19 lucruri despre rivalitatea dintre frați pe care trebuie să le știi

19 lucruri despre rivalitatea dintre frați pe care trebuie să le știi

Irina Olteanu - Redactor Senior

Atunci când ai un singur copil lucrurile par mult mai simple decât când acesta este însoțit de un frate sau o soră. Pentru că întotdeauna este mai bine să faci haz de necaz decât să oftezi sau să te superi, îți prezentăm în continuare o listă cu lucruri despre rivalitatea dintre frați pe care trebuie să le cunoști.

Atunci când ești părinte al unui singur copil

Acele vremuri sunt de-acum de mult apuse, dar asta nu te împiedică să tânjești după magia lor. Îi miroseai în fiecare zi capul și pielea și erai încântată de orice nouă descoperire a sa. Îi erai, de altfel, și cel mai bun prieten: mâncați împreună, vă jucați și călătoreați împreună. Făceați doar voi doi tot felul de actitivăți distractive și inedite. Practic, erați cei mai buni camarazi, de nedespărțit. Apoi rămâi însărcinată cu cel de-al doilea copil și îți închipui, desigur, că vor deveni automat cei mai buni prieteni unul pentru celălalt și o companie constantă. Mai degrabă, putem spune că sperai, pentru că în acest mod ți-ai fi putut relua și tu locul de drept din rândul adulților.

Deci se naște sora sau fratele pe care, după ce va încerca să îl sufoce cu păturica de câteva zeci de ori (din greșeală, evident), va începe să o/îl tolereze. La un moment dat va crește suficient de mult pentru a se juca împreună. Vor fi adorabili împreună, iar ție îți va apărea o lacrimă în colțul ochilor de fiecare dată când îi vei surprinde bucurându-se la unison. Până la momentul în care amândoi merg și vorbesc, parteneriatul lor se va dezvolta complet. La fel ca și rivalitatea. Poate cunoști, la rândul tău, mai ales dacă nu ești singură la părinți, cum stau lucrurile cu rivalitatea dintre frați. Indiferent cât de mult timp ar trece și cât ai spera că lucrurile se vor îndrepta, absolut nimic nu o va putea opri. Iar tu vei ajunge în final să o folosești în avantajul tău cât de des posibil. Prin urmare, este posibil ca următoarele adevăruri să nu-ți fie defel străine:

rivalitatea dintre frati

1. Știi că al tău copil înțelege că un nou copil urmează să își facă apariția în peisajul familiei din momentul în care în loc să îți maseze și să îți sărute burtica ajunge să își dea ochii peste cap când nu ești atentă (și așa începe totul).

2. În ziua în care sora sau fratele copilului ajunge acasă de la maternitate este resimțită pentru el în mod egal drept cea mai bună și cea mai rea zi din viața sa. Prin urmare, nu te mira dacă vei observa crize de tantrum din senin sau schimbări subite de dispoziție.

3. În continuare, totul devine o reală competiție. Pentru dragostea și atenția din partea părinților. Pentru ultimul fursec din cutie, pentru cea mai mare mașinuță (sau cel puțin egală - uneori trebuie să fie identică, iar alteori complet diferită - nu știi niciodată care este modul corect de gândire).

4. Competiția se stinge rapid când vine vorba de curățenie în jucării, hrănit animăluțul casei sau teme, pentru cei mai mari. Ambii vor fi la fel de dezinteresați în diverse activități de tip casnic (cu excepția situației în care urmăresc să obțină un beneficiu din partea părinților și evident, vei asista la o demonstrație de forță cum praful poate fi șters în câteva fracțiuni de secundă).

5. Ca urmare a punctului de mai sus, te găsești deseori în ipostaza de a consuma în mod fraudulos (a se citi pe ascuns) diverse prăjituri, fursecuri, biscuiți etc. Doar pentru a te asigura că numărul celor rămase poat fi împărțit în mod egal între cele două progenituri. Așa este, suntem obligați să trecem prin niște chinuri supraomenești doar pentru a păstra liniștea în casă...

6. Câtă vreme sunt de vârstă mică, vei încerca, în calitate de mediator absolut (cu dorința de imparțialitate) să aplanezi orice conflict sau discuție în contradictoriu. Te vei lămuri însă cât de curând că o modalitate eficientă de a gestiona o situație tensionată este că îi ridici pe ambii pe sus și să îi îndeși în câte un colț al casei până când trece furtuna. Nu este o soluție garantată, dar merită încercată...

7. Pentru că orice conflict naște o mică dramă, nimic nu poate fi mai îngrozitor (pleonasmul este intenționat) decât o reconstituire a unuia dintre copii a modului în care fratele sau sora sa aproape l-a rănit, eventual ar fi putut sângera chiar, din degetul mic de la mâna stângă. Poți vedea? Poate ar trebui să faci rost de-o lupă pentru că este de-a dreptul dureros.

