12 trucuri care te ajută să calci mai ușor rufele

12 trucuri care te ajută să calci mai ușor rufele

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Călcatul rufelor este una dintre cele mai frecvente activități casnice și nu de puține ori se poate întâmpla să ni se pară că este de-a dreptul copleșitoare. De aceea, ne dorim să găsim soluții pentru a ne ușura munca și pentru a economisi timp. În cadrul articolului de mai jos veți găsi diferite idei, ce vă pot asigura că nu va fi mai la fel de greu când vă veți apuca de călcat. Iată despre ce este vorba!

Care sunt demersurile ce ne pot ajuta să călcăm rufele mai ușor

Să verificăm dacă fierul s-a încins
Înainte să te apuci să calci, vezi dacă acesta are temperatura potrivită. Fie că vei vedea o luminiță care se aprinde, fie că există un anumit simbol sau un zgomot specifice, oricare dintre ele te vor ajuta să-ți dai seama dacă a venit sau nu momentul să începi să utilizezi fierul.
Ține minte următorul sfat: un fier care nu este suficient de încins îți va îngreuna călcatul și va fi ineficient, mai ales dacă este vorba despre lucruri foarte șifonate.

Sortează-ți rufele în funcție de materialul din care sunt confecționate
Ca să calci mai ușor, ia în calcul următorul aspect: rufele se calcă diferit, întrucât sunt din materiale variate. Ideal este să începi să le calci mai întâi pe acelea care necesită o temperatură mai joasă a fierului și după aceea să treci la temperaturile mai ridicate.
Spre exemplu, lucrurile din mătase naturală, mătase artificială, din lână etc. se vor călca mai bine la temperaturi joase. Pentru mătasea naturală sau pentru cea artificială vei călca rufele pe interior. Cele din lână vor fi călcate mai ușor când vei așeza o cârpă umedă între ele și talpa fierului de călcat.
În schimb, rufele ce se bazează pe polyester au nevoie de o temperatură medie, iar cele din bumbac se pretează temperaturilor înalte.Oricare dintre ele ar trebui călcate după ce au fost umezite în prealabil.

Fii cât mai ordonată
Din acest punct de vedere, specialiștii ne sfătuiesc să ne organizăm cât mai bine când vine vorba să călcăm. De pildă, vom separa lucrurile delicate, cele care se șifonează mai greu de cele care se șifonează mai ușor etc.
În acest fel, vei avea ocazia să setezi corect temperatura fierului și să calci mai rapid. Vei începe cu cele delicate, care necesită temperaturi mai scăzute și vei călca apoi și rufele confecționate din materiale mai rezistente, ce se pretează mai ales temperaturilor înalte.

Pentru ca rufele să fie călcate cu ușurință, ar fi bine să le ții agățate înainte
Odată ce acestea sunt uscate, încearcă să le agăți cât mai repede. pe umerașe. Procedând așa, vei împiedica formarea cutelor profunde și vei putea să le calci fără prea mult efort.

Umezește-ți hainele care trebuie călcate
În special dacă ai de călcat bluze, rochii sau cămăși, este preferabil să le uzi permanent în timp ce le calci. Folosește-te de spray-ul cu care este dotat fierul sau apelează la o sticlă cu spray. Vei constata că toate cutele se vor netezi și îți va fi mai la îndemână să le calci repede și bine.

Lasă-ți rufele agățate în baie înainte să le calci
Întrucât în baie este adesea abur, dar și căldură, rufele lăsate mai mult timp aici nu vor fi pline de cute dificil de călcat. Cu alte cuvinte, dacă vrei să te scutești de o mare parte din efort, nu ezita să pui în aplicare și acest truc.

Ia-ți o masă de călcat cât mai mare
O asemenea masă te va ajuta să ai o suprafață mai largă de mișcare și să depui mai puțin efort. Ea îți va fi de ajutor în special pentru situațiile în care ai de călcat rufe de dimensiuni mari. De exemplu, dacă ai de călcat o salopetă cu pantaloni lungi va fi mai ușor să folosești masa de călcat în loc de masa obișnuită.
În plus, masa de călcat îți poate fi un aliat de nădejde dacă vei ține cont și de această recomandare: potrivește-ți masa de călcat la înălțimea potrivită. Cu atât mai mult cu cât ai dureri de spate cronice sau pentru a evita să te confrunți cu ele, nu uita și de acest detaliu.

