Sunt copiii grași mai sănătoși?

Sunt copiii grași mai sănătoși?

Sofia Cretu - Redactor

Greutatea copilului este importantă încă din momentul nașterii și este urmărită cu atenție în primele luni de viață. Pe măsură ce copilul crește, greutatea rămâne în continuare importantă. 

Copii obezi în România

copil-cu-gogoasa


Conform statisticilor WHO (World Health Organization), numărul de persoane ce suferă de obezitate s-a triplat din 1975. În 2016, mai bine de 340 de milioane de copii, cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani, erau supraponderali sau obezi. Procentul de copii grași a crescut de la 4% în 1975 la peste 18% în 2016, creșterea fiind la fel de mare și la baieți, dar și la fete.


În România, mai bine de 25% dintre copiii cu vârste între 0 și 19 ani pot fi numiți copii grași, reprezentând 1.1 milioane din totalul copiilor din țară. Cu toate acestea, obezitatea poate fi prevenită, în funcție de perioada de vârstă a copilului.


Un bebeluș, în primele 6 luni de viață, crește cam 1-2 centimetri în înălțime în fiecare lună și ia cam 150-200 de grame în greutate în fiecare săptămână. După 6 luni, va crește aproximativ 1 centimetru pe lună și va lua în greutate între 80 și 150 de grame în fiecare săptămână. Greutatea, în această perioadă, variază de la un bebeluș la altul, întrucât aceștia pot crește în ritmuri diferite. De asemenea, un bebeluș gras este sănătos și nu ar trebui supus la diete în primul an de viață. Este important ca bebelușului să îi fie urmărită creșterea de către un medic pediatru, fiind cel mai în măsură să indice dacă există probleme în ceea ce privește greutatea.


Mai bine de jumătate din copiii grași au deja probleme de greutate începând cu vârsta de 2 ani, iar aproximativ 1 din 6 copii este supraponderal sau obez la vârsta de 6 ani. Măsurile trebuie luate rapid, în mod special de către părinți, deoarece problemele pot apărea încă de la o vârstă fragedă. Un copil este considerat supraponderal atunci când depășește cu 10% greutatea ideală sau BMI-ul și este considerat obez atunci când depășește cu 20% acest indice.

Regim alimentar pentru copii grași

copil-gras-masuri


Principala cauză a obezității este discrepanța dintre numărul de calorii consumate din alimente și numărul de calorii arse într-o zi, prin activitate. Copiii grași tind să consume mai multe grăsimi nesănătoase și zahăr din alimente, și petrec mult mai puțin timp activi, fiind preocupați de activități mai sedentare.


Pe lângă cel puțin 60 de minute de mișcare zilnică, este ideal ca pentru copii grași să se practice și un regim alimentar care să le confere fibrele, proteinele, vitaminele și nutrienții necesari unei zile întregi. Caloriile necesare zilnic se măsoară în funcție de vârsta, genul și nivelul de activitate al copilului. Se recomandă evitarea alimentelor cu un conținut ridicat de sare, zahar și grăsimi. De asemenea, trebuie evitate băuturile carbogazoase, sucurile, dulciurile sau prăjiturile din comerț. Porțiile trebuie să fie urmărite, încât să nu fie prea mari. Alimentația trebuie să fie bazată pe un consum ridicat de fibre din fructe și legume proaspete, iar copilul nu trebuie obligat să mănânce tot din farfurie.

Luni


Dimineața, pentru copii grași, este bine să înlocuiți cerealele clasice ce conțin mult zahar cu unele integrale, fără zahăr. Alături puteți pune lapte sau iaurt degresat și 20-30 de grame de semințe amestec (nuci, migdale, pecan, etc.). Ca și gustare, puteți opta pentru un fruct sau un pahar de suc de fructe fără zahăr.


La prânz puteți găti paste integrale care sunt mult mai sănătoase, nu numai pentru copiii grași. Le puteți combina cu un sos cu ton, brânzică de casă sau brânză făgăraș semidegresat. Ca și gustare, puteți oferi copilului castraveți sau morcovi tăiați fâșii.


Cina este bine să fie luată cu cel puțin 2 ore înainte de somn și poate consta într-o tocăniță de legume gătită cu foarte puțin ulei, 2 feliuțe de pâine integrală și salată alături.


Marți


Dimineața poate începe cu o brioșă fără zahăr, un iaurt mic degresat și afine tăiate bucățele. Ca și gustare puteți oferi copilului un fruct. Îi mai puteți oferi și popcorn, dar în cazul copiilor grași, acesta trebuie să fie preparat la un aparat cu aer cald, pentru a reduce cantitatea de ulei.


