Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică
Ai grija de burtica micutului tau

Ghid pe vârste: câte porții din fiecare grupă alimentară trebuie să mănânce un copil

O dezvoltare armonioasă are la bază o alimentație echilibrată. Drept urmare, este important ca al tău copil să mănânce cantitatea corespunzătoare din fiecare grupă alimentară, raportat la vârsta sa. Iată care sunt indicațiile de care trebuie să ții cont ca să te asiguri că îi oferi micuțului tău toate elementele nutritive necesare creșterii.

Porțiile de mâncare pentru copii

O porție reprezintă cantitatea dintr-un aliment pe care alegi să o oferi copilului la fiecare gustare sau masă. Părinții trebuie să știe că ceea ce specifică îndrumarele de nutriție și cantitatea corectă pentru fiecare copil pot să difere semnificativ. De asemenea, porțiile pot să fie diferite prin natura alimentelor folosite și la restaurante. O problemă cu care se confruntă în prezent marea majoritate constă în porțiile extrem de mari pentru copii, care cresc riscul de obezitate și de probleme de sănătate.

Iată și mărimile sugerate de specialiști pentru porțiile copiilor între vârsta 1-peste 12 ani

- 1-3 ani - ½ felie sau ¼ cană de cereale (pâine, cereale, paste), ¼ cană de legume, ¼ cană de fructe, ½ cană de lactate, ¼ cană de proteine (carne, ouă, leguminoase)
- 4-5 ani - ½ felie sau ½ cană de cereale (pâine, cereale, paste), 1/3 cană de legume, 1/3 cană de fructe, ¾ cană de lactate, 1/3 cană de proteine (carne, ouă, leguminoase)
- 6-12 ani - ½ felie sau ½ cană de cereale (pâine, cereale, paste), ½ cană de legume, ½ cană de fructe, 1 cană de lactate, ½ cană de proteine
- Peste 12 ani - 1 felie sau ½ cană de cereale (pâine, cereale, paste), ½ cană legume, ½ cană fructe, 1 cană lactate, ½ cană proteine

portii din fiecare grupa alimentara

Îți recomandăm să încerci carnea de struț de la Buno Carne. Aceasta provine de la animale crescute în România (în peste 90% din cazuri), cu hrană excelentă din punct de vedere cantitativ. Deoarece struții sunt crescuți în padocuri ample, care le permit să se miște liber și au parte de aer curat, cresc armonios, iar carnea lor are un gust extraordinar și reprezintă o alternativă sănătoasă pentru celelalte tipuri de carne de pe piață.

Informații importante pentru fiecare categorie de vârstă

Categoria de vârstă 2-4 ani - în acești ani este important să oferi copilului ce este mai bun pentru nutriția sa (alimente integrale) în cantitățile corecte și să îl lași să le mănânce conform apetitului său. Nu îl forța să își termine tot din farfurie. Conform specialiștilor, la această vârstă apetitul poate să varieze semnificativ în funcție de înălțimea copilului și de nivelul său de activitate. De asemenea, sunt șanse mari să se schimbe de la o zi la alta sau chiar de la o masă la alta, motiv pentru care este esențial să înveți să interpretezi semnalele transmise de copil când îi este foame. Nu uita să acorzi atenție prezentării preparatelor. Dacă alimentul arată diferit sau are adăugate condimente, se poate să nu fie tentat să îl încerce. Apelează la diverse forme și oprează pentru grupele alimentare de bază. Încearcă să transformi masa într-o activitate distractivă. 

Dacă ai rămas în pană de inspirație pentru sandvișuri la grădiniță, îți recomandăm de la Buno Carne pastrama de struț copt-afumată. Carnea provine de la struți crescuți în fermă proprie, în aer liber și hrăniți natural, fiind afumată cu grijă la fum natural de fag. În afară de carne acest produs conține numai condimente naturale, mixate special ca micuțul tău să aibă parte de o gustare delicioasă.

ficat de strut Categoria de vârstă 5-8 ani - această perioadă este caracterizată prin varietate. Poți începe să experimentezi cu felurile de mâncare și să adaugi mai multe arome. Încearcă alimente din diverse culturi culinare și ai curaj să renunți la felurile de mâncare clasice, păstrând în același timp alimentele preferate de copilul tău. Chiar dacă cel mic nu agreează toate legumele, nu este nicio problemă; copiii atrași de gusturile dulci vor aprecia porumbul, morcovii, roșiile și legumele la tigaie. Academia Americană a Pediatrilor sugerează să treci la porții similare adulților de fructe și legume, precum banane, mere și struguri, iar pentru proteine optează pentru leguminoase sau carne slabă. Acordă o atenție specială și în prevenirea anemiei la copil, pregătindu-i diverse preparate din ficat de struț, una dintre sursele de proteine cu un conținut bogat de fier, 15% din necesarul zilnic al copilului. Evită alimentele bogate în zahăr, în special sucurile, dar încurajează consumul de apă.

