Produse de curățenie eco care nu dăunează sănătății copiilor

Produse de curățenie eco care nu dăunează sănătății copiilor

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Dacă vrei să fii sigură că sănătatea celor mari și a celor mici nu va fi în niciun fel afectată de produsele folosite la curățenie, bazează-te pe cele ecologice. Fie că este vorba despre cele obținute homemade, fie că este vorba despre unele din comerț, important este să te obișnuiești să le folosești permanent, în condițiile în care poți avea parte de curățenia visată într-un mod mult mai natural și mai puțin nociv pentru mediul înconjurător.

Avantajele utilizării unor produse de curățenie ecologice

Indiferent de activitățile de întreținere ale casei pe care trebuie să le desfășori, astfel de produse vor fi benefice din mai multe puncte de vedere:
Asigură o stare de sănătate mai bună
Produsele de curățenie obișnuite, cu ingrediente toxice, nu fac altceva decât să crească riscul de a dezvolta sau de a agrava anumite boli. Spre exemplu, medicii vorbesc despre pericolul pe care îl pot crea anumiți detergenți, odorizante pentru împrospătarea aerului, diferite substanțe dezinfectante etc. pentru astm. Cu precădere când este vorba despre copii, spun aceștia, riscurile sunt foarte mari.
În schimb, apelând la produse de curățenie naturale de a curăța casa, copilul va putea fi ferit de astfel de riscuri, în condițiile în care nu va mai veni în contact cu substanțe care vor pătrunde ușor în piele și vor ajunge ulterior la organele interne. De asemenea, beneficiezi și de o reducere de 5% dacă alegi să le comanzi de aici.

Sunt mai sigure
De pildă, produsele de curățenie ecologice sunt mult mai puțin nocive atunci când intră în contact cu pielea, nu mai prezintă factori iritanți pentru epidermă, ochi și pentru aparatul respirator.

Mențin un aer de o calitate mai bună
În condițiile în care produsele de curățenie ecologice (fie că este vorba despre cele din comerț, fie că este vorba despre cele obținute homemade) conțin ingrediente naturale (precum sunt uleiurile esențiale de exemplu), ele sunt ideale pentru crearea unei atmosfere mai curate, mai igienizate, mai proaspete.

Sunt prietenoase cu mediul
Odată ce mizezi pe o curățare ecologică a locuinței, te vei asigura că îți vei diminua contribuția la poluare, întrucât produsele utilizate nu vor elibera substanțe nocive.
Inclusiv produsele care nu sunt obținute homemade conțin materii prime regenerabile, ceea ce amplifică nivelul de protejare a naturii.

Vei evita ingredientele artificiale, despre care se spune că au proprietăți antibacteriene
Substanțele cu astfel de proprietăți, ce se regăsesc din abundență în produsele de curățenie obișnuite, nu fac altceva decât să creeze probleme serioase de sănătate, precum: creșterea rezistenței la antibiotice, tulburări endocrine (inclusiv la nivelul tiroidei). Pentru ca tu sau copilul să nu vă confruntați cu așa ceva, încearcă să te axezi pe produse ecologice.

Poți avea control asupra ingredientelor folosite
De exemplu, produsele pe care ți le creezi chiar tu, acasă, vor beneficia doar de ingredientele alese de tine, astfel încât acestea să fie cât mai naturale și mai sigure pentru copilul tău.

Produse ce pot fi utilizate si la curatenie

Sugestii de produse de curățenie ecologice, ideale și pentru copii

Soluție de curățare universală, cu rozmarin, oțet și lămâie
Toate aceste ingrediente au proprietăți antibacteriene și vor asigura o prospețime de durată. Pentru a crea această soluție va trebui să dispui de:
• oțet alb
• coaja de la 1 lămâie
• crenguțe de rozmarin
• apă
Vei utiliza o măsură de apă, una de oțet și vei pune peste ele restul ingredientelor. Odată ce soluția este gata, vei putea să dezinfectezi cu ea găleata de gunoi, să cureți petele rezistente de pe suprafețele de sticlă, mesele etc..

