Reportaj: 13 părinți dezvăluie ce le spun copiilor când sunt întrebați de ce se duc la muncă

Reportaj: 13 părinți dezvăluie ce le spun copiilor când sunt întrebați de ce se duc la muncă

Irina Olteanu - Redactor Senior

Întrebarea de ce te duci la serviciu este prezentă pe buzele tuturor micuților în momentul în care ei rămân fie acasă cu bunica sau cu bona, fie la grădiniță. Deoarece vârsta nu le permite de cele mai multe ori să înțeleagă motivația pentru care un adult desfășoară o anume activitate profesională, am chestionat 13 părinți cu privire la ce le spun copiilor când sunt întrebați de ce duc la muncă.

1. Gabriela, mamă de fată: În fiecare dimineaţă primesc această întrebare. Şi în fiecare dimineaţă Anya, pentru că a învăţat răspunsul, şi-l dă singură. "Mami, te duci la serviciu pentru că îţi place şi pentru că, muncind şi făcând ce îţi place, avem bani să ne bucurăm de casa noastră, de jucării, internet, de frigider, de căldură în casă, de maşina care papă benzină, de tot, tot."

La ce spune ea eu mai adaug: "În viaţă trebuie să facem compromisuri: mergem la serviciu ca sa avem de toate, să nu avem griji materiale, ca să ne putem bucura de timpul împreună cu o relaxare mai mare. Îl putem face să fie mai de calitate. Să mergem în vacanţe frumoase, să facem împreună lucruri frumoase. Şi ai să vezi, când vei fi mare, că dacă ai un serviciu unde faci ceea ce îţi place, este ca şi cum te-ai duce la un loc de joacă. Este o bucurie. Fiecare om trebuie să contribuie cu ceva frumos şi util la propria lui viaţă dar şi în societate. Şi un serviciu face asta: ai un rol, te simţi şi eşti important şi pentru cei din jurul tău, nu numai pentru tine."

de ce te duci la serviciu

2. Tatiana, mamă de fete: "Melissa, acum la aproape 8 ani, nu mă mai întreabă de ce merg la serviciu. Nu-mi simte lipsa pentru că avem amândouă același program: o las la ora 8:00 la școală și o iau la 17:00 de la after. Iar apoi, toată după-amiaza e a noastră! Dar când era mai mică, ma întreba. Nu știu cât înțelegea ea, dar îi spuneam că așa jucării frumoase ca ale ei pot fi luate doar dacă merg la serviciu. Un răspuns nu prea inteligent din partea mea, recunosc, dar era o realitate pentru că iubeam zâmbetul și fericirea de pe chipul ei atunci când primea jucăria dorită!"

3. Rodica, mamă de fată și băiat: "Soțul meu, de exemplu, îi explică lui Marius ce face exact la muncă, l-a luat și cu el de câteva ori, în ideea că "uite ce meserie frumoasă am și de ce e folositoare". Sigur că ei știu că fără muncă nu se câștigă banii pe care-i folosim pentru distracții și pentru a achita ceea ce consumăm. Motivul, mai pe larg, e că așa este firesc, fiecare om să aibă o ocupație, pentru omul mare serviciul, iar pentru ei, respectiv școala și gradinița. N-am avut situații de tipul "pleci și mă abandonezi", sau "de ce nu stai cu mine în loc să mergi la serviciu". Iar pe cel mare l-am și "implicat", la modul că, dacă am lucrat pentru o emisiune de divertisment, ne-am "consultat" cu el referitor la melodiile care-i plac sau i-am citit o poantă, ceva. Sau, dacă am scris un articol, i-am explicat subiectul și de ce este important. Am mers mai pe exemple concrete, așa, ca să înțeleagă că serviciul nu e ceva străin, ci apropiat și chiar plăcut."

4. Florentina, mamă de fată și de băiat: "Le spun că din păcate pentru câteva ore bune fiecare trebuie să plecăm de acasă. Noi părinții mergem la serviciu și dacă suntem cuminți la sfârșit de lună primim o recompensă - la noi cei mari înseamnă bani cu care trebuie să plătim tot ceea ce avem nevoie; adulții au nevoie de acei bani. Iar ei primesc buline sau note. Toți trebuie să mergem la serviciu sau la grădi sau la școală. În plus, ei primesc când fac anumite sarcini bănuți cu care își pot cumpăra cărți, jucării sau cadouri pentru cei dragi. Așa contribuie și ei la micile proiecte." 

