7 semne că ai în preajmă bunici „toxici”

7 semne că ai în preajmă bunici „toxici”

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă ne dorim ca relația dintre noi și bunicii micuților noștri să fie una bună, din care să aibă de câștigat toate părțile implicate, se poate întâmpla ca lucrurile să nu fie nici pe departe cum ne dorim. Așa cum sunt de părere și psihologii, adesea survin conflicte între părinți și bunici, mai ales dacă aceștia din urmă încearcă să-și depășească rolurile. Într-o asemenea situație poate fi vorba despre existența unor bunici „toxici", ce pot influența negativ inclusiv relația pe care o avem cu copiii noștri. Pentru a ști cum să gestionăm o astfel de situație este necesar să cunoaștem semnele ce ne indică prezența unor asemenea bunici. Parcurgeți articolul de mai jos pentru a afla care sunt trăsăturile unor bunici „toxici.

Care sunt semnele că ai în preajmă niște bunici „toxici"

Bunicii nu-ți respectă vorbele, alegerile, dar nici spațiul personal

Dacă aveți neșansa să aveți prin preajmă asemenea bunici, așteaptă-te ca aceștia să nu țină cont de vorbele și de opiniile tale. Fiind dornici să-și impună autoritatea, ei nu te vor valida, ci vor încerca să simți că nu ești o mamă bună, că nu iei decizii potrivite pentru familia ta. În același timp, opțiunile tale pot fi percepute ca inadecvate, mai ales când vine vorba despre educația copilului.
Nu în ultimul rând, bunicii „toxici" obișnuiesc să facă vizite fără să fie invitați, așteptându-se să fie întâmpinați cu brațele deschise. În plus, este foarte posibil să-ți spună direct sau să facă aluzii la cât de rău arată casă și cât de needucat este copilul.
Dacă nu vei asculta sfaturile lor, așteaptă-te să fii criticată peste tot și ca vizitele lor să fie mai dese, în încercarea de „a face ordine" în casa ta.

Niște bunici „toxici" vor încerca să-ți submineze autoritatea în fața copilului/copiilor tău/tăi

Ca părinți, sunteți conștienți de faptul că voi aveți cea mai mare autoritate asupra copilului/copiilor. Pot surveni însă și situații când bunicii vor încerca să intervină și astfel autoritatea voastră va fi subminată.
Nu va fi ușor să suporți așa ceva, dar de tine depinde ca, după ce te calmezi, să le explici în mod clar că voi, părinții, sunteți cei care iau hotărâri cu privire la educația copilului. Nu le aduce reproșuri, ci doar spune-le direct așa ceva și menține-ți poziția întrucât, în caz contrar, copilul/copiii nu va/ nu vor mai ține cont de ceea ce îi spui/ le spui.

Bunicii „toxici" te vorbesc de rău în fața copilului

Când ai prin preajmă asemenea bunici, așteaptă-te ca, ori de câte ori au ocazia, să te vorbească de rău în fața copilului. Din acest motiv, acesta poate ajunge să aibă o impresie greșită despre tine și să nu te mai asculte.
Nu ai cum să controlezi așa ceva, dar ceea ce poți face este să le dai cât mai puțin răgaz bunicilor pentru așa ceva. De exemplu, evită să-ți lași des copilul în preajma lor sau ai grijă ca, atunci când vin în vizită, să stai cât mai mult prin apropiere.

Bunicii au obiceiul de a te critica mereu pentru cum îți crești copilul

Dacă bunicii obișnuiesc să te critice adesea pentru stilul tău de parenting, poate fi o dovadă a faptului că relația cu ei este „toxică".
Desigur, este firesc să te aștepți să-ți dea tot felul de sfaturi legate de creșterea copilului, dar când ei încearcă mereu să evidențieze preponderent aspecte negative, gândește-te că nu este firesc să se întâmple așa. De altfel, tu ești singura care-și cunoaște cel mai bine copilul, care se străduiește zi de zi să-și dedice timpul pentru el, luând cele mai importante decizii care-l privesc.
Prea multe critici venite din partea bunicilor, în special când îți dai seama că mare parte dintre ele sunt nefondate, nu te vor ajuta, ci dimpotrivă. Cu atât mai mult cu cât ai un copil mai mare, care ar putea auzi reproșurile aduse de aceștia, este cazul să eviți asemenea situații.
Încearcă să-i asculți, dar nu este cazul să urmezi totdeauna ce-ți spun ei. Reține faptul că tu și soțul tău sunteți cei ce hotărâți cum vă creșteți copilul.

