și își va pierde apetitul. Pericolul cel mai mare este ca micuțul să se deshidrateze, așa că, dacă aceste simptome persistă, mergeți de urgență la un medic.

Pe lângă aceste cauze, nu este exclus ca durerile de burtică ale copilului să fie provocate și de alți factori, cum ar fi:
• arsurile digestive
• mononucleoza
• colicii
• Pur și simplu copilul a înghițit mai mult aer când a mâncat sau a băut
• antibioticele
• Faptul că nu a mestecat bine mâncarea
• alergie la un anumit aliment
• depresia

Când să soliciți ajutor medical

În unele cazuri, este posibil ca o durere de burtică severă să fie semnul unor probleme grave, care impun ajutor medical. Cheamă imediat medicul dacă al tău copil are oricare dintre simptomele de mai jos:
• O durere abdominală persistentă în partea dreaptă a abdomenului, ce se extinde și în jurul buricului (poate fi semnul apendicitei)
• O durere ce devine tot mai intensă
• Durerea nu se ameliorează în 24 de ore
• Copilul țipă dacă îl atingi pe abdomen (poate fi tot simptomul unei apendicite)
• Abdomenul copilului este inflamat
• Abdomenul este rigid și copilul plânge din cauza durerii
• Copilul resimte o durere ce coboară de pe abdomen, din partea dreaptă, până în zona organelor genitale și chiar până pe picior (și în acest caz poate fi vorba despre apendicită)
• Copilul are și dureri la urinare
• Apare febra mare
• Copilul vomită, are diaree și nu are deloc poftă de mâncare
• Observi urme de sânge în vomă sau în materiile fecale

Remedii naturale, numai bune pentru tratarea durerilor de burtică ale copilului

Dacă al tău copil nu prezintă niciunul dintre simptomele îngrijorătoare de mai sus, poți să încerci să-i ameliorezi durerile de burtică și cu diverse remedii naturale. Să aflăm care ar fi cele mai adecvate acestui scop.

Feniculul

Este un remediu excelent mai ales pentru durerile de burtică produse de acumulările de gaze. Are proprietăți calmante, antispastice și va facilita eliminarea treptată a gazelor abdominale. În plus, poate preveni formarea acestora.
Prepară un ceai de semințe de fenicul, folosind o jumătate de linguriță de seminț la 4 cești de apă. Copilul va primi câte 2-3 doze din acest ceai.
Dacă alăptezi, poți să bei chiar tu ceai de semințe de fenicul, ajutându-l pe micuțul tău să scape de colici.
În cazul în care ai un copil mai mare (de la 4 ani în sus), dă-i să mestece câte o jumătate de linguriță de semințe de fenicul pentru câteva zile, până la dispariția durerii de burtică.

Semințele de chimen

Stimulând digestia și împiedicând acumulările de gaze, aceste semințe sunt și ele potrivite dacă al tău copil are dureri de burtică.
Pentru a le folosi, vei proceda astfel:
• Pune la fiert o jumătate de linguriță de semințe de chimen la o cană de apă și lasă la fiert pentru 5 minute.
Ceaiul rezultat îi va fi dat copilului treptat, câte o lingură, până la ameliorarea simptomelor.

Ceaiul de mușețel

Specialiștii ne spun că acest ceai este ideal pentru durerile de burtică la copii întrucât are proprietăți sedative și antiinflamatoare, ușurând disconfortul abdominal. Astfel, ceaiul de mușețel relaxează musculatura tractului digestiv, elimină spasmele și crampele.
Ai însă grijă să nu pui zahăr în ceai, întrucât zahărul poate agrava durerea în loc să o calmeze. De asemenea, nu pune nici miere dacă al tău copil are sub vârsta de 2 ani, în condițiile în care poate fi alergic sau poate contacta spori ai bacteriei ce provoacă botulism.

Menta

Fiind capabilă să îndepărteze bacteriile din sistemul digestiv, este și ea potrivită pentru ameliorarea durerilor de burtică, mai ales când sunt provocate de o infecție digestivă.
În plus, menta are și rol antispastic, ducând la reducerea disconfortului provocat de crampe.

Ghimbirul

Pentru copiii mai mari de 2 ani, poți să apelezi la ghimbir în vederea tratării durerilor de burtică. De asemenea, ghimbirul va avea un rol important în îmbunătățirea stării generale a copilului, când durerile de burtică sunt însoțite și de senzația de vomă.
Tot ce ai de făcut este să dai o bucățică de ghimbir prin răzătoare, să îl pui în apă călduță și apoi să îi dai copilului să bea din acest amestec.

Mierea și scorțișoara

Sunt remedii potrivite pentru durerile de burtică, dar doar dacă al tău copil este mai mare de 2 ani (în special mierea poate fi periculoasă datorită riscului de contaminare cu bacteria ce provoacă botulism). De exemplu, poți să-i dai copilului câte o linguriță de miere când are o ușoară durere de burtică.
Scorțișoara are efecte vindecătoare întrucât inhibă acțiunea prostaglandinelor (acizi grași, cu rol esențial în reglarea hormonală, funcționarea sistemului simpatic, producerea inflamațiilor, contracția musculaturii netede), în sensul în care va relaxa contracțiile mușchilor abdominali. Pentru copii, este ideal să pui scorțișoară în ceaiuri.

Lămâia

Este adecvată pentru a trata mai ales durerile de burtică produse de constipație.
Poți să îi dai copilului să bea câte puțin suc de lămâie dimineața și nu ezita nici să-i prepari un ceai cu mentă și lămâie, care-i va îmbunătăți considerabil tranzitul intestinal.