8. El/ea a făcut-o.
9. Ba nu, el/ea a fost. Sună cunoscut?

10. Cel mai probabil au fost ambii implicați într-o oarecare măsură. Dar știi cum se zice, adevărul este întotdeauna undeva la mijloc. Iar pentru tine, întotdeauna inaccesibil.

11. Viteza cu care copiii tăi pot trece de a se sugruma unul pe celălalt la a se juca împreună atât de senini te șochează atât de mult încât într-un fel bizar te va ajuta să îți menții sănătatea mentală.

rivalitatea dintre frati
12. Oferirea unei recompense pentru unul dintre ei care face primul/mai bine/mai încet un lucru pentru a ajunge să stea pe locul din față al mașinii (dacă au vârsta necesară). Jocul ajunge astfel la un cu totul alt nivel.

13. Până la momentul în care copiii vor termina liceul, vei fi proprietar al fiecărei căni, bluză, ramă foto, pălărie, ornament, vază de flori (și al multor altor obiecte care nu pot fi încadrate în niciun fel de categorie) care sunt inscripționate cu cea mai bună mamă/cel mai bun tată. Se întâmplă acest lucru, desigur, pentru că se poartă, după cum am zis, o luptă acerbă între copii și dorința de a fi favoritul tău.

14. Ambii insistă că el/ea este preferatul tău.
15. Iar tu ajungi să îi spui fiecăruia pe ascuns că este preferatul tău.

16. Pisica/câinele familiei care doarme toată ziua și nu se contrazice niciodată cu tine cu privire la subiectul dacă baia este cu adevărat necesară este preferatul tău.

17. Copiii tăi se pot ciondăni cu privire la absolut orice, începând de la compoziția mucilor până la dovezi istorice din al doilea război mondial.

18. Dacă cineva a avut vreodată un ornitorinc aruncat în cap, sigur a este responsabil un frate care nu a avut dreptate într-o discuție.

19. Dacă ai impresia că ai tăi copii nu exersează expresia de copil perfect în oglindă doar pentru a o folosi contra fratelui/surorii, te păcălești singură.

Citește și: Cum elimini rivalitatea dintre frati 

Surse:
www.momtastic.com; www.cbsnews.com; www.familylife.com

Articolul urmator
Povestea cuplului cu 6 copii care a adoptat încă 7 frați orfani din Ucraina
Povestea cuplului cu 6 copii care a adoptat încă 7 frați orfani din Ucraina

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Părinți, grijă mare la relațiile dintre frați/surori! Copiii cu frați au șanse mai mari să dezvolte probleme mentale, spun studiile
    Părinți, grijă mare la relațiile dintre frați/surori! Copiii cu frați au șanse mai mari să dezvolte probleme mentale, spun studiile

    Să vezi cum copiii împart totul cu fratele sau cu sora poate reprezenta idealul oricărui părinte. Copiii se distrează și nu sunt singuri! Ce facem în cazul în care...

    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

    Ești pe punctul de a deveni mamă vitregă? Uite 9 lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a menține o relație bună cu copilul.

    6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)
    6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)

    Ai grupa de sânge B3? Cu siguranță îți dorești să afli cât mai multe informații despre această grupă sanguină, care este și cea mai rară. Știai că doar 9% din...

    Efectele pe termen lung ale favoritismului între frați. Cum afectează familia și relația dintre copii
    Efectele pe termen lung ale favoritismului între frați. Cum afectează familia și relația dintre copii

    Cei mai mulți părinți susțin că nu au un copil favorit, însă studiile care s-au realizat în acest domeniu, arată că nu este așa. Cercetările arată că aproximativ 65%...

    Certuri între frați? Iată zodiile care nu se vor înțelege niciodată
    Certuri între frați? Iată zodiile care nu se vor înțelege niciodată

    Orice părinte își dorește să vadă cum copiii săi se înțeleg întotdeauna bine, în ciuda micilor divergențe ce pot interveni oricând. Uneori se poate...

    6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge
    6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge

    Să îți vezi copilul că plânge este una dintre provocările vieții de părinte. Chiar dacă te îngrijorează, te supără sau pur și simplu este frustrant să-ți vezi...

    Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui
    Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui

    Sindromul Asperger este inclus printre tulburările de spectru autist, iar persoanele care se confruntă cu un asemenea sindrom nu au, în general, dificultăți în privința...

    3 lucruri pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie
    3 lucruri pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie

    Care sunt lucrurile pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie? Ce lucruri vorbim în preajma lui sau cu el, şi nu realizăm că îl pot afecta negativ?

    © 2024 Qbebe