5. Anca, mamă de fată: "Cel mai greu a fost când Ami avea 2 ani și îi spuneam că trebuie să plec la serviciu ca să pot să-i aduc bomboane. Stupidă explicație...dar a prins. Aaa..și bineînțeles că trebuia veșnic să plimb niște dulciuri cu mine. Apoi...treaba a fost mult mai ușoară când a înțeles că munca mea se plătește în bani, iar cu banii poți cumpăra tot ce îți dorești. Sau aproximativ tot ceea ce îți dorești."

6. Luminița, mamă de băiat: "Când a intrebat copilul știu că i-am spus că trebuie să plec la muncă să fac rost de bani pentru mâncare, pentru jucării...să avem ce ne trebuie în casă.... ce e drept o bună perioadă de timp dormea atunci când plecam ... se trezea fără mine... Dar după probabil se obișnuise că plec și mă întorc mai târziu.... la mine a fost bine pentru el că rămânea tati cu el și venea o mătușă .....când s-a mai mărit se trezea și îmi făcea cu mânuța pa.... știa că mă voi întoarce..."

de ce te duci la serviciu

7. Ilinca, mamă de băiat: "Cu toate că nu a trebuie efectiv să părăsesc domiciliul pentru a mă deplasa la locul de muncă, am fost întrebată, și nu o dată, de ce trebuie să muncesc? De ce nu stau mai mult timp cu el (evident că stăm împreună 24/7, dar niciodată nu este mulțumit)? I-am răspuns, cred eu, la fel ca și restul părinților exasperați de această întrebare: pentru a-ți putea cumpăra mâncare, jucării, haine, tot ce ai nevoie. Bineînțeles, mi-a replicat, că el nu are nevoie de nimic din toate acestea și că se poate descurca foarte bine și singur/sau fără. Ar fi un experiment interesant de pus în practică."

8. Cristina, mamă de fată:  "Pentru jobul plătit: To make a living: - acoperirea nevoilor de bază (hrană, haine, locuință) - costuri suplimentare (asigurare medicală, medicamente, factură curent, apă, încălzire, activități timp liber, internet, telefon mobil etc.). Pe cele din urma le consider un lux. Sunt foarte mulți oameni care trăiesc fără aceste beneficii din societatea modernă și totuși duc o viață fericită. Pentru jobul voluntar: - ajutorarea celor care au nevoie. Cu toții trebuie să muncim pentru a avea cele necesare. Iar dacă avem satisfacția muncii depuse (un job in care ne putem folosi abilitățile, aptitudinile etc.) și mai bine. Dacă nu, ceea ce ne place poate rămâne un hobby. Am încercat să fie cât mai scurt. Discuțiile cu fiica mea nu sunt scurte. A avut și are multe întrebări. Cred ca pot spune că are o gândire în detalii." 

9. Roxana, mamă de băiat: "Mămi și tati pleacă la muncă pentru a câștiga banii necesari pentru: întreținerea casei, mâncare si pentru a-i satisface lui toate nevoile. Spre exemplu, acum Luca vrea FIFA 2017... ca să îl primească noi trebuie să muncim. Simplu."

10. Alina Nicoleta, mamă de fată: "Îți voi spune exact ce i-am spus și Larisei: trebuie să merg la muncă pentru a ne putea întreține, să ne putem satisface și cea mai mică poftă! Cum ea trebuie să meargă la școală și să învețe, așa trebuie să merg și eu la serviciu și să pun în practică ceea ce am învățat cu ani în urmă! Eu vorbesc cu Larisa în general ca și cu un om mare!"

11. Roxana, mamă de băiat: "Nu muncesc, dar dacă ar trebui să plec eu i-aș explica că trebuie să muncesc ca să avem bani să putem plăti casa, mașina ș.a.m.d. și să avem și bani de distracție."

12. Ana, mamă de fată: "Cred ca am raspunsul clasic: merg la serviciu pentru a câștiga bani pentru mâncare, haine, distracție, jucării."