La prânz, copilul poate mânca o lipie integrală cu bucățele de piept de pui, cremă de brânză și legume la alegere. Gustarea poate consta într-un pahar de suc de fructe fără zahăr.


La cină, copilul poate servi somon cu legume gătit la abur sau la cuptor.


Miercuri


Dimineața se poate servi copilului o omletă din 1-2 ouă, alături de pâine integrală și ardei gras, castraveți sau spanac. Spanacul se poate integra și în omletă. Ca și gustare se recomandă un fruct sau un pahar de suc de fructe fără zahăr.


La prânz, puteți prepara piept de pui alături de orez brun, o variantă mult mai sănătoasă, în special pentru copii grași. Ca și gustare, puteți oferi copilului o felie de pâine integrală cu unt de arahide.


Pentru cină puteți prepara o pizza din făină integrală sau aluat integral, cu cașcaval cu un conținut mai mic de grăsime și legume precum ciuperci, ardei, spanac sau rucola și chiar și morcov răzuit.


Joi


O alternativă foarte bună a clătitelor sau vafelor, pentru copii grași, sunt cele gătite folosind făină integrală și care nu conțin zahăr în compoziție. Pentru un strop de dulce, puteți servi clătitele sau vafele cu fructe pasate sau miere. Alături puteți pune un pahar de lapte. Gustarea poate consta în 20-30 de grame de mix de nuci.


La prânz puteți servi copilului o porție de paste integrale cu sos bolognese. Alături puteți pune broccoli gătit la aburi. Ca și gustare puteți oferi câteva fructe confiate.


Pentru cină puteți prepara cartofi copți la cuptor cu brânză făgăraș sau brânzică de casă.


Vineri


O altă alternativă de mic-dejun pentru copii grași este budinca de chia cu fructe. Aceasta se poate prepara seara și poate fi lăsată în frigider peste noapte. Ca și gustare, copilul poate mânca un fruct sau 2-3 biscuiți cu semințe.


La prânz puteți servi copilului o supă de pui sau o supă cremă de linte cu brânzică telemea alături. Ca și gustare puteți opta pentru castraveți sau morcovi tăiați fâșii.


Ca și cină, puteți prepara un orez brun cu ciuperci și salată sau spanac.


Sâmbătă


Dimineața puteți servi copilului 2 felii de pâine toast cu brânzică și legume (roșii, ardei, castraveți) urmat de o gustare ce poate consta în 2-3 pătrățele de ciocolată amăruie. Ciocolata amăruie este o alternativă mult mai bună pentru copii grași și o puteți utiliza chiar și pentru prepararea dulciurilor în casă.


La prânz, copilul poate servi un sandwich cu piept de curcan și pâine integrală și legume. Ca și gustare poate servi un pahar de sana sau lapte degresat și un biscuit digestiv.


La cină puteți prepara un piure de mazăre și pește gătit la cuptor sau la abur.


Duminică


Dimineața puteți prepara și frigănele sau pâine prăjită cu ou. Ideal ar fi, pentru copii grași, să nu folosiți ulei sau să le coaceți în cuptor. Puteți să le preparați fie dulci, alături de fructe și puțină miere, sau sărate, cu puțină brânzică și niște legume. Ca gustare, puteți oferi 20-30 de grame de mix de nuci.


La prânz puteți găti copilului mâncare de cartofi cu pui și mazăre pe care o poate mânca fără pâine. Ca și gustare, poate mânca biscuiți digestivi sau câteva fructe confiate.


Pentru cină puteți pregăti cartofi dulci la cuptor, care, pentru copii grași, sunt mult mai sănătoși, alături de pui sau pește și salată.

Mâncare de dietă pentru copii grași


Prepararea rețetelor pentru copii grași nu este dificilă. Trebuie doar evitat zahărul și, de asemenea, prăjirea în ulei. Iată câteva rețete de dietă pe care le poți încerca.


Budincă de chia cu lapte de cocos

budinca-de-chia-cu-fructe


Ingrediente

3 linguri de semințe de chia
1 cană de lapte de cocos
1 lingură de miere sau sirop de arțar

Mod de preparare

Se pun semințele de chia, laptele de cocos și miere sau siropul de arțar într-un recipient etanș și se agită bine. Se lasă la frigider 6-8 ore până când are consistența unei budinci. Se poate servi cu fructe, nuci sau chiar și ciocolată amăruie, după gust. Budinca de chia cu lapte de cocos poate avea undeva între 150 și 200 de calorii, fiind un bun mic-dejun pentru copii grași.


