Ghid pe vârste: câți bani de buzunar trebuie să îi dai copilului în 2019

Ghid pe vârste: câți bani de buzunar trebuie să îi dai copilului în 2019

Irina Olteanu - Redactor Senior

Experții sunt de părere că vârsta potrivită pentru a oferi bani de buzunar unui copil este 5-6 ani deoarece atunci învață ce reprezintă ei și îi pot folosi corespunzător. Te poți întreba însă câți bani trebuie să îi dai efectiv copilului? Răspunsul la această întrebare ia în considerare mai multe aspecte pe care le vei afla în continuare alături de specialist.

Banii de buzunar pentru copil

Banii de buzunar reprezintă o modalitate perfectă de a-ți învăța copiii aspecte de bază cu privire la gestionarea finanțelor; cei mici deprind valoarea banilor și modul în care se folosesc efectiv. Ei ajung să aleagă între a-i cheltui sau a-i economisi, a doua variantă oferind întotdeauna mai multe beneficii. De asemenea, banii de buzunar îi ajută să învețe ce înseamnă să pierzi bani, dacă îi lăși să cheltuie economiile pe o bucurie temporară în locul uneia care ar dura mai mult. Este perfect normal să stabilești limite cu privire la obiectele sau activitățile pe care copilul își cheltuie banii, de exemplu poți descuraja cumpărarea bomboanelor sau a acadelelor care îi vor strica pofta de mâncare.

Când este momentul potrivit să îi oferi bani de buzunar copilului? Nu există reguli stricte care să ofere răspunsul dorit. Copilul tău poate fi pregătit să își gestioneze banii dacă înțelege că: are nevoie de ei pentru a cumpăra diverse lucruri din magazine, este important să economisești bani și nu să îi cheltui pe toți, cheltuirea banilor dintr-odată înseamnă că nu va mai avea bani ceva vreme.

Anamaria Ciuhuță, Fondator www.financialparenting.eu, completează "Banii de buzunar sunt un instrument eficient de a-i învăța pe copii principiile de bază în educația financiară. Copiii vor înțelege ce sunt banii, la ce îi folosim, cum îi folosim în mod corect, care este valoarea lor și opțiunile pe care ni le oferă. Suma de bani depinde de următorii factori: vârsta copilului, nevoile pe care acești bani trebuie să le acopere, mediul în care copilul se află, dar inevitabil intervine și capacitatea financiară a părintelui." 

cati bani de buzunar

Câți bani de buzunar să îi oferi copilului tău

Răspunsul depinde de circumstanțe și de ceea ce consideri rezonabil. Atâta timp cât copilul înțelege cât de mulți bani va primi și cât de des, poate învăța cum să își folosească banii în mod chibzuit. Îți poți baza decizia cu privire la suma pe care i-o oferi pe următoarele aspecte:

- Care este bugetul familiei - doar tu ești în măsură să știi ce posibilități financiare are familia voastă și cât ești dispus să aloci pentru banii de buzunar

- Vârsta copilului - suma pe care o oferi unui copil de 5 ani va fi cu siguranță mai mică decât cea pecare o oferi unui copil de 15 ani (în principiu, cu cât este mai mare copilul cu atât crește și suma - la o vârstă devine prea mare pentru a-i mai oferi bani de buzunar)
- Ce te aștepți să cumpere din acei bani - de exemplu, dacă vrei să acopere cheltuilile cu transportul, prânzul și economiile sale, ar putea fi necesară o sumă mai mare de bani
- Locul în care trăiești - deși mulți părinți susțin că nu îi interesează că anumiți copii au posibilități financiare diferite, adevărul este că locul în care trăiești, cartierul și diversele prietenii ale copiilor influențează suma pe care o oferi
- Ce activități te aștepți să întreprindă - există și situații în care părinții decid că oferă bani copiilor drept contravaloare pentru ajutorul oferit în gospodărie sau cu privire la efectuarea temelor/rezultate școlare etc.

Ce cheltuieli ar trebui să acopere banii de buzunar? Acești bani ar trebui să fie suficienți pentru a cumpăra un joc sau o jucărie pe care și-o dorește, o ieșire în oraș cu prietenii (la film sau la masă), cadouri pentru rude și familia extinsă, prânzul cumpărat de la școală o dată pe săptămână.

Iată și o statistică de la nivelul Marii Britanii cu privire la sumele de bani pe care le primesc copii de la părinți. Astfel, cei cu vârsta mai mică de 5 ani primesc în medie 2 lire pe săptămână, iar copiii cu vârsta cuprinsă între 5-15 ani primesc 5 lire. Începând de la vârsta de 15 ani, media săptămânală crește la 9.50 lire.