Ghimbir, lamaie, menta, praf de scortisoara

Apa

Dacă al tău copil are dureri de burtică provocate de constipație sau de acumulările de gaze, încearcă să-i crești aportul de apă. În condițiile în care aparatul digestiv funcționează mai bine când corpul primește apă, este indicat ca micuțul tău să bea apă pe tot parcursul zilei.
Nu uita că și apa ușor încălzită îl poate ajuta pe copil să resimtă mai puțin disconfortul abdominal.
În cazul în care ai vrea să-i dai copilului apă cu diverse arome, consultă mai înainte un medic pediatru.

Iaurtul

Este un ajutor de nădejde în caz de crampe și diaree. Întrucât iaurtul conține culturi bacteriene bune, acestea vor contribui la formarea unei noi flore bacteriene în intestinele copilului, ceea ce-l va ajuta să se simtă din ce în ce mai bine.
În plus, iaurtul este plin de nutrienți deosebit de util, care se vor absorbi ușor în corpul copilului.

Fetita ce tine in mana un borcanel de iaurt

Citește și: Ce iaurt îi dau copilului? Sfatul specialistului

Sosul de mere

În cazul în care copilul tău are dureri de burtică apărute când este deranjat la stomac, încearcă să-i dai puțin sos de mere. Acesta va ameliora diareea și îl va ajuta să-și revină mai repede.

Afinele

Sunt și ele utile în tratarea durerilor de burtică ale copilului, în cazul în care acestea sunt însoțite și de diaree. Ideal este să-i prepari copilului un smoothie din ele (cu iaurt).
Dacă al tău copil are senzație de greață, evită să-i oferi afine, întrucât acestea pot accentua starea de rău și îl vor face să vomite mai ușor.

Uleiul de muștar

Este un remediu potrivit în special pentru durerile de burtică provocate de acumulările de gaze.
Un masaj ușor, cu acest ulei, va îmbunătăți circulația sângelui în zona abdominală și va facilita eliminarea treptată a presiunii cauzate de gaze. Ai grijă să nu încălzești prea mult uleiul de muștar!

Masajul

Pentru ca acesta să fie eficient în ameliorarea durerilor de burtică, trebuie să ai grijă să nu apeși prea tare sau să faci mișcări prea rapide.
Cu mâinile încălzite în prealabil, vei încerca să faci pe burtica micuțului niște mișcări circulare. Ar trebui ca, în scurt timp, acesta să resimtă o ușurare a senzației de disconfort, în condițiile în care acest tip de masaj va permite mușchilor abdominali să se relaxeze.

Compresele calde pe burtică

Căldura va stimula relaxarea musculaturii, așa că o compresă caldă poate fi de mare ajutor în ameliorarea durerilor de burtică.
Poți să te folosești de o compresă pe bază de gel (care se încălzește ulterior) sau de una „tradițională", precum o cârpă încălzită la microunde.

Voi mai știți și alte remedii naturale, numai bune pentru ameliorarea durerilor de burtică ale copilului?

Surse:
www.ayurvediccure.com; www.homeremediesfor.com;www.momjunction.com;www.newkidscenter.com; www.parents.com; www.top10homeremedies.com;www.wikihow.com

Articolul urmator
O mamă a diagnosticat boala copilului cu ajutorul inteligenței artificiale. 17 medici nu au fost capabili
O mamă a diagnosticat boala copilului cu ajutorul inteligenței artificiale. 17 medici nu au fost capabili

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul
    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul

    Un tată din Dublin a subliniat importanța controalelor oftalmologice, după ce a aflat că fiica sa se lupta cu o tumoră cerebrală care îi pune punea viața în pericol.

    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

    Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este...

    ,,Mama, mă doare burtica!’’ Sau modul copiilor de a spune  „Mama, sunt emoționat/mi-e teamă/sunt nerăbdător!’’
    ,,Mama, mă doare burtica!’’ Sau modul copiilor de a spune „Mama, sunt emoționat/mi-e teamă/sunt nerăbdător!’’

    Fluturi în stomac înaintea unui examen sau a unui eveniment important. Cine nu a experimentat măcar o dată această senzație? Este știut faptul că această reacție a...

    Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?
    Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?

    Ceea ce pare o mică deformație a coloanei cauzată de poziția incorectă a copilului la școală sau atunci când stă nemișcat pe scaun cu orele se poate transforma într-o...

    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică
    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică

    Pe măsură ce sarcina progresează și bebelușul se dezvoltă, corpul tău trece prin numeroase schimbări. Află când se întoarce bebelușul în burtică și cum te...

    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere
    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere

    Cât de grea este nașterea fără epidurală? Ne spune o mămică de peste ocean, care a născut 4 copii, fără injecția la care speră majoritatea mamelor, care se pregătesc să...

    Burtica de gravidă a unei viitoare mămici șochează internetul
    Burtica de gravidă a unei viitoare mămici șochează internetul

    O mămică din Danemarca a devenit populară pe TikTok după ce a distribuit un videoclip cu burta ei de gravidă. Femeia, care la momentul respectiv era însărcinată cu tripleți,...

    Ce boli ascund durerile de călcâie
    Ce boli ascund durerile de călcâie

    Când durerile de călcâie îți afectează mișcările de zi cu zi, se modifică și mersul. În aceste condiții, ești mai predispusă pierderilor de echilibru și...

    © 2024 Qbebe