Printre schimbările enumerate în Directivă vor regăsi și o schimbare care vizează programul de lucru al angajaților. Ca drept urmare, angajatorii vor fi nevoiți să le ofere angajaților un program de lucru flexibil, gândit în conformitate cu nevoile copiilor lor, astfel încât să se poată îngriji de nevoile acestora în totalitate.
Directiva stabilește în momentul de față o limită de vârstă de 8 ani pentru copii, însă fiecare stat în parte poate crește, nicidecum scădea, această vârstă, la momentul implementării proiectului și legislației aferente.
Totodată este important de menționat faptul că orice refuz primit din partea angajațorilor cu privire la producerea unei modificări în program sau amânării anumitor situații trebuie motivată în mod obiectiv.
„Dacă programul de lucru flexibil se va aplica pe o perioadă limitată, salariatul va putea reveni, la finalul acesteia, la programul de muncă inițial și, de asemenea, atunci când se schimbă circumstanțele, angajatul va putea solicita revenirea la programul inițial de lucru și înainte de încheierea perioadei convenite.
Pe lângă programul flexibil de lucru pentru cei ce au copii mici, directiva europeană mai prevede introducerea unui nou tip de concediu, respectiv cel de îngrijitor și modificarea duratei concediului de paternitate și a concediului de creștere a copilului.", menționează avocatnet.ro.
Surse: avocatnet.ro, eur-lex.europa.eu