Studiu italian din 1998
Un grup de cercetători italieni a realizat o comparație între valorile nutritive ale unor tipuri de carne frecvent consumate în Europa (cea de vită și cea de curcan) și cea de struț. Astfel, în studiul lor s-a comparat carne de struț importată din Franța și Israel cu aceea de curcan și de vită de la ferme din Italia.
După ce s-au analizat structura și compoziția acestor sortimente de carne, concluzia experților a fost următoarea: datorită conținutului ridicat de proteine, minerale, dar și grație prezenței grăsimilor sănătoase (tip Omega-3), carnea de struț merită să facă parte din alimentația de zi cu zi. De asemenea, s-a constatat că ea mai are un beneficiu esențial: este mai săracă în colesterol decât tipurile de carne menționate, fiind potrivită inclusiv pentru persoanele care suferă de maladii cardiace.
Studiul „Universității din Ghana" (2009)
Specialiștii din cadrul acestei instituții au evidențiat faptul că este foarte benefic să se consume carne de struț. Motivele precizate de ei în studiul realizat sunt:
• Este săracă în grăsimi, fiind potrivită inclusiv pentru persoanele care suferă de maladii cardiace sau care vor să elimine din kilogramele în plus
• Are un conținut foarte ridicat de fier, ceea ce o face o alegere ideală pentru alimentația persoanelor care suferă de anemie, dar și pentru femeile însărcinate sau care alăptează
• Carnea de struț poate să ne suplimenteze și necesarul de acizi grași tip Omega-3-De aceea, este potrivită să se consume pentru a se preveni riscurile apariției infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral. În plus, suplimentarea aportului de Omega-3 este necesar și în perioada sarcinii, având în vedere că acesta este vital pentru dezvoltarea optimă a creierului bebelușului
Studiu din Polonia (2011)
Centralizând date ale unor studii mai vechi, experții polonezi au adus în discuție două avantaje semnificative cu privire la consumul de carne de struț:
• Aceasta este mai săracă în colesterol decât alte tipuri de carne populare în Europa- Analizele efectuate au arătat că struțul are mai puțin colesterol „rău" decât puiul sau carnea de vită
• Dintre toate tipurile de carne, struțul ne furnizează cea mai importantă cantitate de fier- Din acest motiv, ea este ideală pentru persoanele care au deja anemie sau care vor să prevină apariția acestei afecțiuni. În plus, este potrivită și pentru a preveni anemia din timpul sarcinii, când este nevoie de mai mult fier pentru un transport optim al oxigenului în fluxul sanguin al mamei și al fătului
În ceea ce privește conținutul de colesterol, autorii studiului menționat spun că grăsime din zona pieptului este mai săracă în colesterol decât cea din zona spatelui. Partea interesantă este că, în cazul cărnii de struț, spre deosebire de carnea de vită, nu se produce efectul de marmorare a mușchilor cu inserții de grăsime. La struț toată grăsimea se găsește între mușchi și piele, astfel încât în interiorul mușchilor nu există deloc inserții de grăsime, ajungând, astfel, la un conținut ridicat de proteine, dar foarte scăzut în grăsimi.Mia mult, carnea de struț se pare că are un conținut mai redus de sare. De pildă, dacă în 100 de grame carne de struț se află 38,7 g sare, în 100 g carne de vită găsim 63 mg, iar în 100 g carne de pui aproximativ 77 mg. Și iată cum descoperim singura carne roșie care poate fi consumată fără teamă și de hipertensivi.
Studiul „Open University of Catalonia" (Spania)
În anul 2014, cercetătorii de aici au realizat un studiu menit să arate cât de bogată în vitamine și minerale este carnea de struț. Iată ce s-a constatat:
• Carnea de struț are o concentrație de fier mai ridicată decât alte tipuri de carne, precum aceea de pui sau de vită- Concentrația sa de fier este de aproximativ 2,75 /100 g, față de carnea de vită superioară (proporția de fier este de 2, 2 mg/100 g) și față de cea de pui (de 0, 9 mg/100 g).
• Se remarcă și prin conținutul de zinc- Spre exemplu, la 100 de g carne de struț întâlnim 3, 3 mg de zinc, spre deosebire de carnea de pui. Cu toate acestea, ea nu conține la fel de mult zinc precum mușchiul de vită (de exemplu, la 100 g găsim 4, 9 mg zinc)
• În carnea de struț se regăsește mai multă vitamina B6 decât în alte tipuri de carne consumate adesea- Un exemplu relevant în acest sens este comparația realizată între carnea de vită și cea de struț: în 100 g carne de struț se regăsesc 0, 225 mg vitamina B6, iar în 100 g carne de vită se regăsesc 0, 125 mg vitamina B6
• Carnea de struț este o sursă mai bună de vitamina B12 decât alte tipuri de carne- Din nou, dacă se compară carnea de vită cu cea de struț se poate vedea că: în 100 g carne de struț găsim 1.25 micrograme vitamina B12, în 100 g carne de vită avem 1 microgram
Alte calități prin care se distinge carnea de struț sunt, conform studiului spaniol , următoarele:
• Este mai bogată în proteine decât alte feluri de carne
• Are un conținut mai redus de sare- De pildă, dacă în 100 g carne de struț se află 38, 7 g sare, în 100 g carne de vită găsim 63 mg, iar în 100 g carne de pui aproximativ 77 mg.
Studiu britanic din anul 2014
Apărut într-o publicație specializată în cercetarea tipurilor de carne („The Journal of Applied Poultry Research"), studiul a încercat să atragă atenția asupra următorului fapt: carnea de struț reprezintă o modalitate de a ne completa aportul de acizi grași Omega 3. Întrucât ei sunt benefici organismului nostru din mai multe puncte de vedere (spre exemplu, sprijină funcționarea optimă a creierului, ne protejează de maladiile cardiovasculare, reduc nivelul inflamației din corp etc.), îi putem obține mai ușor din alimentație dacă vom apela și la carnea de struț.
Pentru ca acesta să ne poată oferi toate avantajele,va fi ideal, spun experții, să o consumăm mai ales alături de semințe, precum sunt cele de in. De exemplu, studiul menționat a arătat că prin completarea cărnii de struț cu asemenea semințe, ne putem crește aportul de acizi grași Omega-3 cu aproximativ 10%.
De unde luăm carne de struț?
Pentru o carne de struț de calitate, poți să optezi și pentru cea furnizată de către Buno-Carne . Aceasta a devenit populară în rândul celor care își doresc o carne fragedă, aromată, cu conținut ridicat de proteine.Poți alege fie carnea proaspătă (sub formă de pulpă inferioară, file, gât sau specială pentru steak ), fie prelucrată sub formă de cârnați, burgeri, frigărui, mici sau pastramă. În plus, poți recurge și la organele de struț (inimă sau ficat).
Indiferent de ceea ce vei alege, trebuie să știi că toată carnea de struț trece printr-un proces riguros de tranșare și înghețare pentru a-și păstra calitățile inițiale. Ideal este să poți găti imediat carnea avută la dispoziție sau o poți păstra în congelator până la termenul de expirare înscris pe ambalaj (termenul de valabilitate minim garantat este de 6 luni pentru toate produsele Gourmet de struț congelate).
Voi știați până acum de ce este atât de sănătoasă carnea de struț?
Surse:
www. academic.oup.com, www.ighz.edu.pl, www.pubs.sciepub.com, www.sciencedirect.com