Pulverizator in care se afla o solutie cu crengute de rozmarin

Soluție pentru curățarea geamurilor sau oglinzilor cu oțet
În acest scop, vei obține un produs de curățenie care va conține:
• 1/2 cană oțet
• 1/4 cană alcool (concentrație de70%)
• 2 căni apă
• 1-2 picături de ulei esențial
Vei combina toate ingredientele și le vei pune într-un dispozitiv capabil să pulverizeze. Pentru cele mai bune rezultate se recomandă să nu ștergi ferestrele într-o zi cu mult soare, întrucât soluția se va usca prea repede și va lăsa multe pete în urmă. În privința oglinzilor, va trebui ca mai întâi să picuri soluție pe o cârpă uscată și după aceea să ștergi.

Soluție pentru curățarea bucătăriei sau a frigiderului
Va fi foarte simplu să cureți suprafețe precum blaturile din bucătărie, electrocasnice, interiorul frigiderului dacă vei amesteca bicarbonat de sodiu (4 lingurițe) cu apă călduță (2-3 l). Soluția este valoroasă nu numai pentru capacitatea de a elimina mirosurile neplăcute, ci și de a îndepărta petele.

Soluție pentru curățarea pereților de urmele de stickere
Dacă te deranjează urmele lăsate de stickere, poți să procedezi în felul următor: înmoaie un burete în oțet și aplică-l ulterior pe urmele respective. Așteaptă 15 minute și după aceea vei vedea că acestea se pot curăța imediat.

Soluție pentru curățarea covoarelor
În funcție de dificultatea petelor care trebuie îndepărtate, vei proceda astfel:
• Pentru petele care nu sunt prea evidente- Vei amesteca oțet cu apă și vei lăsa direct pe o pată pentru a acționa câteva minute. Abia ulterior o să îndepărtezi soluția cu un burete cu apă călduță
• Pentru petele de grăsime- Vei împrăștia amidon peste pete și le vei lăsa să acționeze cam 15-30 de minute, apoi vei da cu aspiratorul
• Pentru pete severe- Vei combina câte 1/4 de cană de sare, oțet și borax (un mineral utilizat pentru degresare și pentru curățare). Vei întinde pasta peste pete și le vei lăsa să acționeze pentru câteva ore. Abia ulterior vei pune aspiratorul

Soluție pentru curățarea podelelor
Indiferent de materialul din care sunt confecționate acestea (vinil, lemn natur, lemn pictat, cărămizi, dale etc.) dacă vei alege o soluție pe bază de oțet și apă călduță vei avea succes. În plus, adaosul de ulei de măsline și de uleiuri esențiale (precum de mentă sau de lămâie) vor fi binevenite. Tot ce vei avea de făcut va fi să-ți ajustezi cantitățile ingredientelor în funcție de mărimea suprafeței de lucru.

Soluție pentru o cadă curată, cu praf de copt și lămâie
Cada poate fi un loc periculos pentru copil dacă nu este curățată așa cum trebuie. În loc să folosești substanțe chimice, mai bine orientează-te spre o alternativă naturală și inofensivă. Astfel, va trebui să ștergi cada cu oțet, după care să recurgi la praful de copt, ce are proprietăți abrazive. Vei fi surprinsă când vei vedea că aceasta este albă și strălucitoare!

Soluție pentru curățarea vasului toaletei, pe bază de praf de copt și de oțet
O toaletă dezinfectată se poate obține și datorită unui amestec de praf de copt (1/4 cană) și oțet (1 cană). Acesta va fi lăsat să acționeze câteva minute și apoi vei curăța cu ajutorul unei perii. În cazul în care sunt și pete de rugină, va trebui să lași peste noapte praful de copt și să cureți a doua zi toaleta.

Alături de aceste produse homemade, poți încerca și unele pe bază de enzime. Acestea din urmă reprezintă compuși organici de natură proteică, prezenți în organismele vii, care dirijează procesele de sinteză și degradare din organismele oamenilor, animalelor, plantelor și microorganismelor. Enzimele pot fi create și printr-un proces tehnologic numit biofermentație.

