Căsuța pentru păsări: cum să faci un model reușit alături de copilul tău

Căsuța pentru păsări: cum să faci un model reușit alături de copilul tău

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ori de câte ori vrei să petreci timp de calitate împreună cu copilul tău, încearcă să-l implici în activități inedite. Printre acestea se numără și cele care țin de preocuparea pentru a le asigura păsărilor un adăpost care să le ocrotească și care să le ajute să-și adăpostească puii în mai multă siguranță. Implicându-vă împreună într-o asemenea activitate veți ajunge să îndrăgiți mai mult natura și să înțelegeți de ce este atât de important să o protejăm pentru a ne bucura de minunile ei și pe viitor. 

De ce să construiești o căsuță pentru păsări alături de copilul tău

Pentru a te convinge de ce merită să nu mai stai pe gânduri și să construiești alături de micuțul tău o căsuță pentru păsări, ia în calcul și acest aspect: nu toate speciile de păsări vor migra din zonele cu climă mai rece spre cele cu climă caldă și nici nu își vor găsi toate locul ideal în copaci sau în tufișuri. De asemenea, în perioada anotimpului rece, va fi o adevărată provocare pentru ele să-și poată asigura un loc uscat în care să-și poată feri puii de frig, de umezeală și de prădători. Plecând de la aceste idei, construirea unor căsuțe pentru păsările sălbatice pentru a le asigura adăpost în timpul lunilor de iarnă este un demers binevenit. 

casuta-de-pasari-asezata-pe-trunchiul-unui-copac-dintr-o-padure-iarna

Sursă poză: unsplash.com

Ca să puteți „echipa” pentru iarnă o căsuță pentru păsări, urmează și aceste sfaturi:

  • O veți așeza în locația potrivită- Păsările se vor simți bine în căsuțele lor și vor avea condiții bune pentru a-și crește puii dacă acestea vor fi așezate astfel încât să poată fi scăldate și de razele soarelui. În același timp, ar trebui să fie amplasate pentru a fi ferite de vânt și de prădători (precum șerpi, pisici, veverițe etc.)
  • O veți izola pe interior- După ce veți afla cum se construiește o căsuță pentru păsări, trebuie să aveți grijă să o izolați pe interior pentru a oferi cât mai mult confort. Spre exemplu, izolarea crăpăturilor, a găurilor este esențială pentru protecția în fața vântului și a precipitațiilor și se poate realiza cu ajutorul crenguțelor, a paielor, a ierbii, dar și a spumei poliuretanice sau a lipiciului
  • În interiorul căsuțelor se vor pune stinghii- Acestea se montează după ce s-a realizat izolarea pe interior și sunt necesare pentru a le da posibilitate păsărilor să se încălzească în clipele în care vor sta una lângă cealaltă. Fie se va monta o stinghie de lemn, fie se va așeza o crenguță sau o ramură mai solidă (în funcție de dimensiunea căsuței) pentru ca „locatarii” să-și poată împărtăși căldura corpurilor

Benefiicile unei căsuțe pentru păsări pentru copil

Odată ce un copil va avea posibilitatea să vadă cum se face o căsuță de păsări și va afla diverse aspecte care țin de modul de viață al acestora, va putea să-și îmbogățească noțiunile de zoologie, va înțelege cum sistemele din natură interacționează și ce beneficii își aduc unul celuilalt. De asemenea, construirea unor căsuțe pentru păsărele va avea și alte beneficii demne de luat în seamă pentru cei mici, printre care:

  • Dezvoltarea îndemânării și a motricității fine- Când vă veți apuca să confecționați o căsuță de păsări, copilul va avea posibilitatea de a-și pune îndemânarea în joc în cadrul diferitelor operațiuni. Își va folosi ambele mâini pentru a face și el treabă, ceea ce va conduce la dezvoltarea coordonării bilaterale. Spre exemplu, conturarea unui șablon pentru căsuță, decuparea acestuia, efectuarea măsurătorilor, operațiunile de îmbinare, de lipire etc. sunt „exerciții” utile pentru stimularea dexterității. Totodată, pentru a le putea duce la capăt, copilul va avea nevoie de atenție, de concentrare, de perseverență, de răbdare, calități ce îi sunt utile zi de zi

fetite-care-lucreaza-intr-un-atelier-de-prelucrare-a-lemnului-pentru-a-construi-o-casuta-pentru-pasari

