Cum ți se schimbă personalitatea după primul an de căsnicie

Cum ți se schimbă personalitatea după primul an de căsnicie

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată ce relația dintre noi și partenerul nostru devine atât de solidă încât vom decide să ne căsătorim, trebuie să știm că ne vom confrunta cu numeroase schimbări. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, acestea nu țin doar de schimbarea de statut și de noile angajamente pe care ni le asumăm, ci inclusiv de personalitățile noastre. Acestea se vor modifica mai rapid decât ne-am aștepta, chiar după primul an de mariaj. Schimbările nu vor fi simplu de gestionat, dar dragostea, devotamentul și respectul ne pot ajuta să le găsim aspectele pozitive.

Care sunt trăsăturile de personalitate ce se modifică după primul an de căsnicie

Un studiu apărut luna aceasta în publicația „Developmental Psychology" a demonstrat că, după primul an de căsnicie, personalitatea partenerilor se schimbă în mod considerabil.
Pentru efectuarea acestui studiu s-a apelat la 169 de cupluri heterosexuale, proaspăt căsătorite. Ei au fost analizați la următoarele intervale: la primele 6 luni după căsătorie, în preajma primei aniversări a acesteia, la 6 luni după prima aniversare. Li s-a cerut să completeze mai multe chestionare, menite să evidențieze cum au evoluat următoarele 5 trăsături de personalitate:
Deschiderea unei persoane
Aceasta se referă la curiozitate, la disponibilitatea de aventură. Cei care au un grad mai ridicat de deschidere sunt persoanele cărora le place să încerce lucruri noi și nu se mulțumesc să aibă activități convenționale. În schimb, cine are un nivel scăzut de deschidere, se va simți confortabil când urmează o rutină zilnică.

Capacitatea de a fi extrovert
În esență, ea se raportează la modul în care reușim să fim comunicativi, sociabili, să avem inițiativă, să fim veseli. Dacă suntem persoane extroverte ne va plăcea să fim în compania celorlalți, să ne construim noi relații, să lucrăm cu ceilalți în vederea îndeplinirii unor obiective. Când nu suntem prea extroverți, vom fi mai degrabă tentați să fim mai rezervați, mai puțin deschiși față de ceilalți și mai puțini doritori să cooperăm cu ceilalți.

Însușirea de a fi conștiincios
Ea se află în strânsă legătură cu capacitatea de a ne organiza. Cine are niveluri ridicate ale acestei trăsături de personalitate va fi mai concentrat pe ceea ce are de făcut, mai disciplinat, mai motivat. De cealaltă parte, dacă nu suntem persoane conștiincioase vom fi mai puțin disciplinați, mai ușor de distras de la treburi.

Calitatea de a fi agreabil
Cine este o persoană descrisă ca agreabilă înseamnă că este prin natura sa empatică, prietenoasă, caldă, amabilă. Dacă nu suntem agreabili, putem fi caracterizați drept timizi, rezervați, suspicioși, egocentrici.

Neuroticismul
Este o trăsătură ce se referă la nivelul de anxietate, la teamă, la îngrijorare excesivă, la schimbări frecvente ale dispoziției, la gelozie, la singurătate.
Persoanele care au un nivel mai mare al neuroticismului sunt mai anxioase, mai stresate, pot fi adesea deprimate și se vor înfuria mai rapid.
Când cineva are un nivel scăzut de neuroticism, va fi mai calm, mai echilibrat, mai stabil emoțional și va răspunde mai bine situațiilor stresante.

În timpul rămas liber între perioadele analizate, cercetătorii au sesizat cum personalitățile partenerilor se modifică, independent de alți factori externi, cum ar fi: vârsta, clasa socială din care proveneau participanții la studiu, de când sunt de fapt împreună, gradul de satisfacție al relației.
Coordonatorul studiului, Justin Lavner (profesor de psihologie asistent la „Universitatea din Georgia"), a dorit să arate că pot fi sesizate schimbări în personalitatea celor doi soți chiar și la scurt timp după căsătorie.

