Scrisoare către soț în primul an ca tată

Scrisoare către soț în primul an ca tată

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Când devenim părinți, întreg universul nostru se va modifica iremediabil și tot ceea ce vom face de acum înainte va fi în primul rând pentru copilul nostru. Una dintre primele provocări cu care ne vom confrunta în cadrul acestui nou statut va fi primul an de viață al bebelușului. Această perioadă va fi extrem de solicitantă, mai ales pentru mame, ce pot ajunge de multe ori în situația de a simți că nu mai pot face față. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, sprijinul tatălui va fi esențial. Există numeroase moduri prin care acesta o va putea ajuta pe mamă, astfel încât să se asigure un echilibru al familiei și amândoi să ajungeți să trăiți așa cum se cuvine începutul unei noi perioade din viața noastră. În plus, nu uitați că niște părinți relaxați îl vor ajuta și pe bebeluș să evolueze într-un mediu calm, ce-i va conferi siguranță și îl va ajuta să se dezvolte armonios din toate punctele de vedere.

De ce proaspetele mămici au mare nevoie de ajutor după naștere

Ca proaspăt tată, trebuie să știi că, după sarcină și naștere, mama copilului tău va continua să treacă prin tot felul de transformări. Astfel, pe lângă începutul unei noi perioade din viață, ce va fi plină de provocări, în corpul ei vor avea loc schimbări hormonale. Acestea duc, de obicei, la apariția așa-numitelor „baby blues" (schimbările bruște de dispoziție din perioada de după naștere), dar, din păcate, pot crește predispoziția și spre depresia postpartum.
Pentru a le ajuta pe mame să facă față mai ușor, tații pot să le ofere ajutor atât din punct de vedere emoțional, cât și fizic. Din punct de vedere emoțional, orice mamă are nevoie și de răstimpuri în care să poată face o pauză de la grija constantă pentru bebeluș. Din punct de vedere fizic, aceasta are nevoie să simtă că poate, măcar cât de cât, să aibă și preocupări ce țin de grija față de ea, ca femeie.
Fii conștient, odată ce ai devenit tată, că să fii mama unui bebeluș este un job permanent, care te poate face oarecum să te izolezi de lumea din jur pentru a fi alături de micuț. Iată de este esențial să o faci să simtă că nu este singură, că veți împărtăși împreună minunata nouă experiență din viața voastră.
În plus, ține cont și de următorul aspect: soția/partenera ta va începe să alăpteze. Deși alăptatul este un lucru natural, totuși nu înseamnă că este și ceva simplu. Nu de puține ori se poate ca mama să fie frustrată că bebelușul ei nu se hrănește așa cum trebuie, că ea nu-i poate oferi suficient lapte. De asemenea, poate exista și posibilitatea apariției unor probleme în alăptare legate de diverse afecțiuni, precum blocarea canalelor prin care curge laptele, sâni inflamați și dureroși. Desigur, nu poate fi omis nici următorul detaliu: un bebeluș trebuie hrănit cam la 2-3 ore, ceea ce va tulbura și somnul mamei.
Din acest punct de vedere, „misiunea" ta, ca tată și soț, ar trebuie să se concentreze pe:
• Să o încurajezi pe mamă să se odihnească atunci când doarme și bebelușul
• Să te trezești și tu noaptea, când bebelușul plânge și să nu eziți să-l schimbi și să-i calmezi
• Să înveți să utilizezi și tu pompa de alăptat și, la nevoie, să o cureți
• Să ai grijă să se hidrateze și să se hrănească suficient, astfel încât să-i poată oferi bebelușului tău lapte de calitate

Dar pentru un tată bun munca nu se va termina aici. Dimpotrivă, va trebui să te străduiești să faci și multe alte lucruri, astfel încât să ajungeți ca fiecare dintre voi să se ocupe 50%, fiecare, de bebeluș. Și de tine va depinde să ajungeți să vă sincronizați și din acest punct de vedere, alternând sarcinile și vorbind deschis despre planurile și temerile voastre.

