swipe
↓ citeste mai jos ↓
Cum își educa Maria Antoaneta fiica Cum își educa Maria Antoaneta fiica
1 / 11
Cine a fost regina Maria Antoaneta Cine a fost regina Maria Antoaneta
2 / 11
Regina Maria Antoaneta și primii ei copii Regina Maria Antoaneta și primii ei copii
3 / 11
Au existat zvonuri potrivit cărora tatăl copiilor reginei Maria Antoaneta nu era Ludovic al XVI-lea Au existat zvonuri potrivit cărora tatăl copiilor reginei Maria Antoaneta nu era Ludovic al XVI-lea
4 / 11
Marie Thérèse, fiica cea mare a reginei Maria Antoaneta Marie Thérèse, fiica cea mare a reginei Maria Antoaneta
5 / 11
Louis Joseph, primul fiul al reginei Maria Antoaneta Louis Joseph, primul fiul al reginei Maria Antoaneta
6 / 11
Louis Charles, cel de-al doilea fiu al reginei Maria Antoaneta Louis Charles, cel de-al doilea fiu al reginei Maria Antoaneta
7 / 11
Louis Charles, orfan și încarcerat Louis Charles, orfan și încarcerat
8 / 11
Sophie Beatrix, cea mai mică fiică a reginei Maria Antoaneta Sophie Beatrix, cea mai mică fiică a reginei Maria Antoaneta
9 / 11
Maria Antoaneta și familia ei în perioada Revoluției Franceze Maria Antoaneta și familia ei în perioada Revoluției Franceze
10 / 11
Copiii reginei Maria Antoaneta erau prizonieri când aceasta a fost executată Copiii reginei Maria Antoaneta erau prizonieri când aceasta a fost executată
11 / 11

Drama copiilor reginei Maria Antoaneta: copilărie chinuită între zidurile regale

Cum își educa Maria Antoaneta fiica

Maria Antoaneta, supranumită „regina exceselor”, a avut patru copii - Marie-Thérèse, născută pe 9 decembrie 1778 și numită după bunica maternă, împărăteasa Maria Terezia a Austriei, Louis-Joseph, al doilea copil al Mariei Antoaneta şi al lui Ludovic al XVI-lea şi moştenitorul tronului Franţei, Louis Charles și Sophie. Ultimul copil, Sophie, s-a născut, însă, prematur și a murit la doar o luna după ce a venit pe lume. Louis-Joseph a murit, la rândul sau, doi ani mai târziu, la doar 7 ani, după ce s-ar fi îmbolnăvit de tuberculoză. În iulie 1789 a început Revoluția Franceză, iar în 1792 familia regală a fost întemniţată. În ianuarie 1793, Louis al XVI-lea a murit decapitat, iar Maria Antoaneta a fost executată zece luni mai târziu. Doi ani mai târziu, a murit și băiatul Louis Charles, la doar 10 ani, din cauza tuberculozei agravată de condițiile grele de încarcerare.

Marie-Thérèse a fost singurul dintre cei patru copii care a supraviețuit după vârsta de 10 ani. Potrivit dosaresecrete.ro, Marie-Thérèse Charlotte a Franței aproape a murit sufocată în timpul nașterii din cauza aglomerației din camera neaerisită în care se află mama ei. La scurt timp după ce a venit pe lume, Maria Antoaneta și-ar fi salutat fiica, spunându-i: „Săraca de tine, nu ești dorită, dar nu-mi vei fi mai puțin dragă! Un fiu ar fi aparținut statului, tu îmi vei aparține mie!”.

Marie-Thérèse a fost crescută de guvernanta ei, Prințesa Victoire de Rohan-Guéméné, iar mai apoi de una dintre cele mai apropiate prietene ale reginei, Yolande de Polastron, Ducesă de Polignac. Maria Antoaneta a fost o mamă destul de strictă, mult mai severă spre deosebire de Regele Ludovic al XVI-lea, care a fost un tată afectuos, mereu încântat să își răsfețe singura fiică.