Femeie ce poarta un sort si calca rufele

Citește și: Tabel: câte calorii consumi zilnic prin activitățile de mamă

Pune o folie de aluminiu pe masa de călcat
Pentru a-ți ușura munca, poți să așezi o bucată de folie sub husa de la masa de călcat. Ea va reflecta căldura de la fier și astfel se vor putea netezi ambele fețe ale rufelor. Vei evita astfel să calci pe amândouă părțile.

Ai grijă la mișcările pe care le faci în timp ce vei călca
Pentru a fi sigură că vei călca mai cu spor, evită-le pe cele care sunt circulare. Procedând așa, vei reduce riscul ca texturile materialelor să se deterioreze.
Mișcările menite să-ți asigure un călcat eficient sunt cele paralele, pe o singură direcție, astfel încât să nu fii în situația de a vedea că materialele se întind.

Femeie ce calca rufele

În vederea ușurării demersului de a călca, încearcă și o soluție pe care să o aplici peste rufe
Pune laolaltă 1 lingură de amidon la 2 căni de apă. Lasă amidonul să se dizolve complet în apă, iar amestecul obținut va fi turnat într-o sticlă dotată cu spray.
Rufele vor fi stropite cu acesta și vei vedea că va mai simplu să le calci. Mai mult decât atât,  nu se vor mai șifona atât de mult când vor fi purtate.

Mizează pe forța aburului
Este păcat să nu profiți de așa ceva dacă vrei să scapi de efortul depus la călcatul rufelor. Datorită aburului de la fierul de călcat, inclusiv cele mai rebele cute vor ceda și îți vei face treaba așa cum îți dorești.

În scopul facilitării călcatului, curăță fierul de călcat în mod constant
Un fier aflat într-o stare perfectă de funcționare este esențial pentru a-ți fi mai ușor să calci.
Ca să ai grijă așa cum trebuie de acesta, îl poți curăța și cu ajutorul unei soluții homemade. Aceasta se va prepara din apă (1 lingură) și bicarbonat de sodiu (2 linguri). După aceea vei întinde pasta peste talpa fierului de călcat (mai ales pe zonele cu depuneri de calcar). Iată ce vei face după aceea:
• Vei îndepărta pasta cu o cârpă umedă.
• Vei înmuia o bucată de vată în apă distilată și vei șterge cu ea orificiile prin care iese aburul. Pune apă distilată și în rezervorul fierului (vei umple cu ea cam 1/3 din el)
• Vei seta fierul la temperatura cea mai ridicată și apoi vei călca un lucru ce nu este prea delicat pentru ca toate urmele de reziduuri să se elimine.