Cum se modifică personalitatea după primul an de căsnicie, conform studiilor

Atât femeile, cât și bărbații, devin mai puțin agreabili
Cercetătorii sunt de părere că, în condițiile în care mariajul aduce transformări majore în viața celor doi, cu precădere prin asumarea unor noi angajamente și responsabilități, atât din punct de vedere emoțional, cât și material, este firesc ca partenerii să nu se simtă în cea mai confortabilă poziție. Practic, ei se află într-o interdepență emoțională, financiară și fizică pe care nu au cunoscut-o înainte de căsătorie.
În unele situații, schimbările pot fi resimțite atât de puternic, încât cei doi ajung să se întrebe dacă au făcut sau nu bine că au ales să-și unească destinele.
De aceea, spun specialiștii, nu ar trebui să ne mire că partenerii nu mai sunt la fel de agreabili ca înainte și că pot avea tendința de a fi mai prost-dispuși.

Parteneri ce sunt suparati

Citește și: 8 dusmani ai casniciei

Femeile devin mai puțin deschise, iar bărbații mai puțin extroverți
Psihologii cred că această modificare a personalității provine mai ales din faptul că mariajul presupune o mai mare concentrare pe relația propriu-zisă și pe o scădere mai mare a nivelului de implicare socială.
De cele mai multe ori, ambii parteneri vor fi mai puțin dispuși să-și împartă timpul cu cei din afară, nu vor mai ieși atât de des cu prietenii și nu se vor mai angaja să participe la evenimente așa cum făceau înainte. Ei vor fi mai dornici să stea unul cu celălalt, angajând să petreacă mult mai mult timp împreună.

Femeile nu vor mai avea un nivel atât de ridicat al neuroticismului, iar bărbații devin mai conștiincioși
Studiile din domeniu au arătat că de regulă femeile sunt cele ce sunt mai predispuse spre un nivel mare al neuroticismului, spre deosebire de bărbați, care de regulă sunt mai calmi, mai puțin anxioși.
Odată ce intră într-un mariaj, femeile pot avea un nivel mai scăzut al neuroticismului, mai ales dacă au alături parteneri ce le susține, le vor înțelege și încuraja.
În ceea ce-i privește pe bărbați, ei vor deveni mai conștiincioși, mai responsabili, fiind influențați de soțiile lor să fie așa. Din dorința de a intra cât mai mult în voia lor, bărbații se vor strădui să ia viața mai în serios și să-și respecte cât mai multe angajamente.

Cuplu ingrijorat

Concluzia experților este că inclusiv partenerii recunosc faptul că amândoi s-au schimbat după ce au devenit soț și soție. Cu toate acestea, schimbările nu sunt neapărat negative, iar modul în care cei doi voi reuși să comunice, să depășească momentele dificile, va fi cel ce va avea un rol determinant în rezistența căsniciei respective.

Alte schimbări pe care cei doi le sesizează după primul an de căsnicie

Specialiștii în relația de cuplu sunt de părere că deja după primul an de căsnicei partenerii vor sesiza tot felul de schimbări, care privesc nu numai relația propriu-zisă, ci și modul în care cei doi se raportează la lume. Iată câteva exemple în acest sens:
Cei doi se vor certa diferit după ce se căsătoresc
Studiile au arătat de mai multe ori că discuțiile în contradictoriu, conflictele dintre parteneri au un nivel de agresivitate mai ridicat când aceștia nu sunt căsătoriți. În plus, în unele cazuri, certurile de dinainte de căsătorie se terminau adesea și cu despărțiri temporare.
În schimb, odată ce își asumă responsabilitatea unui mariaj, partenerii vor încerca să aplaneze conflictul într-un mod mai responsabil. Pentru ei va conta mai mult să ajungă la un consens, fiind conștienți de faptul că momentele dificile nu vor fi puține, dar că vor reuși să treacă peste ele.

Citește și: Obiceiuri care pot încheia o căsnicie

Te vei raporta altfel la lume
Acest aspect este vizibil mai cu seamă la femei. Odată ce ajung să fie căsătorite, ele se vor simți mai în siguranță, mai apte să înfrunte lumea, știind că au alături un sprijin suplimentar alături de familia pe care o aveau și înainte de căsătorie.
Va fi foarte important să știm că avem oricând pe cine să bazăm, că împreună vom putea să „cucerim” lumea.