Categoria de vârstă 9-12 ani - acum implicarea părintelui ajunge să fie tot mai redusă cu privire la alimentația copilului deoarece acesta știe deja ce agreează să mănânce. Este momentul potrivit să îl rogi să gătească un preparat pentru familie din când în când pentru ca responsabilitatea să se afle în mâinile sale. Acești ani reprezintă un stadiu important în dezvoltarea pentru maturitate, prin urmare nutriția continuă să joace un rol crucial. Mărimea porțiilor ajunge să fie identică cu cea a adulților, respectiv 2 ½ căni de lactate, 3 căni de legume și 140 grame de proteine. Nu insista prea mult asupra aportului alimentar. Apetitul copilului poate să varieze semnificativ, prin urmare este important să nu îl judeci pentru alegerile sale alimentare.

portii din fiecare grupa alimentara

Categoria de vârstă 13-18 ani - Cu cât cresc, cu atât copiii își modifică preferințele alimentare. Acest interval este important pentru dezvoltarea lor. Adolescenții vor dori să doarmă și să mănânce mai mult, prin urmare porțiile lor se vor mări și vor fi de mărimea celor ale adulților. Încearcă să asociezi mărimea unei porții cu obiectele pe care le folosești zi de zi, de exemplu un pachet de cărți de joc echivalează cu o porție de proteine. Ajută copilul să facă alegerile alimentare potrivite, dar nu-l critica dacă face alegeri nesănătoase. Te poți asigura că beneficiază de gustări sănătoase, pregătindu-le din timp și lăsându-le în bucătărie sau în frigider. https://buno-carne.ro/magazin/burger-din-carne-de-strut/

Pentru un adolescent rebel îți recomandăm de la Buno Carne burgerul din carne de struț. Acesta este 100% natural, păsările fiind crescute fără substanțe chimice sau steroizi. Acesta este o alternativă sănătoasă, deoarece carnea de struț are conținut scăzut de grăsimi, fiind și o sursă de proteine de calitate superioară. Alături de o chiflă integrală, salată și legume și cu garnitura dorită, va deveni felul de mâncare preferat al copilului tău.

De reținut

Este de mare ajutor să cunoști în calitate de părinte mărimea corectă a unei porții alimentare. Dar vor exista situații în care te vei găsi în situația de a reduce porția sau, dimpotrivă, de a o suplimenta. Conceptul de porție nu reprezintă o restricție, ci o modalitate de a modela cantitățile sănătoase din grupele alimentare și de a menține un echilibru. Apetitul unui copil va varia de la o zi la alta și acest lucru este normal. În timpul perioadei de adolescență sau în alte pusee de creștere apetitul crește semnificativ, reflectându-se într-o senzație pronunțată de foame și un aport mai mare de alimente. Din contră, perioadele de stagnare în creștere pot să se manifeste printr-un apetit scăzut și o cantitate mai mică de alimente. Copiii trebuie să mănânce alimentele care le fac plăcere, în mod ideal atingând un echilibru între cele cinci grupe alimentare. Ei au nevoie de mai multe porții din fiecare grup alimentar pentru a-și suplini necesitățile de nutrimente și energetice pentru creștere și dezvoltare normală. Nu insista să măsori tot ce mănâncă, dar încearcă să stabilești un program de mese zilnic, de preferat cel puțin una în familie.

 

Surse: www.activekids.com; www.childrens.com; https://jillcastle.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Dacă vrei un copil cu o inimă sănătoasă, dă-i să mănânce acest aliment în fiecare zi
  Dacă vrei un copil cu o inimă sănătoasă, dă-i să mănânce acest aliment în fiecare zi

  Un studiu recent a ajuns la concluzia că un consum constant al unui aliment îndrăgit de toată lumea este benefic pentru sănătatea inimii.

  Ghid pe vârste: cât de des trebuie să facă baie copilul
  Ghid pe vârste: cât de des trebuie să facă baie copilul

  Momentul băii este pentru mulți copii o adevărată încântare. Pe de altă parte, există și copii care ar prefera să facă orice altă activitate cu excepția acesteia....

  Ghid pe vârste. Anxietatea de separare și ce trebuie să facă părinții
  Ghid pe vârste. Anxietatea de separare și ce trebuie să facă părinții

  Anxietatea de separare este un stadiu normal de dezvoltare emoțională care începe în momentul în care copiii dobândesc așa numita abilitate de permanența a...

  Dezvoltarea sistemului osos la copil. Ghid pe vârste
  Dezvoltarea sistemului osos la copil. Ghid pe vârste

  Copiii nu sunt niște adulți tineri și diferă semnificativ de adulți când vine vorba de anatomia scheletului și fiziologia. Sistemul osos la copii se dezvoltă în mai multe...

  Ghid pe vârste: câtă vitamina D trebuie să iei, tu sau copilul
  Ghid pe vârste: câtă vitamina D trebuie să iei, tu sau copilul

  Fie că este vorba despre adulți, fie că este vorba despre copii, vitamina D este foarte importantă pentru sănătatea fizică și psihică. Din articolul de mai jos vei afla detalii...

  6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge AB IV
  6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge AB IV

  Trebuie să știi că grupa de sânge poate influența starea generală de sănătate. În cazul în care ai grupa de sânge AB, cea mai rară din lume, studiile...

  7 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge 0
  7 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge 0

  Cu siguranță nu ai realizat că tipul grupei de sânge poate influența sănătate, ferltilitatea și alte aspecte ce țin de corpul uman. Îți explicăm în cotinuare...

  © 2021 Qbebe