Ne mutam! Cum pregatim copiii pentru schimbare? Copilul poate fi afectat fara sa stii!

Ne mutam! Cum pregatim copiii pentru schimbare? Copilul poate fi afectat fara sa stii!

Louise Tanase - Contributor

Mai devreme sau mai tarziu, din diverse motive, foarte multe familii trebuie sa isi schimbe locuinta sau chiar orasul in care traiesc. Oricat de tulburatoare poate fi experienta mutarii pentru parinti, schimbarea locuintei poate fi mult mai stresanta, chiar traumatica pentru copii, mai ales daca cei mici nu au avut nici un cuvant de spus in aceasta decizie si poate nici nu o inteleg.

Atunci cand decizi sa te muti, fie ca este vorba de casa chiar de orasul in care locuiesti, ai nevoie de timp pentru a te obisnui cu ideea. Apoi, cand momentul in care trebuie sa te muti se apropie, oricat de organizata esti, te poti trezi inconjurata de haos: lucruri de impachetat, ambalat, sacose, geamantane, cutii, decizii de luat, facturi de platit. In tot acest timp este posibil sa uiti ca cei mici au nevoie de atentie in aceasta perioada de tranzitie. Qbebe iti ofera cateva sfaturi pentru ca mutarea sa fie mai putin stresanta pentru familia ta.

Decizia de a va muta

 

Parinti si copiii impachetand lucruri
 

Majoritatea copiilor se simt bine atunci cand activitatile zilnice fac parte dintr-o rutina. Prin urmare, atunci cand luati in considerarea o schimbare a locuintei sau a localitatii de resedinta, cantariti foarte bine avantajele mutarii, dar si confortul pe care copiii vostri il au deja in mediul in care s-au obisnuit sa traiasca, scoala unde sunt inscrisi, viata sociala din zona si obiceiurile care le-ar putea fi afectate de mutare.

In cazul in care familia voastra s-a confruntat recent cu o schimbare majora, cum ar fi un divort sau un deces in familie, ar trebui sa luati in considerare amanarea mutarii, daca este posibil, pentru a le oferi copiilor un timp pentru adaptare.

Decizia de a va muta poate fi una obiectiva asupra careia sa nu detineti controlul in intregime. Fie ca este vorba de o problema profesionala (transferul postului sau a companiei pentru care lucrati in alta localitate), fie ca este vorba de probleme financiare (nu va mai permiteti sa locuiti in aceeasi casa), incercati sa pastrati o atitudine pozitiva in fata copiilor. In perioada de tranzitie, starea psihica a parintilor afecteaza copiii, care sunt in cautarea incurajarilor ca viata lor va fi, in continuare, frumoasa si confortabila.

Discutati cu micutii despre mutare

 

Mama si baietei suparati
 

Indiferent care sunt circumstantele mutarii, cel mai important lucru este sa pregatiti copiii pentru schimbare. Discutati cu cei mici despre ce inseamna faptul ca va mutati, cum se procedeaza, cand se va intampla acest lucru si cum le va fi afectata viata de zi cu zi in aceasta perioada si, mai ales, dupa mutare.

Iata cateva subiecte despre care ar trebui sa le dati explicatii copiilor vostri:

motivul mutarii - incercati sa le explicati, pe intelesul lor si cu o atitudine pozitiva, motivele mutarii;

povestiti-le unde anume va veti muta si, daca este posibil, vizitati noua locuinta impreuna inainte de a incepe sa impachetati;

 

Mama si baietei langa cutii de carton
 

vorbiti-le micutilor despre schimbarile care vor avea loc, despre avantaje si dezavantaje. De exemplu, daca vor fi nevoiti sa se mute la o alta scoala, subliniati faptul ca astfel vor cunoaste alti copii si vor avea prieteni noi si ca vor descoperi alte jocuri. Fiti cat de sinceri se poate, dar incercati sa prezentati totul intr-o lumina favorabila.

raspundeti la toate intrebarile pe care copiii vi le adreseaza, dar incercati sa fiti corecti: atunci cand nu stiti raspunsul, impartasiti-le acest lucru. Aratandu-le ca nici voi nu stiti chiar totul, le va da incredere ca sunteti de aceeasi parte a baricadei.