În ciuda imaginii sale de regină materialistă, care ignoră situația săracilor, Maria Antoaneta a vrut că fiica ei să cunoască și suferințele celor din jur, așa că invita adesea copii de rang inferior să ia masa cu Marie-Thérèse. Mai mult decât atât, ea își încuraja copila să-și dea jucăriile săracilor. Ba chiar potrivit unei relatări scrisă de o sursă partizană la câțiva ani după moartea Mariei Antoaneta, la un moment dat, de Anul Nou, această i-ar fi adus foarte puține jucării micuței Marie-Therese, motivând că le-ar fi dat toți banii ei săracilor: „Mi-ar fi plăcut să-ți aduc mai multe cadouri, dar iarna este foarte grea și există o mulțime de oameni nefericiți care nu au nici pâine pentru a mânca, nici haine pentru a le purta, nici lemne pentru a face un foc. Le-am dat toți banii mei. Nu mai am cu ce să-ți cumpăr alte cadouri, așa că acestea sunt singurele pe care le primești.”

Marie-Thérèse a avut o copilărie frumoasă, până să înceapă Revoluția Franceză. Potrivit descoperă.ro, ea a fost lăsată să plece din Franța cu doar câteva zile înainte să împlinească vârstă de 17 ani, într-un schimb de prizonieri cu Austria și a fost apoi dusă la Viena. La scurt timp, s-a căsătorit cu Ducele de Angouleme, nepotul noului rege şi moştenitor al tronului acestuia. Însă viața nu devenise mai bună pentru Marie-Thérèse, care a fost Regina Franței doar 20 de minute, până când soțul ei a abdicat. Fiica Mariei Antoaneta şi-a petrecut o mare parte din viaţă în exil și a murit de pneumonie în octombrie 1851, la vârsta de 72 de ani, la trei zile după aniversarea a 58 de ani de la execuția mamei sale.

Sursă foto: Wikipedia.org

Drama copiilor reginei Maria Antoaneta: copilărie chinuită între zidurile regale

Cine a fost regina Maria Antoaneta

Maria Antoaneta s-a născut în anul 1755 și a fost antepenultima fiică (al 15-lea copil din 16) a cuplului format din Maria Teresa (împărăteasa Austriei) și împăratul Sfântului Imperiu Roman, Francisc I. A ajuns să facă parte din familia regală a Franței prin căsătoria cu Ludovic al XVI-lea, pe când avea 14 ani, în mai 1770. Soțul ei avea pe atunci 15 ani, decizia ca tinerii să se căsătorească fiind luată în scopul de a se construi o alianță între habsburgi și regalitatea franceză.

Surse foto: Wikimedia Commons

Drama copiilor reginei Maria Antoaneta: copilărie chinuită între zidurile regale

Regina Maria Antoaneta și primii ei copii

În 1778, Maria Antoaneta a devenit mamă pentru prima dată, când s-a născut fiica ei, Marie Thérèse. După trei ani, Maria Antoaneta l-a născut pe cel de-al doilea ei fiu, Louis Joseph, care ar fi trebuit să devină următorul împărat al Franței.

Maria Antoaneta a rămas cunoscută și pentru faptul că nu îi plăcea să stea departe de copiii ei, așa cum impunea protocolul regal. De aceea, mergea adesea cu ei la palatul Petit Trianon, ca să stea departe de regulile rigide de la Curte.

Despre perioada petrecută acolo s-a spus că a fost marcată de o viață idilică și costisitoare, iar despre Maria Antoaneta s-a povestit că avea gusturi extravagante și că adora să socializeze. Din acest motiv, a început să-și piardă din popularitate, fiind învinuită că era excesiv de cheltuitoare și că își înșela soțul.