Citește și: Alaptarea:gandurile si schimbarile tatalui

Comunicarea va fi cheia pentru a-ți ajuta soția în primul an de viață al bebelușului

Odată ce ați devenit părinți, nu va fi mereu simplu să vă găsiți, cel puțin în primul an de viață al micuțului vostru, prea multe subiecte de conversație. Dar tu, ca un partener de nădejde, va trebui să profiți de orice discuție pentru a-i împărtăși mamei din temerile tale, încurajând-o astfel și pe ea să se elibereze de tensiunile acumulate.
Totodată, nu ezita să o întrebi direct cum și-ar dori să o ajuți, ce ai putea face pentru ca ei să-i fie mai ușor și să nu ajungă să se simtă prea copleșită.
Nu în ultimul rând, încearcă, pe cât posibil, să o mai distragi de la grijile de zi cu zi discutând pur și simplu de lucruri care vă plac amândurora, făcându-vă planuri ce vizează nu numai preocuparea pentru copilul vostru, ci și grija pentru voi, în calitate de cuplu.
Un soț și un tată bun va reuși și să o binedispună pe proaspăta mămică, strecurând și puțin simț al umorului în discuții. Veți vedea că, dacă se va proceda așa, amândoi vă veți simți mai relaxați și comunicarea dintre voi se va îmbunătăți mai mult.

Tata, mama si bebelusul se odihnesc impreuna

În primul an de viață al copilului, un tată trebuie să aibă multă răbdare cu mama

Pe de o parte, odată ce soția ta a devenit mamă, poate avea numeroase momente în care să simtă că nu mai poate face față provocărilor de zi cu zi. Din acest motiv, ea poate fi nervoasă, frustrată, mânioasă uneori sau pur și simplu deprimată.
Tu ar trebui să o înțelegi în oricare dintre aceste momente și să ai răbdare, să o asculți și, împreună, să discutați și să puteți găsi soluții pentru o îmbunătățire a situației.
În același timp, gândește-te și la faptul că, în primele luni de viață ale bebelușului, mama se va rupe practic de multe dintre rutinele pe care le avea înainte de naștere, ceea ce o poate face să se simtă deprimată. Chiar dacă nu este ușor, ca soț și tată va trebui să faci tot posibilul să o înțelegi și să-i dai răgazul necesar pentru a se simți, treptat, din nou în largul ei.
Pe de altă parte, trebuie să știi că, după sarcină și naștere, multiplele transformări fizice și psihice ale femeii vor aduce mari schimbări și în planul vieții sexuale. Aceasta poate fi serios afectată mai ales dacă ea a avut o naștere traumatizantă.
Un soț și un tată va trebui să țină cont de toate aceste aspecte și să aibă răbdare până când specialistul îi va da „undă verde" mamei pentru reintrarea în normal și din acest punct de vedere.
Iar odată ce vă veți relua activitatea sexuală, fii foarte atent la nevoile ei, ai încredere în ea și las-o în pace până când se va simți pe deplin pregătită să reveniți la obiceiurile de dinainte de naștere.

Este foarte important ca, în primul an de viață al bebelușului, să-i creezi mamei sentimentul de normalitate și să contribui la restabilirea une imagini de sine pozitive

În calitate de tată și soț, trebuie să știi că o mamă va resimți adesea că este doar cea care hrănește copilul, care se trezește noaptea pentru ei, care schimbă scutece și care stă mereu cu grijă pentru el.
Nu va fi simplu, dar tu ești cel care va trebui să găsească „portițe" menite să o ajute pe mamă să-și refacă iar imaginea pozitivă despre sine și să aibă senzația de normalitate, chiar și pentru câteva ore.
În acest scop, propune-i oricare dintre următoarele activități:
• Las-o să meargă la cumpăraturi și să-și aleagă haine în care să se simtă cu adevărat în largul ei
• Trimite-o la ședințe de masaj, la coafor, la cosmetică, la o sală de sport etc. și stai tu cu bebelușul atât cât este nevoie
• Îndeamn-o să iasă la întâlnire cu prietenele și să socializeze și cu alte mame
• Găsește o soluție pentru ca bebelușul vostru să aibă cu cine să stea pentru ca voi să aveți o ieșire în doi
• Fă-o să râdă ori de câte ori poți și încercați să vă faceți planuri de viitor