Mama trista din cauza a ceea ce i-a spus soacra/mama ei

Încearcă să vă facă programul

Orice familie are rutina ei, iar timpul liber trebuie petrecut într-un mod cât mai agreabil.
Dacă bunicii insistă să vă petreceți tot timpul liber cu ei, nu este un lucru normal. Dimpotrivă, poate fi dovada unor bunici „toxici". Desigur, sărbătorile și alte evenimente importante trebuie petrecute în familie, dar în rest tu și soțul tău sunteți cei ce decideți cum să vă petreceți timpul cu copilul vostru.
Numai printr-o comunicare eficientă și prin determinarea ta de a vă respecta momentele în care să fiți împreună doar voi, în familia voastră, poți să te asiguri că nu veți fi obligați să vă faceți programul după cum ar vrea bunicii.

Când vin la voi în vizită, îți dai seama că momentele neplăcute sunt mai numeroase decât cele agreabile

Nu de puține ori ți se poate întâmpla să ai senzația că mai ales bunicii din partea tatălui copilului vin în vizită doar pentru a te critica și pentru a te antrena în diverse dispute. Când o asemenea situație se repetă, gândește-te că s-ar putea să ai în preajmă niște bunici „toxici". Din acest motiv, ia în calcul faptul că scopul principal al vizitei lor nu este să-și vadă nepotul/nepoții, ci să afle cât mai multe despre ce se întâmplă la voi în casă, precum și să aștepte momentul potrivit pentru a vă lansa într-o discuție contradictorie. De cele mai multe ori, dintr-o asemenea discuție ei trebuie să „iasă bine", să-ți demonstreze că au dreptate. Desigur, nu vor accepta să-și ceară scuze dacă au greșit și te vor învinovăți pentru orice.
Iată de ce, dacă ai ajuns să simți mai degrabă anxietate din cauza unei vizite a bunicilor, străduiește-te, pe cât posibil, să eviți această situație. Iar când nu ai ce face, fii calmă, răbdătoare, ascultă-i, dar nu te lăsa prea afectată de ceea ce auzi și nu-ți pierde încrederea în tine.

Bunicii „toxici" au obiceiul de a-i dărui copilului cadouri cu care tu nu ești de acord

Probabil că ți s-a întâmplat să te afli în situația în care bunicii i-au dăruit copilului tău ceva cu care tu nu ești de acord. Dar dacă acest fapt se repetă, începe să-ți pui semne serioase de întrebare.
Doar voi, ca părinți, sunteți cei ce decideți ce ar trebui/nu ar trebui să primească în dar al vostru copil. Împărtășiți aceste lucruri cu toți apropiații, astfel încât să evitați o situație neplăcută.
Bunicii „toxici" nu vor ține cont de ceea ce le-ai spus, ci vor încerca să-i ofere copilului ceva cu care să-l „câștige".
Cu atât mai mult cu cât darul oferit constă într-un obiect periculos sau inadecvat vârstei copilului, discută separat cu bunicii și dă-le clar argumentele pentru care nu accepți așa ceva. Încearcă să fii cât mai fermă, punând pe primul plan binele micuțului.

Bunic cu nepotica sa langa bradul de Craciun

Ce poți face pentru a gestiona o relație cu niște bunici „toxici"

Să fii în situația de a te confrunta adesea cu niște bunici „toxici" nu este lucru ușor. De tine, dar și de sprijinul partenerului tău, va depinde modul în care vei reuși să eviți cât mai mult ca ei să ia decizii pentru așa-zisul „bine" al copilului sau al familiei voastre. În plus, poți să urmezi și sfaturile de mai jos:

Încearcă să fii cât mai pozitivă

Mai ales când discutați subiecte mai serioase, chiar controversate, este necesar să găsești, pe cât posibil și o parte pozitivă a acestora. De asemenea, începe discuția cu un element pozitiv (precum un compliment, o mulțumire etc.) sau inserează-l, dacă se poate, pe parcursul ei. Nu numai că situația se va detensiona, dar îți va fi și ție mai simplu să-ți păstrezi calmul și disponibilitatea de a găsi cele mai bune argumente în sprijinul tău.
Nu uita să readuci elementul pozitiv și la finalul discuției, astfel încât să nu ajungeți să vă certați.

Validează ceea ce ți se spune

Când ești în situația de a discuta cu niște bunici „toxici", folosește-ți abilitățile de ascultare activă. De pildă, întreabă-i dacă ai înțeles bine ceea ce ți-au spus, pune-le întrebări și încearcă să vii cu argumente pertinente.
Nu omite să le mulțumești pentru sfaturi și pentru grija pe care o au față de voi, dar insistă asupra faptului că modul în care îți crești copii depinde de deciziile voastre, ale părinților.
Cu alte cuvinte, nu-i critica, nu le aduce reproșuri, ci doar păstrează-ți punctul de vedere.

