Moașa Vania Limban: Dacă alăptați, acel sentiment al responsabilității vă va însoți pe tot parcursul vieții

Moașa Vania Limban: Dacă alăptați, acel sentiment al responsabilității vă va însoți pe tot parcursul vieții

Irina Olteanu - Redactor Senior

Vei afla aici informații interesante despre problemele sânilor în alăptare, cum pot fi prevenite și tratate, informații prezentate de Vania Limban, moașă, la Ora de Alăptare, cel de-al șaselea seminar al Școlii Părinților Responsabili din anul 2019 organizat de Qbebe.

Vania Limban, moașă și fondator Active Center, a oferit următoarele informații la evenimentul Qbebe, Școala Părinților Responsabili:

Secretul unei alăptări - să pui copilul corect la sân după naștere

Povestea mea începe de când m-am făcut moașă, am lucrat mulți ani la Spitalul Universitar la sala de nașteri și după aceea am continuat la Active Center, unde mi-am propus să le ajut pe gravide și pe mămici pe de o parte să descopere bucuria de a naște, iar pe de altă parte bucuria de a alăpta. Ceea ce spun este că o mamă care își asumă nașterea va rămâne pentru totdeauna o femeie puternică și responsabilă. Este un curs pe care îl susțin la Active Center, Îmi asum nașterea, Da, pot și va face subiectul unei cărți care anul viitor va apărea. Cursul de alăptare face de asemenea parte din ceea ce fac eu acolo.

Știți în ce constă secretul unei alăptări? Dacă știi să pui prima dată copilul corect la sân după naștere. Mamele sunt cele care validează ceea ce moașele sau medicii sau ceilalți profesioniști susținem. Uneori este bine să fii realist și să susții lucrul pe care într-adevăr mamele să îl valideze pentru că nu tot ceea ce se spune este valabil întotdeauna. Este bine să ne acceptăm cu experiențele noastre, să învățăm din ele și niciodată să nu se blamăm.

Tăticii nu vin la cursul de alăptare, dar participă la cel despre perineu, care înseamnă și o viață intimă bună, care are foarte multă relevanță în contextul nașterii și al sănătății uro-genitale face ca acești tătici să-și înțeleagă rolul nu doar ca spectator, ci ca partener la naștere, la alăptare, în viața de viitori părinți. Pentru că după naștere nu va trebui să vă contraziceți niciodată soțiile. Ele rămân cele mai bune mame, știu cel mai bine ce trebuie, voi va trebui doar să ascultați.

Ce înseamnă alăptarea Da, pot

Ce înseamnă Alăptarea Da, pot? Alăptarea este ca și nașterea. Atunci când îmi asum nașterea și lucrez cu gravidele sunt convinsă că se implementează un model mental care chiar va funcționa, indiferent cum va funcționa. Poate se va finaliza cu o naștere naturală, cu o naștere cu anestezie peridurală sau chiar și cu o cezariană. Lucrurile merg în direcția în care va fi cel mai bine și cel mai sigur pentru mamă și copil. Nu este bine să cădem în extreme. La fel este și cu alăptarea. Alăptarea Da, pot mă ajută cel puțin să am un start mental bun. Vă asigur pe toate cele care veți alăpta că acel sentiment al puterii și al responsabilității vă va însoți pe tot parcursul vieții, nu numai în perioada de alăptare.