Surse foto: Wikimedia Commons

Drama copiilor reginei Maria Antoaneta: copilărie chinuită între zidurile regale

Au existat zvonuri potrivit cărora tatăl copiilor reginei Maria Antoaneta nu era Ludovic al XVI-lea

Întrucât regina se retrăgea de multe ori la Micul Trianon, a fost suspectată de faptul că își înșela soțul. Zvonurile s-au adeverit după ce s-a descoperit că Maria Antoaneta a avut o relație cu Axel von Fersen (diplomat suedez implicat în Revoluția Americană). De exemplu, când s-a născut cel de-al treilea copil al reginei, Louis-Charles, adversarii familiei regale franceze au susținut că nu este fiul lui Ludovic al XVI-lea, ci al lui Axel von Fersen.
Maria Antoaneta a fost apreciată în special pentru că a fost o mamă devotată copiilor ei.

Surse foto: Wikimedia Commons

Drama copiilor reginei Maria Antoaneta: copilărie chinuită între zidurile regale

Marie Thérèse, fiica cea mare a reginei Maria Antoaneta

S-a născut în 1778, iar în perioada marcată de Revoluția Franceză a fost închisă într-un turn. Ținută prizonieră în perioada 1792-1795, ea a fost despărțită de părinții și de frații ei, de care nu a știut nimic pentru multă vreme. Odată cu ea a fost încarcerat și fratele ei, Louis Charles. Nu îl vedea, dar îl auzea țipând când era torturat în celula sa.

Ocupația lui Marie Thérèse, pe când se afla în turn, a fost să citească și să recitească două cărți pe care le avea la ea.

A fost eliberată în decembrie 1795, la vârsta de 17 ani, acest lucru fiind posibil la intervenția unchiului ei, Împăratul Francisc al II-lea, care i-a negociat eliberarea în schimbul unor prizonieri francezi.

După eliberare, Marie Thérèse a urmat calea exilului. A ajuns la Viena, apoi în Letonia, căsătorindu-se ulterior cu vărul ei, Louis-Antoine, pentru a ajuta la restaurarea dinastiei de Bourbon. Cuplul nu a avut copii.

În 1830 a devenit regina Franței, fapt ce a durat 20 de minute, în condițiile în care soțul ei a abdicat după mai puțin de jumătate de oră în favoarea nepotului său.

Marie Thérèse a ajuns iar în exil, trăind în Marea Britanie, în Italia și în Austria, ultimii ani de viață petrecându-i alături de soțul său în apropiere de Viena. A decedat la vârsta de 72 de ani, în 1851.

Surse foto: Wikimedia Commons

Drama copiilor reginei Maria Antoaneta: copilărie chinuită între zidurile regale

Louis Joseph, primul fiul al reginei Maria Antoaneta

Louis Joseph avea 7 ani când a murit din cauza unor probleme de sănătate. Primul moștenitor la tronul Franței a fost de mic un copil bolnăvicios. Moartea sa a survenit cu puțin înainte de izbucnirea Revoluției Franceze, regina Maria Antoaneta neavând suficient timp pentru a-și reveni după pierderea suferită.

Surse foto: Wikimedia Commons

Drama copiilor reginei Maria Antoaneta: copilărie chinuită între zidurile regale

Louis Charles, cel de-al doilea fiu al reginei Maria Antoaneta

S-a născut în 1785 și avea vârsta de 4 ani când a început Revoluția Franceză. Fratele său mai mare, Louis Joseph, decedase, el rămânând unicul moștenitor la tron. A fost încarcerat după instituirea Revoluției Franceze și a trăit timp de 4 ani separat de familia sa. În timpul cât a fost prizonier a fost torturat, bătut, fiind nevoit să stea într-o celulă plină de insecte și de materii fecale.

Louis Charles a murit întemnițat la vârsta de 10 ani, în 1795.