Citește și: 25 de lecții importante de la bunica

Din când în când, cere-le ajutorul

Chiar dacă nu-ți este mereu la îndemână să le ceri ajutorul, din când în când este necesar să-i soliciți și pe ei. Scopul tău trebuie să fie să-i transformi în niște parteneri, nu în inamici. În plus, încearcă să-ți pui în joc empatia și gândește-te că vei fi și tu în locul lor și că ți-ai dori să faci parte din viața nepoților tăi.
Nu ezita deci, când ți se pare că este un moment potrivit, să le ceri ajutorul. Desigur, nu uita să le mulțumești și să le spui cât te-au ajutat.
Adoptând o astfel de atitudine va fi mai bine pentru toți, inclusiv pentru copil, care va simți că face parte dintr-o familie mare, armonioasă.

Permite-le să-și răsfețe, uneori, nepotul/nepoții

Se știe că una dintre cele mai mari bucurii ale bunicilor va fi să-și răsfețe nepoții.
Deși te gândești că poate nu este un lucru prea bun pentru copii, ia în calcul că, dacă nu se va repeta prea des, nu le va fi dăunător. Mai mult, în acest fel vei satisface și dorința bunicilor, iar aceștia nu vor mai fi poate la fel de „toxici", în sensul în care să fii nevoită să faci față vizitelor neanunțate sau insistențelor de a vă petrece mai mult timp alături de ei.
Ține cont și de lucrurile bune pe care copilul tău/copiii tăi le-ar putea învăța de la bunici, precum și de afecțiunea de care ar putea avea parte și din partea lor. Acestea ar trebui să fie motivele care să te facă, uneori, să „cedezi" și tu în fața bunicilor.

Bunici alaturi de nepoti

Citește și: 10 lucruri de care să nu te temi când îți duci copilul la bunici

Voi știați până acum semnele ce ne arată că avem în preajmă bunici „toxici"?

Surse:
www.nbcnews.com; www.themotherco.com; www.thespruce.com;www. wehavekids.com

Surse poze:

www.pixabay.com

Articolul urmator
3 lucruri care îmi amintesc de bunici. Ție ce îți amintește de ei?
3 lucruri care îmi amintesc de bunici. Ție ce îți amintește de ei?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 semne ale oamenilor toxici: recunoaște-i, ca să te poți feri de ei!
    8 semne ale oamenilor toxici: recunoaște-i, ca să te poți feri de ei!

    Există oameni cu care simțim instant că avem o conexiune, cu care legăm prietenii sau cu care trăim o relație de cuplu de lungă durată. Relațiile din viața noastră, de orice...

    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești
    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

    Prietenia este o experiență minunată, un sentiment înălțător, dar poate fi și toxică. Încă de la vârsta de trei ani, copilul începe să conștientizeze...

    Bărbații din zodiac care devin toxici și dominatori când intră într-o relație de cuplu
    Bărbații din zodiac care devin toxici și dominatori când intră într-o relație de cuplu

    Este foarte greu să „citești” un bărbat de la primele întâlniri. La începutul unei relații avem tendința de a ne lăsa purtate de val și de a ignora...

    De ce renunți atât de greu la oamenii toxici, în funcție de zodie
    De ce renunți atât de greu la oamenii toxici, în funcție de zodie

    Îți poți da seama că ai în preajma ta o persoană toxică dacă aceasta este dificilă și te face să suferi pe mai multe planuri. Astfel, o asemenea persoană îți...

    27 de semne ca esti vindecator spiritual. Atentie la punctul 10!
    27 de semne ca esti vindecator spiritual. Atentie la punctul 10!

    Vindecatorul spiritual este considerat sacru in multe culturi. Unii oameni cred ca acest dar este transmis din generatie in generatie, asemenea codului ADN. Totusi, darul vindecarii...

    13 poezii frumoase despre bunici
    13 poezii frumoase despre bunici

    Îi iubești, îi admiri și, când te gândești la ei, este imposibil să nu-i asociezi cu momentele magice ale copilăriei. Indiferent de vârsta pe care o avem,...

    Eroinele Ucrainei: mame, surori și bunici. Poveștile emoționante ale unui război nemilos
    Eroinele Ucrainei: mame, surori și bunici. Poveștile emoționante ale unui război nemilos

    Femeile sunt, fără îndoială, eroinele tăcute ale războiului dintre Rusia și Ucraina. Ele au două opțiuni: fie să își părăsească țara singure, ținându-și de...

    Ce familie frumoasă are chef Florin Dumitrescu. "Am vrut ca fetițele noastre să fie crescute de noi, nu de bunici sau bone"
    Ce familie frumoasă are chef Florin Dumitrescu. "Am vrut ca fetițele noastre să fie crescute de noi, nu de bunici sau bone"

    A devenit cunoscut în special după ce a făcut parte dintre jurații unor cooking-show-uri de la noi și, în plus, chef Florin Dumitrescu este autorul a două cărți de bucate....

    © 2024 Qbebe