Istoria alăptării

Mi-am propus să ne amintim câteva lucruri. Pe la 1500-1700 pentru femeile înstărite era o modă să alăptezi. După 1800 apare conceptul de asistentă umedă, wet nurse – era vorba de o altă femeie care venea să alăpteze copilul sau chiar se apela la laptele unui animal. Abia după 1850 a început să se descopere importanța alăptatului, rolul pe care îl are laptele de mamă în creșterea copilului. După 1900 au început să apară treptat formulele de lapte praf și constatăm că alăptatul devine o practică pe care o foloseau femeile sărace care nu-și permiteau formule de lapte praf în hrana copiilor. După anii 1960 alăptatul câștigă, iar mai târziu, prin 1992, Organizația Mondială a Sănătății a statuat pentru prima dată zece principii de alăptare despre care o să mai discutăm. Dacă citiți veți descoperi multe lucruri care vă pot părea ciudate, cum este alăptatul în alte culturi. De exemplu, în India colostrul se aruncă, fiind considerat murdar, deși el este atât de important pentru a pune bazele alăptării nou-născutului. În Țările Musulmane în Coran se spune că mama sau wet nurse trebuie să alăpteze copilul până la 2 ani. În Mongolia dacă mama are în familie vârstnici bolnavi le oferă colostrul acestora pentru că are niște efecte extraordinare. În Kenya se consideră că alăptatul expune mama și bebelușul la “ochiul celui rău”.

Avantajele alăptării

Dacă ne-am gândi la avantajele alăptatului, eu m-am concentrat pe două: dezvoltarea imunității și a atașamentului. Sunt cele mai importante lucruri. Imunitatea pe care copilul o ia de la mamă până la vârsta de 6.7,8 luni, el nu este în stare să-și pregătească proprii anticorpi, iar laptele mamei îi oferă acești anticorpi, care sunt ca niște soldăței așezați de mamă în jurul copilului, care îl apără, îi cresc imunitatea în această perioadă. Relația de atașament este una specială, pe care nu putem să o dezvoltăm atunci când nu alăptăm. Există și situații în care mama este nevoită să îi ofere copilului biberon, nu trebuie să blamăm o mamă care nu poate alăpta din diferite motive. Dar dacă poate și nu o face putem să o blamăm.

Pentru o mamă avantajul cel mai mare este că după naștere alăptatul îmi aduce foarte multe beneficii: ajută la prevenirea sângerării, la reducerea dimensiunii uterului pentru ca după 6 săptămâni să revină la locul său în pelvis, ajută și din punct de vedere emoțional – la regăsire, liniștire, la o stare tot mai mare de încredere în propria persoană, chiar dacă apar situații neprevăzute.

Ce înseamnă miracolul laptelui de mamă? Formulele de lapte praf sunt diverse și pot să difere între ele. Laptele de mamă diferă extraordinar de mult în raport cu momentul în care el este secretat. Colostrul este deosebit de important pentru inițierea alăptării bebelușului pentru că are anticorpi, leucocite, îl apără de infecții, laxative, factori de creștere, vitamina A și alte lucruri. În primele 48 de ore după secreția colostrului vine un lapte de tranziție în primele 4 zile și începând cu ziua a patra se instalează laptele matur, care va persista până la momentul în care veți opri alăptarea.

Ceea ce este foarte interesant este că în timpul unui alăptat laptele de mamă diferă. Mămicile pot fi o resursă extraordinară, pentru că laptele de mamă pe care îl pune copilul la sân îi oferă copilului la început acel lapte de început care îl hidratează și care arată foarte transparent. Iar după aceea, în partea a doua, începe să se secrete un lapte mai gros, albicios, este laptele de sfârșit care conține multe grăsimi, vitamine liposolubile. În momentul în care copilul este ținut prea puțin la sân el suge acest lapte de început care conține lactoză și care îi dă dureri de burtică. Dacă bebelușul are dureri de burtică înseamnă că l-am ținut prea puțin la sân și el nu a ajuns să sugă decât laptele de început.

probleme in alaptare

Factori care ajută alăptarea

Rooming-in-ul este cel care a revoluționat relația dintre mamă și nou-născut imediat după naștere. Studiile au arătat că atunci când copilul era lângă mamă, mama reacționa atât la nivel emoțional, dar și la nivel hormonal. Iar când ea auzea plânsul bebelușului începeau să îi curgă picăturile de lapte. Rooming in-ul a fost o mare descoperire pentru că ajută la stimularea secreției lactate. Țineți copilul lângă voi din primul moment, respectați-vă momentele în care sunteți foarte obosite, rugați soțul sau familia să vă ajute să dormiți o oră liniștite. Dar în rest aveți grijă și păstrați această legătură cu copilul vostru și la spital și acasă.