Surse foto: Wikimedia Commons

Drama copiilor reginei Maria Antoaneta: copilărie chinuită între zidurile regale

Louis Charles, orfan și încarcerat

Louis Charles a fost obligat, în cadrul procesului intentat reginei Maria Antoaneta, să depună mărturie atât împotriva ei, cât și împotriva mătușii lui, fiind silit să le învinuiască pe cele două că l-ar fi agresat sexual. El nu fost informat despre execuția acestora și a fost pedepsit pentru descendența sa regală, paznicii temniței sale privându-l de dreptul de a primi haine curate și de a se spăla.

Louis Charles a aflat târziu că părinții săi au fost ghilotinați în 1793.

Surse foto: Wikimedia Commons

Drama copiilor reginei Maria Antoaneta: copilărie chinuită între zidurile regale

Sophie Beatrix, cea mai mică fiică a reginei Maria Antoaneta

În iulie 1786, Maria Antoaneta a născut-o prematur pe Sophie Beatrix. Copilul nu a supraviețuit până la împlinirea vârstei de 1 an din cauza tuberculozei, decedând după șase zile în care a fost chinuită de convulsii. După dispariția acesteia, s-a povestit că regina a suferit mult și a ținut doliu.

Nu va fi însă singura dată când regina va trăi această experiență, în condițiile în care doi ani mai târziu va deceda și unul dintre fiii săi, Louis Joseph. Ceilalți doi copii ai ei vor fi încarcerați de către revoluționari după venirea Revoluției Franceze, Louis Charles și Marie Thérèse aflând de moartea mamei lor, care a fost ucisă prin ghilotinare.

Surse foto: Wikimedia Commons

Drama copiilor reginei Maria Antoaneta: copilărie chinuită între zidurile regale

Maria Antoaneta și familia ei în perioada Revoluției Franceze

Odată cu izbucnirea Revoluției Franceze, familia regală a fost mutată de la Versailles la Paris și întemnitață. Au existat mai multe tentative ale acesteia de a scăpa, dar toate au eșuat. De exemplu, în iunie 1791, Maria Antoaneta, alături de Ludovic al XVI-lea și de copii, s-au deghizat cu toții și aproape reușiseră să ajungă în Belgia (țara era dominată de familia de Habsburg, familia Mariei Antoaneta). Au fost însă prinși la Varennes, după ce regele a fost recunoscut și după aceea au fost încarcerați la Paris. 

Inițial reginei i s-a permis să rămână alături de copiii ei, dar după aceea a fost acuzată de crime împotriva Republicii franceze și despărțită de aceștia. Între timp, ea nu a renunțat la planurile de a evada.

Doi dintre copiii care mai erau în viață, Marie Therese și Louis Charles, au stat în apropiere unul de celălalt în celule, dar nu se puteau vedea.

Louis Charles a rămas orfan la vârsta de 8 ani, după ce părinții săi au fost condamnați la moarte și ghilotinați în 1793. A decedat și el la vârsta de 10 ani, în 1795, în urma malnutriției, a tuberculozei, a mizeriei și a torturilor îndurate în anii de închisoare.

Surse foto: Wikimedia Commons

Drama copiilor reginei Maria Antoaneta: copilărie chinuită între zidurile regale

Copiii reginei Maria Antoaneta erau prizonieri când aceasta a fost executată

La procesul care i s-a intentat, regina a spus următoarele vorbe: „Am fost regină și voi mi-ați luat coroana, am fost soție și voi mi-ați răpit soțul, am fost mamă și m-ați privat de copiii mei. Doar sângele meu mi-a mai rămas: luați-l, dar nu mă mai faceți să sufăr atât de mult”.

Regina nu a avut niciun contact cu copiii ei în anii cât au stat în temniță, iar aceștia nu au aflat nici ei când mama lor urma să fie executată. Ea i-a scris o scrisoare cumnatei sale: „Sufăr enorm pentru că îmi părăsesc copiii; știi că am trăit pentru ei și pentru tine”.

Copiii Mariei Antoaneta au rămas prizonieri și după moartea mamei lor, aflând mai târziu despre trecerea ei în neființă.

Surse foto: Wikimedia Commons