Sursă poză: istockphoto.com

  • Stimularea creativității- Plănuind împreună cum ar trebui să arate căsuța, copilul va dori să-și expună și el punctul de vedere, să vină cu propriile sale idei. Din acest motiv, creativitatea sa va fi stimulată, inclusiv în momentele în care va încerca să propună soluții pentru rezolvarea unor „probleme” ce vor interveni (de exemplu, cum să procedați pentru a crea mai mult spațiu în căsuța de păsări, cum să o faceți să fie mai călduroasă etc.)
  • Va avea o nouă posibilitate de a se exprima- În cazul în care copilului tău nu îi vine întotdeauna la îndemână să-și exprime emoțiile, gândurile, prin cuvinte sau nu are curajul să-și exprime propriile idei, implicarea în făurirea unei căsuțe de păsări îi va prinde foarte bine. Practic, în cadrul activității va avea posibilitatea să spună ceea ce gândește, va putea să-și aducă în prim-plan ideile și va putea să-și exprime punctul de vedere (spre exemplu, ar putea să vină cu diverse propuneri despre cum ar trebui amenajată căsuța pentru păsările preferate)
  • Stimularea curiozității- Pregătind „recuzita” necesară, copilul va deveni curios în legătură cu modul în care poți să contruiești o căsuță pentru păsări. Cu cât vei putea să-i dai mai multe detalii despre pașii pe care îi veți urma, despre comportamentul păsărilor ce se vor adăposti în căsuță, despre modul lor de viață, va începe să pună întrebări și va fi dornic să se informeze și din alte surse (de pildă, din cărți sau reviste, din filmulețe de pe internet, din emisiuni TV etc.)
  • Va învăța ce înseamnă compasiunea și grija- Gândindu-se la faptul că și păsările au nevoie de un adăpost, că au nevoie de cele mai bune condiții pentru a-și crește puișorii, copilul va înțelege treptat că și el poate să ajute. Prin demersurile de a pune la punct o căsuță cât mai primitoare pentru micile necuvântătoare va începe să aibă compasiune pentru ele, va vedea cât de mult contează să aibă grijă de ființele din preajma sa și de natură
  • Va dobândi cunoștințe noi care țin de viața practică- Construind o căsuță pentru păsări copilul va veni în contact cu diverse noțiuni, cu diverse materiale și instrumente. De pildă, va vedea cum se măsoară lungimea, lățimea sau înălțimea, ce este un diametru, cum se manipulează un pistol de lipit, cum se bate un cui etc. 

Alte beneficii oferite de o căsuță pentru păsări

Conceperea și realizarea unei căsuțe de păsări nu aduce beneficii doar pentru copil, ci și pentru natura din zona în care va fi amplasată aceasta. Iată câteva exemple în acest sens:

  • Limitarea accesului dăunătorilor- Întrucât păsările se hrănesc cu insecte, ele vor ține departe de o anumită zonă insectele nedorite, fără să mai fie nevoie la fel de mult de utilizarea unor pesticide
  • Împiedicarea proliferării excesive a buruienilor- Păsările îndrăgesc nu numai insectele, ci și semințele. Prin urmare, nu este exclus să se hrănească și cu semințele unor plante care se extind necontrolat și care pot invada inclusiv grădini. Printre păsările ce se hrănesc și cu semințe se numără vrăbiuțele, pițigoii etc.
  • Asigură conservarea plantelor din grădini- În cazul în care crești diverse plante în grădină și îți dorești ca acestea să se mențină bine pentru timp îndelungat, păsările îți pot fi de folos pentru că vor ține departe anumite insecte dăunătoare. Cu cât vei reuși să le atragi în grădina ta cu căsuțe cât mai confortabile, cu atât munca ta va fi ușurată

Modele de căsuțe pentru păsări

Căsuțele de păsări nu au doar utilitate practică, ele reprezintă totodată și o piesă de rezistență în decorul unei grădini de exemplu. De aceea, profită de faptul că modelele de căsuțe sunt foarte variate, putând fi realizate homemade sau achiziționate din magazine sau de pe site-uri specializate. 

