17 lucruri pe care să nu i le spui niciodată unei mame care se duce la muncă

17 lucruri pe care să nu i le spui niciodată unei mame care se duce la muncă

Irina Olteanu - Redactor Senior

Sunt o serie de lucruri pe care mamele, dar și tații, bunicii și bunicile, frații și surorile sau chiar vecinii ajung să le spună, mai mult sau mai puțin conștient, unei mame care se duce la muncă. Iată ce nu ar trebui să îi spui niciodată acestui tip de mamă și din ce motiv.

Sunt o mamă care lucrează de acasă. Mă consider pe de o parte fericită deoarece pot fi aproape mereu împreună cu băiețelul meu, dar pe de altă parte mi-aș dori ca uneori să am un serviciu normal, care să nu presupună un slalom permanent printre gătit, școală și activități diverse ale celui mic. Un sfat de bază pe care totuși îl respect, indiferent de situație, este să nu îmi ofer părerea cu privire la modul în care o altă mamă își crește copilul. Sunt capabilă să empatizez și cu situația unei mame care merge zi de zi la serviciu și, de altfel, nici eu, la rândul meu, nu aș agrea ca o persoană cunoscută sau dimpotrivă, complet străină, să emită păreri și recomandări despre timpul petrecut alături de copilul meu. În primul rând, pentru că te simți în mod automat insultată și consideri că îți este pusă la îndoială capacitatea de judecată. Iată aici o serie de lucruri pe care nu trebuie să i le spui unei mame care se duce la muncă. Evident, dacă-ți dorești să îți rămână în continuare prietenă și să nu-ți atragi pe veci antipatia:

Citește șiSentimentul de vinovatie face parte din meseria de mama 

mama care se duce la munca

1. Ți-am văzut copilul într-o excursie astăzi și plângea. Cred că-i era dor de tine. Evident, îți mulțumesc mult pentru informație. Mai ai ceva să-mi spui, cum ar fi, de exemplu, că nu va atinge pragurile necesare în dezvoltare sau că va fi afectat emoțional pentru tot restul vieții?
2. Nu aș putea niciodată să las pe cineva să îmi crească copilul...Da, le dau altora dreptul să ia decizii cu privire la copilul meu. Nu mă implic în aproape nimic, cum ar fi ședințele cu părinții, petrecerile aniversare, temele, consultațiile medicale, ieșirile în parc sau orice fel de discuție cu copilul. La naiba, nici nu îl îmbrățișez sau îl sărut, nu îl învelesc la culcare, nu sunt niciodată prima persoană pe care o vede dimineața și nu fac nimic distractiv cu el, precum picnicuri pe covor sau desene animente vizionate în reluare continuă. Și nu îl întreb niciodată ce a făcut la școală, la grădiniță sau acasă. Nuuu, nu, nici gând. 
3. Nu știu cum reușești. M-aș simți tare vinovată. Simt și eu vina, dar mă pot simți și grozav de mândră de copilul meu.
4. Cel puțin te bucuri de fiecare minut alături de copilul tău. Ei bine, poate nu chiar de toate. Sunt situații în care se transformă într-un mic monstru și trebuie să mă chinui să îl conving să mănânce sau să se spele pe dinți. În pofida acestor mici neplăceri, apreciez timpul petrecut cu el și nu cred că acest lucru s-ar fi schimbat dacă aș fi stat mai mult acasă.
5. Ai încredere în bona ta, nu-i așa? Oh, nu, nu m-a interesat deloc experiența ei profesională sau recomandările când am angajat-o. Am postat pur și simplu un anunț pe internet, iar prima persoană care a răspuns a fost angajată. Dar îți mulțumesc mult că trezești îndoieli în mine.
6. În continuarea punctului anterior, de ce ai făcut copii ca să ți-i crească alții? Nu că meriți să îți răspund, dar mi-am dorit din fiecare părticică a corpului să devin o mamă, iar creșterea unui copil necesită un sprijin. Sunt recunoscătoare pentru toți care mă ajută, dar eu rămân mama copilului meu și sunt prezentă în momentele sale importante.
7. Ce drăguț/drăguță este când îi spune mami bonei/bunicii...Nu mai are sens niciun comentariu la această replică.
8. Bravo ție că ai pus pe primul loc cariera! Da, zilnic mă trezesc și mă gândesc că cel mai important lucru din viața mea este cariera. La naiba cu familia mea. Ei nu au nicio legătură cu motivul pentru care muncesc.
9. Aș da orice să pot evada de lângă copiii mei o zi întreagă. Dacă ești chiar hotărâtă, trimite-mi CV-ul tău și te pot ajuta. Dar nu uita, această libertate vine însoțită de alte probleme. Nu evadez și plec la spa. Se numește muncă dintr-un motiv.
10. Mi-ar fi atât de dor să fiu departe de copilul meu toată ziua... Ei bine, nu am nicio idee cum te simți deoarece sunt complet lipsită de sentimente și de instincte materne. Nu am inimă și nu mi-e niciodată dor de copilul meu.
11. Nu vei avea o legătură prea puternică cu copilul tău. Exact din acest motiv copilul meu aleargă către mine când vin acasă, stă tot timpul agățat de mine, mă îmbrățișează și mă sărută de un milion de ori înainte de a se culca. Clar nu mă iubește, simt că am eșuat complet...

