Poveste de mamă: trebuia să te las să dormi cu mine

Poveste de mamă: trebuia să te las să dormi cu mine

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Încă de când micuții noștri vin pe lume, începem să ne întrebăm dacă este mai bine să-i obișnuim să doarmă singuri sau să ne aibă cât mai mult în preajmă. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, co-sleepingul poate fi avantajos atât pentru părinți, cât și pentru copil, depinzând însă de fiecare dintre noi cum vom alege să punem în practică un asemenea obicei. Mai mult, psihologii ne asigură că este oricând normal să le permitem copiilor să-și găsească alinare venind în patul nostru, indiferent de vârstă, prin acest demers oferindu-ne posibilitatea de a mai petrece timp împreună, de a ne întări legătura. Desigur, tot noi suntem cei care trebuie să-i familiarizeze cu o rutină sănătoasă de somn, care să ne permită tuturor să avem parte de un somn odihnitor.

De ce nu dormim cu copilul

Următoarea confesiune aduce în prim-plan o atitudine pe care, la un moment dat, o poate avea oricare dintre noi. Astfel, o mamă povestește cum nu a vrut să-i dea voie copilului să vină în patul ei, în toiul nopții. Argumentele pe care aceasta le aduce sunt, pe de o parte, legate de faptul că micuțul nu era bolnav și nu părea speriat, iar pe de altă parte, mama menționează că se temea că perpetuarea obiceiului de a-l primi adesea în patul ei l-ar putea face să-și câștige mai greu independența, să nu se învețe să se calmeze singur. De asemenea, nu uită să precizeze că se simțea obosită și că nu îi era prea confortabil când acesta se înghesuia în ea sau o lovea din greșeală.

Prin relatarea ei, mama își dorește să-i transmită copilului următorul mesaj: că regretă că nu l-a primit noaptea lângă ea. Ea recunoaște că va veni un moment în care îi va fi dor să-și simtă micuțul lângă ea, că de fapt nu există prea multe momente în care să existe o conexiune reală între părinte și copil. Somnul în același pat poate fi o modalitate de a sta mai mult în preajma copiilor, de a avea ocazia să ne alintăm reciproc.

În final, mama nu ezită să spună că se va strădui ca pe viitor să-l primească în patul ei, știind că, pe măsură ce va crește, astfel de momente vor fi tot mai rare.

Bebelus ce doarme in aceeasi camera cu parintiiCe reprezintă co-sleepingul

Această noțiune se referă la posibilitatea ca un copil să doarmă în imediata apropiere a unuia sau a ambilor părinți, dar nu neapărat în același pat.
Specialiștii în domeniu consideră că, pentru a putea vorbi de co-sleeping, ar trebui îndeplinite următoarele condiții:
• Unul sau ambii părinți dorm în același pat cu copilul
• Copilul doarme în aceeași cameră cu părinții/unul dintre părinți, dar în paturi diferite
• Pătuțul unui bebeluș este așezat astfel încât mama să poată ajunge cu ușurință la el- De regulă, pătuțul este unit de latura patului pe care doarme mama
• Tot co-sleeping este și obiceiul părinților de a-i permite copilului să vină oricând în patul în care dorm ei

Citește și: Studiu: copiii ar trebui să doarmă cu mamele până la 3 ani

Care sunt beneficiile oferite de co-sleeping

Dacă este vorba despre un bebeluș, atât acesta, cât și mama, se vor bucura de un somn mai bun
Când vom dormi alături de bebeluș vom putea fi mai receptive față de nevoile sale, ceea ce înseamnă mai puțin stres, mai ales când este vorba despre primele săptămâni de viață ale acestuia. Faptul că putem să ajungem imediat la bebeluș ne va fi de folos pentru a avea parte de un somn mai bun, întrucât o deplasare până la pătuțul din altă încăpere înseamnă un efort suplimentar. Un studiu efectuat în anul 2008 a demonstrat că în familiile în care exista un bebeluș și în care se practica adesea co-sleepingul nivelul de stres era mai scăzut.

Co-sleepingul ne poate ajuta să reacționăm prompt în cazul unor probleme ale copilului
Mamele care dorm în preajma celor mici pot să-i supravegheze mai atent pe aceștia și, în cazul în care aceștia nu se simt bine, ele pot sesiza primele semne menite să le pună în alertă. Spre exemplu, se poate observa febra, o respirație neobișnuită, faptul că micuțul a transpirat mai mult ca de obicei etc..

