10 lucruri pe care un viitor tata trebuie sa le stie!

10 lucruri pe care un viitor tata trebuie sa le stie!

Louise Tanase - Contributor

Partenerul femeii insarcinate, viitorul tatic, este cel care in perioada sarcinii doar asteapta si, uneori, observa. Atunci cand iti astepti primul copil, perioada sarcinii poate fi una paradoxala: pe cat de placuta, pe atat de grea. Iar daca nu esti informat, s-ar putea sa ai asteptari nerealiste in ceea ce priveste perioada sarcinii si, mai ales, in ceea ce o priveste pe partenera ta.

In ciuda faptului ca poti gasi in librarii multe carti despre sarcina si ca internetul este plin de astfel de articole, perioada sarcinii poate fi un mister de nedeslusit pentru un barbat care, in curand, va deveni tata pentru prima oara.

Daca acesta este si cazul tau si daca, la fel ca atatia alti barbati, ai vrea un rezumat al lucrurilor la care sa te astepti in timpul sarcinii partenerei tale, iata mai jos cateva dintre lucrurile pe care ai vrea sa le stii.

  

1. Pilozitatea excesiva a partenerei

Parul corporal nu este chiar unul dintre subiectele voastre predilecte de conversatie, asa ca nu este de mirare ca majoritatea viitorilor tatici sunt socati cand corpul partenerei lor incepe sa se schimbe in moduri si aspecte neasteptate. Chiar si cei mai deschisi barbati observa aceste lucruri, dar, daca faci parte dintre cei atenti, incearca sa nu iti critici deschis partenera. Femeile insarcinate sunt foarte sensibile la transformarea corpului lor si ultimul lucru de care au nevoie sunt glumele cu maimutici sau varcolaci. Cea mai buna solutie pentru tine este sa incerci sa te bucuri de toate schimbarile, sa le accepti si chiar sa le iubesti, pe cat posibil. Daca nu, macar ignora aspectele mai putin placute si aminteste-ti ca sunt temporare si pentru o cauza buna: bebelusul vostru.

 

2. Partenera ta nu mai vede bine

Corpul unei femei nu se schimba doar cat sa faca loc unui bebelus sau cat sa ii produca hrana. Corpul unei femei insarcinate se schimba chiar de la nivel celular, iar schimbarea majora se produce la nivel hormonal. Acest lucru poate atrage dupa sine si o varietate de probleme ale ochilor. Aceste probleme se corecteaza, de obicei, dupa nastere, cand hormonii revin la normal. Desi este normal sa apara anumite probleme, fii atent la vederea partenerei tale; uneori poate fi un semn de declansare a diabetului sau de hipertensiune arteriala, asa ca nu fi prea nepasator. Daca observi o schimbare la felul in care priveste la televizor, la cum conduce masina sau cum citeste, mergi cu ea la medic.

  

3. Sanii ei frumosi... curg

Majoritatea barbatilor asteapta cu nerabdare sa isi vada partenera cu sanii mai mari in timpul sarcinii. Chiar daca tu, poate, preferi sanii mai mici, tot este o schimbare foarte interesanta si inedita de look. Ai putea totusi sa ai o surpriza si sa afli ca, pregatindu-se pentru alaptarea bebelusului care se va naste in curand, sanii partenerei tale ar putea sa "curga" in ultimele doua trimestre de sarcina. Pentru unele femei insarcinate, acest lucru poate insemna cate un tricou patat, ocazional, insa, pentru altele, poate insemna ca sanii picura lapte tot timpul. Incearca sa nu iti intorci privirea grabit sau, mai rau, sa pari dezgustat. Imagineaza-ti cum ar fi daca trupul tau s-ar transforma dramatic si repede. Fii atent si interesat, nu oripilat sau speriat. In curand, totul va incepe sa revina la normal. Aproape.

4. Partenera ta nu-si mai place corpul

Daca totul va merge bine, tu vei iubi si in timpul sarcinii corpul partenerei tale si te vei bucura de fiecare curba si fiecare miscare a ei. Partenera ta, insa, ar putea sa fie mai putin entuziasmata de toate schimbarile prin care trece corpul ei. Este foarte usor ca o femeie sa fie demoralizata de vergeturi, kilograme in plus si de senzatia generala ca tot corpul ei se umfla. Pana si cea mai optimista, fericita si lucida femeie insarcinata va avea aceste sentimente, macar din cand in cand. Spune-i ca este frumoasa. Poate o sa ti se para ca vorbesti cu peretii, dar nu e chiar asa. Vorbele tale bucura si incurajeaza.

5. Partenera ta nu doarme bine

Pentru o femeie insarcinata poate fi dificil sa se intoarca de pe o parte pe cealalta in timpul somnului, fara a se trezi. Asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca nu poate dormi chiar in orice pozitie, fie ca nu se mai poate (pe burta, de exemplu), fie ca nu este recomandat (pe spate). Miscarile ei te pot trezi uneori si pe tine, prin urmare, la un moment dat, este posibil ca dimineata sa fiti amandoi obositi. Si asta inainte ca bebelusul sa se fi nascut.