Doamna Anamaria Ciuhuță recomandă: 

"Copii de 3-7 ani

Copiii încep să ceară lucruri mici și înțeleg că avem nevoie de bani pentru a cumpăra ce ne dorim. 

De la 4 ani introducem pușculița și putem da copilului o sumă de bani.
1 leu pe zi sau mărunțișul care rămâne la cumpărături este suficient la această vârstă.
Puneți banii într-o pușculiță transparentă sau un borcan. Săptămânal puteți să îi sortați și apoi să îi numărați, activitate foarte atractivă pentru copil.
Acum vor învăța diferența dintre o nevoie și o dorință, care este prioritatea când banii sunt limitați.
La această vârstă ei sunt în lumea magiei, cu 10 lei în pușculiță pot cumpăra o mașină sau chiar un bloc, încă nu înțeleg valoarea și modul în care oamenii mari calculează banii.
De la 5 ani în sus putem stabili cu copilul mici obiective, pentru care să strângă bani.
Vom împărți banii pe categorii: de cheltuit și de economisit pentru ceva ce își dorește de exemplu o jucărie anume, un lego, un dvd, o carte.
Când și cum?
Sunt părinți care dau acești bani sub forma unei alocații.
Sunt părinți care dau bani copilului în schimbul activităților casnice. Această metodă dă șansa copilului să primească mai mulți bani dacă depune mai mult efort.
Nu se dau bani unui copil pentru activități care țin de el și mediul lui. Adică nu plătim copilul pentru că se spală pe dinți, când își face ordine în cameră sau când face activități pentru familie cum ar fisă aranjeze masa pentru cină. Se pot stabili alte activități pentru care copilul primește bani, cum ar fi aranjat haine, sortat obiecte reciclabile etc. Banii trebuie dați copilului imediat după ce a finalizat munca, pentru a înțelege legătura dintre muncă și răsplată.

Copii de 8-12 ani

Începând cu vârsta școlară, suma de bani crește, iar banii vor fi împărțiți pe categorii: de cheltuit imediat, de economisit pentru ce își dorește și bani pentru donații.
3 lei-5 lei pe zi este o sumă suficientă la această vârstă.
Ce trebuie să acopere această sumă? De exemplu, în cazul în care copilul trebuie să se hrănească din acești banii această sumă trebuie crescută în consecință.
Când copilul iese cu alți copii la film, la suc, în excursie, plătește din banii lui sau părinții plătesc aceste ieșiri? Dacă plătește copilul, acesta trebuie să primească o sumă care să îi permită astfel de economii sau șansa de a câștiga acești bani.
Când și cum?
Diferența față de vârsta anterioară constă în faptul că banii câștigați, după 8-9 ani, se vor da copilului săptămânal pentru că este vârsta la care copilul învață bugetarea și planificarea banilor.
Copilul îi va calcula și cheltui în așa fel încât, să îi ajungă până la următoarea încasare. Va înțelege că administrarea banilor are consecințe pe care ei acum învață să și le asume.

Preadolescenți și adolescenți

Deja la această vârstă conceptele de educație financiară sunt mult mai complexe. Banii se câștigă prin muncă și se plătesc lunar.
Putem începe cu 30-50 lei pe săptămână.
În banii acordați adolescenților includem încet sume destinate nevoilor lor, de exemplu banii de haine, de ieșiri cu prietenii, pentru cărți sau meditații și așa mai departe.
Bugetarea banilor se face serios, adolescentul poate face alegeri pentru a avea mai mulți bani disponibili, cum ar fi să își ia mâncare de acasă, să caute oferte pe care să le compare când își dorește ceva.
Pentru dorințe, părinții contribuie cu un procent din preț, maxim 50%. În acest mod, adolescentul va înțelege valoarea banilor și îi va administra eficient, va înțelege că dorințele sunt nelimitate și banii limitați."