Având la dispoziție variantele de mai jos, îți va fi mai ușor să alegi acea căsuță pe care o consideri mai adecvată pentru păsările pe care vrei să le atragi sau pentru cadrul din care va face parte.

Căsuță de păsări tip cabană

Se va încadra foarte bine mai ales într-o pădure, dar va fi un punct de atracție și într-o grădină. Căsuța va fi făcută neapărat din lemn și poate fi așezată pe un stâlp de lemn sau pe un gard. În funcție de preferințe, poate să fie construită astfel:

  • Cu baza și cu pereții laterali din bucăți de lemn și cu acoperișul compact

casuta-de-lemn-pentru-pasari-montata-pe-un-stalp-de-lemn-intr-o-padure-iarna

Sursă poză: istockphoto.com

  • Din crengi de copac care vor fi cioplite și ajustate pentru ca din ele să se poată construi o căsuță 

Căsuță de păsări ovală

Forma ovală a căsuței se încadrează fără probleme în orice peisaj. Pentru a fi cât mai rezistentă, este de preferat să fie realizată din ceramică și lemn. În același timp, întrucât ceramica se poate încinge mult în zilele calde ale verii, cel mai bine va fi să fie dotată cu găuri de ventilație situate mai ales în partea sa de sus, imediat sub acoperiș.

casuta-de-pasari-ovala-din-ceramica-amplasata-pe-trunchiul-unui-copac

Sursă poză: istockphoto.com

Căsuță din esparto 

În cazul în care îți dorești o căsuță de păsări cu un aer cât mai rustic, ai putea să te orientezi și către un model realizat manual, din esparto. Acest material reprezintă un tip de iarbă originară din sudul Spaniei și din nordul Africii. După uscare, iarba esparto poate fi prelucrată pentru ca din ea să se realizeze obiecte decorative, coșuri etc.

casute-de-esparto-pentru-pasari-agatate-pe-un-suport

Sursă poză: istockphoto.com

Căsuță tip hambar

Lemnul poate fi pus în valoare și pentru acest model de căsuță, ce reprezintă un hambar în miniatură. Căsuța poate fi agățată sau poate fi pusă pe un stâlp de lemn. 

casuta-de-lemn-pentru-pasari-atasata-de-trunchiul-unui-arbore-intr-un-peisaj-de-iarna

Sursă poză: istockphoto.com

Căsuță cu intrare-inimioară

Această variantă de căsuță de păsări este ideală pentru o grădină plină de arbuști ornamentali. Intrarea în formă de inimioară îi conferă un aspect delicat, fiind cel mai bine ca pentru acest tip de căsuță să se opteze pentru lemn.

casuta-pentru-pasari-confectionata-din-lemn-vopsit-roz-cu-intrare-in-forma-de-inimioara-si-care-este-agatata-de-o-ramura-inflorita

Sursă poză: istockphoto.com

Căsuță „îmbracată” în lână

Următorul model de căsuță este foarte inedit și se poate realiza cu ajutorul unei cutii de tablă, care va fi învelită într-un săculeț tricotat. 

casuta-de-pasari-care-este-acoperita-cu-lână-rosie-si-care-este-agatata-de-ramura-unui-copac

Sursă poză: istockphoto.com

Căsuță-rulotă

Nici modelul de căsuță pentru păsări de mai jos nu se lasă mai prejos în ceea ce privește originalitatea. Căsuța este de fapt o rulotă de lemn, pictată în diverse culori, iar ușa acesteia este și intrarea pentru păsări. 