Cum alegi un fier de călcat

Călcatul rufelor nu va necesita eforturi prea mari dacă avem la îndemână un fier de călcat potrivit necesităților noastre. De aceea, este foarte important să știm de ce ar trebui să ținem cont când ne cumpărăm acest obiect:
• Uită-te la setările ce țin de reglarea temperaturii- Un fier de calitate ar trebui să aibă setări potrivite pentru o gamă variată de materiale, astfel încât să poți să-ți calci în condiții optime inclusiv rufele delicate.
• Vezi cât de puternic este aburul- Ideal este să existe setări diferite de intensitate a aburului, inclusiv pentru a îndepărta cutele dificile
• Examinează rezervorul pe care-l are fierul- Un rezervor mai mare, care se poate demonta și monta rapid te poate ajuta să faci economie de timp
• Nu uita de sistemul de auto-curățare- Acesta va permite să fie eliminate toate reziduurile care ar putea să deterioreze nu numai mecanismul fierului, ci va putea duce și la murdărirea rufelor din cauza petelor lăsate pe acestea de către talpa fierului de călcat
• Este ideal să existe și un filtru special pentru calcar - În vederea unei curățări facile a fierului, este foarte important ca acesta să fie dotat cu un fier care să nu necesite neapărat apă distilată
• Un fier de călcat bun nu trebuie să fie neapărat foarte ușor- Cel mai bine va fi să utilizezi un fier care să aibă o greutate medie de aproximativ 1, 3 kg, astfel încât să poată exercita asupra rufelor o presiune suficientă
• Orientează-te să alegi un fier cu o talpă cât mai lată- Aceasta îți va ușura considerabil călcatul pentru că va acoperi o suprafață de lucru mai mare
• Talpa fierului tău de călcat ar trebui să alunece ușor pe rufe- Specialiștii ne recomandă fie talpa „ultragliss", fie cea tip „SteamGlide" (are o rezistență sporită la zgârieturi, alunecă bine pe orice fel de material și asigură ușurința curățării)
• Firul fierului de călcat ar trebui să fie mai degrabă lung decât prea scurt- Un fir mai lung îți va asigura o mai bună mobilitate și o viteză sporită de lucru
Nu în ultimul rând, ar trebui să fii convinsă că fierul este confortabil pentru tine încă din primele momente în care îl iei în mână. Spre exemplu, dacă ai mâna mai mare, ar trebui să te asiguri că aceasta se va putea fixa bine între mâner și corpul fierului.

Voi ne puteți împărtăși și alte trucuri menite să ne ajute la călcatul rufelor?

Surse:
www.apartmenttherapy.com, www.butlerinsuits.com, www.experthometips.com, www.onegoodthingbyjillee.com, www.realsimple.com, www.sew4home.com, www.wikihow.life

Articolul urmator
30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația
30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes
    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes

    Viața de mamă te pune în fața unor provocări la care nici nu te-ai fi gândit vreodată. Când ești mamă singură, nu este exclus să consideri că anumite provocări...

    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect
    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect

    Pe cât sunt de neplăcute crizele de furie ale celor mici, pe atât sunt de normale. Aceste accese de furie încep, de obicei, în jurul vârstei de 18 luni și pot...

    Încă puțin și începe școala! 6 trucuri care vor ajuta comunicarea părinte-copil în această perioadă
    Încă puțin și începe școala! 6 trucuri care vor ajuta comunicarea părinte-copil în această perioadă

    Se apropie începerea noului an școlar și știm deja că atât părinții, cât și copiii, trec printr-o perioadă stresantă plină de cumpărături, recapitulări, teme...

    Zodiile care trec cel mai ușor peste despărțire. Își revin repede chiar dacă au inima frântă
    Zodiile care trec cel mai ușor peste despărțire. Își revin repede chiar dacă au inima frântă

    Dacă pentru anumite persoane despărțirea de ființa iubită reprezintă „sfârșitul lumii”, un moment extrem de dificil, pentru altele înseamnă un semn că nu...

    10 sfaturi care te ajută să crești un copil mai puțin stresat
    10 sfaturi care te ajută să crești un copil mai puțin stresat

    Și copiii pot fi stresați. Uite ce poți să faci, în calitate de părinte, pentru a-l ajuta pe micuțul tău atunci când este stresat.

    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede
    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede

    Ai avut o zi lungă, ești obosită, nemâncată și tot ce vrei este liniște, dar ajungi acasă și vezi că cel mic nu te ascultă și se agită încontinuu. Probabil ți s-a...

    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor
    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor

    Te gandesti sa devii mamica? Atunci probabil ca mintea iti zumzaie de preocupari legate de vitamine prenatale si teste de ovulatie. Exista insa multe alte lucruri pe care e bine sa le stii...

    Prăjitura în cană, cel mai ușor desert pentru copii
    Prăjitura în cană, cel mai ușor desert pentru copii

    Când te gândești la cel mai potrivit desert pentru copilul tău, aspectele importante de care ții cont sunt: să conțină ingrediente sănătoase și să fie gustos. În...

    © 2024 Qbebe