 

6. Vise placute!

Multe femei insarcinate viseaza mai mult si isi amintesc mai des ce au visat decat inainte de sarcina. Nimeni nu poate spune cu precizie de ce se intampla acest lucru, dar schimbarile hormonale sau chiar de somn ar putea constitui cauza. Visele femeii insarcinate par foarte reale, bogate in simboluri ale fertilitatii, asa cum sunt padurile sau oceanele. Daca partenera ta simte nevoia sa iti povesteasca visele ei dimineata, fii atent sa nu faci greseala sa te arati plictisit. O femeie insarcinata este, cum de altfel ai observat deja, foarte sensibila.

  

7. Drumurile la toaleta

Stii cum reactioneaza partenera ta dimineata sau cand rade mult daca, in gluma, o apesi pe burta in dreptul vezicii urinare, de amuzament? Imagineaza-ti ca in timpul sarcinii, bebelusul preseaza in felul acela tot timpul si nu mai este la fel de amuzant; majoritatea femeilor insarcinate, mai ales spre sfarsitul sarcinii, simt permanent nevoia de a urina. Si cum este foarte important sa se hidrateze constant, singura solutie este sa mearga des la toaleta. Deci, nu ocupa baia perioade lungi de timp si nici nu planifica lungi plimbari sau calatorii departe de baie.

8. Noua luni cat o viata de lungi

Noua luni nu par sa contina atat de mult timp cat sa economisesti bani sau macar sa reamenajezi o camera pentru bebelus. Dar, noua luni de sarcina, pot dura foarte mult. In ultimele doua luni, dar mai ales in ultimele 3-4 saptamani, ti se va parea ca timpul se taraste cu viteza melcului. Sau ca sta pe loc. Aceasta senzatie apare din cauza ca amandoi abia asteptati sa ajungeti la final si sa va vedeti bebelusul, dar si pentru ca toata lumea (rude, prieteni, colegi) nu vorbeste despre nimic decat despre sarcina partenerei tale si despre nasterea bebelusului vostru. Adevarul este ca partenera ta este insarcinata si ca tu vei fi tatic. Incearca sa iti pastrezi buna-dispozitie si sa nu mai privesti calendarul chiar in fiecare zi. Mai e putin!

9. S-a rupt apa?

Nu iti tine respiratia cand se rupe sacul amniotic. Toti am vazut in filme secvente in care o femeie anunta dramatic "mi s-a rupt apa" si inainte sa apuci sa clipesti vezi bebelusul aparand dupa numai cateva respiratii pufaite. In realitate, nu este deloc asa: nasterea unui bebelus nu se intampla in doar cateva minute. Uneori se intampla ca sacul amniotic sa nu se rupa la cateva ore dupa inceperea travaliului, iar alteori se poate rupe cu multe ore inaintea travaliului propriu-zis. Statisticile spun ca doar una din zece femei incepe travaliul odata cu "ruperea" apei.

10. Ii cade parul!

Dupa nastere, unele femei se confrunta cu o problema nelinistitoare: caderea parului. De obicei, nu exista o anumita zona de unde incepe sa dispara parul, ci este o cadere generalizata a acestuia. Parul tinde sa devina mai fragil, cu firul mai subtire. S-ar putea sa observi si tu acest lucru, sau sa ti-l spuna chiar ea. Ca intotdeauna, fii diplomat si aminteste-i ca este o problema trecatoare si ca tot parul care cade va creste la loc.

 

Articolul urmator
8 trucuri de comunicare pe care toate cuplurile fericite trebuie să le știe
8 trucuri de comunicare pe care toate cuplurile fericite trebuie să le știe

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    3 lucruri pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie
    3 lucruri pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie

    Care sunt lucrurile pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie? Ce lucruri vorbim în preajma lui sau cu el, şi nu realizăm că îl pot afecta negativ?

    20 de lucruri despre autism pe care oricine trebuie să le știe
    20 de lucruri despre autism pe care oricine trebuie să le știe

    În ultimii ani auzi vorbindu-se tot mai des despre autism, o tulburare de dezvoltare de natură neuropsihiatrică, afectând comportamentul, interacțiunea socială și...

    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist
    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist

    Ann Anderson este medic specialist ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) la secția de neonatologie din cadrul unui spital de copii din Nebraska, SUA. Ea dezvăluie 7 lucruri pe care...

    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe
    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe

    O mamă de peste hotare, care este și consilier parental, dezvăluie care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care ar trebui să le știe toți părinții care au copii preșcolari.

    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană
    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană

    Operația de cezariană este una complexă, iar recuperarea nu e ușoară și poate dura mult timp. Uite 20 de lucruri pe care trebuie să știi urmează să naști prin cezariană.

    25 de maniere pe care copilul trebuie sa le stie pana la 7 ani
    25 de maniere pe care copilul trebuie sa le stie pana la 7 ani

    In calitate de mamica, esti permanent preocupata sa-i asiguri puiului tau cea mai buna educatie. Inca de cand este mic, incepi sa-l inveti sa salute, sa utilizeze "cuvintele magice"...

    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

    Ești pe punctul de a deveni mamă vitregă? Uite 9 lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a menține o relație bună cu copilul.

    6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge
    6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge

    Să îți vezi copilul că plânge este una dintre provocările vieții de părinte. Chiar dacă te îngrijorează, te supără sau pur și simplu este frustrant să-ți vezi...

    © 2024 Qbebe