De ce să ții cont când vei opta pentru o căsuță de păsări

Pentru ca păsările cărora le va fi destinată căsuța să găsească acolo cele mai bune condiții pentru ele și pentru puii lor, este necesar să se ia în calcul următoarele aspecte: 

Poziționarea căsuței

Spre exemplu, în cazul în care dorești să ai o căsuță de păsări în preajma casei tale, dar în zonă nu sunt copaci mulți sau nu este niciun gard pe care ai putea să o urci, aceasta ar putea fi montată pe un stâlp. Altă variantă poate fi să existe mai multe căsuțe montate pe un gard sau în copaci, în spatele fiecărei căsuțe existând de obicei o gaură sau un cârlig cu care să se poată fixa cât mai bine. 

casute-de-lemn-pentru-pasari-asezate-pe-stâlpi-din-lemn

Sursă poză: istockphoto.com

Alt model de căsuță este și cea care atârnă. Fie că vei alege să atârne de un copac, fie că vei alege să atârne de o prelungire a acoperișului către verandă, veți avea posibilitatea să vedeți bine când păsările vin și pleacă din căsuță. Pentru siguranța lor, este indicat ca materialul folosit pentru partea care ajută căsuța să atârne să fie cât mai rezistent, ocolind fibrele naturale de exemplu, care în timp pot putrezi și vor pune păsările în pericol. 

fetite-purtand-geci-colorate-si-care-se-straduiesc-sa-puna-mâncare-intr-o-casuta-pentru-pasari

Sursă poză: istockphoto.com

Tipul de intrare

Alegerea tipului de intrare pentru căsuța de păsări contează în special în cazul celor teritoriale, care preferă să stea acolo doar cu propria familie. Pentru ele se potrivesc mai bine căsuțele cu o singură intrare, care sunt adecvate în special pentru a fi așezate în copacii din propria ta grădină.

Există și căsuțe cu mai multe intrări, acestea fiind recomandate pentru păsările ce le place să trăiască în grupuri mai mari. Acestea au avantajul că nu va fi nevoie să ai mai multe căsuțe amplasate separate în diverse locuri, ci le vei putea grupa într-o anumită locație. 

Tipul de păsări pe care le va găzdui

Când se construiește o căsuță pentru păsări, se va ține seama de speciile ce se vor adăposti acolo, precum în exemplele de mai jos:

  • Păsările albastre („bluebirds”; un exemplu de păsare albastră din țara noastră este pițigoiul albastru)- Acestea trebuie să se simtă în siguranță pentru a-și așeza cuibul în căsuță. De pildă, gaura pentru intrare ar trebui să aibă un diametru de aprox. 3,81 cm, ceea ce înseamnă suficient de largă pentru păsările albastre, dar nu suficient de largă pentru alte tipuri de păsări sau pentru prădători. Căsuțele pentru aceste păsări ar putea fi și montate pe un stâlp, într-un loc însorit, la o înălțime de 1,21-1,81 m
  • Rața de pădure- Această pasăre, datorită ghearelor ascuțite, se poate agăța și de crengile arborilor. În acest context, ar putea să se stea și într-o căsuță cu gaură de intrare cu diametrul de aprox.10 cm și înaltă cam de 7,5 cm. Cel mai bine ar fi dacă această căsuță ar fi poziționată la o înălțime de 3,65- 4 m
  • Pitulice- Pentru a atrage o pitulice vei avea grijă ca diametrul găurii de intrare în căsuță să fie de aprox. 3 cm. Căsuța ei poate fi așezată pe un stâlp, într-un copac sau chiar pe o clădire (la o înălțime de 1,5-3 m). Întrucât pitulicea este o pasăre teritorială care poate ataca și cuiburile altor păsări din zonă, nu ar trebui ca în preajma căsuței sale să existe și unele pentru alte specii 
  • Bufnițe- O bufniță se va simți în largul ei când va sta într-o căsuță așezată în copaci dintr-o dumbravă formată din copaci maturi

Cum să construiești o căsuță pentru păsări din lemn?

Dacă te intrebi care material ar fi cel mai potrivit pentru a realiza o căsuță pentru păsări, trebuie să știi că acesta este lemnul și nu metalul sau plasticul (acestea nu au capacitatea de a izola suficient). Căsuțele din lemn pentru păsări au marele avantaj că asigură o izolare bună a cuibului, ceea ce înseamnă că ouăle și puii nu vor avea de suferit din cauza frigului sau din cauza căldurii din zilele fierbinți de vară. 