Fii, cât de mult posibil, la dispoziția ei și a bebelușului

Desigur că îți va lua ceva timp să te obișnuiești că, pe lângă job-ul tău, vei mai avea și job-ul de tată. Dar cu dragoste, voință și răbdare vei reuși să le fii alături, așa cum trebuie, soției tale și copilului.
Organizează-ți timpul astfel încât să poți să o uimești pe mamă cu grija față de ea și de micuțul vostru. În acest scop, poți să te implici în activități precum:
• În drum spre casă, dă telefon și vezi de ce este nevoie acasă
• Fă un popas pe drum și adu-i mamei mâncarea sau desertul preferate
• Încearcă să faci tu tot felul de programări și de rezervări, eliberând-o pe ea de această responsabilitate
• Asigură-te că știi să schimbi scutecele și fă acest lucru ori de câte ori este nevoie
• Participă la baia bebelușului
• Când bebelușul se trezește noaptea, ia-l în brațe și liniștește-l tu
• Ocupă-te de curățenia din casă (dacă nu te descurci, poți să angajezi pe cineva să te ajute în acest sens)
• Scoate bebelușul la plimbare pentru ca mama să se poată odihni sau să desfășoare orice altă activitate menită să o ajute să se relaxeze
• Dacă aveți mai mulți copii, ocupă-te cât poți de mult de aceștia și nu o lăsa pe ea să se chinuiască singură cu toți etc.
Mai presus de orice însă, nu ezita să-i dovedești soției tale cât de mult o iubești, cât de importantă este în viața ta și că ești foarte fericit că ai devenit tată. Vei vedea cât îți va fi de recunoscătoare, iar relația dintre noi va deveni mai solidă. Iar acest lucru va fi, desigur și în beneficiul micului miracol din viața voastră.

Tata schimba scutecul bebelusului

Citește și: Rolul tatalui: 8 lucruri pe care tatal bebelusului trebuie sa le faca

Voi mai știți și alte modalități în care un proaspăt tată își poate ajuta soția în primul an de viață al copilului lor?

Surse:
www.bellybelly.com.au; www.huffingtonpost.com; www.webmd.com; www.whattoexpect.com; www.momjunction.com

Articolul urmator
Scrisoare deschisă de la o mamă din generația X către mama milenială
Scrisoare deschisă de la o mamă din generația X către mama milenială

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Scrisoare catre mama din parc care nu m-a judecat și mi-a iertat neglijența
    Scrisoare catre mama din parc care nu m-a judecat și mi-a iertat neglijența

    Dragă mami de fetiță din parcul Cișmigiu din acest week-end,

    Scrisoare deschisă către toate mamele care au avut parte de o naștere traumatizantă
    Scrisoare deschisă către toate mamele care au avut parte de o naștere traumatizantă

    Potrivit oamenilor de știință, conceptul de „naștere traumatizantă” este unul foarte complex, ce se folosește pentru a descrie o serie de experiențe și de răspunsuri...

    Un tată devotat și un soț veșnic îndrăgostit. Șerban Copoț este un exemplu pentru multe generații
    Un tată devotat și un soț veșnic îndrăgostit. Șerban Copoț este un exemplu pentru multe generații

    Șerban Copoț este unul dintre cei mai îndrăgiți artiști și prezentatori tv din România. A devenit cunoscut în anul 1999, odată cu succesul răsunător al trupei...

    Scrisoare către mama mea care m-a părăsit la piciorul unui pod
    Scrisoare către mama mea care m-a părăsit la piciorul unui pod

    Ultima oară când m-ai văzut m-ai lăsat la piciorul unui pod. Ai plâns?

    Scrisoare deschisă către toate mamele tinere: „Nu disperați, o să vă găsiți ritmul”
    Scrisoare deschisă către toate mamele tinere: „Nu disperați, o să vă găsiți ritmul”

    Când devii pentru prima dată mamă, resimți mai puternic provocările din viața de zi cu zi. Pe lângă faptul că te străduiești să fii trup și suflet pentru copilul tău,...

    © 2024 Qbebe