10 lucruri de care să nu te temi când îți duci copilul la bunici

10 lucruri de care să nu te temi când îți duci copilul la bunici

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Conform experților în psihologia infantilă, relația copilului cu bunicii este cea de-a doua, din punct de vedere al importanței emoționale, după cea pe care acesta o are cu părinții. În plus, cercetările au demonstrat faptul că o relație strânsă între bunici și nepoți va contribui la reducerea predispoziției spre depresie, pentru ambele generații. De aceea, ca părinți, este necesar să ne străduim să le asigurăm copiilor noștri o legătură cât mai strânsă cu bunicii. O modalitate prin care putem să facem acest lucru este să ne lăsăm copiii în preajma lor. Compania bunicilor va avea pentru copii numeroase avantaje, ajutându-i mai mult decât ne-am imaginat. Parcurgeți articolul de mai jos pentru a vedea de ce este indicat să nu ne temem să ne lăsăm copiii cu bunicii, în condițiile în care aceștia vor avea parte de afecțiune, atenție, stabilitate și pot învăța o mulțime de lucruri noi.

Copilul va fi mereu în siguranță

Potrivit unor studii, s-a constatat că mai ales buncii materni, ce au copii care lucrează multe ore pe zi, își asumă adesea să stea cu nepoții. Din acest motiv, ei vor fi în siguranță, în condițiile în care nu va mai fi nevoie să fie lăsați cu persoane străine, într-o instituție sau singuri (în cazul copiilor mai mari).
Psihologii sunt de părere că bunicii implicați în asemenea activități vor avea o contribuție esențială la creșterea sănătoasă a copiilor, asigurându-le nu numai securitate, ci și suport moral, mese regulate și afecțiune.
Nu ezita deci să-ți soliciți părinții pentru a sta cu micuțul tău cât ești la muncă!

Copilul va avea parte mereu de afecțiune

Cercetătorii din cadrul Universității Haifa (Israel) au ajuns la concluzia că bunicii sunt gata să le ofere multă afecțiune nepoților, inclusiv celor ce nu sunt copiii biologici ai copiilor lor.
În plus, s-a observat că bunicii le vor oferi toată afecțiunea lor inclusiv copiilor cu nevoi speciale. De pildă, studiile aceleiași universități au relevat faptul că afecțiunea venită din partea bunicilor va avea un rol benefic asupra copiilor ce suferă de autism.
Cu alte cuvinte, dacă vă doriți ca ai voștri copii să aibă parte de foarte multă afecțiune, lăsați-i să stea și cu bunicii.

Bunici cu nepotii lor, bebelusi

Copilul va avea parte de un solid suport emoțional

Mai ales dacă al tău copil se află la vârsta pubertății și ai impresia că nu te mai înțelegi cu el, vei constata că, petrecând timp și cu bunicii, va deveni mai disponibil să asculte și să urmeze sfaturi.
Așa cum consideră psihologii, bunicii nu sunt percepuți ca o autoritate de către copii, dar pot fi văzuți ca ascultători imparțiali, dispuși mereu să-i asculte, în care pot avea încredere.
Treptat, pe măsură ce se vor obișnui să se confeseze și să discute cu buncii, copiii pot deveni mai dornici să facă aceste lucruri și față de voi, părinții.

Copilul va avea parte de multă atenție

Un alt lucru de care trebuie să fii convinsă când trebuie să-ți lași copilul la bunici este că acesta va avea parte de toată atenția acestora.
Întrucât s-au mai îndepărtat de diverse obligații, bunicii sunt mai relaxați și mai apți să le acorde copiilor atenție și importanță. Ei își doresc ca nepoții lor să se simtă bine alături de ei și de aceea, de cele mai multe ori, vor face toate eforturile în acest sens.
De aceea, copilul tău va avea parte de un program organizat, dar și de tot felul de activități care-i vor face plăcere și îl vor ajuta să învețe și lucruri noi.

Bunicii îi pot spune copilului lucruri pe care tu nu ai putea

Pentru copiii aflați la vârsta adolescenței, care sunt tentați să respingă adesea ceea ce le spun părinții, compania bunicilor îi poate ajuta să devină mai deschiși în a accepta și alte puncte de vedere.
Nu de puține ori, așa cum ne avertizează și psihologii, bunicii nu sunt percepuți de către nepoți ca o autoritate similară părinților, ceea ce îi poate face pe aceștia să fie mai receptivi la spusele bunicilor. Iată de ce nu ar trebui să ne mire dacă, uneori, copiii vor face un anumit lucru pentru că așa au fost sfătuiți de bunici, deși și noi, la rândul nostru, am încercat să-i determinăm să ne urmeze sfaturile.

Copiii vor dobândi noi abilități

Datorită vastei experiențe de viață, dar și a disponibilității și afecțiunii față de copii și nepoți, bunicii vor fi mereu dornici să le transmită nepoților din cunoștințele lor.
Spre exemplu, după o vizită la bunici, copilul tău poate învăța să coasă, să participe la activități culinare sau să se implice în activități legate de curățenie. Oricare dintre aceste activități le vor dezvolta diverse abilități, ce le vor fi utile pentru întreaga viață.

Citește și: Este o idee buna sa lasi copilul cu bunicii?