Pentru a construi o căsuță sigură, cel mai important va fi să nu o vopsești pe interior și nici în zona în care se afla intrarea întrucât păsările ar putea desprinde cu ciocul bucățele de vopsea sau acestea s-ar putea desprinde și le-ar putea intra în ochi. De asemenea, vopseaua utilizată nu trebuie să fie pe bază de creozot (o substanță foarte toxică, având potențial cancerigen) sau de plumb, ci ar trebuie să fie pe bază de apă sau de diverși compuși cât mai naturali. 

Nu în ultimul rând, când se vopsește o căsuță pentru păsări pe exterior, trebuie să se țină seama și de acest lucru: vopseaua nu trebuie să blocheze găurile de ventilație sau pe cele necesare drenajului. Acestea sunt esențiale pentru o căsuță sigură și trebuie lăsate permanent deschise și funcționale.

De ce ustensile ai nevoie

O căsuță de lemn pentru păsări va putea fi construită din lemn și placaj cu ajutorul următoarelor ustensile:

  • burete abraziv pentru șlefuirea lemnului
  • burghiu
  • fierăstrău circular
  • ciocan pneumatic pentru cuie
  • bormașină
  • fierăstrău pentru găuri (tăietor de găuri)
  • pensulă

Pașii construcției

Inițial te vei asigura că ai la îndemână bucăți de lemn și de placaj la următoarele dimensiuni:

  • peretele din față și din spate- bucăți de lemn de câte 15 cm
  • pentru pereții laterali- bucăți de lemn de înălțime de 12 cm și adâncime (dimensiunea unui obiect din față în spate) de 11 cm
  • pentru bază- o bucată de lemn de 20 cm
  • panouri pentru acoperiș- o bucată de placaj cu lățimea de 20 cm și cu adâncimea de 14 cm; o altă bucată de placaj cu lățimea de 20 cm și cu adâncimea de 13 cm

După aceea, vei urma pașii de mai jos:

  • Te vei ocupa de partea din față a căsuței pentru a crea intrarea; pe lățimea bucății de lemn se va marca un punct care să fie cam la 9 cm distanță față de capătul ei de sus. Cu ajutorul unui tăietor pentru găuri se va da o gaură ce va avea diametrul de 4-4,5 cm 
  • Unește părțile laterale și partea din spate a căsuței- Bucățile de lemn ce reprezintă părțile laterale se vor pune față în față, prima fiind așezată cea cu înălțimea de 12 cm. Pe fiecare parte laterală se va pune adeziv pentru lemn. Partea din spate a căsuței va fi atașată părților laterale cu ajutorul unui ciocan pneumatic pentru cuie fixând în fiecare dintre cele patru colțuri câte un cui
  • Vei proceda la fel și pentru partea din față a căsuței (cea în care a fost decupată intrarea)
  • Se aplică adeziv pe toate laturile părții de jos a căsuței de păsări pentru fixarea bazei, lăsând în față partea mai lungă
  • Se fixează cuie în cele patru colțuri
  • Pentru fixarea acoperișului se aplică adeziv pe muchiile rămase libere ale celor două panouri ale acestuia, având grijă ca partea mai lungă a acoperișului să rămână în față
  • Se fixează cu câte 2 cuie pe fiecare parte a acoperișului
  • Toate găurile unde au fost fixate cuie se umplu cu chit pentru lemn ca să nu ruginească, se lasă să se usuce și se nivelează apoi cu un burete abraziv 
  • Se va vopsi căsuța la exterior 

Dacă dorești să agăți căsuța de păsări într-un copac, ar trebui să-i atașezi de acoperiș o sfoară pe care o vei prinde de o parte și de alta a acestuia fie cu adeziv, fie cu capse pentru lemn. 