Datorită co-sleepingului, copiii pot fi mai încrezători
Psihologii cred că un copil care doame în preajma unui părinte/ a ambilor părinți poate să dobândească o mai mare încredere în sine și în cei din jur. Motivul pentru care se va întâmpla așa este următorul: când este lângă părinții săi, se va simți iubit și în siguranță. Copilul va internaliza starea de bine oferită de co-sleeping și atunci va învăța să se privească și pe sine, dar și lumea de dinafară, cu mai puțină teamă, cu mai multă încredere.
De aceea, specialiști ne îndeamnă ca, în unele ocazii, să nu evităm co-sleepingul nici dacă este vorba despre copii mai mari. Pre-adolescenții și chiar adolescenții se pot simți minunat când se vor putea confesa părinților în atmosfera mai calmă de la culcare și vor deveni astfel mai încrezători în părinți, simțind că se pot baza oricând pe ei.

Co-sleepingul va genera o conexiune mai bună între părinți și copil
Cu atât mai mult cu cât este vorba de familiile în care părinții și copiii nu petrec destul timp împreună, co-sleepingul va fi o posibilitate suplimentară de a fi mai mult unii cu alții. Astfel, legăturile dintre voi devin mai strânse, veți putea comunica mai mult, iar voi, părinții, nu vă veți mai simți atât de vinovați că nu ați stat mai mult cu copiii pe parcursul zilei.

Fetita ce doarme alaturi de parintii ei

De ce copii vor sa doarmă cu părinții

Cercetările efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că, de cele mai multe ori, copiii vin să doarmă alături de părinți pentru că:
Se trezesc pe timpul nopții și le este greu să mai adoarmă la loc
Specialiștii ne atrag atenția că mai ales preșcolarii și școlarii mici au această dificultate, chiar dacă adorm relativ ușor. Uneori, din cauza provocărilor de peste zi, pot fi mult prea obosiți și atunci nu se vor bucura de un somn profund, ci de unul marcat de unele întreruperi. Dacă se întâmplă așa, ei pot alege oricând să se îndrepte spre patul părinților, indiferent de oră.

Au o problemă de sănătate
Când nu se simt bine, copiii vor parcă mai mult nevoia să se simtă în deplină siguranță. În aceste condiții, vor veni cât pot de repede în patul părinților, mai ales pentru mame.  În cazul în care nu vrem totuși ca un copil să se obișnuiască prea mult cu patul nostru, putem noi să ne ducem în patul său, astfel încât să-i putem fi alături oricât va fi nevoie.

Se confruntă cu tot felul de temeri
Reale sau nu, acestea îi pot determina pe copii să fie dornici să fie în preajma noastră și pe timpul nopții. Misiunea noastră va fi să le validăm aceste frici, să nu-i criticăm pentru ele și să încercăm, alături de ei, să venim cu acele soluții menite să-i ajute să se simtă din nou în siguranță. De pildă, o lumină aprinsă pe hol, o lampă care să poată lumina tot timpul noaptea sau chiar un spray de alungat „monștrii”, oricare dintre acestea îi pot ajuta pe cei mici să-și mai diminueze din temeri și să nu mai fie mereu tentați să alerge spre patul nostru.

Coșmarurile frecvente pot fi un motiv serios pentru care copiii vor vrea să vină în patul nostru
La fel ca în cazul unor temeri (precum de întuneric, de monștrii ascunși sub pat etc.), coșmarurile îi pot speria serios pe copii și îi vor face să fie dornici să ne aibă alături. Le vom fi de ajutor dacă îi vom asculta, dacă îi vom înțelege și dacă vom găsi împreună soluții menite să-i facă să-și depășească spaimele.

Orice schimbare în rutină poate să provoace tulburări de somn și să alimenteze dorința copiilor de a veni în patul părinților
Mai ales în cazul copiilor mici, între 3 și 6 ani, asemenea schimbări (cum ar fi, de exemplu, plecarea în vacanță, mutatul într-o casă nouă, la o nouă grădiniță etc.) pot fi o sursă de stres, care le va afecta și somnul. În aceste condiții, ei pot ajunge să se trezească noaptea și să caute să vină în locul în care se simt în siguranță: în patul părinților.

Cum ar trebui să procedăm pentru ca micuții noștri să nu mai simtă nevoia să vină mereu în patul nostru

Să adoptăm o atitudine pozitivă
Pe măsură ce un copil crește, îi putem insufla ideea că dacă este mare poate și să doarmă singur în patul său, toată noaptea. Spre exemplu, te poți folosi de o replică precum „Uite, ai 4 ani acum, poți să dormi toată noaptea în pătuțul tău". Procedând așa, îl vei face pe copil să fie mândru că a crescut, că ai încredere în el și astfel va fi mai dornic să încerce să doarmă cât mai mult singur.

Ar trebui să schimbăm rutina de dinainte de culcare
De pildă, dacă un copil s-a obișnuit să nu adoarmă fără prezența ta, va trebui să-l determini să facă acest lucru și fără tine.  Iată cum ai putea proceda: în loc să-l iei pe copil în patul tău, mai bine întinde-te tu lângă el, în patul său. De asemenea, ai putea încerca să stai pe un scaun, lângă patul său, până când acesta va adormi. Treptat, vei sta cu el doar câteva minute, îi vei da pupicul de „Noapte bună" și te vei retrage în camera ta.