Chiar daca mutarea inseamna o imbunatatire a calitatii vietii familiei voastre, este posibil ca micutii sa nu inteleaga acest lucru in totalitate si sa fie concentrati asupra aspectelor necunoscute, infricosatoare, negative ale acestei schimbari. Fiti intelegatori: acordati-le timp si explicatii.

Implicati copiii in mutare

 

Tata si fiica impachetand
 

Cel mai important lucru pentru copii atunci cand faceti o astfel de schimbare este sa fie implicati, cat de mult se poate, in acest eveniment. Indiferent de varsta copiilor (cata vreme au peste 2-3 ani), ei pot fi ajutati sa inteleaga acest eveniment si sa se simta parte activa si demna de luat in considerare a familiei voastre.

• Atunci cand planuiti sa va mutati in alta locuinta, incercati sa ii luati cu voi cand vizionati posibilele viitoare locuinte. Intrebati-i ce parere au, ce le place si ce nu le place la casele pe care le vizitati. Daca va mutati intr-o casa pe care o construiti chiar voi, mergeti cu cei mici pe santier si aratati-le unde va fi bucataria, camera lor, baia, etc. si lasati-i sa decida in ce culoare va fi zugravita camera lor.

• In cazul in care va mutati in alt oras sau chiar alta tara, poate fi foarte dificil sa mergeti cu cei mici sa le aratati noua locuinta inainte de mutare. Totusi, puteti sa ii familiarizati cu ceea ce va urma aratandu-le imagini filmate de voi, sau accesand pe internet imagini ale zonei unde veti locui.

 

Familie in fata laptopului

• Daca trebuie sa ii inscrieti la alta scoala, mergeti impreuna sa vizitati scoala inainte de inscriere si luati-i cu voi cand faceti transferul de la vechea la noua scoala. In acest fel, se vor simti mai mult implicati si mai putin obligati in schimbarea prin care vor trece.

Impachetati lucrurile impreuna. Explicati-le copiilor mai mici ca nu le aruncati jucariile si lucrurile, ci ca le puneti in cutii pentru a le muta in noua locuinta si ca le vor gasi pe toate.

Acum nu este momentul sa aruncati nimic din obiectele lor. Daca stiu sa scrie, puneti-i sa isi faca un inventar al fiecarei cutii si sa il lipeasca pe cutie pentru a sti cand vor despacheta ce este in fiecare cutie.

• Daca este posibil, pastrati mobila din camera copiilor si incercati, macar pentru o vreme, sa o aranjati la fel in noua lor camera. Le va oferi un sentiment de confort si siguranta.

Mutarea la alta scoala sau gradinita

 

Fetita suparata
 

Copiii de varsta gradinitei sau a scolii elementare (clasele I-IV), pot fi relativ deschisi la mutare, dar tot vor avea nevoie de ajutor in perioada de tranzitie. Psihologii spun ca exista doua moduri de a face mutarea la alta scoala sau gradinita. Unii experti spun ca cel mai bun moment este in timpul vacantei de vara, deoarece in acest fel se evita intreruperea anului scolar pentru cateva zile sau diferentele de manuale sau metode de predare. Alti psihologi cred ca mutarea copiilor de la scoala ar trebui facuta in timpul anului scolar. In acest fel, sustin psihologii, evitam asteptarea si emotiile prelungite, deoarece micutii isi vor intalni imediat colegii si profesorii. De asemenea, le ofera copiilor timp ca pana la vacanta sa isi faca noi prieteni alaturi de care sa mearga in excursii sau tabere si astfel, tranzitia va fi mai usoara.

Sfat pentru parinti: Pentru a evita un motiv suplimentar de stres adunati din timp informatiile si documentele necesare transferului copiilor: fise medicale, foi matricole, adeverinte sau diplome pentru cursuri sau specializari optionale, etc.

Imediat dupa mutare

 

Mama si baietel
 

Imediat dupa ce ati ajuns in noua locuinta, trebuie sa va organizati cat mai repede si sa faceti din noua locuinta un camin.

• In primul rand incercati sa pregatiti camera copiilor. Despachetati impreuna lucrurile lor si puneti-le impreuna in ordine.

Incercati sa reintrati in rutina cat de repede posibil, mai ales in ceea ce priveste orele de masa, somn si lectii.

• In prima zi libera, mergeti impreuna cu copiii sa vizitati imprejurimile. Plimbati-va prin parc, mergeti la film, la piata sau supermarket. Toata familia voastra va avea nevoie de aceasta acomodare.