Vei putea înțelege mai bine cum se folosesc ustensilele menționate și cum se pun în aplicare demersurile de construire a căsuței urmărind și videoclip-ul de mai jos: 

O căsuță de lemn pe gustul vostru poate fi obținută și cu ajutorul unui kit special pentru o căsuță de păsări. Înainte să achiziționezi un astfel de kit, nu uita să ai în vedere și:

  • Materialul din care este confecționat- Spre exemplu, te poți orienta spre piese de lemn (ideal ar fi lemnul de cedru) sau de placaj. Acesta din urmă are avantaje precum: este ușor, nu este costisitor și este rezistent și în fața intemperiilor, asigurându-le păsărilor un adăpost sigur și confortabil 
  • Rezistența- Alături de materialul din care vor fi confecționate piesele din kit-ul avut la dispoziție, va conta mult, pentru conferirea rezistenței, să existe și un sistem de drenaj. De pildă, ar fi cel mai bine ca acesta să fie poziționat la baza căsuței pentru ca oricând să poată fi îndepărtat excesul de apă. Cu ajutorul său lemnul nu va avea de suferit și va fi mai simplu să se mențină curățenia și igiena căsuței de păsări. În situația în care te vei orienta spre un kit care să ofere o căsuță preasamblată, este preferabil ca în loc de cuie să se utilizeze șuruburi pentru mai multă rezistență
  • Design-ul- Când vei cumpăra un kit special pentru o căsuță de păsări, va trebui să ții cont și de tipul de păsări ce se vor adăposti în căsuță. De pildă, anumite specii vor să aibă o intrare mai largă (ca de exemplu vrăbiile), în timp ce altele se simt mai ocrotite în căsuțele cu intrări mai mici (spre exemplu, pitulicea)

Cum construiești o căsuță pentru păsări din carton?

Ori de câte ori vrei să-l implici pe copil într-o activitate care să-i stimuleze îndemânarea, creativitatea și capacitatea de concentrare, apucați-vă să construiți o căsuță din carton pentru păsări. Un beneficiu important care va rezulta de pe urma activității voastre este că veți reuși să reciclați și materiale pe care le aveați prin casă.

De ce ai nevoie

Nu va fi deloc dificil să faceți rost de materiale și ustensile pentru a vă crea propria căsuță de carton pentru păsările preferate. Pentru a vă duce proiectul la bun sfârșit vă trebuie:

  • carton (preferabil o cutie de cereale)
  • hârtie colorată, cu diverse modele 
  • bețișoare pentru crafting/bețișoare provenite de la înghețata pe băț
  • acuarele
  • washi tape (hârtie adezivă decorativă)
  • foi din spumă colorată
  • un set de ochișori de plastic
  • pistol de lipit
  • pensulă
  • lipici
  • foarfecă 

Pașii proiectului

O căsuță de carton pentru păsări va putea fi confecționată mai ușor dacă veți avea la dispoziție și un șablon după care să vă ghidați. Veți lucra urmărind indicațiile de mai jos:

  • Pe o coală A4 se va printa șablonul pentru căsuță, pe care îl vei descărca de aici
  • Șablonul va fi decupat și apoi formele vor fi conturate pe o bucată de carton
  • Formele desenate pe carton vor fi decupate și asamblate pentru a forma căsuța
  • Pe forma de carton ce reprezintă partea din față a căsuței se va decupa și un cerc pentru intrarea în căsuță
  • Pe căsuța de carton se va lipi hârtia colorată
  • Bețișoarele de crafting vor fi vopsite și lăsate să se usuce bine
  • Pe acoperișul căsuței vor fi lipite bețișoarele pentru crafting (ai grijă ca acestea să aibă aceeași lungime; dacă nu au, atunci vor fi ajutate pentru a fi toate de aceeași dimensiune) și se va decora și cu washi tape
  • Din colile de spumă se va decupa o pasăre- Se vor folosi culori diferite pentru corp și pentru aripi, iar după ce părțile componente ale corpului păsării vor fi alipite se vor lipi și ochișorii de plastic

La final, pasărea va fi așezată la intrarea în căsuța ei. Vei putea să vezi mai clar cum ar trebui să procedezi pentru a obține o căsuță de păsări din carton urmărind și filmulețul de mai jos. 