Mama ce a adormit stand langa patul copilului ei

Adoptă pași mici în privința renunțării obiceiului copilului de a veni la tine în pat
Specialiștii ne recomandă următorul truc: putem să punem în camera noastră, lângă patul nostru, o saltea, pe care copilul să poată sta în cazul în care ne va vizita noaptea. Chiar dacă i se va părea inedit la început, cu timpul va constata că nu este cea mai confortabilă opțiune și va prefera să stea în patul său.

Citește și: Cum să-ți obișnuiești copilul să doarmă singur

Încearcă să-l determini pe copil să-și îndrăgească patul
Orice micuț va fi mai atras de pătuțul său dacă acesta va fi personalizat în felul în care-i place. Străduiește-te să-i îndeplinești dorințele și transformă-i dormitorul și patul în locuri pe care îi va fi greu să le părăsească. Procedând așa, nu va mai fi la fel de dispus să vină să doarmă în patul vostru.

Copilul ar trebui să aibă mereu în preajmă ceva care să-i amintească de tine
Spre exemplu, dacă îi vei confecționa copilului o pernuță sau îi vei broda o păturică, el va ști că acestea sunt făcute de tine și va fi încântat să le aibă mereu aproape. În acest fel, se va simți în continuare conectat cu tine și nu va mai insista să vină tot timpul să doarmă în patul tău.

Poți face și anumite compromisuri
Pentru a-ți fi mai ușor să-ți obișnuiești copilul să doarmă în patul său, puteți să-i aduceți un pat în camera voastră. Lasă-i o perioadă în care să se obișnuiască bine să doarmă așa, după care poți începe să-l familiarizezi cu dormitul în altă cameră, dar păstrându-i pătuțul.

Voi obișnuiți să le permiteți adesea copiilor voștri să vină să doarmă în patul vostru?

Surse:
www.babycenter.com, www.phdinparenting.com, www.kellymom.com, www.lovewhatmatters.com, www.sheknows.com, www.todaysparent.com, www.webmd.com

Articolul urmator
Mi-am jurat că eu nu o să-mi las copiii să doarmă în pat cu mine. Cât am putut să mă înșel!
Mi-am jurat că eu nu o să-mi las copiii să doarmă în pat cu mine. Cât am putut să mă înșel!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Mami, dormi cu mine în seara asta?” - Cum răspunzi corect acestei întrebări
    „Mami, dormi cu mine în seara asta?” - Cum răspunzi corect acestei întrebări

    „Mami, rămâi să dormi cu mine în seara asta?”, este o întrebare pe care o aud deseori părinții ai căror copii păreau că s-au obișnuit să doarmă...

    Am învațat că trebuie să le las copiilor mei spațiu să își construiască amintiri și fără mine
    Am învațat că trebuie să le las copiilor mei spațiu să își construiască amintiri și fără mine

    Aseară cei trei copii ai mei erau pe terasă vorbind și râzând. Cele două rațe ale noastre dormitau sub tufa de hortensie și fiul meu cel mai mic s-a dus să le facă poze....

    8 ganduri care nu te lasa sa dormi noaptea
    8 ganduri care nu te lasa sa dormi noaptea

    A nu putea dormi este unul dintre cele mai frustrante lucruri cu care trebuie sa te confrunti. Te simti exasperat, obosit, istovit si epuizat, toate odata, dar tot nu poti reusi sa adormi....

    Mama la 20 de ani vs. mama la 40 de ani: "Am mai multă încredere în mine acum, decât când eram tânără"
    Mama la 20 de ani vs. mama la 40 de ani: "Am mai multă încredere în mine acum, decât când eram tânără"

    Luana Ribeira, din Țara Galilor, mamă a trei copii, ne dezvăluie experiența ei din perspectiva unei mame la 20, respectiv la 40 de ani. Pe primii doi i-a făcut la 20 de ani, iar pe al...

    Mama mea mi-a tuns băiețelul și soțul meu nu a mai vorbit cu mine zile întregi
    Mama mea mi-a tuns băiețelul și soțul meu nu a mai vorbit cu mine zile întregi

    Băiețelul acestei femei nu a fost tuns niciodată în 3 ani. Până când bunica lui a luat foarfeca în mână și s-a pus pe treabă. Însă tatăl...

    Mama și-a dat viața pentru mine
    Mama și-a dat viața pentru mine

    Despre povestea mea? Poate una ca multe altele, la prima vedere, însă dacă intri profund în esența ei, are detalii rar întâlnite.

    Poveste de alăptare: mama care ani de zile a alăptat copiii altora
    Poveste de alăptare: mama care ani de zile a alăptat copiii altora

    Samantha Gadsden are 50 de ani și are o carieră prolifică de ... doică. Mai precis, timp de 6 ani, cât și-a alăptat cei trei copii, a alăptat și alți zeci de copii.

    © 2024 Qbebe