Chiftele de pui la cuptor

chiftele-de-pui


Ingrediente

600 de grame de carne tocată de pui
1 ou
mărar
pătrunjel
1 ceapă mică tocată mărunt
3-4 căței de usturoi
1 dovlecel răzuit
cimbru
sare și piper

Mod de preparare

Se amestecă într-un bol carnea de pui împreună cu dovlecelul, oul, verdeața tocată, usturoiul zdrobit, sare și piper. După ce compoziția este bine omogenizată, se pot modela chifteluțele, rotunde sau plate, în funcție de preferințe. Pentru coacere va fi nevoie de o tavă și foaie de copt. Cuptorul trebuie încins la 220 de grade Celsius. După ce puneți tava în cuptor, lăsați chifteluțele să se coacă timp de 20 de minute, verificându-le din când în când. În cazul unei diete pentru copii grași, se pot servi cu paste integrale și sos, iar cele plate se pot servi sub forma unui burger cu chifle integrale și legume alături. Atenție, însă, la ketchup-ul și maioneza din comerț, pentru că au multe calorii. Puteți încerca o rețetă de casă și pentru ketchup și maioneză.


Somon cu broccoli

somon-cu-broccoli


Ingrediente pentru 2 porții

250 de grame de broccoli
1 bucată de somon
6 fire de ceapă verde
1 lămâie
ulei de măsline
sare și piper

Mod de preparare

Se pune la fiert 1 litru de apă. Când apa clocotește, se pune broccoli la fiert timp de 5 minute. După, se scoate și se scurge. Somonul se unge cu ulei și se condimentează și se bagă în cuptorul încins la 180 de grade Celsius timp de 10 minute. Ulterior se scoate și se adaugă broccoli-ul, ceapa verde tocată mărunt și usturoiul. Se adaugă sare și piper, dacă mai este nevoie și se pune la cuptor pentru încă 15 minute. Se servește cu lămâie.

Dukan pentru copii: este sănătos acest regim?

ingrediente-dieta-dukan


Dieta Dukan este cunoscută la nivel mondial, fiind publicată prima oară, sub forma unei cărți, în 2000, în Franța. Este similară cu o dietă ketogenică, bazată pe consumul de grăsimi și proteine și evitând carbohidrații, idiferent dacă aceștia vin din fructe sau legume. Dieta constă în 4 etape. Prima este reprezentată de ”Faza de atac” care durează între 5 și 10 zile și care promite rezultate imediate. Persoanele nu au voie să consume decât 72 de alimente cu un coținut mare de proteine și absolut deloc carbohidrați. În cea de-a doua fază se menține consumul celor 72 de alimente, dar se introduc ușor carbohidrați sub forma a 28 de legume. Această etapă se menține până când persoana ajunge la greutatea dorită. În cea de-a treia etapă, de consolidare, se reintroduc treptat fructele și lactatele, iar persoanele pot să consume de 2 ori pe săptămână aproape tot ce își doresc. Cea de-a patra fază este cea de stabilizare, în care persoanele pot intra dacă au reușit să reintroducă carbohidrații înapoi în viața lor fără să ia în greutate. Cea de-a doua dietă Dukan implică cu 3 etape mai mult decât cea clasică, fiecare etapă reprezentând includerea unei grupe de alimente.


Conform unor statistici realizate de ”Le Journal des Femmes Sante” bazate pe răspunsurile a peste 5000 de persoane ce au urmat dieta Dukan, 80% dintre aceștia s-au îngrășat la loc pe o perioadă de peste 4 ani.


Dieta Dukan este săracă în fibre de care corpul are nevoie pentru tranzitul intestinal și nu oferă atât de multe vitamine și minerale, în special calciu, atât de necesare creșterii unui copil. De asemenea, nu pot fi găsite informații pe site-ul oficial despre dieta Dukan pentru copii. Mai benefic, pentru copii grași, este o dietă echilibrată, fără zahăr și grăsimi în exces, și combinată cu activități fizice zilnice. Este recomandat să vizitați un medic specialist, în special dacă considerați că greutatea copilului reprezintă o problemă.


Cei mai grași copii din lume

  • Mohammed Arbrar este un baiat din Pakistan, fiind declarat în 2019 cel mai gras copil din lume. Anul trecut acesta avea 10 ani și cântărea aproximativ 197 de kilograme.

 

  • Arya Permana, din Indonesia, a fost unul dintre copiii grași, cântărind în 2016, la 10 ani, 192 de kilograme. A fost pus sub o dietă strictă și a fost operat, ajungând în 2019 să cântărească aproximativ 86 de kilograme.
 