mama care se duce la munca
12. Nu știu cum reușești. Trebuie să fie tare greu. Chiar este, nici eu nu știu cum reușesc. Dar nu cred că serviciul este problema deoarece creșterea unui copil este dificilă indiferent că stai acasă sau nu. Nu știu cum reușește orice mamă. Este un lucru atât de măreț, înălțător și plin de dragoste și în același timp cel mai dificil lucru pe care l-am făcut vreodată.
13. Cu siguranță ești extrem de organizată dacă reușești să echilibrezi totul. Ador și în același timp urăsc această afirmație. Sunt organizată și da, reușesc să fac multe în timpul săptămânii. Dar de asemenea că am momente când simt că mă prăbușesc. Nu apuc să trimit pozele de la ziua de naștere a copilului, nu fac suficientă mișcare și am momente când totul pare să o ia razna. Chiar nu există un echilibru, doar un haos organizat, la fel ca și pentru restul părinților.
14. Pari epuizată. Wow, mulțumesc, mă simt mai bine acum că mi-ai spus. Ești disponibilă pentru babysitting în acest weekend ca să pot ajunge la spa, să îmi fac manichiura și să dorm puțin? Nu? Atunci, te rog, nu spune asta unei mame care lucrează.
15. Este întotdeauna vreme pentru a munci, acești primi ani din viață sunt atât de prețioși. Mă întreb de ce nu este spus acest lucru unui tată? Chiar am parte de multe momente speciale alături de copiii mei. Când fiul meu se cațără în pat și îmi spune că sunt cea mai bună mămică din lume sau când fiica mea zâmbește și îmi spune că mă iubește, acestea sunt momente cu adevărat speciale și le prețuiesc.
16. Nu ești îngrijorată că nu vei putea fi mai mult alături de copilul tău? Doar pentru că lucrez nu înseamnă că nu sunt alături de el. Încearcă să privești lucrurile în perspectivă.
17. Sunt surprinsă că te-ai întors la muncă. Soțul tău pare să aibă succes. Nu-ți permiți să stai acasă? Cu varianta la fel de  "încântătoare" muncești doar ca ca să plătești creșa/grădinița? De ce presupui că știi motivul pentru care muncesc? Hai mai bine să te întreb și eu câți bani câștigă soțul tău, nu vrei?

Adevărul este că unele femei adoră să lucreze în afara căminului, iar dacă tu faci parte dintre ele, reține următorul lucru: întrebările și cuvintele nu trebuie să reflecte judecată, ci sprijin. În final, suntem cu toate mame, ne adorăm copiii și ne dorim ce este mai bine pentru ei. Facem ceea ce trebuie pentru familiile noastre și suntem diferite, așa că ar trebui să ne oferim sprijinul și înțelegerea, indiferent de locul unde muncim.

Citește și: Cu copilul dupa mine sau ce face o mama cand nu are ajutor de la bunici, bone sau prieteni 

N.B.: Răspunsurile sunt, desigur, formulate într-o manieră ironică. Vouă ce vă trece prin minte când primiți replici nedorite de acest gen de la alți părinți?

Surse: 

www.workingmother.com; www.huffingtonpost.com;https://familyshare.com; www.thehealthsite.com

Articolul urmator
Poveștile copiilor care au fost lăsați în țară de către părinții care au plecat la muncă, în străinătate
Poveștile copiilor care au fost lăsați în țară de către părinții care au plecat la muncă, în străinătate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    6 lucruri pe care să nu le spui unei mame care ține cură de slăbire
    6 lucruri pe care să nu le spui unei mame care ține cură de slăbire

    Ținerea unei cure de slăbire presupune nu doar ambiție și motivație, ci și recurgerea la anumite sacrificii. De aceea, va conta foarte mult și starea de psihică pe care o ai pe tot...

    6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge
    6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge

    Să îți vezi copilul că plânge este una dintre provocările vieții de părinte. Chiar dacă te îngrijorează, te supără sau pur și simplu este frustrant să-ți vezi...

    6 lucruri pe care să nu le spui niciodată unui cuplu care se pregătește să adopte un copil
    6 lucruri pe care să nu le spui niciodată unui cuplu care se pregătește să adopte un copil

    Ai aflat că o persoană apropiată din viața ta urmează să adopte un copil? Minunat! Probabil că te bucuri pentru ea/el, dar în același timp, e normal să existe și unele...

    Ce să nu spui niciodată unei femei care încearcă fără succes să rămână însărcinată
    Ce să nu spui niciodată unei femei care încearcă fără succes să rămână însărcinată

    Infertilitatea este o problemă de sănătate care afectează milioane de persoane de vârstă reproductivă din întreaga lume. Datele disponibile sugerează că între 48 de...

    5 mame psiholog dezvăluie care este regula de educație de la care nu se abat niciodată
    5 mame psiholog dezvăluie care este regula de educație de la care nu se abat niciodată

    Fiecare părinte are un set de reguli de la care nu se abate, iar mămicile psiholog nu fac excepție. Qbebe a întrebat cinci mămici care ne sunt tare drage despre regula de bază...

    Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu
    Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu

    De câte ori nu v-ați întrebat cum își crește un pediatru copilul? Oare urmează sfaturile pe care ni le dă și nouă, părinților? Ei bine, iată că era Social Media...

    10 lucruri exprem de simple pe care să i le spui unul adolescent ca să se simtă iubit
    10 lucruri exprem de simple pe care să i le spui unul adolescent ca să se simtă iubit

    Nu mai știi ce tactică să folosești pentru a aborda copilul tău ajuns la adolescență? Folosește empatia, ascultarea activă și celelalte sfaturi oferite de un psiholog și...

    „Femeile care își iau concediu maternal sunt leneșe”. Mărturia unei mame care a scandalizat internetul
    „Femeile care își iau concediu maternal sunt leneșe”. Mărturia unei mame care a scandalizat internetul

    O mamă care s-a întors la muncă la doar cinci zile după ce a născut este de părere că femeile care își iau un concediu de maternitate prelungit sunt leneșe. Tânăra...

    © 2024 Qbebe