Insotiti copiii in prima zi de scoala si faceti cunostinta cu educatoarea, invatatoarea sau diriginta si cu alti profesori.

Nu stabiliti asteptari nerealiste dupa mutare. In general, profesorii se asteapta ca scolarii sa isi intre in ritm in aproximativ 6 saptamani dupa transfer, dar unii copii au nevoie de mai mult timp, altii de mai putin.

Mutarea intr-un alt oras sau alta locuinta poate confrunta familia voastra cu foarte multe provocari, dar nu trebuie uitat ca poate aduce si foarte multe lucruri bune. Orice fel de schimbare constituie o incercare pentru familie, dar este o modalitate de a va uni si o ocazie de a invata multe lucruri noi despre fiecare dintre voi, despre voi ca familie si despre cum puteti trece peste orice impreuna.

Voi cum credeti ca va puteti ajuta copiii intr-o astfel de situatie? Ce sfaturi le-ati da parintilor inainte de a se muta?

Articolul urmator
A aflat că soțul ei i-a agresat sexual copiii, așa că i-a curmat viața fără ezitare
A aflat că soțul ei i-a agresat sexual copiii, așa că i-a curmat viața fără ezitare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi
    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi

    Dacă ți s-a întâmplat și ție să observi că în ultimul timp ai acumulat kilograme în plus și nu găsești o explicație pentru acest lucru, gândește-te...

    Tu știi cum arată copiii Shakirei și ai lui Gerard Piqué? Uite ce mari sunt!
    Tu știi cum arată copiii Shakirei și ai lui Gerard Piqué? Uite ce mari sunt!

    Shakira și Gerard Piqué au ținut primele pagini ale tabloidelor săptămâni întregi, după ce au anunțat că se despart. Cei doi au hotărât să pună capăt...

    România, prima țară din Europa care vaccinează copiii. De ce imunizarea colectivă nu se poate realiza fără acest pas
    România, prima țară din Europa care vaccinează copiii. De ce imunizarea colectivă nu se poate realiza fără acest pas

    România este prima țară din UE care vaccinează copiii împotriva noului coronavirus. Primul centru de vaccinare pentru minorii cu vârste cuprinse între 12 și 15...

    Crăciunul acesta este momentul pentru o schimbare – un altfel de cadou pentru copilul tău!
    Crăciunul acesta este momentul pentru o schimbare – un altfel de cadou pentru copilul tău!

    Ce ai zice dacă anul acesta ai vorbi cu Moș Crăciun și i-ai sugera să așeze sub brad un cadou în plus pentru copilul tău? Și nu orice cadou, ci unul care să îi permită...

    Copiii invizibili! Peste 2500 de minori fără CNP găsiți în România numai în ultima lună. Fără identitate, fără acces la educație
    Copiii invizibili! Peste 2500 de minori fără CNP găsiți în România numai în ultima lună. Fără identitate, fără acces la educație

    Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a decis să restructureze sistemul social, mai ales cel dedicat copiilor. Așa că primul pas al acestei restructurări a fost o diagnoză completă și...

    Cum vorbim cu copiii despre schimbările climatice fără să-i îngrijorăm
    Cum vorbim cu copiii despre schimbările climatice fără să-i îngrijorăm

    „Schimbările climatice mă sperie pentru că mă tem că lumea se va sfârși”, spune Maya, 14 ani, elevă în clasa a 9-a în Toronto, Canada. În cealaltă...

    Prima școală pentru copiii cu abilități înalte din România! De la ce vârstă poți înscrie copilul și ce cursuri poate urma
    Prima școală pentru copiii cu abilități înalte din România! De la ce vârstă poți înscrie copilul și ce cursuri poate urma

    În România sunt cel puțin 500.000 de copii au abilități înalte, însă puțini dintre aceștia ajung la psiholog pentru putea fi identificați. Simona Mirea,...

    Cum se poate să îți lași fetița de 9 ani peste noapte la o prietenă si să fie lasată nesupravegheată și fără mâncare?
    Cum se poate să îți lași fetița de 9 ani peste noapte la o prietenă si să fie lasată nesupravegheată și fără mâncare?

    Sunt absolut oripilată și nervoasă! Fetița mea de 9 ani are o prietenă foarte bună. Sunt apropiate încă de la 2 ani de când au început amândouă grădinița....

    © 2024 Qbebe