Grație enzimelor, care au o viteză de a dezintegra foarte mare, curățenia poate fi obținută foarte ușor, indiferent de suprafețele vizate. O altă calitate esențială a enzimelor este că nu sunt toxice și că pot veni în contact cu pielea copiilor, având pH neutru.
Produsele de curățenie cu enzime se adresează diferitelor locuri și obiecte din casă, fiind ideale, de exemplu, pentru baie, bucătărie (inclusiv pentru vase sau unele electrocasnice, cum ar fi friteuzele sau cuptoarele cu microunde), dar și pentru suprafețe variate, precum pardoseli, parchet, covoare.

Tu obișnuiești să folosești în mod constant produse de curățenie ecologice?

Surse:
www.goodhousekeeping.com, www.keeperofthehome.org, www.learn.eartheasy.com

Articolul urmator
Am intrat în concediu parental pentru a avea grijă de copii, dar soția mea este nemulțumită că nu fac și curățenie în casă
Am intrat în concediu parental pentru a avea grijă de copii, dar soția mea este nemulțumită că nu fac și curățenie în casă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Campionii sănătății aleargă pentru terapia copiilor cu autism
    Campionii sănătății aleargă pentru terapia copiilor cu autism

    După 2 ani de pandemie, în care sedentarismul și creșterea în greutate a copiilor a atins cote alarmante, Crosurile pentru copii și părinți Campionii Sănătății...

    O mamă și-a părăsit soțul după ce bărbatul nu a făcut curățenie în casă timp de o săptămână
    O mamă și-a părăsit soțul după ce bărbatul nu a făcut curățenie în casă timp de o săptămână

    O femeie de peste hotare a postat un filmuleț pe TikTok în care a povestit că și-a părăsit soțul, după ce a observat că acesta nu a făcut curat în casă timp de o...

    4 lucruri pe care le-am conștientizat de Ziua Mondială a Sănătății Mintale
    4 lucruri pe care le-am conștientizat de Ziua Mondială a Sănătății Mintale

    E firesc ca atunci când sărbătorim ceva, să ne gândim mai în profunzime la lucrul respectiv. Așa se face că încă reflectez la ziua de azi, în care...

    „Trebuie să învețe că nu este treaba unei femei să facă după el curățenie”. Pedeapsa controversată a unei mame pentru fiul ei
    „Trebuie să învețe că nu este treaba unei femei să facă după el curățenie”. Pedeapsa controversată a unei mame pentru fiul ei

    Mama unui băiețel a luat decizia de a arunca la gunoi jucăriile acestuia pentru a încerca să-i dea o lecție de viață: aceea de a-i respecta pe cei din jur, mai ales pe femei....

    Ajutor! Fiica mea de 11 ani are cea mai dezordonată cameră din lume. Cum să o determin să țină curățenie?
    Ajutor! Fiica mea de 11 ani are cea mai dezordonată cameră din lume. Cum să o determin să țină curățenie?

    Printre provocările unei mame se regăsește și aceasta: să-și familiarizeze copilul cu ceea ce înseamnă ordinea, curățenia. În acest scop, te străduiești adesea să-i...

    Ministerul Sănătății: 90 de copii cu Sars-Cov-2 sunt internați. 5 dintre ei sunt intubați
    Ministerul Sănătății: 90 de copii cu Sars-Cov-2 sunt internați. 5 dintre ei sunt intubați

    La începutul lunii medicii trăgeau un semnal de alarmă îngrijorător, avertizând că valul al treilea al pandemiei de COVID-19 va fi complet diferit și că cei mai...

    Cele mai ordonate și mai dezordonate zodii. Cine are cea mai mare curățenie în casă
    Cele mai ordonate și mai dezordonate zodii. Cine are cea mai mare curățenie în casă

    Dacă pentru unii dintre noi contează enorm ca totul să fie la locul lui, să fie curățenie perfectă și să găsim cu ușurință orice lucru din casă sau de la birou, pentru alții...

    Nu mai consumați produse din afara UE! Conțin un pesticid care poate modifica IQ-ul copilului, avertizează APC
    Nu mai consumați produse din afara UE! Conțin un pesticid care poate modifica IQ-ul copilului, avertizează APC

    Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor din România, singura organizație de utilitate publică în domeniul protecţiei consumatorilor, statut obținut prin...

    © 2024 Qbebe