Alăptarea se face între 0 și 6 luni în exclusivitate. În 1992 OMS a statuat cele zece principii ale alăptatului, printre care și alăptarea în exclusivitate și la cerere, iar diversificarea se face începând de la 6 luni, dar cu laptele de mamă se poate continua până la 2 ani, dacă mama are. Este util nu pentru hrană, ci pentru că îi puteți oferi anticorpi suplimentari și în felul acesta este mult mai rezistent.

În interiorul sânului se află structuri similare unor struguri. Bobițele sunt celule galactofore, în ele se pregătește laptele, tijele mici sunt canalele galactofore, iar tija mare a strugurelui este canalul galactofor principal care se deschide în mamelon.

Pozițiile de alăptare și problemele care pot apărea

La pozițiile de alăptare trebuie să aveți grijă la un lucru: capul, fața, fesele și corpul copilului trebuie să fie pe aceeași linie. După care puten folosi diverse poziții pe care le învățați din maternitate, ați văzut deja filmulețe, poate ați făcut un curs. Poți să alăptezi în șezut, cu bebe în brațe, să folosești poziția mingii de fotbal, brațul opus sânului, mama în poziție culcată, poziție care se folosește uneori când mama are cezariană.

Ce probleme poate crea alăptarea? Ragadele sunt cele care apar datorită faptului că mama nu știe să atașeze copilul la sân. Este foarte important să fiți învățate de moașe sau asistente să țineți copilul corect la sân. 80% dintre complicații nu ar mai exista. Canalele blocate, angorjarea sânilor, mastita, ele decurg dintr-una într-alta pentru că atunci când apar ragadele nu mai pot să pun copilul bine la sân, nu mai poate fi golit sânul, se înfundă canalele, se angorjează sânii și intru într-un cerc vicios care nu este foarte ușor de depășit.

Uneori poți să te trezești că nu ai cât lapte ar trebui, să intri în ceea ce se numește depresia postnatală. Este important să auziți de la altă mămică ce înseamnă să nu ai lapte suficient și să vrei să ai ca să nu ajungi să îi dai copilului formulă de lapte praf. Ce înseamnă greva suptului? Când ai sânul plin și bebelușul nu vrea să ia sânul. Și nu în ultimul rând, refuzul sânului. Sunt soluții pentru toate aceste probleme, de aceea vă recomand să faceți un curs înainte de a naște pentru că în felul acesta vă puneți la punct și căpătați răspuns la toate întrebările și soluțiile pe care este bines ă le aveți la îndemână când ajungeți în acele moment.

Sunt și câteva situații mai speciale, este vorba de bebelușul născut cu greutate mică la naștere, de prematur, care are lipsă de coordonare în supt, deglutiție, respirație, acolo trebuie să fii mult mai atentă, mai răbdătoare și să avem grijă foarte mare. Ar mai fi icterul fiziologic, nou-născutul și bebelușul bolnav sau mama cu probleme speciale. Uneori mamele din diferite motive pot intra într-o stare de depresie sau putem avea mame adolescente. În România avem cel mai mare număr de mame adolescente din UE și de abandon de copii. Și, nu în ultimul rând, mame multipare, cu multe nașteri. Sau mame epuizate. Pășind pe pragul maternității trebuie să știți 3 lucruri: nașterea înseamnă respirație, relaxare și răbdare. Este legea celor 3 R. vă recomand o carte extraordinară: Mindfullness și nașterea conștientă.

Apar și situațiile în care mama trebuie să se întoarcă la serviciu, alte situații în care trebuie să fie separată de copil sau trebuie să apelăm la altcineva care să ne hrănească copilul cu laptele muls de la noi. Iau în considerare 3 aspecte: mameloanele de silicon pentru situația în care mama are ragade sau sfârcuri prea mici sau prea lungi și nu poate alăpta direct. Am mai luat în considerare chiar dacă nu are aceste probleme, o mamă nu vrea să alăpteze, nu suportă copilul să îi atingă sânul. Sunt foarte puțin cazuri, dar sunt posibile.