Ne vom raporta altfel la timp
Pentru unele cupluri, mai ales pentru cele care, din diverse motive, au avut de înfruntat obstacole până să ajungă să fie împreună, percepția asupra timpului se va modifica radical după căsătorie.
Astfel, dacă înainte li se părea că timpul nu trece prea repede, că mai au timp, odată ce se căsătoresc pot avea senzația că sunt împreună dintotdeauna, că formează o „echipă" de când lumea. De asemenea, vom realiza că este necesar să profităm mai mult de fiecare clipă, să găsim cât mai multe ocazii de a petrece timpul împreună.

Voi știați până acum faptul că personalitățile noastre se pot schimba chiar după primul an de căsnicie?

Surse:
www.aplus.com, www.brides.com, www.msn.com

Articolul urmator
„Copilul meu de 15 luni și-a schimbat personalitatea peste noapte și a devenit agresiv”. Cum arată sindromul PANDAS prin ochii unei mame
„Copilul meu de 15 luni și-a schimbat personalitatea peste noapte și a devenit agresiv”. Cum arată sindromul PANDAS prin ochii unei mame

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube
    O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube

    Internetul poate fi util pentru copii! Pe lângă faptul că îi ajută să se familiarizeze, încă de la vârste foarte fragede, cu mediul digital, internetul abundă...

    Poza zilei: dupa 80 de ani de căsnicie, separat de carantină, un cuplu se reunește în salonul de spital
    Poza zilei: dupa 80 de ani de căsnicie, separat de carantină, un cuplu se reunește în salonul de spital

    Emoționant! Un veteran în vârstă de 100 de ani, care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, și soția lui s-au reunit în spital în această...

    De ce se schimbă femeile după ce devin mame? Răspunsul simplu pentru bărbații care nu înțeleg
    De ce se schimbă femeile după ce devin mame? Răspunsul simplu pentru bărbații care nu înțeleg

    Cred că toate femeile care au copii pot să confirme că din momentul în care au devenit mame, viața lor s-a schimbat la 360 de grade. Din acel moment, au căzut pe locul 2, iar e...

    După nouă ani de căsnicie, soțul meu mi-a mărturisit că în tinerețe a avut relații cu cel mai bun prieten în casa părinților lui
    După nouă ani de căsnicie, soțul meu mi-a mărturisit că în tinerețe a avut relații cu cel mai bun prieten în casa părinților lui

    „Nu am crezut niciodată că o să am o soție care a avut mai mulți parteneri intim decât mine. Pentru mine este o rușine și sper ca vreodată să fii de acord să îți...

    Primul travaliu a durut puțin, al doilea a fost un chin! Când crezi că ești expertă în nașteri după primul copil și ți se dovedește contrariul
    Primul travaliu a durut puțin, al doilea a fost un chin! Când crezi că ești expertă în nașteri după primul copil și ți se dovedește contrariul

    Nicio sarcină nu seamănă una cu cealaltă, iar mitul conform căruia durerile la a doua naștere se simt mai ușor, nu a fost valabil și în cazul meu!

    Cum te schimbă iubirea, în funcție de zodie
    Cum te schimbă iubirea, în funcție de zodie

    Iubirea te poate schimba mai mult decât crezi, în numeroase moduri. De pildă, odată ce cunoști dragostea adevărată, poți deveni mai generoasă, mai empatică, mai deschisă...

    Cum va schimba Chat GPT-ul educația copiilor noștri?
    Cum va schimba Chat GPT-ul educația copiilor noștri?

    Inteligența artificială a pornit numeroase discuții de-a lungul timpului, dar mai ales în contextul Chat GPT-ului. Cum va schimba acest asistent virtual performant educația...

    Biohacking: ce înseamnă și cum îți poate schimba viața?
    Biohacking: ce înseamnă și cum îți poate schimba viața?

    Biohacking - poate te-ai întrebat vreodată ce înseamnă această expresie și cum poate influența viața ta de zi cu zi. Ei bine, haide să descoperim secretele din spatele...

    © 2024 Qbebe