După ce ai aflat detalii utile care țin de cum să faci o căsuță pentru păsări, nu trebuie să neglijezi nici următorul aspect: simpla prezență a unei căsuțe nu o va popula cu păsările dorite. Ceea ce va conta va fi ca acestea să fie atrase acolo. Cea mai simplă modalitate pentru a te asigura că vei reuși este să le pui la dispoziție surse variate de hrană (cum ar fi viermișori, semințe de floarea-soarelui, fructe de pădure, melcișori etc.) și apă (de care au nevoie pentru a bea și pentru a se îmbăia). În același timp, o căsuță de păsări ar trebui să fie la o înălțime de cel puțin 1,5 m față de nivelul solului, iar intrarea ei să nu fie în calea vânturilor puternice.

Surse: adfg.alaska.gov, artsycraftsymom.com, birdsadvice.com, birdhouseguide.com, dropbox.com, etsy.com, happygardens.com, homestratosphere, homeguides.sfgate.com, kidsinthehouse.com, perkypet.com, surinenglish.com, thegardeningcook.com, thespruce.com, thisoldhouse.com, woodsmith.com, zoobrasov.ro

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, unsplash.com, youtube.com

Articolul urmator
Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu
Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce familie frumoasă are Nicolai Tand! Soția lui a renunțat la cariera de model de peste hotare pentru a-i fi alături în România
    Ce familie frumoasă are Nicolai Tand! Soția lui a renunțat la cariera de model de peste hotare pentru a-i fi alături în România

    Nicolai Tand, celebrul bucătar prezent la emisiuni TV are o viață de familie liniștită. Întâlnirea cu soția sa, Monica, a fost ghidată de destin, pentru că fostul model...

    Atenție! De ce NU trebuie să mănânci ouăle imediat după ce au fost făcute de păsări
    Atenție! De ce NU trebuie să mănânci ouăle imediat după ce au fost făcute de păsări

    Știai că ouăle nu se mănâncă niciodată în prima zi în care au fost făcute de păsări? Și noi am fost la fel de surprinși ca și tine. Iată de ce nu ar trebui să...

    Povestea Cosminei, tânără crescută la casa de copii care si-a văzut visul cu ochii. A reușit să își construiască o casă lângă locul unde a copilărit să fie alături de alți copii orfani
    Povestea Cosminei, tânără crescută la casa de copii care si-a văzut visul cu ochii. A reușit să își construiască o casă lângă locul unde a copilărit să fie alături de alți copii orfani

    Ajunsă la vârsta de doar trei anișori într-o casă de tip familial, Cosmina și-a văzut la maturitate visul devenit realitate. La vârsta de 28 de ani, după peste un...

    Ce să faci când copilul tău are o criză de furie în magazin
    Ce să faci când copilul tău are o criză de furie în magazin

    Printre locurile în care micuțul tău poate fi mai predispus la o criză de furie se numără și magazinele. Astfel, când sunteți la cumpărături, acesta se poate plictisi,...

    Urania Cremene: „Copilul tău nu îți aparține să faci ce vrei cu el. Nu îl naști pentru tine.”
    Urania Cremene: „Copilul tău nu îți aparține să faci ce vrei cu el. Nu îl naști pentru tine.”

    Unul dintre cei mai cunoscuți experți în parenting de la noi a atins, într-un interviu acordat pentru un podcast, câteva puncte de interes legate de relația...

    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează
    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează

    Ca părinte, probabil că una dintre cele mai dificile experiențe prin care poți trece este să afli că al tău copil suferă. Uite ce să faci și mai ales, ce să nu faci, dacă ai...

    Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci
    Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci

    Te numeri printre părinții care consideră că animalele de companie nu au ce caută în apropierea bebelușului sau a copilului mic? Ei bine, studiile arată că prezența unui...

    Dragă tată, uite că am reușit în viață și fără ajutorul tău
    Dragă tată, uite că am reușit în viață și fără ajutorul tău

    Dragă tată, de când mă știu, am încercat să mă prefac că nu mă deranjează faptul că nu îmi ești alături, dar acesta a fost un mecanism de adaptare atent...

    © 2024 Qbebe