Mameloanele de silicon pot să reprezinte o soluție. O a doua soluție, mulsul mamei. Acest muls era pe vremuri apanajul moașelor. Moașele știau să mulgă foarte bine și în general pe moașele tinere le învăț cum să practice acest lucru pentru că uneori nimic nu dă rezultate. Uneori nici cela mai sofisticate pompe nu dau rezultate cum ar da un muls bine făcut. Există o situație pe care și soții pot să o practice. O altă situație la care ne putem vedea nevoite să apelăm la pompa de alăptare. Nu trebuie neapărat să introducem o pompă, ci doar să luăm în considerare că în anumite situații vom putea avea nevoie și de așa ceva.

Puteți urmări discursul complet aici: 

Articolul urmator
Cu o zi înainte de a intra în travaliu, am aflat că iubitul meu m-a înșelat pe tot parcursul relației noastre
Cu o zi înainte de a intra în travaliu, am aflat că iubitul meu m-a înșelat pe tot parcursul relației noastre

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

    Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este...

    Studiu nou: copiii alăptați au rezultate neurocognitive superioare
    Studiu nou: copiii alăptați au rezultate neurocognitive superioare

    Laptele matern are proprietăți impresionante, fiind considerat cel mai bun aliment pentru bebeluș, întrucât este adaptat perfect nevoilor sale! Conține cantitatea optimă de...

    Am aflat că dragostea vieții mele este rudă cu mine. Dar tot ne-am căsătorit și am făcut copii
    Am aflat că dragostea vieții mele este rudă cu mine. Dar tot ne-am căsătorit și am făcut copii

    Așa ceva nu se întâmplă în fiecare zi! Un bărbat a aflat că este rudă cu logodnica lui la scurt timp după ce a cerut-o de soție. Cei doi au descoperit că sunt veri...

    Motivul pentru care Andreea Bănică nu şi-a trimis fiica la şcoală: "Am un sentiment ciudat..."
    Motivul pentru care Andreea Bănică nu şi-a trimis fiica la şcoală: "Am un sentiment ciudat..."

    Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi, Andreea Bănică, a explicat pe o reţea de socializare de ce consideră că este mai bine ca fiica sa, Sofia Maria, să înveţe...

    Studiile confirmă: bebelușii alăptați au șanse mai mici să dezvolte probleme de comportament
    Studiile confirmă: bebelușii alăptați au șanse mai mici să dezvolte probleme de comportament

    Organizația Mondială a Sănătății recomandă tuturor mamelor să-și alăpteze copiii cel puțin 6 luni, însă un studiu recent de peste hotare arată că alăptarea face o...

    O femeie din Piatra Neamț a murit după ce a născut acasă cu o moașă pe care a găsit-o pe Facebook
    O femeie din Piatra Neamț a murit după ce a născut acasă cu o moașă pe care a găsit-o pe Facebook

    Tragedie în Piatra Neamț: o femeie în vârstă de 42 de ani a decedat din cauză că a născut acasă, cu o moașă pe care a găsit-o pe Facebook. Medicii se folosesc de...

    Planurile vieții unei mame singure. Cât de greu, dar și frumos este să faci absolut tot ce este omenește posibil pentru copiii tăi
    Planurile vieții unei mame singure. Cât de greu, dar și frumos este să faci absolut tot ce este omenește posibil pentru copiii tăi

    Acum 1 an în urmă, ora mi-o amintesc însă ziua nu mi-aș dori, deoarece de nervi și atâta probleme, am luat decizia de a pleca în căutarea unei vieți noi,...

    Mami, trezește-te! Mi-e foame! De ce bebelușii au nevoie să fie alăptați în timpul nopții
    Mami, trezește-te! Mi-e foame! De ce bebelușii au nevoie să fie alăptați în timpul nopții

    Să te poți odihni și pe parcursul nopții, în primele luni de viață ale bebelușului, este un obiectiv ce pare imposibil de atins. În primele săptămâni din viața...

    © 2024 Qbebe