13. Sorana, mamă de băiat: "Pe mine m-a întrebat o singură dată și i-am răspuns că mă duc să fac bani. "DE CE? " m-a întrebat. I-am enumerat toate lucrurile pe care le avem: casa (necesită rata la bancă), căldura (altă plată), pentru mașină ca să ajungem la grădiniță/școală trebuie benzină, mâncarea de pe masă... altă plată. Nu am inventat nimic haios, dar l-am convins și cred că i-a fost clar, căci nu m-a mai întrebat niciodată."

Voi ce le răspundeți celor mici când vă întreabă de ce plecați la serviciu? 

Citește și: Mami, te intorci la serviciu? Sfaturi utile de la mamici si specialisti 

Sfaturi importante pentru o mama care se intoarce la lucru 

Mulțumim mămicilor pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Articolul urmator
Avem un bebeluș, dar soțul meu are pretenția să îi fac cina la 2 dimineața, când vine de la muncă
Avem un bebeluș, dar soțul meu are pretenția să îi fac cina la 2 dimineața, când vine de la muncă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Lasă-mă să-mi îngrop copilul și apoi îți spun când vin la muncă”. Când șefii refuză să accepte zile libere pentru angajați
    „Lasă-mă să-mi îngrop copilul și apoi îți spun când vin la muncă”. Când șefii refuză să accepte zile libere pentru angajați

    Ce se întâmplă atunci când șeful tău nu îți acceptă cererea de concediu sau nu îți permite să îți iei concediu medical sau acele zile speciale de...

    5 sandvișuri de dietă pentru fiecare zi a săptămânii când te duci la muncă
    5 sandvișuri de dietă pentru fiecare zi a săptămânii când te duci la muncă

    Pentru a reuși să slăbești sănătos, fără a-ți priva organismul de nutrienți esențiali, este recomandat să ai o alimentație variată, cu alimente care să nu conțină multe...

    Nu le spun NU copiilor mei. Se culcă când vor ei și mănâncă burgeri la micul dejun
    Nu le spun NU copiilor mei. Se culcă când vor ei și mănâncă burgeri la micul dejun

    Maratoane de filmulețe pe YouTube, macaroane cu brânză la micul dejun și mers la culcare după 10 noaptea sunt visul oricărui copil și realitatea a trei micuți din Marea...

    A trebuit să le spun copiilor mei că sunt însărcinată și că soțul meu a murit în aceeași zi
    A trebuit să le spun copiilor mei că sunt însărcinată și că soțul meu a murit în aceeași zi

    Mi-am cunoscut soțul pe când aveam 7-8 ani. Era cel mai vechi prieten al meu și singurul, de altfel, din perioada școlii gimnaziale, când am fost abuzată. Tații noștri și...

    O mamă cere ajutorul în online: "Mă apucă anxietatea când mă gândesc să-mi duc copilul la creșă. Ce să fac?"
    O mamă cere ajutorul în online: "Mă apucă anxietatea când mă gândesc să-mi duc copilul la creșă. Ce să fac?"

    O mamă de peste hotare mărturisește un adevăr cu care se confruntă multe alte mame: îi este greu să se despartă de fiica ei de 2 ani, după ce a stat cu ea acasă, de când...

    Cum încerc să evit să le spun copiilor mei "NU", fără să spun mereu "DA"
    Cum încerc să evit să le spun copiilor mei "NU", fără să spun mereu "DA"

    O mamă de peste Ocean dezvăluie arta îmbinării conceptelor „da” și „nu” în creșterea celor doi copii ai săi. Poate te-aia gândit și tu din...

    Suferința copiilor cu părinți plecați în străinătate. „Am o singură poză cu mama”
    Suferința copiilor cu părinți plecați în străinătate. „Am o singură poză cu mama”

    Nu sunt deloc puțini părinții români care sunt nevoiți să își caute de muncă în străinătate, lăsându-și copiii în urmă, în grija bunicilor sau...

    Părinții au tendința să citească mai mult pentru a le oferi copiilor lor un exemplu. Ce spun studiile recente
    Părinții au tendința să citească mai mult pentru a le oferi copiilor lor un exemplu. Ce spun studiile recente

    Aproape opt din zece (78%) părinți le citesc copiilor lor aceleași cărți care le-au fost citite și lor în copilărie, sugerează un nou studiu. Un sondaj recent efectuat...

    © 2024 Qbebe