Copilul tău va auzi multe povești

Psihologii insistă asupra următorului lucru:dacă vrem ca, atunci când lipsim de-acasă, ai noștri copii să se mai „rupă" de computer, de televizor sau de telefon, să-i lăsăm în compania bunicilor. Datorită lor, vor avea șansa să asculte tot felul de povești, care le vor lărgi orizontul cunoașterii, îi vor învăța să asculte și, la rândul lor, să fie capabili să le împărtășească și celorlalți ceea ce au ascultat ei.
Cu alte cuvinte, buncii sunt cunoscuți pentru abilitatea lor de a fi povestitori grozavi, de a le împărtăși copiilor tot felul de experiențe și de a-i familiariza cu lucruri noi.

Bunici alaturi de nepotii lor, uitandu-se impreuna pe o carte

Copilul tău va fi ascultat și va învăța, la rândul său, să asculte

Psihologii ne spun că un copil va putea învăța să asculte și dacă își va petrece mult timp cu bunicii. Aceștia vor ști ce să-i spună pentru a-l atrage și pentru a fi dispus să asculte povești.
În același timp, copilul va avea prilejul să fie ascultat de bunici, să le spună acestora diverse lucruri.
Nu în ultimul rând, prin intermediul discuțiilor cu bunicii copiii își pot dezvolta simțul umorului, învățând glume și cum să reacționeze când se află într-un grup în care se spun glume.

Copilul va avea șansa să învețe jocuri noi

Când vrei să-l determini pe copil să mai renunțe la jocurile de pe calculator sau de pe telefon, lasă-l să petreacă mai mult timp în preajma bunicilor. Datorită acestora, micuțul va avea șansa să învețe jocuri noi și interesante, care ți-au făcut și ție copilăria mai frumoasă și te-au ajutat să dobândești felurite abilități.
De exemplu, copilul poate învăța de la bunici jocuri precum: „Nu te supăra, frate", „Țintar", leapșa, „Rațele și vânătorii" sau oricare altele, ce-i vor deschide un alt univers decât jocurile oferite de mediul virtual.

Copilul tău va învăța lucruri legate de istoria familiei

Deși copiii nu prea au răbdare să știe lucruri legate de diverși membri ai familiei voastre, bunicii îi pot convinge să afle și asemenea informații. Acestea le vor fi utile pentru a înțelege mai bine de unde provin.
De cele mai multe ori, bunicii vor ști să spună tot felul de istorioare și anecdote, care-i vor amuza pe copii și-i vor ajuta să afle lucruri noi.

Citește și: Bunicii si copiii: ghid de supravietuire

Voi v-ați gândit până acum cât de multe avantaje poate avea pentru copil să-l lăsăm să stea și cu bunicii?

Surse:
www.aplaceformom.com; www.amotherfarfromhome.com;www.care.com;www.everydayhealth.com; www.thespruce.com; www.wikihow.com

Surse poze:
www.pixabay.com

 

Articolul urmator
6 lucruri la care să te gândești înainte să pui o poză cu copilul în Social Media

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cand iti duci fiica prima data la ginecolog?
    Cand iti duci fiica prima data la ginecolog?

    Mersul la ginecolog este, pentru multe femei, o corvoada. Sentimentele pe care acestea le traiesc atunci cand intra intr-un cabinet sunt un amestec de jena, discomfort si stres. Numai ca...

    5 sandvișuri de dietă pentru fiecare zi a săptămânii când te duci la muncă
    5 sandvișuri de dietă pentru fiecare zi a săptămânii când te duci la muncă

    Pentru a reuși să slăbești sănătos, fără a-ți priva organismul de nutrienți esențiali, este recomandat să ai o alimentație variată, cu alimente care să nu conțină multe...

    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi
    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi

    Cu toții vrem să facem ceea ce este mai bine pentru copiii noștri. De multe ori, însă, din dorința de a-i ține cât mai departe de orice i-ar outea răni emoțional sau...

    7 lucruri pe care să le încerci pentru ca să îți ajuți copilul să crească în înălțime
    7 lucruri pe care să le încerci pentru ca să îți ajuți copilul să crească în înălțime

    Există numeroși factori ce influențează creșterea în înălțime a copilului, printre care factorii genetici, nutriția, activitatea hormonală, gradul de implicare în...

    Încearcă-le! 26 de fraze care îți vor calma copilul când are o criză de nervi
    Încearcă-le! 26 de fraze care îți vor calma copilul când are o criză de nervi

    Printre marile provocări din viața de părinte este să găsești soluții inspirate pentru a restabili echilibrul, liniștea, când copilul tău trece printr-o criză emoțională....

    „Lasă-mă să-mi îngrop copilul și apoi îți spun când vin la muncă”. Când șefii refuză să accepte zile libere pentru angajați
    „Lasă-mă să-mi îngrop copilul și apoi îți spun când vin la muncă”. Când șefii refuză să accepte zile libere pentru angajați

    Ce se întâmplă atunci când șeful tău nu îți acceptă cererea de concediu sau nu îți permite să îți iei concediu medical sau acele zile speciale de...

    Bebelușul tău are o criză puternică de plâns? Când trebuie să te duci la medic
    Bebelușul tău are o criză puternică de plâns? Când trebuie să te duci la medic

    Atunci când sugarul are o criză puternică de plâns, ce te-ar determina să mergi cu el la medic? Te lași influențată de propria ta panică, de sfaturile celor din jurul...

    10 lucruri pe care le-am facut la primul copil, dar la care am renunțat când l-am avut pe al doilea
    10 lucruri pe care le-am facut la primul copil, dar la care am renunțat când l-am avut pe al doilea

    Atunci când devii mamă prima dată, este normal să faci mai mult decât trebuie. Nu știi la ce să te aștepți decât din teorie, totul se schimbă și poate fi...

    © 2024 Qbebe