  • Aliya Saleem cântărea în 2015, la doar 18 luni, 24 de kilograme. Fetița din India continua să ia în greutate, fapt ce i-a alarmat pe părinți. Un medic pediatru de la Centrul Medical Orchid din India, dr. Bhavya Kuma, credea că Aliya suferea de sindromul Prader-Willi, o boală rară caracterizată de dificultăți de învățare, creștere anormală și mâncat obsesiv.

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
„Eu sunt mama care nu-și va lăsa copiii să joace fotbal”. Motivația acestei mame te va pune pe gânduri
„Eu sunt mama care nu-și va lăsa copiii să joace fotbal”. Motivația acestei mame te va pune pe gânduri

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O femeie a născut șase copii în 10 minute! Mama și copiii sunt perfect sănătoși
    O femeie a născut șase copii în 10 minute! Mama și copiii sunt perfect sănătoși

    O tânără din Brazilia a adus pe lume șase copii în zece minute. Operația de cezariană a fost un succes, iar sextupleții sunt sănătoși.

    Sunt dentist. Iată cele trei lucruri pe care nu îl las niciodată pe fiul meu să le facă ca să aibă dinți sănătoși
    Sunt dentist. Iată cele trei lucruri pe care nu îl las niciodată pe fiul meu să le facă ca să aibă dinți sănătoși

    Un medic stomatolog a dezvăluit care sunt cele trei lucruri pe care nu îl lasă niciodată pe fiul său să le facă pentru a avea dinți sănătoși. Medicul a explicat inclusiv de...

    Cum se descurcă Andreea Ibacka cu Namiko și Tiago. „Îmi fac autocritică fiindcă mi-aș dori să fiu mai înțeleaptă, mai organizată pentru copiii mei, sunt și momente în care mă felicit"
    Cum se descurcă Andreea Ibacka cu Namiko și Tiago. „Îmi fac autocritică fiindcă mi-aș dori să fiu mai înțeleaptă, mai organizată pentru copiii mei, sunt și momente în care mă felicit"

    Fosta prezentatoare a emisiunii „Happy Cafe” formează un cuplu alături de Cabral de mai bine de 12 ani și au împreună doi copii: Namiko (5 ani) și Tiago (2 ani)....

    Topul țărilor unde copiii sunt cei mai fericiți. Pe ce loc se află România
    Topul țărilor unde copiii sunt cei mai fericiți. Pe ce loc se află România

    Unde trăiesc cei mai fericiți copiii din lume? Cercetătorii de la Swiss Jacobs Foundation au realizat un top al celor mai fericiți copii din lume, după ce au discutat cu peste 50.000 de...

    Sunt o mamă extenuată, iar soțul și copiii mei mă fac din ce în ce mai nefericită. Vreau doar să fiu lăsată în pace!
    Sunt o mamă extenuată, iar soțul și copiii mei mă fac din ce în ce mai nefericită. Vreau doar să fiu lăsată în pace!

    Extenuarea fizică și psihică și presiunea care se pune asupra mamelor care au un job full time, copii de crescut și gospodărie de întreținut se resimt foarte puternic, mai ales...

    Nu mai suportam prezența fostului soț, până când mi-am dat seama ce fericiți sunt copiii mei...
    Nu mai suportam prezența fostului soț, până când mi-am dat seama ce fericiți sunt copiii mei...

    O femeie de peste hotare povestește pe internet experiența divorțului său și cum relația cu fostul său partener s-a schimbat, de dragul copiilor.

    Sunt o mamă leneșă: nu îmi spăl copiii în fiecare zi, nu îi duc la școală și spun DA mai mereu
    Sunt o mamă leneșă: nu îmi spăl copiii în fiecare zi, nu îi duc la școală și spun DA mai mereu

    Regulile au un rol extrem de important în viața copiilor noștri. Îi pregătesc să devină adulți responsabili, îi învață cum să se comporte în societate...

    Record extraordinar! O femeie a născut 10 bebeluși sănătoși, concepuți natural. Doi dintre ai au fost o surpriză!
    Record extraordinar! O femeie a născut 10 bebeluși sănătoși, concepuți natural. Doi dintre ai au fost o surpriză!

    Femeia de 37 de ani din Africa de Sud care ar fi născut 10 copii și ar fi stabilit un record mondial, este, de fapt, sub supraveghere medicală psihiatrică. Guvernul din Gauteng a...

    © 2024 Qbebe