cati bani de buzunar

Cum să îți fie mai ușor să ții sub control subiectul banilor de buzunar

- Poți apela la diverse alternative. Acestea înlocuiesc banii și cumulate pot contribui la achiziționarea obiectului sau a activității dorite. De exemplu, în loc de bani poți oferi diverse ștampile sau abțibilduri care reprezintă o anumită valoare și cumulate pot cumpăra o experiență preferată de copil
- Nu ești obligat să oferi copilului tău bani de buzunar. În cazul în care consideri că această idee contravine modului tău de educare a copilului, nu trebuie să îi oferi bani la îndemână. Îi poți explica că îi vei cumpăra din când în când ce își dorește, dar nu îi poți oferi săptămânal bani de buzunar
- Învață copiii să strângă și să economisească bani. Copiii pot învăța lecții valoarea prin economiile lor și pot ajunge chiar să facă mai mulți bani din idei de mici afaceri
- Nu pedepsi copilul confiscându-i banii de buzunar. Dacă copilul tău a strâns bani, sunt ai săi. Îi transmiți un mesaj cauzator de confuzie dacă îi iei banii când dorești
- Încurajează munca în echipă. Dacă ai mai mulți copii îi poți încuraja să muncească împreună pentru un proiect care va fi recompensat la comun
- Acceptă că fiecare copil are o viziune diferită asupra banilor. Chiar dacă tu îl încurajezi să economisească, poți avea un mic cheltuitor în familie. Atitudinea unui copil, mai ales la vârste mici, este să se bucure de experiențe prezente. Prin discuții constante este posibil să îl ajuți pe termen lung să deprindă obiceiuri financiare benefice.

De reținut

Nu există o recomandare universal valabilă, fiecare familie luând decizia potrivită pentru gospodăria proprie. Dacă îți înveți copilul de la vârste fragede informațiile de bază despre bani, vei descoperi că va deveni un adult responsabil cu veniturile și cheltuielile sale.

"Părinții care nu le dau bani copiilor sau părinții care le dau bani copiilor la simpla cerere, fără o limită, lipsesc copiii de lecții valoroase. Acestea, la vârste fragede, generează modele comportamentale corecte. În lipsa lor, copiii vor deveni adulți slab echipați pentru a se descurca și a progresa într-o lume centrată pe consum." concluzionează Anamaria Ciuhuță. 

 

Surse: www.thesun.co.uk; https://raisingchildren.net.au; www.familyeducation.com

Articolul urmator
Regine care și-au pierdut copiii la vârste fragede. Niciuna nu a reușit să treacă peste durere

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Orașele din România cu cele mai scumpe creșe și grădinițe. Câți bani scot părinții din buzunar
    Orașele din România cu cele mai scumpe creșe și grădinițe. Câți bani scot părinții din buzunar

    Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică și de platforma „Clubul Copiilor”, în ultimul deceniu a crescut numărul copiilor care urmează cursurile...

    Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să-l aduci în atenția copilului despre bani
    Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să-l aduci în atenția copilului despre bani

    Atunci când eram mici, nu a avut cine să ne educe financiar, însă astăzi, datorită informațiilor pe care le avem la dispoziție, putem face asta cu ai noștri copii....

    Câți bani fac din meditații profesorii români. Capitala este cea mai profitabilă
    Câți bani fac din meditații profesorii români. Capitala este cea mai profitabilă

    Potrivit unui studiu realizat de SAR (Societatea Academică din România) și IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie), unul din trei copii a participat la meditații...

    Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău
    Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău

    Pe măsură ce devine tot mai conștient de lumea din jur, copilul începe să aibă diverse frici. Dacă în primii doi ani de viață acestea sunt legate în special de...

    O mamă a avut parte de șocul vieții când și-a dat seama câți bani cheltuie pe an pentru cei trei copii ai ei
    O mamă a avut parte de șocul vieții când și-a dat seama câți bani cheltuie pe an pentru cei trei copii ai ei

    Ai calculat vreodată câți bani cheltui pentru copilul tău? O mamă de peste Ocean a șocat internetul atunci când a dezvăluit câți bani cheltuie într-un an...

    Trebuie să-i dai copilului o veste rea? Uite cum procedezi
    Trebuie să-i dai copilului o veste rea? Uite cum procedezi

    Veștile care „pică greu” adulților despre evenimente nefericite în familie sau în lume sunt cu atât mai greu de transmis copiilor! Iată cum să abordezi...

    Ghid pe vârste: de cât somn are nevoie un școlar
    Ghid pe vârste: de cât somn are nevoie un școlar

    Hormonul de creștere, esențial pentru dezvoltarea țesuturilor și a mușchilor, este secretat în perioada de somn. De asemenea, procesul de reparație a organelor, țesuturilor și...

    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!
    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!

    Chifteluțele fac parte dintre cele mai versatile preparate, putând fi servite în numeroase moduri. Forma, gustul și consistența lor le includ printre favoritele copiilor,...

    © 2024 Qbebe